Κρήτη: Τα 15 καλύτερα κρυμμένα μυστικά της

Κρήτη: Τα 15 καλύτερα κρυμμένα μυστικά της

Όλα τα κρυμμένα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για την Κρήτη, ένα νησί γεμάτο μύθους, φυσική ομορφιά και φιλοξενία που σαγηνεύει κάθε επισκέπτη.

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βουτιές στο Λιβυκό

Μπορεί τα Μάταλα να είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο και να μην έχεις πού να βάλεις την πετσέτα σου το καλοκαίρι, πολύ κοντά τους όμως βρίσκεται η παραλία Κομμός με υπέροχους αμμόλοφους, ερείπια μιας αρχαίας πόλης που λέγεται ότι ήταν λιμάνι της Φαιστού και τόσο μεγάλη έκταση, που δεν θα νιώσετε ποτέ συνωστισμό.

Αγαπημένο χωριό

Το χωριό Αβδού, στον δρόμο προς Οροπέδιο Λασιθίου, είναι από τα ομορφότερα –αν όχι το ομορφότερο– του Ηρακλείου και το καλοκαίρι ζωντανεύει χάρη στους Αβδιώτες εξ Αθηνών που το αγαπούν εμμονικά· για τα γοητευτικά κτίρια από τα παλιά μαγαζιά (καφενεία, παντοπωλεία, σαγματοποιεία κ.ά.), τους καφενέδες, τα βυζαντινά εκκλησάκια, τα γειτονικά σπήλαια και το φημισμένο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, από τα πιο γνήσια του Ηρακλείου. 

Ησυχία, παρακαλώ 

Στο νότιο Ηράκλειο, κάτω από τα Αστερούσια, βρίσκονται διάφορες –μυστικές και μη– παραλίες. Μια που το Αγιοφάραγγο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και η Τρυπητή συγκεντρώνει πολλά τροχόσπιτα, δοκιμάστε το Βαθύ, μια αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά και λίγα αρμυρίκια, όπου θα σας οδηγήσει χωματόδρομος 10 χλμ. Μόνοι σας δεν θα είστε, βέβαια, ούτε εδώ! 

Αναζητώντας τον El Greco 

Η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου φιλοξενεί δύο κορυφαία έργα του, τα μοναδικά που βρίσκονται στην Κρήτη. Πρόκειται για τα Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570) και Βάπτιση του Χριστού (1569), που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (τηλ. 2810-283219). Μάλιστα, υπάρχουν οθόνες αφής μέσω των οποίων μπορείτε να παρατηρήσετε λεπτομέρειες. 

Κρήτη: Τα 15 καλύτερα κρυμμένα μυστικά της-1
Η παραλία Άσπρη Λίμνη.

Χανιά

Φαγητό στο κάμπινγκ 

Στην Κρήτη δεν είναι πολλά τα μέρη όπου μπορείτε να βουτήξετε στην ατόφια κρητική κουζίνα ενώ βρίσκεστε μερικά μέτρα από την αμμουδιά. Η ταβέρνα που λειτουργεί εντός του κάμπινγκ (τηλ. 28230-42125) στο Γραμμένο, λίγα λεπτά από την Παλαιόχωρα, σερβίρει πιάτα από πρώτες ύλης υψηλής ποιότητας: κηπευτικά από ντόπιους καλλιεργητές, κρέας από παραγωγούς στα ορεινά των Χανίων, τυριά μικρής παραγωγής. Εδώ τρώμε τσιγαριαστό, χανιώτικο μπουρέκι, σφακιανές πίτες, χυλωμένο πιλάφι, καλιτσούνια, όλα μαγειρεμένα με δικό τους ελαιόλαδο.

Αλλιώτικο μουσείο

Με συναρπαστικό τρόπο γίνεται η αφήγηση της ιστορίας της τυπογραφίας στο ομώνυμο μουσείο που δημιούργησαν ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη (Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, Κτίριο 13-03, τηλ. 28210-80090, Δευτ.-Σάβ. 10.00-15.00), λίγο έξω από την πόλη. Θα δείτε χειροκίνητα και ποδοκίνητα πιεστήρια, πάγκους στοιχειοθεσίας, σπάνιες εκδόσεις και γκραβούρες. Καλό είναι να τηλεφωνήσετε πριν από την επίσκεψή σας.

Αντί για το Ελαφονήσι

Έξι χλμ. βορειοδυτικά της διάσημης παραλίας, βρίσκεται μια μικρότερη, που σίγουρα θα έχει κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όχι τόσο όσο το Ελαφονήσι. Η Άσπρη Λίμνη, κοντά στη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, έχει λευκή άμμο και περιτριγυρίζεται από βράχια.

Κρήτη: Τα 15 καλύτερα κρυμμένα μυστικά της-2
Η παραλία Κομμός, στο Ρέθυμνο.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Λίγκρες και Αγία Φωτιά

Ο ρεθυμνιακός νότος κρύβει εκπλήξεις σαν τις Λίγκρες, την άγρια παραλία με τα κρύα, βαθιά νερά, το ταβερνάκι-ξενώνα και τον λίγο κόσμο ακόμα και τον Αύγουστο. Φροντίστε να μάθετε τον καιρό, γιατί όταν φυσάει, σηκώνει πολύ κύμα. Έξοχα θα φάτε και στην Αγία Φωτιά (τηλ. 6937-124600), κάτω από το χωριό Κεραμέ. Εδώ, από τα κρέατα μέχρι τα κηπευτικά και τα τυροκομικά όλα προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς, ενώ τα ψάρια τα προμηθεύονται καθημερινά από τα καΐκια της περιοχής.

Πολιτιστικές διαδρομές στο Αμάρι 

Το Αμάρι συγκεντρώνει σημαντικά μνημεία πολιτισμού, όπως ο μινωικός οικισμός της Παλαιοανακτορικής περιόδου στο Μοναστηράκι, που εκτιμάται ότι το παλάτι του ήταν όμοιο με αυτά της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων. Στα ελληνιστικά χρόνια ήκμασε η αρχαία Σύβριτος, στον λόφο Κεφάλα, ενώ κοντά στο χωριό Αποδούλου, στον δρόμο που ένωνε το ανάκτορο της Φαιστού με το Μοναστηράκι, έχει ανασκαφεί μινωική εγκατάσταση που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σταθμός.

Ιστορίες κρασιού

Παρότι το Ρέθυμνο έχει μακρά αμπελοοινική ιστορία, ο οινοτουρισμός αναπτύχθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να επισκεφθείτε το οινοποιείο της οικογένειας Κουρκουλού (τηλ. 6948-099169) κοντά στον Πατσό, με το σπινθηροβόλο Μοσχάτο Σπίνας, αλλά και του Κλάδου (τηλ. 28340-51589), που καλλιεργεί ντόπιες αλλά και διεθνείς ποικιλίες. Στα ορεινά κάντε μια στάση στο οινοποιείο της Ηλιάνας Μαλίχιν (6979-344044) στους Μέλαμπες, που έχει βάλει στόχο να αναβιώσει τους προφυλλοξηρικούς παλιούς αμπελώνες. Δοκιμάστε τα κρασιά της, ένα ροζέ από Λιάτικο και τον Lefkos από ντόπιες ποικιλίες, όσο σας μιλάει για το όραμά της με πάθος.

Κρήτη: Τα 15 καλύτερα κρυμμένα μυστικά της-3

ΛΑΣΙΘΙ

Ταβέρνα όπως παλιά

Η Καλλιοτζίνα (τηλ. 28430-51207) είναι μια πλακόστρωτη παραθαλάσσια ταβέρνα δίπλα στο λιμανάκι του Κουτσουρά. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως μικρός καφενές που σέρβιρε ομελέτα και καφέ σε όσους ταξίδευαν με το πλοίο προς Ιεράπετρα, αφού δεν υπήρχε δρόμος. Σερβίρει ελληνική κουζίνα, δεν χρησιμοποιεί τυποποιημένα προϊόντα, διαθέτει δικό της μποστάνι και μαγειρεύει με δικό της ελαιόλαδο. 

Ερημιά και ευτυχία

Θα χρειαστεί να περπατήσετε στο όμορφο φαράγγι των Χοχλακιών για μιάμιση ώρα μέχρις ότου φτάσετε σε μία από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Κρήτης, τις Καρούμες. Αξίζει τον κόπο, αφού θα βρεθείτε εντελώς μόνοι σας σε μια παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, αστραφτερά νερά και λίγα δέντρα για σκιά. Εκεί βρίσκεται, μάλιστα, ένας από τους πιο υγιείς υγρότοπους της Κρήτης, παρότι το καλοκαιρί στεγνώνει. 

Όλα στον ξυλόφουρνο

Μπάμιες και γεμιστά σε ξυλόφουρνο; Και όμως, στο ταβερνάκι Όαση (τηλ. 6977-559603) στο Καλό Νερό Μακρύγιαλου, τα πάντα μπαίνουν στον ξυλόφουρνο και έπειτα σερβίρονται σε ένα βεραντάκι γεμάτο φροντισμένες γλαστρούλες και με θέα στη θάλασσα. Σπιτικά και υπέροχα. 

Ρακή και συμπάθεια

Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει κάτι στις κατσαρόλες της, αλλά δεν θα σας αφήσει έτσι αν περάσετε τυχαία. Η κυρα-Παναγιώτα στο καφενείο της Πραισού (τηλ. 28430-26907) φροντίζει πάντα τους επισκέπτες. Στην κουζίνα συνήθως ετοιμάζει το φαγητό για το σπίτι της και από αυτό θα φάτε κι εσείς. Αν την ειδοποιήσετε νωρίτερα όμως, θα σας ετοιμάσει ό,τι επιθυμείτε. 

Αξέχαστη διαδρομή

Από Σητεία οδηγείτε δυτικά, περνάτε από το καταπράσινο φαράγγι των Αγίων Πάντων, από το μοναστήρι της Φανερωμένης και την παραλία του Παπαδιόκαμπου και ανηφορίζετε στον χωματόδρομο που οδηγεί, μετά από 40 λεπτά συνολικά, στο Λιόπετρο, τον λόφο με τα ερείπια ενετικού κάστρου και την απίθανη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Φροντίστε να είστε εδώ στο ηλιοβασίλεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή