Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα

Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα

Συχνά παρεξηγημένη ως προορισμός που έχει μείνει σε προηγούμενες δεκαετίες, όλο και αλλάζει την εικόνα της τα τελευταία χρόνια, προτείνοντας ενδιαφέρουσες εμπειρίες και αξιοποιώντας φυσικές ομορφιές, ιστορικά αξιοθέατα και μύθους.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνά παρεξηγημένη ως προορισμός που έχει μείνει σε προηγούμενες δεκαετίες, όλο και αλλάζει την εικόνα της τα τελευταία χρόνια, προτείνοντας ενδιαφέρουσες εμπειρίες και αξιοποιώντας φυσικές ομορφιές, ιστορικά αξιοθέατα και μύθους. Εύκολα προσβάσιμη λόγω των βελτιωμένων οδικών αρτηριών, τόσο της Ιονίας όσο και της Εγνατίας Οδού, είναι οικονομικά προσιτή, τουλάχιστον σε σχέση με τα γειτονικά νησιά του Ιονίου. Οι επιλογές για διαμονή πληθαίνουν και βελτιώνονται, ενώ η Πρέβεζα αποτελεί και ιδανική βάση για κοντινές εκδρομές στην Πάργα και στη Λευκάδα.

Δρόμοι της παραλίας

Από την πόλη της Πρέβεζας και μέχρι την Πάργα μεσολαβούν περίπου 45 χλμ. ακτογραμμής, γεμάτης αμμουδιές. Το Μονολίθι είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, με μήκος πολλών χιλιομέτρων, βαθιά νερά και μεγάλα κύματα, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα-1
Οδηγώντας από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα, θα βρείτε δεκάδες ωραίες παραλίες. (Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού)

Η Λούτσα είναι αγαπημένη των ντόπιων, λόγω των κρυστάλλινων νερών και της ψιλής λευκής άμμου, ενώ στα Αρτολίθια εντυπωσιάζουν οι βραχώδεις σχηματισμοί μέσα στη θάλασσα.

Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα-2
Το καγιάκ στον ποταμό Αχέροντα συνοδεύεται από παρατήρηση πουλιών.

Δρόμοι του Κάτω Κόσμου

Ο Ερμής έπρεπε να διασχίσει τον Αχέροντα για να παραδώσει τις ψυχές στον Χάροντα και να καταλήξουν έτσι στο βασίλειο του Άδη. Ανακαλύψτε τα στενά του Αχέροντα στην τοποθεσία Γλυκή και, αν είστε αρκετά τολμηροί, επιχειρήστε μια βουτιά στα κρύα νερά του ποταμού. Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε κανό ή να περπατήσετε στα μονοπατάκια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά της κοίτης. Επισκεφθείτε το Νεκρομαντείο στο χωριό Μεσοπόταμος και δείτε το ποτάμι να εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά.

Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα-3
Το καγιάκ στον ποταμό Αχέροντα συνοδεύεται από παρατήρηση πουλιών.

Δρόμοι των δελφινιών

Περίπου 150 δελφίνια ζουν εντός του Αμβρακικού Κόλπου και τα παραδοσιακά τρεχαντήρια που ξεκινούν από το λιμάνι της Πρέβεζας κάθε πρωί προσφέρουν εκδρομές σε αναζήτηση των πανέξυπνων θαλάσσιων θηλαστικών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα δείτε από κοντά, αφού τα δελφίνια είναι ζώα κοινωνικά και, μόλις αντιληφθούν την παρουσία ανθρώπων, έρχονται και κολυμπούν παράλληλα με το καραβάκι. Θα συναντήσετε επίσης πελεκάνους, πιθανόν θαλάσσιες χελώνες και θα απολαύσετε ωραίες βουτιές. Η οικογενειακή επιχείρηση Amvrakikos Cruises (Πρέβεζα, τηλ. 6949-353576, amvrakikoscruises.gr) διαθέτει δύο παραδοσιακά τρεχαντήρια και τα μέλη της έχουν βαθιά γνώση του Αμβρακικού Κόλπου.

Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα-4
Tο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο τροφοδοτούσε με νερό τη Νικόπολη. 

Δρόμοι του νερού

Γεμάτη νερά, πηγές, ποτάμια και λίμνες είναι η Ήπειρος, και η ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σε απόσταση 43 χλμ. από την πόλη βρίσκεται η λίμνη Ζηρού, που προσφέρεται για βόλτα με κανό και καγιάκ. Σε απόσταση μόλις 7 χλμ., έξω από το χωριό Άγιος Γεώργιος, αξίζει να δείτε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης. Το υδραγωγείο βρισκόταν περίπου 50 χλμ. από την αρχαία πόλη και το νερό μεταφερόταν τόσο μακριά μέσω γεφυρών, σηράγγων και σωλήνων. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στον παραδοσιακό νερόμυλο και νεροτριβή, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τα νερά του ποταμού Λούρου για να πλένουν χαλιά και φλοκάτες.

Τα road trips του καλοκαιριού: Πρέβεζα-5
Γαρίδες και πετάλι στην Τρελή Γαρίδα.

Δρόμοι της γεύσης

Θαλασσινά και ψάρια πρέπει να δοκιμάσετε στην Πρέβεζα, που φημίζεται για τα ολόφρεσκα ψαρικά της. Η πόλη έχει συνδεθεί με τη σαρδέλα και κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου διοργανώνεται η Γιορτή της Σαρδέλας, όπου αναδεικνύεται η πρεβεζάνικη παράδοση στην αλιεία. Εδώ μαγειρεύουν και το λεγόμενο πετάλι, κέφαλο ψητό, ανοιχτό στη μέση. Κατά τα άλλα, τα μενού των εστιατορίων περιέχουν συνήθως γαρίδες, γαύρο, κουτσομούρες αλλά και φαγκρί και χταπόδι. Στο Αλάτι (τηλ. 26820-27145), πάνω στην παραλιακή στο κέντρο της πόλης, σερβίρουν εμπνευσμένα πιάτα με θαλασσινά, όπως το πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδα Αμβρακικού και Μοσχάτο Λήμνου. Στα στενάκια στην παλιά πόλη, η Τρελή Γαρίδα (τηλ. 26820-25691) είναι ένα καλό σημείο για να δοκιμάσετε πετάλι και, βέβαια, γαρίδες. Έξω από την πόλη και κοντά στις παραλίες στον δρόμο προς την Πάργα θα βρείτε το Σκάλωμα (Λιμανάκι Λυγιάς, τηλ. 26820-56240) για φρέσκες γαρίδες, αθερίνα, σαρδέλα και ό,τι άλλο έχει βγάλει το καΐκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή