Το δικό μου καλοκαίρι: Στο Ηράκλειο και στα Ανώγεια με την Παυλίνα Βουλγαράκη

Το δικό μου καλοκαίρι: Στο Ηράκλειο και στα Ανώγεια με την Παυλίνα Βουλγαράκη

Μια ιδανική μέρα στην Κρήτη για την Παυλίνα Βουλγαράκη καταλήγει στα Ανώγεια, ένα από τα πιο ονειρεμένα χωριά του νησιού, που φημίζεται για τη μακρά μουσική του παράδοση, με τις λύρες και τις μαντινάδες να γεμίζουν τα στενά δρομάκια.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες πτυχές του χαρακτήρα μου διαμορφώθηκαν και χρωματίστηκαν στην Κρήτη. Είναι το λιμάνι μου, ο τόπος όπου έμαθα να μεγαλώνω παράλληλα με την Αθήνα. Τώρα μένει μόνιμα ο αδερφός μου στο Ηράκλειο και οι επισκέψεις μου έχουν πληθύνει ακόμη περισσότερο.

Μια ιδανική μέρα για μένα ξεκινάει νωρίς το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Στη συνέχεια κάνω μια στάση στην πλατεία των Λιονταριών για μπουγάτσα, καφέ και τα απαραίτητα και ξεκινάω την εκδρομή μου προς το Αγιοφάραγγο, στο νότιο μέρος του νομού. Από το σημείο που θα σταθμεύσω το αυτοκίνητο χρειάζονται 20 έως 30 λεπτά περπάτημα για να φτάσω στον μικρό απομονωμένο παράδεισο με τα κρυστάλλινα νερά, που τον αποκαλούν «φαράγγι των Αγίων». Όσο για τη διαδρομή, η άγρια ομορφιά της φύσης με τις αγριελιές, τις πικροδάφνες και τα σπήλαια, στα οποία κάποτε κατοικούσαν ασκητές, με ξυπνάει και με μαγεύει πάντα. Στην επιστροφή επιλέγω να κινηθώ σε αγροτικούς δρόμους, για να κάνω την περατζάδα μου από χωριό σε χωριό, ώστε να έρθω και πάλι σε επαφή με την κουλτούρα και την αυθεντικότητα του τόπου μου. Επιδιώκω να περάσω από το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού και να τσιμπήσω κάτι στα θρυλικά Μάταλα, κάνοντας άλλη μία βουτιά στη μαγική αμμουδιά του ιστορικού χωριού με τους θεαματικούς βραχώδεις σχηματισμούς.

Αν όμως πράγματι μιλάμε για την ιδανική μέρα χειμώνα-καλοκαίρι, αυτή είναι η μέρα που έχω τη θέληση και το κουράγιο, μετά από μια τέτοια εκδρομή, να καταλήξω στα Ανώγεια, ένα από τα πιο ονειρεμένα χωριά της Κρήτης, με τις ρίζες του στον Ψηλορείτη. Ο τόπος αυτός φημίζεται για τη μακρά μουσική του παράδοση, με τις λύρες και τις μαντινάδες να γεμίζουν τα στενά δρομάκια του χωριού. Εδώ γεννήθηκαν ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Ψαραντώνης, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και τον θαυμάζω. Στο παραδοσιακό καφενείο του Delina έχω φάει την πιο ωραία ντομάτα της ζωής μου. Εάν είμαι πολύ τυχερή, στο ίδιο μέρος, πίνοντας τη ρακή μου, ίσως και να πετύχω μια μουσική βραδιά με τον Βασίλη Σκουλά.

Η Παυλίνα Βουλγαράκη είναι ερμηνεύτρια και συνθέτρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή