19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα

Ζωηρά χρώματα, κρυστάλλινα νερά και ιστορία που μαγεύει, η Συντακτική Ομάδα των Ταξιδιών σας δίνει 19 λόγους για να λατρέψετε τα νησιά του Ιονίου.

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Κρυμμένα φιόρδ

Ξεχάστε το άκρως επικίνδυνο πια Ναυάγιο και βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά των κρυμμένων παραλιών-φιόρδ στα βορειοδυτικά. Γνωστότερη ο Λιμνιώνας, που συγκεντρώνει κόσμο, αλλά αξίζει κάθε βουτιά, ενώ θα χαρείτε και καλοφτιαγμένες συνταγές στο ταβερνάκι Πόρτο Λιμνιώνας (τηλ. 26957-72072). Εκεί που θα τρίβετε τα μάτια σας είναι στη μικρή παραλία Στενίτης, σε στενότατο φιόρδ στη θαλάσσια διαδρομή από Πόρτο Βρώμη για Ναυάγιο. Σμαραγδένια,
διάφανα νερά, βράχια ολόγυρα και μικροσκοπική αμμουδιά στο βάθος. Ο Στενίτης είναι προσβάσιμος οδικώς από το χωριό Μαριές με καλό αυτοκίνητο.

Ζακυνθινή κουζίνα στα καλύτερά της 

Οι Αμπελόστρατες (Κοιλιωμένος, τηλ. 6946-958790) είναι το στέκι για το καλύτερο ίσως ζακυνθινό φαγητό στο νησί, με τακτικές βραδιές ζωντανής τζαζ. Δοκιμάστε τα τσιγαριδοπιτάκια (στριφτές πίτες στο τηγάνι με ζύμη πεϊνιρλί και γέμιση από τυριά ή άγρια χόρτα), τα τηγανητά συκωτάκια πουλιών με πικάντικο ντόπιο λαδοτύρι, τα πιάτα με αυγά (και ντομάτα, σουτζούκι ή παστουρμά), το παραδοσιακό σκορδοστούμπι (μελιτζάνες με σκορδόξιδο και ντομάτες) και όλα τα πιάτα με κρέας. Κάβα με καλά ζακυνθινά κρασιά.

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-1
Το χωριό Λούχα.

Σεργιάνι σε μεσαιωνικά χωριά

Τα μεσαιωνικά, πετρόχτιστα χωριά Λούχα και Γύρι είναι τα μόνα που έχουν μείνει όρθια από τους σεισμούς που κατά καιρούς έχουν πλήξει το νησί. Κατοικημένα και ολοζώντανα, διατηρούν ατόφια την αγροτική επτανησιακή αρχιτεκτονική. Μετά τη βόλτα δροσιστείτε με μια παγωμένη μπίρα και μεζέ στο ξύλινο κιόσκι-καντίνα του Μπάμπη, στην είσοδο του χωριού Λούχα, κάτω από τις φυλλωσιές και με θέα το δάσος που απλώνεται στο οροπέδιο.

Χειροποίητο γουδί για την καλύτερη αλιάδα

Η επτανησιακή αλιάδα είναι ντελικατέτσα που απαιτεί υπομονή, πείρα και το σωστό πέτρινο γουδί, το «μουρτάρι», λαξεμένο στην ντόπια πέτρα Ζακύνθου. Χάρη σε αυτό οι γυναίκες του νησιού ορκίζονται ότι η γεύση της δεν συγκρίνεται. Μουρτάρια σε διάφορα μεγέθη (από μεγάλα για αλιάδα μέχρι μικροσκοπικά για να τρίψετε μπαχαρικά) θα βρείτε στο εργαστήριο Βιοτεχνία πέτρας Διονύσης Κλάδης (τηλ. 26950-27358, 6974-646563) στον Άγιο Λέοντα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Odyssey Outdoor Activities (@odysseyactivities)

ΙΘΑΚΗ

Θαλασσινές και στεριανές εκδρομές 

Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στα καλοκαιρινά σπορ, για να γνωρίσετε το μυθικό νησί του Οδυσσέα μέσα από έναν βιωματικό τρόπο. Στο Οdyssey Outdoor Activities (τηλ. 6948-182655) θα εκπαιδευτείτε στην αυτόνομη κατάδυση (αρχάριοι και προχωρημένοι), θα κάνετε θαλασσοκαγιάκ και σνόρκελινγκ, θα πεζοπορήσετε ή θα συμμετάσχετε σε εκδρομές με αγροτικό διπλοκάμπινο στην περιοχή Σχολή Ομήρου και σε άλλα σημεία της βόρειας Ιθάκης.

Η αξία της απλότητας 

Ένα κατσικάκι στο πήλινο που θα θυμάστε για καιρό, τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι, αλλά και σπιτικά γλυκά για τον καφέ. Στο καφενείο – μπακάλικο (τηλ. 26740-33500) του ήσυχου χωριού Ανωγή, όλα είναι απλά και τα πιάτα της κ. Σοφίας συγκεκριμένα. Αν έρθετε βράδυ, καλό είναι να κάνετε κράτηση.

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-2
Η παραλία Αρκουδίλας.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον νότο

Η παραλία Αρκουδίλας βρίσκεται στη νότια μύτη του νησιού και ίσως γι’ αυτό δεν συγκεντρώνει τόσο πολύ κόσμο, παρόλο που έχει μια άγρια ομορφιά, μεγάλο μήκος, ψιλή άμμο και καθαρά νερά. Προτιμήστε την όταν όλες οι άλλες παραλίες γεμίζουν. 

Ψαράκι δίπλα στο κύμα

Στις Αλυκές, κοντά στην πόλη στον δρόμο προς Βορρά, λειτουργεί το ομώνυμο ταβερνάκι δίπλα στο κύμα (τηλ. 6978-722437), που σερβίρει καλό φαγητό σε τίμιες τιμές. Από σαρδέλα, γαύρο και θαλασσινά μέχρι και καλοψημένα κρεατικά. 

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-3
To Αγγελόκαστρο.

Η θέα από το Αγγελόκαστρο

Πολλοί αγνοούν την ύπαρξη του Αγγελόκαστρου, αυτού του βυζαντινού κάστρου κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα. Πάνω σε απότομη πλαγιά, σε στρατηγική θέση, έπαιζε σημαντικό ρόλο, αφού από εδώ επιτηρούσαν τις θαλάσσιες διαδρομές και οποιεσδήποτε εχθρικές κινήσεις. Δεν είναι καλοσυντηρημένο, αλλά αξίζει το δεκάλεπτο ανάβασης μόνο και μόνο για τη θέα.

Τα πιο νόστιμα κρεατικά

Στην ψησταριά του Γιαννίτση (Καστανιά Βιρού, τηλ. 26610-46421) έρχονται οι ντόπιοι για κρεατικά της ώρας αλλά και για τη σπεσιαλιτέ, το αρνάκι στη σούβλα με κρατσανιστή πέτσα. Σερβίρουν και κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια και τα υπόλοιπα της ψησταριάς. 

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-4
To σπήλαιo της Μελισσάνης.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Φυσικά γλυπτά

Η Κεφαλονιά έχει πλούσια γεωλογική κληρονομιά και πολλά σπήλαια. Εκτός από τη Μελισσάνη, που συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αξίζει να γνωρίσετε κι άλλα, όπως είναι το ασβεστολιθικό σπήλαιο της Δρογκαράτης (120 μ. υψ.) στα Χαλιωτάτα. Έχει βάθος 95 μ., θερμοκρασία 18 βαθμούς Κελσίου και υγρασία που προσεγγίζει το 90%. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι κολόνες, οι κουρτίνες και οι ελικτίτες του δημιουργούν μια ανεπανάληπτη γλυπτική σύνθεση. 

Ζεστά νερά, οικογενειακές βουτιές

Στο νοτιότατο άκρο της Κεφαλονιάς, στη χερσαία μύτη που σχηματίζεται ανάμεσα στη Σκάλα και στον Κάτω Κατελειό, θα βρείτε την παραλία Μούντα με τη σκουρόχρωμη ψιλή αμμουδιά και τα ζεστά νερά, την οποία προτιμούν οικογένειες με παιδιά. Τις απογευματινές ώρες, που πιάνει αεράκι, μπορεί να δείτε να καταφθάνουν όσοι αγαπούν το kite surf. 

Πειραγμένες γεύσεις στις Αλατιές

Στον βορρά της Κεφαλονιάς, στην παραλία Αλατιές, βρίσκεται το Alati All-Day Bar & Restaurant (τηλ. 26740-41685), ένα εστιατόριο που αγαπάει την ψαροφαγία και την πειραγμένη μεσογειακή κουζίνα. Δοκιμάστε, μεταξύ άλλων, σεβίτσε σφυρίδα, ταρτάρ λακέρδας ή σκουμπρί με χούμους. Η καλύτερή του ώρα είναι όταν σουρουπώνει.

Δείπνο στο αγροτικό αρχοντικό του 1790

Λίγο έξω από το Αργοστόλι, η σιόρα Κατερίνα Δήμα έστησε το μικρό ξενοδοχείο George Molfetas Museum (Μαρινάκη, Φαρακλάτα, τηλ. 6937-014758), για να τιμήσει τον πρόγονό της, τον σατιρικό ποιητή Μολφέτα. Τα δειλινά στρώνει μακρόστενα τραπέζια με λινά και αζούρ και παμπάλαιες πιατέλες και οργανώνει φαγοπότια, που ανάλογα με την εποχή ξεκινούν με βακαλαόπιτες και σοφιγάδα και τελειώνουν με γλυκό μέσπολα.

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-5
Η παραλία Καλαδί.

ΚΥΘΗΡΑ

Signature κοκτέιλ και σπιτικά γλυκά

Δεκαεννιά χρόνια λειτουργεί το ατμοσφαιρικό νησιωτικό μπαράκι Αραχτοπωλείο (τηλ. 6977-081023) στον Αβλέμονα. Με θέα τις βάρκες και τα ψαροκάικα, ο ιδιοκτήτης και μουσικός Σταύρος Σταυρακάκης παίζει world και ethnic μουσικές, σερβίρει καθαρά ποτά και signature κοκτέιλ. Το απόγευμα βρίσκουμε και τα σπιτικά γλυκά της κυρίας Τασίας, που γίνονται ανάρπαστα.

Βουτιές από ψηλά

Όλοι γνωρίζουν το Καλαδί, την άγρια βοτσαλωτή παραλία της ανατολικής πλευράς, προστατευμένη από κοφτερούς βράχους. Αυτό που όμως πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι το ωραιότερο κομμάτι της είναι το τρίτο και μικρότερο, που για να το προσεγγίσετε θα περάσετε από μια μικρή σπηλιά. Καρτποσταλικό σκηνικό, o μεγάλος βράχος μέσα στη θάλασσα είναι ιδανικός για βουτιές από ψηλά.

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-6
Η παραλία Κάθισμα.

ΛΕΥΚΑΔΑ

Απρόσμενη ιδιωτικότητα

Στη Λευκάδα του Αυγούστου, όπου δημιουργείται έως και μποτιλιάρισμα στον δρόμο για τις διάσημες παραλίες, εσείς πάρτε το κανό σας και ανακαλύψτε παραλίες μόνο για σας. Στη δυτική ακτογραμμή με τους γκρεμούς, υπάρχουν πολλά μικρά ερημικά κομμάτια άμμου πλάι σε κοσμικές ακτές όπως το Κάθισμα. Απλώς μην το επιχειρήσετε αν έχει κύμα, αυτή η θαλάσσια περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

Στα ορεινά

Απομακρυνθείτε από τα τουριστικά παράλια και ανακαλύψτε την ορεινή Λευκάδα. Η Καρυά, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, έχει μια μεγάλη δροσερή πλατεία, όπου θα βρείτε και την καλή ταβέρνα της Ελένης (τηλ. 6978-869630) με μαμαδίστικα πιάτα: καρσάνικη ριγανάδα και μπακαλιάρος, κατσικάκι, κεφτεδάκια, όλα υπέροχα. 

19 λόγοι που αγαπάμε τα Επτάνησα-7
Η παραλία Ερημίτης.

ΠΑΞΟΙ

Ηλιοβασίλεμα στον Ερημίτη

Η παραλία Ερημίτης στη δυτική πλευρά του νησιού δημιουργήθηκε μόλις το 2008 μετά από μια κατολίσθηση. Δεν είναι οργανωμένη και θα χρειαστείτε προμήθειες. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής και προτιμήστε να δείτε από εδώ τον ήλιο να δύει και να χρωματίζει τη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή