Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο

Λίγες αλλά γεμάτες μέρες σε ένα μεγάλο νησί με φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, πολιτιστικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα 1η: Πλωμάρι

Ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη κατευθυνθήκαμε προς το Πλωμάρι, όπου φτάσαμε οδηγώντας περίπου μία ώρα. Πρώτη μας στάση το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη, όπου στεγάζεται και το μουσείο «Ο κόσμος του Ούζου». Εκεί, αφού παρακολουθήσαμε τη διαδικασία απόσταξης, εμφιάλωσης και συσκευασίας του προϊόντος για το οποίο φημίζεται το νησί, δοκιμάσαμε το ούζο συνοδεία τοπικών προϊόντων (theworldofouzo.gr/el/ouzo-plomari/ouzo-museum.php, είσοδος 2€).

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο-1
Ο αιωνόβιος πλάτανος στο χωριό Πλωμάρι. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Επόμενος προορισμός μας η κοντινή παραλία του Αγίου Ισιδώρου, οργανωμένη, με ψιλό βότσαλο, άμμο και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά.

Στο ίδιο το Πλωμάρι περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια, ξαποστάσαμε στη σκιά του αιωνόβιου πλάτανου και ανακαλύψαμε την παλιά του γειτονιά. Ιδανικά, σας συστήνουμε να το επισκεφτείτε απογευματινές ώρες.

Κατά την επιστροφή στη Μυτιλήνη δειπνήσαμε στο ταβερνάκι Ξανά Μανά, στο χωριό Λάμπου Μύλοι, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο. Αξίζει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό τους λαδοτύρι στα κάρβουνα. 

Ημέρα 2η: Μόλυβος

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο-2
Σοκάκι στον Μόλυβο. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Ο Μόλυβος απέχει περίπου μία ώρα από τη Μυτιλήνη και αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφθείτε τη Λέσβο. Πρόκειται για έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς, χτισμένος αμφιθεατρικά στον λόφο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το κάστρο της Μήθυμνας. Φτάνοντας, ανεξαρτήτως του αν είναι πρωί ή βράδυ, αφιερώστε λίγα λεπτά για να απολαύσετε τη θέα του οικισμού από μακριά, πριν κάνετε τις βόλτες σας στα σοκάκια του με τα μικρά μαγαζιά, τα καφέ και τα εστιατόρια. Σας προτείνουμε για το διάλειμμά σας το Symposion, όπου θα απολαύσετε τον καφέ σας καθισμένοι στα πέτρινα σκαλιά -υπάρχουν και μαξιλαράκια-, ενώ οι λάτρεις της μουσικής μπορείτε να αγοράσετε και δίσκους βινυλίου. Αν, πάλι, θέλετε να συνδυάσετε την εκδρομή σας στον Μόλυβο με μπάνιο στη θάλασσα, επισκεφθείτε την οργανωμένη παραλία της Πέτρας, με αμμώδη ακτή και ρηχά νερά.

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο-3
Στο καφέ Symposion, στον Μόλυβο. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Tip:

Αν επισκεφθείτε τον Μόλυβο πρωινές ώρες, για την επιστροφή σας στη Μυτιλήνη σας προτείνουμε τον δρόμο που περνάει από τη Συκαμιά, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με θέα που κόβει την ανάσα.

Ημέρα 3η: Μυτιλήνη

Ξεκινήσαμε τη μέρα μας κάνοντας μπάνιο λίγο έξω από την πόλη, κοντά στο αεροδρόμιο, στο beach bar Bracciera με ξαπλώστρες και νόστιμο comfort food. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και τα νερά είναι καταγάλανα. Το απόγευμα κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο της Μυτιλήνης, όπου αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για έναν περίπατο στη συνοικία Ακλειδιού με τα υπέροχης αρχιτεκτονικής αρχοντικά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα και την οδό Ερμού -το εμπορικό κέντρο της Μυτιλήνης-, αλλά και το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ.

Για τους λάτρεις της τέχνης κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στο νότιο προάστιο της Μυτιλήνης, στην περιοχή Βαρειά όπου βρίσκεται το Μουσείο–Βιβλιοθήκη Τεριάντ, που άνοιξε για το κοινό το 1979 και διαθέτει μια πλούσια συλλογή έργων σπουδαίων καλλιτεχνών.(museumteriade.gr/en). Δίπλα βρίσκεται και το Μουσείο Θεόφιλου, με 86 πίνακες του λαϊκού ζωγράφου (odysseus.culture.gr/h/1/eh151.jsp?obj_id=3435).

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο-4
Στην ταβέρνα του Αντώνη (Φωτογραφία: Εύα Λούδη)

Το βράδυ επιλέξαμε να φάμε στην ταβέρνα του Αντώνη (Ταξιάρχες, Καγιάνι), με θέα εξαιρετική όσο και το φαγητό του – θα θελήσετε να ξαναπάτε! Και μετά κατευθυνθήκαμε στο πολύβουο κέντρο της πόλης με τις πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό για όλα τα γούστα, όπου επιλέξαμε τη Λόξα, μπαρ-ρεστοράν με ωραία μουσική και cocktails.

Ημέρα 4η: Κόλπος της Γέρας

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο-5
Ο κόλπος της Γέρας (Φωτογραφία: Derk Cool)

Στον κόλπο της Γέρας βρίσκεται η ιαματική πηγή Θέρμα και στο Therma Spa Lesvos μπορείτε να απολαύσετε τη θέα από την πισίνα υπερχείλισης ή κάνοντας Jacuzzi, αφού βεβαίως προνοήσετε για έγκαιρη κράτηση (thermaspalesvos.com, το κόστος χρήσης της πισίνας ανέρχεται στα 5€ και του Jacuzzi στα 6€ ανά άτομο). Μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή σας με φαγητό στον κήπο της ταβέρνας Αυλώνας – ή «στου Κώστα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Παραλίες που αξίζουν

Στη Λέσβο για ένα τετραήμερο-6
Η παραλία Άγιος Ισίδωρος. (Φωτογραφία: Εύα Λούδη) 

Η οργανωμένη παραλία Ξαμπέλια τις απογευματινές ώρες είναι σκιερή και θα σας ξεκουράσει μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της.

Η Χρυσή Άμμος -ή «του Παππά» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι-, είναι ανοργάνωτη παραλία με άσπρη άμμο και γαλάζια νερά, σε ένα ονειρεμένο σκηνικό.

Η Χαραμίδα, με ψιλό βότσαλο και καταγάλανα νερά, διαθέτει beach bar με ξαπλώστρες.

*Στις περισσότερες παραλίες οι ξαπλώστρες προσφέρονται δωρεάν.

Μετάβαση: Ακτοπλοϊκώς -από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας- ή αεροπορικώς.

Διαμονή: Στη Λέσβο υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και παραδοσιακά δωμάτια σε πολύ προσιτές τιμές.

Μετακίνηση: Δεδομένου ότι οι αποστάσεις στο νησί είναι μεγάλες, είναι καλό να έχετε αυτοκίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή