Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora

Το Messinia Terroirs Wine Festival, το πρώτο φεστιβάλ που στηρίζει τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς, έρχεται σε ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στον πολυχώρο Navarino Agora από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμπελουργία και η οινοποίηση για την Μεσσηνία είναι μια κληρονομιά αιώνων. Ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο, οι πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β´ και τα ευρήματα ανασκαφών στο ανάκτορο της Πύλου, όπως κύπελλα και πίθοι, μαρτυρούν τη σημασία που είχε το κρασί στην οικονομία και την κοινωνική ζωή. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το όρος Εύα, στην καρδιά της Μεσσηνίας, πήρε το όνομά του από το επιφώνημα ευοί (εβίβα) του διονυσιακού θιάσου.

Μερικές εβδομάδες πριν, μια ομάδα μελετητών, αρχαιολόγων και γεωπόνων οργάνωσαν μια αποστολή στον Ταΰγετο για να συλλέξουν και να ταυτοποιήσουν μια τοπική ποικιλία σταφυλιού που συνδέεται με τον δένθι οίνο, δηλαδή το κρασί από την Δενθελιάτιδα – σημερινή Αλαγονία- ένα κρασί με ονομασία προέλευσης από την αρχαιότητα.

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora-1

Τον 17ο αιώνα η Μεσσηνιακή γη συνδέθηκε με την παραγωγή σταφίδας, έναν θησαυρό που εξαγόταν μαζικά στον κόσμο από την εύφορη γη, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα μεγάλες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Γιάλοβας. Ήταν το 1954 όταν 800 Μεσσήνιοι αμπελουργοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τον Αγροτικό-Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ», με σκοπό τη συλλογή, τυποποίηση και διάθεση της παραγωγής όλου του νομού Μεσσηνίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, οι αμπελουργοί φύτεψαν στο μοναδικό τερουάρ της περιοχής διεθνείς ποικιλίες. Το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας απέκτησαν τότε μεσσηνιακό διαβατήριο και πολλές από τις τοπικές ετικέτες φιγουράρουν σε ράφια καταστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα έχει στόχο να αναδείξει το Messinia Terroirs Wine Festival, το πρώτο φεστιβάλ που στηρίζει τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς σε ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στον πολυχώρο Navarino Agora από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. 

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora-2
Lacules Estate

Το φεστιβάλ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Ο χώρος του Navarino Agora θα γεμίσει με οινοπαραγωγούς και οινόφιλους, επισκέπτες ή ταξιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Μεσσηνίας.

Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν ένα masterclass το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 15:45-17:45 & 18:00-20:00, με τίτλο «O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον & Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία», με εισηγητή τον Δρ. Στέφανο Κουνδουρά, Καθηγητή Αμπελουργίας, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ. Ο Δρ. Στέφανος Κουνδουράς θα μιλήσει για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή οίνου στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET θα παρουσιάσει το εμβληματικό Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή, ενώ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 17:00-19:00 ο διακεκριμένος sommelier DipWSET με το masterclass «Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας» θα βάλει στο ίδιο τραπέζι γευσιγνωσίας τρεις διεθνείς ποικιλίες μαζί με ελληνικά κρασιά που έχουν παραχθεί από τις ίδιες ποικιλίες, καλλιεργημένες στο μεσσηνιακό τερουάρ, ώστε να τις ανακαλύψετε. Ακόμα θα γίνουν σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους. Σε συνεργασία με τον Δαναό θα προβληθεί η ταινία, Bottle Shock σε open air cinema και θα υπάρχει live μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα delicatessen της Navarino Agora θα συμμετέχουν με ειδικές προσφορές, ιδιαίτερα μενού και τοπικά εδέσματα, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά των παραγωγών, ολοκληρώνοντας τη γευστική, γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία του Messinia Terroirs Wine Festival.

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora-3
Panagiotopoulos Wines (Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη)

Messinia Terroirs

Το πρόγραμμα Messinia Terroirs αποτελεί πρωτοβουλία Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης μέσω της υποστήριξης και προώθησης καινοτόμων δημιουργικών δράσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος, και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.

Βασικός συντελεστής και χορηγός της δράσης για την προβολή των τοπικών οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, που στάθηκε δίπλα στο ΙΚΒΚΚ είναι το νέο κατάστημα Cellier στη Navarino Agora. Τα Cellier έχουν δημιουργήσει για το Φεστιβάλ αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, το οποίο θα διαθέτουν από το κατάστημά τους στο κοινό για τη διαδικασία γευσιγνωσίας, με κόστος 5€. Όταν επιστρέφεται το ποτήρι, ο επισκέπτης θα παίρνει ισόποση έκπτωση στην αγορά οίνων Μεσσηνίας από τη συλλογή του καταστήματος.

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora-4
Οινοποιείο Νέστωρ

Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν είναι:

1. Navarino Vineyards

2. Panagiotopoulos Wines

3. Οινοποιείο Νέστωρ

4. Οινοποιία Ψαρούλη

5. Κτήμα Δερέσκου

6. Astir X (Ξυγκώρος)

7. Lacules Estate

8. Οινοποιείο Γκότση

9. Πατσούρος Κωνσταντίνος – Οινεμπορική Τριφυλίας

10. BIOVIN – Tsavolakis Wines

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στο www.cvf.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή