5 χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα

5 χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις, απολαμβάνουμε τη φύση σε 5 ελληνικά χωριά, σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονοπάτια στα βουνά που έχουν πλέον ντυθεί στα χρώματα του φθινοπώρου, πετρόχτιστα σπίτια ανάμεσα στα έλατα, παραδοσιακά καφενεία κάτω από αιωνόβια πλατάνια κι ένα ψητό με πατάτες στον φούρνο, που μοσχομυρίζει. Τώρα που τα τζάκια έχουν αρχίζει να καπνίζουν στα ορεινά και τα χειμερινά ρούχα βρίσκουν τη θέση τους στη ντουλάπα μας, τα ελληνικά χωριά μάς καλούν να ζήσουμε το φθινόπωρο κοντά στη φύση και την παράδοση.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις, ο Νοέμβρης ενδείκνυται για φθινοπωρινές αποδράσεις από τη ρουτίνα της πόλης. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να μυρίσουμε το χώμα που έχει ξυπνήσει από τη βροχή και τα φύλλα που πέφτουν. Η Ελλάδα είναι γεμάτη γραφικούς ορεινούς οικισμούς και ιστορικά μονοπάτια για να ζήσουμε την ομορφιά αυτής της εποχής. Επιλέξαμε πέντε χωριά σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, που δεν έχουν χάσει τη ζεστασιά και την αυθεντικότητα τους.

Σέτα Ευβοίας

5 χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα-1
Πεζοπορία στο Όρος Δίρφυς. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Καστανιές, πλατάνια, έλατα, ιστορικά εκκλησάκια, σπηλιές και βάραθρα συνθέτουν το μοναδικό τοπίο που θα συναντήσετε γύρω από το χωριό Σέτα ή Σέττα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Δίρφης, στην Εύβοια. Το χωριό που, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από την όμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου προύχοντα της περιοχής, ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια του, τα τρεχούμενα νερά και το καλό φαγητό.

Οι «Άλπεις της Εύβοιας» απέχουν μόλις 128 χλμ. από την Αθήνα, δηλαδή περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο. Είναι ο πιο ορεινός οικισμός του νησιού, χτισμένος σε 740 μέτρα υψόμετρο, και είναι ό,τι πρέπει για ένα σαββατοκύριακο ηρεμίας και ανανέωσης. Η Σέτα αποτελείται από δύο επιμέρους οικισμούς, την Άνω και την Κάτω Σέτα, όπου βρίσκεται η ιστορική πλατεία των Αετών. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Αμπουδιώτισσας του 19ου αιώνα, το Σπήλαιο της Σέτας και τον Βόλαθρο, το βαθύτερο βάραθρο της Εύβοιας. Επίσης, μπορείτε να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή και τα χωριά της, όπου λέγεται ότι κρύβονταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί της Επανάστασης. Στη Σέτα θα βρείτε τέσσερις ταβέρνες, που σερβίρουν κατεξοχήν κρεατικά, μπορείτε όμως να κατεβείτε και μέχρι την Αμάρυνθο για ψαράκι και ουζάκι.

Κυριάκι Βοιωτίας

5 χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα-2
(Φωτογραφία: Ασπασία Κάκαρη)

Λίγο περισσότερο από δύο ώρες με το αυτοκίνητο θα χρειαστείτε για να φτάσετε στο Κυριάκι, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Βοιωτίας, στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα. Το Κυριάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 760 μ. και περιτριγυρισμένο από ένα καταπράσινο ελατόδασος. Χάρη στη γειτονική Αράχωβα, η νεολαία του χωριού δεν το έχει εγκαταλείψει προς αναζήτηση εργασίας, κι έτσι το Κυριάκι παραμένει ζωντανό με πληθυσμό που ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους.

Εκτός από μια βόλτα στην πλατεία και τα δρομάκια του χωριού, αξίζει να φτάσετε μέχρι το Παλιόκαστρο, τον λόφο όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν το Φλυγόνιο, μια από τις πόλεις που κατέστρεψαν τα περσικά στρατεύματα του Ξέρξη. Επίσης αξίζει να περπατήσετε στην Αρβανίτσα, γνωστή από το ομώνυμο μουσικό φεστιβάλ, που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το Κυριάκι. Πέρα από μια στάση στο καφέ-εστιατόριο του χώρου αναψυχής, μπορείτε να εξερευνήσετε ένα από τα πολλά μονοπάτια αυτού του μοναδικού οροπεδίου, στους πρόποδες του Ελικώνα.

Πίσια Κορινθίας

Ένας ακόμη πιο κοντινός στην Αθήνα προορισμός, ιδανικός και για μονοήμερες εξορμήσεις, είναι το μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται κρυμμένο στα Γεράνεια όρη, πάνω από το Λουτράκι. Τα Πίσια είναι χτισμένα σε υψόμετρο 650 μέτρων ανάμεσα σε πεύκα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Μόλις 15 χλμ. από το Λουτράκι και 100 χλμ. από την Αθήνα, αυτό το όμορφο χωριό των περίπου 100 κατοίκων προσφέρει εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό και πολλές ωραίες διαδρομές ανάμεσα στα διάσπαρτα εκκλησάκια, όπως το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.

Στα Πίσια θα βρείτε δύο καλές ταβέρνες, μια στην πλατεία του χωριού και μία λίγο πιο έξω, μέσα στο δάσος. Το χωριό διαθέτει και καφέ-μπαρ αν και φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στο Λουτράκι, τη Λίμνη Βουλιαγμένης και το Ηραίο.

Παύλιανη Φθιώτιδας

5 χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα-3
(Φωτογραφία: Unsplash)

Μέσα σε ελατόδασος, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, βρίσκεται η Παύλιανη, ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης. Απέχει περίπου τρεις ώρες με αυτοκίνητο από την Αθήνα και αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς για φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα ή ολιγοήμερες αποδράσεις στη φύση. Γνωστή για το Πάρκο της και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων που έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το χωριό τους σε δημοφιλή προορισμό, η Παύλιανη είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και για μεγάλα παιδιά που αγαπούν τις πεζοπορίες.

Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω Παύλιανη. Ανάμεσά τους θα βρείτε το Πάρκο από όπου ξεκινούν πολλά μονοπάτια όπως αυτό που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία», σε μια εκπληκτική τοποθεσία στα 1.260 μέτρα με θέα στον Μαλιακό Κόλπο. Από την περιοχή ξεκινούν και άλλες διαδρομές, αν θελήσετε να εξερευνήσετε τα γύρω βουνά. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, με τα εντυπωσιακά φαράγγια και τον Κρεμαστό, τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Στερεάς Ελλάδας.

Αναβρυτή Λακωνίας

5 χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα-4
(Φωτογραφία: Ασπασία Κάκαρη)

Ένας πολύ όμορφος φθινοπωρινός προορισμός που απέχει 235 χλμ. από την Αθήνα είναι και το χωριό Αναβρυτή, στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου νοτιοδυτικά της Σπάρτης. Σε υψόμετρο 800 μέτρων, με πετρόχτιστα σπίτια και τρεχούμενα νερά, από όπου και φαίνεται να πήρε τη όνομά της, η Αναβρυτή είναι η αφετηρία πολλών μονοπατιών προς όλο τον Ταΰγετο.

Το χωριό που τον 19ο αιώνα αριθμούσε διπλάσιους κατοίκους από τη Σπάρτη λόγω της άνθησης της βυρσοδεψίας, σήμερα έχει ελάχιστους κατοίκους και ένα παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα. Έχει όμως πολλές εκκλησίες βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Επίσης σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η Μονή Φανερωμένης και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός Περγαντέικα. Για νυχτερινή ζωή, αν δεν σας πτοεί ο φιδίσιος δρόμος που διασχίζει την πλαγιά του βουνού, θα πρέπει να κατεβείτε στη Σπάρτη που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή