7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε

Από την Ρίγα και τη Βουδαπέστη μέχρι τη Δρέσδη, την Κραϊόβα και τη Βιέννη, μπάλες και γιρλάντες βρίσκουν τη θέση τους στους πάγκους των υπαίθριων αγορών τους, που μας βάζουν και φέτος στο πνεύμα των Xριστουγέννων

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Ρίγα, Λετονία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-1
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Πύργοι, κάστρα, επιβλητικοί γοτθικοί ναοί και η μεγαλύτερη συλλογή από αρ νουβό κτίρια στον κόσμο, κάνουν την πρωτεύουσα της Λετονίας να ξεχωρίζει. Φανταστείτε την στολισμένη με χιλιάδες φωτάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, μυρίστε τα παραδοσιακά μπισκότα με τζίντζερ και κανέλα και μπορείτε να καταλάβετε γιατί τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή για να τη γνωρίσετε. 

Η υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη αγορά της Ρίγας διοργανώνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης που έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Δεν προκαλεί έκπληξη που ψηφίστηκε φέτος ως η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά στην Ευρώπη από περισσότερους από 100.000 ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον οργανισμό European Best Destinations. Εκτός από την πλατεία Doma όπου θα αγοράσετε τα στολίδια σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δραματοποίηση παραδοσιακών παραμυθιών της Λετονίας στο Πάρκο Kronvalda, να επισκεφθείτε την Εθνική Όπερα και να κάνετε βόλτα στο Πάρκο Bastejkalns. Η αγορά ξεκινάει στις 3 Δεκεμβρίου και κλείνει στις 7 Ιανουαρίου. 

2. Δρέσδη, Γερμανία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-2
(Φωτογραφία: AP)

Η πιο παλιά χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας διοργανώνεται εδώ και περίπου 600 χρόνια στη Δρέσδη. Το Striezelmarkt στην πλατεία της αγοράς, είναι φέτος ανοιχτό από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου. Εκτός από το Σπίτι των Ξωτικών και του Άγιου Βασίλη, θα δείτε τη μεγαλύτερη χειροποίητη ξυλόγλυπτη χριστουγεννιάτικη πυραμίδα Erzgebirge στον κόσμο, ύψους 14,61 μέτρων. 

Η πλατεία Altmarkt θα γεμίσει με 250 ξύλινα σπιτάκια με προϊόντα χειροτεχνίας όπως κεραμικά στολίδια, ξυλόγλυπτα αγγελάκια με την τεχνική Erzgebirge, μπάλες από φυσητό γυαλί, και ένα πρόγραμμα γεμάτο με καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα τοπικά εδέσματα θα βρείτε σίγουρα το παραδοσιακό γλυκό stollen, λουκάνικα brätwurst στη σχάρα, ζεστό κρασί και ζεστή μπίρα. Στη Δρέσδη αξίζει να επισκεφτείτε και τη μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη αγορά στο Stallhof, για να αγοράσετε ασημένια κοσμήματα, αρώματα, κεριά, φανάρια, και να ζήσετε την ατμόσφαιρα μιας μεσαιωνικής γιορτής με μουσικούς, ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργούς. 

3. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-3
(Φωτογραφία: AP)

Ποιοτικά χειροποίητα αντικείμενα από φυσητό γυαλί, ξύλο, δέρμα, μαλλί και πηλό, λουκάνικα, ψητά λαχανικά, πατατοκεφτέδες, τηγανόψωμα lángos, αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων kürtőskalács. Η πιο παλιά και διάσημη αγορά της Βουδαπέστης στήνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Vörösmarty στο κέντρο της πόλης και προσφέρει εξαιρετικό street food το οποίο και μπορείτε να απολαύσετε στους πάγκους και τα τραπέζια της αγοράς, ακούγοντας από jazz μέχρι indie μουσική. 

Όμως, η πιο εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά της ουγγρικής πρωτεύουσας και η καλύτερη στην Ευρώπη για το 2023 σύμφωνα με έρευνα του European Best Destinations, είναι η Advent Feast στην πλατεία Szent István μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Στέφανου, ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της Πέστης. Κάθε απόγευμα, ανά μισή ώρα, θα δείτε την πρόσοψη της Βασιλικής να μετατρέπεται σε μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη αφήγηση που φέτος θα μπορείτε να παρατηρήσετε από όλες τις γωνιές της πλατείας με 3D γυαλιά. Και οι δύο αγορές ξεκινούν στις 17 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. 

4. Μαδέρα, Πορτογαλία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-4
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Η Πορτογαλία μπορεί να μην είναι κλασικός χριστουγεννιάτικος προορισμός, ωστόσο στη Μαδέρα ο μήνας Δεκέμβριος είναι ένα ατέλειωτο πάρτι. Ειδικά στην πρωτεύουσα Funchal, στη νότια ακτή του μεγαλύτερου νησιού του αρχιπελάγους, η περίοδος των Χριστουγέννων γιορτάζεται στο έπακρο με αποκορύφωμα την επίδειξη πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που έχει ήδη πάρει θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Μαδέρα, που διοργανώνεται στους κεντρικούς πεζόδρομους της Avenida Arriaga, στο κέντρο της πόλης, εκτός από στολίδια θα βρείτε και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, φρούτα και μέλι από ζαχαροκάλαμο. Θα δείτε επίσης την παρέλαση του Άγιου Βασίλη που ξεκινά από την Rua da Carreira και καταλήγει στην Praça da Autonomia, όπου ο αγαπημένος ασπρομάλλης των παιδιών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους. Οι γιορτές ξεκινούν επίσημα την 1η Δεκεμβρίου, οπότε ανάβουν τα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φώτα στο κέντρο της πόλης, και ολοκληρώνονται στις 7 Ιανουαρίου. 

5. Βιέννη, Αυστρία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-5
(Φωτογραφία: AP)

Η Βιέννη είναι η κλασική πόλη για να ζήσει κανείς το παραμύθι των Χριστουγέννων σε μια αυτοκρατορική ατμόσφαιρα. Η πρωτεύουσα της Αυστρίας βάζει τα γιορτινά της από νωρίς τον Νοέμβριο και κυριολεκτικά γεμίζει με αγορές και μοσχομυριστά στρούντελ. Άλλωστε οι χριστουγεννιάτικοι πάγκοι της πόλης είναι μια παράδοση αιώνων που χρονολογείται από το 1298. 

Από τις πιο σημαντικές αγορές είναι αυτή που στήνεται στην αυλή του Κάστρου Schönbrunn, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και η χριστουγεννιάτικη αγορά στο παλάτι Belvedere μέσα σε πανέμορφους κήπους και ένα μοναδικό μπαρόκ σκηνικό. Ξεχωρίζουν επίσης η αγορά του χριστουγεννιάτικου χωριού «Weihnachtsdorf Maria-Theresien-Platz», που στήνεται ανάμεσα στα Μουσεία Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας, και αυτή του Spittelberg, με παραδοσιακές χειροτεχνίες όπως αντικείμενα τέχνης, κεραμικά, κοσμήματα, κ.ά. 

6. Κραϊόβα, Ρουμανία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-6
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Ένας κοντινός προορισμός για όλη την οικογένεια, η Κραϊόβα, μια μικρή πόλη περίπου 350.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Ρουμανία, έχει μια από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Η πόλη, γεμάτη όμορφα κτίρια και ιστορικά μοναστήρια του 15ου, 17ου και 18ου αιώνα, έχει κατανείμει τις διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις —αγορές, παγοδρόμιο, συναυλίες και δημιουργικά εργαστήρια—, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης που συνδέονται μεταξύ τους με εκατομμύρια φωτάκια. 

Κάλαντα, χορός, κουκλοθέατρο, λαϊκή μουσική και διαδραστικές παραστάσεις βρίσκουν τη θέση τους στο πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, που φέτος θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου. Εκτός από το παγοδρόμιο στην πλατεία Mihai Viteazul, και το λούνα παρκ στην πλατεία William Shakespeare, στα σπιτάκια της αγοράς, ειδικά σμιλεμένα από τη γλύπτρια της Κραϊόβα Gabi Rizea, θα βρείτε παραδοσιακές ρουμανικές λιχουδιές, ζεστό κρασί με κανέλα και χειροτεχνίες από όλη τη χώρα. 

7. Εδιμβούργο, Σκωτία

7 χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε-7
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Το Hogmanay, δηλαδή η τελευταία μέρα τους έτους για τους Σκωτσέζους, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες γιορτές της παραμονής Πρωτοχρονιάς στον κόσμο. Το Εδιμβούργο υποδέχεται τη νέα χρονιά με συναυλίες, πάρτι στους δρόμους, πομπές με φαναράκια και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα πάνω από το Κάστρο. Η φετινή γιορτή θα κορυφωθεί με συναυλία των Pulp στο Concert in the Gardens. 

Μέχρι τότε μπορείτε να επισκεφτείτε την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης στο East Princes Street Gardens για χειροποίητα δώρα, παραδοσιακές και μη λιχουδιές και ποτά. Το East Princes Street Gardens θα φιλοξενήσει επίσης το Forth 1 Big Wheel, τη μεγαλύτερη ρόδα λούνα παρκ της Σκωτίας, ύψους 46 μέτρων με εκπληκτική θέα στο Κάστρο του Εδιμβούργου, το Μνημείο του Scott και ολόκληρη την πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή