36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε

Περάσαμε 36 ώρες στο Παρίσι, που παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

14' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει λόγος που το Παρίσι παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς από άποψη επισκεψιμότητας πόλεις στον κόσμο. Οι γραφικές του γειτονιές, που σε προκαλούν να τις περπατήσεις, έχουν σμιλευτεί από αιώνες πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας, και κάθε σύντομη επίσκεψη στην πόλη θα σας φέρει ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. Επειδή, βέβαια, μνημεία όπως η Παναγία των Παρισίων και ο Πύργος του Άιφελ δεν χρειάζονται συστάσεις, σ’ αυτόν τον οδηγό θα σας παρουσιάσω μια άλλη όψη της Πόλης του Φωτός: στέκια που βρίσκονται εκτός της εμβέλειας του τουριστικού «ραντάρ» στον λόφο της Μονμάρτρης, μικρά μουσεία που δεν κατακλύζονται από πλήθη και ματιές στην πλούσια μουσικοθεατρική σκηνή της πόλης. Σημειωτέον, οι μετακινήσεις γίνονται όλο και πιο άνετες: καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους πρώτους στην πόλη εδώ και έναν αιώνα, το εμβληματικό του μετρό αναβαθμίζεται και αρκετές γραμμές του επεκτείνονται. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να δείτε τα σημάδια της εν εξελίξει αστικής μεταμόρφωσης και πιο ανοιχτά για να μη σας ξεφύγουν οι αλλεπάλληλες επιστρώσεις τέχνης και αρχιτεκτονικής –σωστό μιλφέιγ!– που βρίσκονται παντού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2.30 μ.μ. Καφές ή τσάι κάτω από μια γυάλινη οροφή

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-1
Το πολυτελές καφέ La Verrière με τις βελούδινες πολυθρόνες και τη γυάλινη οροφή, εντός του ξενοδοχείου InterContinental Paris le Grand Hotel. 

Προσαρμοστείτε με το μαλακό στην παρισινή ζωή στο La Verrière, ένα φωτεινό και γενικά ήσυχο καφέ-ρεστοράν με βελούδινες πολυθρόνες και μια εντυπωσιακή γυάλινη οροφή, μέσα στο ξενοδοχείο InterContinental Paris le Grand, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα στο 9ο διαμέρισμα. Την πλάτη κάθε πολυθρόνας κοσμεί από μία διαφορετική βουκολική σκηνή, ενώ το πράσινο της μέντας στην ταπετσαρία είναι ασορτί με τον μεταλλικό σκελετό της οροφής και την πυκνή βλάστηση του περιβάλλοντος χώρου. Οι τιμές είναι «τσιμπημένες», αλλά το τσάι ή ο καφές στην εκδοχή «gourmand» (16 ευρώ) συνοδεύεται από τρία γλυκίσματα. Κάντε μια στάση λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο με το ξενοδοχείο, για να δείτε τα γλυπτά που κοσμούν το Palais Garnier, την πιο αρχοντική όπερα του Παρισιού, που εγκαινιάστηκε το 1875. Στην κορυφή της δεσπόζει το άγαλμα του Απόλλωνα (διά χειρός Aimé Millet), που προτάσσει επιδεικτικά τη λύρα του, για να τη βλέπουν οι από κάτω περαστικοί των βουλεβάρτων. 

3.30 μ.μ. Επίσκεψη στο εργαστήριο ενός καλλιτέχνη

Υπάρχουν πάνω από 100 μουσεία στο Παρίσι, με τα μικρότερα εξ αυτών να μπορούν να σας επιφυλάξουν μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία απ’ ό,τι, π.χ., ο συνωστισμός στο Λούβρο. Το Μουσείο Gustave Moreau (είσοδος 7 ευρώ), μια κατοικία-εκθεσιακός χώρος στα νότια της Μονμάρτρης, αποτελεί σύλληψη του ομώνυμου ζωγράφου του 19ου αιώνα, πρωτοπόρου εκπροσώπου του Συμβολισμού με καινοτόμο ματιά πάνω στα μυθολογικά θέματα, λίγο προτού πεθάνει. Ο πρώτος όροφος ήταν το διαμέρισμά του και οι τοίχοι των δωματίων του είναι γεμάτοι με τα έργα της συλλογής του και τα αμέτρητα ακριβά μπιχλιμπίδια που μάζευε. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ευρύχωρο ατελιέ του, που εκτείνεται στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο του κτιρίου – τα δύο επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους με μια ελικοειδή σιδερένια σκάλα. Εκεί θα δείτε τις μυστηριώδεις απεικονίσεις της Σαλώμης που φιλοτέχνησε ο ίδιος, καθώς και μερικά εκπληκτικά ημιτελή έργα, όπως οι Τρεις Μάγοι. Άλλη μία μικρή, αλλά «δυνατή» συλλογή στεγάζεται στο κοντινό Μουσείο της Ρομαντικής Ζωής (Musée de la Vie Romantique), που μεταφέρει τον επισκέπτη στα παρισινά καλλιτεχνικά σαλόνια της εποχής του Ρομαντισμού. Η είσοδος σε αυτό είναι δωρεάν, με εξαίρεση κάποιες περιοδικές εκθέσεις. 

5 μ.μ. Βόλτα ανάμεσα στους τάφους

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-2
Στο Κοιμητήριο της Μονμάρτρης.

Το Κοιμητήριο της Μονμάρτρης, που βρίσκεται κάτω από μια οδογέφυρα, αποτελεί όαση γαλήνης. Χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί τον τόπο τελευταίας κατοικίας πολλών Γάλλων ζωγράφων, συγγραφέων, ηθοποιών και τραγουδιστών. Συγχρόνως εκπέμπει και μια αύρα αναρχίας, με τάφους λιγότερο γνωστούς, που κεντρίζουν εξίσου την περιέργεια (προσπαθήστε να εντοπίσετε εκείνον που έχει το σχήμα ενός μεγάλου ερωτηματικού). Η είσοδος είναι δωρεάν – απλώς δανειστείτε έναν από τους πλαστικοποιημένους χάρτες που θα βρείτε κάτω από τη μεγάλη επιγραφή στην είσοδό του, για να εντοπίσετε συγκεκριμένα μνήματα, όπως αυτό του χορευτή και χορογράφου Vaslav Nijinsky, με το γλυπτό που τον αναπαριστά σε έναν από τους πιο διάσημους ρόλους του, της μαριονέτας Πετρούσκα. Άλλα αξιοσημείωτα ταφικά μνημεία είναι το άγαλμα της Νταλιντά σε φυσικό μέγεθος, η προτομή του Εμίλ Ζολά και ο υπερυψωμένος τάφος της εταίρας της υψηλής κοινωνίας Alphonsine Duplessis, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Κυρία με τις καμέλιες, το μυθιστόρημα που έγραψε τον 19ο αιώνα ο Αλέξανδρος Δουμάς (μέχρι σήμερα οι επισκέπτες τής αφήνουν καμέλιες).

6.30 μ.μ. Κοκτέιλ στο Μουλέν Ρουζ

Ενώ οι επισκέπτες του Παρισιού συρρέουν στη Μονμάρτρη για την καλλιτεχνική της ιστορία και τα γραφικά της αξιοθέατα, λίγοι γνωρίζουν το «μυστικό μπαρ» που είναι χωμένο πίσω από τον κόκκινο ανεμόμυλο του ιστορικού καμπαρέ Μουλέν Ρουζ. Το Le Bar à Bulles, που άνοιξε το 2015 και διαθέτει δική του ξεχωριστή είσοδο, με την πρόσβαση να γίνεται μέσω ενός μικρού πεζόδρομου στα αριστερά του Μουλέν Ρουζ, αποτελεί μια αναζωογονητικά ιδιόρρυθμη εναλλακτική των σημείων που ελκύουν τους τουρίστες της περιοχής σαν μαγνήτες. Πιείτε ένα τζιν Anaë, που παράγεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τόνικ (11,50 ευρώ) και απολαύστε ένα πλατό τυριών (18 ευρώ) στην καταπράσινη ταράτσα ή στον πολύχρωμο εσωτερικό του χώρο, που είναι γεμάτος με αταίριαστα μεταξύ τους έπιπλα και αμπαζούρ να κρέμονται από το ταβάνι. Κάποιες βραδιές, στη ζεστή και γεμάτη ζωή ατμόσφαιρά του λαμβάνουν χώρα συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

8 μ.μ. Τι θα πει μπιστρονομί

Ο όρος «μπιστρονομί» περιγράφει το πάντρεμα ανάμεσα στο σπιτικό φαγητό των μπιστρό και στην υψηλή γαστρονομία, μια μείξη που αφήνει εκτός την αποστειρωμένη αίσθηση που, ενίοτε, χαρακτηρίζει το fine dining. Πολλά εστιατόρια που θα βρείτε γύρω από τη Μονμάρτρη πάνε ένα βήμα μπροστά την τέχνη της μαγειρικής χρησιμοποιώντας εποχικά υλικά, ενώ, παράλληλα, διατηρούν τις τιμές τους ανταγωνιστικές σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος ζωής στη Γαλλία. Στα βόρεια του νεκροταφείου της Μονμάρτρης, το φωτεινό Le 975, που άνοιξε πρόσφατα με επικεφαλής σεφ τον ιαπωνικής καταγωγής Taiki Tamao, προσφέρει πειραγμένες επιλογές γαλλικής κουζίνας και ασυνήθιστα ευγενικό σέρβις για τα παριζιάνικα δεδομένα (μενού γευσιγνωσίας τεσσάρων πιάτων, μη χορτοφαγικό, 49 ευρώ). Μια άλλη επιλογή, σε έναν πιο πολυσύχναστο δρόμο, είναι το Polissons. Το δικό του μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει έξι πιάτα-έκπληξη (η στάνταρ εκδοχή κοστίζει 65 ευρώ και η χορτοφαγική 45). Μπορείτε να παραγγείλετε και πιάτα εκτός μενού. Για ορεκτικό, αν είναι διαθέσιμα, δοκιμάστε τα στρείδια με λεμόνι ουμάμι και δεν θα το μετανιώσετε.

10 μ.μ. Στον θαυμαστό κόσμο των drag shows

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-3
Άποψη της τριγωνικής πλατείας του  Vert-Galant.

Μην περιμένετε απλό lip singing στo Madame Arthur, το μυθικό drag καμπαρέ της Μονμάρτρης, που πρωτολειτούργησε το 1946 και άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό το 2015. Στους μόνιμους περφόρμερ περιλαμβάνονται τραγουδιστές και μουσικοί που ερμηνεύουν ζωντανά τα τραγούδια τους κάθε βράδυ, έχοντας συμβάλει τα μάλα στην πρόσφατη αναγέννηση των drag shows στη Γαλλία. Σας προτείνουμε να παραλείψετε το θέαμα που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή στις 8 μ.μ., για χάρη του πιο παρεΐστικου «ρεσιτάλ», που λαμβάνει χώρα στις 11 μ.μ. Σε αυτό, οι καλλιτέχνες τραγουδούν ό,τι τους κάνει κέφι, από όπερα μέχρι αμερικανικά ποπ τραγούδια, διασκευασμένα στα γαλλικά (15 ευρώ στο ταμείο, χωρίς προπώληση, οπότε φροντίστε να πάτε νωρίς). Υπάρχουν διαθέσιμα λίγα τραπέζια στον χώρο, αν και σας προτείνουμε να σταθείτε ακριβώς δίπλα στο πιάνο, για να δείτε από κοντά αστέρες όπως ο Charly Voodoo με την καυστική γλώσσα.

Σάββατο

10 π.μ. Η τέχνη ανά τους αιώνες

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-4
Τα μικρά μουσεία του Παρισιού είναι αληθινά διαμάντια. Ένα από αυτά είναι και του Gustave Moreau, που στεγάζεται στο σπίτι του ομώνυμου Γάλλου ζωγράφου του 19ου αιώνα. 

Κοντά στο πιο ήσυχο, νότιο τμήμα των Ηλυσίων Πεδίων βρίσκεται το Petit Palais, ένα υποτιμημένο στολίδι της παριζιάνικης μουσειακής σκηνής. Το κτίριο με την περίτεχνα διακοσμημένη θολωτή είσοδο ανεγέρθηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900, έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που κέρδισε ο Charles Girault. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης του Παρισιού (τα υπόλοιπα μουσεία δεν είναι δημοτικά, αλλά κρατικά). Προσφέρεται για μια σύντομη, απολαυστική, αν και κάπως άναρχη περιήγηση στη γαλλική ιστορία της τέχνης, με κάποιες παρακάμψεις που οδηγούν στην τέχνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τη μια στιγμή μπορεί τα μάτια σας να βλέπουν ορθόδοξες εικόνες και μεσαιωνικά έργα τέχνης. Την επόμενη, έναν πίνακα του Claude Monet, του Gustave Courbet ή της Berthe Morisot. Κι όλα αυτά, ενώ βρίσκεστε λίγα βήματα μακριά από μια σέντια (φορητό κάθισμα με κουβούκλιο, που το κρατούσαν βαστάζοι) του 18ου αιώνα και μια γκαλερί με γλυπτά έργα. Στις μόνιμες συλλογές η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ για όσες περιοδικές εκθέσεις απαιτείται εισιτήριο, αυτό κοστίζει 15 ευρώ.

Μεσημέρι, Κορεατικές και ιαπωνικές γεύσεις

Από το Petit Palais περπατήστε μέσα από τους κήπους του Κεραμεικού, του πάρκου που γειτνιάζει με το Λούβρο, για να φτάσετε σε μια γειτονιά γεμάτη ιαπωνικές και κορεατικές γεύσεις, η οποία εκτείνεται κάπως σκόρπια γύρω από την οδό Sainte-Anne. Το Bistrot Mee, στο οποίο τα κορεατικά πιάτα παρουσιάζονται με πολύ προσεγμένο τρόπο, αποτελεί μια δοκιμασμένη στον χρόνο, εξαιρετική επιλογή. Παραγγείλτε μια ποικιλία από ορεκτικά (κοστίζουν 6 ευρώ έκαστο), στα οποία περιλαμβάνονται εξαιρετικές προτάσεις για χορτοφάγους, όπως τα πανκέικ με πράσο και κάποιοι τηγανητοί κεφτέδες με λαχανικά. Έπειτα, για να γλυκαθείτε λιγάκι, περάστε από την Aki Boulangerie, που είναι κάτι σαν θεσμός για τη γειτονιά. Εδώ θα βρείτε γλυκά που παντρεύουν τη γαλλική με την ιαπωνική ζαχαροπλαστική, όπως οι Paris-Brest με βάση τα φασόλια azuki και τα εκλέρ με γεύση yuzu ή matcha (3 έως 5 ευρώ έκαστο). Επιλέξτε μια ποικιλία και απολαύστε τη στον κοντινό κήπο του Palais-Royal.

2 μ.μ. Ένα θησαυροφυλάκιο από vintage ρούχα

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-5
Γυναικεία κομμάτια από τις δεκαετίες 1920-1960 μονοπωλούν τη βιτρίνα της μπουτίκ Mam’zelle Swing.

Στις μέρες μας μπορεί κανείς να βρει κομμάτια από τους μεγαλύτερους γαλλικούς οίκους υψηλής ραπτικής σε όλο τον κόσμο. Οπότε, αντί για την μπουτίκ της Chanel, αναζητήστε μαγαζιά που εξειδικεύονται στη vintage μόδα. Ξεκινήστε από την ιστορική συνοικία Marais και το Mam’zelle Swing, ένα πολύχρωμο κατάστημα που διαθέτει γυναικεία κομμάτια από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960. Σε αυτό θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τολμηρά, υπερμεγέθη σκουλαρίκια και φορέματα με στενή μέση. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς τα βόρεια, διασχίστε τη Rue des Rosiers (κομμάτι της ιστορικής εβραϊκής συνοικίας) και προσπεράστε το Μουσείο Πικασό, για να φτάσετε στη μοδάτη περιοχή του Oberkampf και να βρείτε το Clara Vintage, που ειδικεύεται στη γυναικεία μόδα πολυτελείας (διαθέτει, επίσης, μια επιλογή από ανδρικά αξεσουάρ), αλλά και το Lapin Boutique Vintage, που έστησε το 2021 μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών με κοφτερή ματιά όσον αφορά τα πατρόν και τα χρώματα. Σταματήστε για μια μπάλα παγωτό φράουλα-ιβίσκο, ή ακόμα και κολοκύθα, στο πειραματικό και βραβευμένο παγωτατζίδικο Une Glace à Paris (περίπου 4 ευρώ). Αν προτιμάτε τα μακαρόν, τα ζαχαροπλαστεία του Pierre Hermé θεωρούνται από πολλούς ανώτερα και από το πιο διάσημο Ladurée.

4.30 μ.μ. Πάρτε σβάρνα τους κήπους

Περάστε στην αριστερή όχθη της πόλης μέσω της γέφυρας του Sully, απολαμβάνοντας τη θέα από τον μικρό τριγωνικό κήπο στην άκρη του Île Saint-Louis, του πιο ήσυχου από τα δύο νησιά του Σηκουάνα. Από το Oberkampf θα σας πάρει περίπου μισή ώρα με τα πόδια για να φτάσετε στον Jardin des Plantes (τον Κήπο των Φυτών), ένα βοτανικό πάρκο που τον 17ο αιώνα λειτουργούσε ως βασιλικός φαρμακευτικός κήπος. Περιηγηθείτε στις εκτάσεις του με φόντο το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και επισκεφθείτε τα τέσσερα θερμοκήπιά του (είσοδος 7 ευρώ). Βγαίνοντας από τις δυτικές πύλες του, θα βρείτε στον δρόμο σας το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού. Εγκαινιάστηκε στον απόηχο του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέρει για να τιμήσει τις θυσίες των μουσουλμάνων που πολέμησαν για τη Γαλλία. Διαθέτει αίθριο και η σκαλιστή θύρα του, φτιαγμένη από ξύλο κέδρου, είναι διακοσμημένη με στίχους από το Κοράνι, έργο εξειδικευμένων τεχνιτών από τη Βόρεια Αφρική (είσοδος 3 ευρώ). Κάντε διάλειμμα για ένα τσάι μέντας (2 ευρώ) στην αυλή του ή απολαύστε μια συνεδρία απολέπισης ή μασάζ στο μεγάλο και όμορφα διακοσμημένο χαμάμ του (από 30 ευρώ, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο σε γυναίκες).

8 μ.μ. Ώρα για θέατρο

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-6
Αξέχαστες τζαζ βραδιές περιμένουν τους θαμώνες στο μπαρ Caveau des Oubliettes.

Οι παραστάσεις του Οντεόν – Θεάτρου της Ευρώπης (Odéon – Théâtre de l’Europe) προσφέρονται με αγγλικούς υπέρτιτλους κάθε Σάββατο, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Με ένα αρκετά προσιτό εισιτήριο (από 14 έως 40 ευρώ) μπορείτε να δείτε πειραματικό γαλλικό θέατρο, πρωταγωνιστές του βεληνεκούς της Ιζαμπέλ Ιπέρ ή κάποια πολυαναμενόμενη παραγωγή ενός κορυφαίου Ευρωπαίου σκηνοθέτη. Για δείπνο μετά την παράσταση, κατευθυνθείτε στο κοντινό Bouillon Racine (θα χρειαστεί κράτηση εκ των προτέρων), μια μπρασερί γεμάτη Αρ Νουβό καθρέφτες, που σερβίρει μαστόρικα, κλασικά γαλλικά πιάτα, όπως σαλιγκάρια (12,50 ευρώ) και λουκάνικα με αίμα και φουά γκρα (11 ευρώ). Για μουσική μέχρι αργά το βράδυ, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη συνοικία St.-Germain-des-Prés, γνωστή για τα τζαζ κλαμπ της, όπως το Caveau des Oubliettes, στο οποίο οι μουσικοί παίζουν κάτω από την τοξωτή πέτρινη οροφή μιας πρώην μεσαιωνικής φυλακής.

Κυριακή

10 π.μ. Εξερευνήστε ένα αστικό πάρκο

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-7
Κάτω από τις καμάρες της Grande Halle, στο Parc de la Vilette, προπονούνται συχνά χορευτές της χιπ χοπ.

Στο βόρειο άκρο του Παρισιού βρίσκεται το Parc de la Villette, που εκτείνεται σε 550 στρέμματα γεμάτα κήπους, κανάλια και πολιτιστικούς χώρους. Μπορεί να μην αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, η δημοτικότητά του, όμως, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η περιοχή αναβαθμίστηκε, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι, άρχισαν να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις. Το πάρκο είναι διάσπαρτο από τις χαρακτηριστικές, μοντέρνες κόκκινες κατασκευές που σχεδίασε τη δεκαετία του 1980 ο αποδομιστής αρχιτέκτονας Bernard Tschumi. Κάντε μια στάση για να θαυμάσετε τη φουτουριστική αρχιτεκτονική του ασημένιου κτιρίου της Φιλαρμονικής του Παρισιού, που εγκαινιάστηκε το 2015, αλλά και τη μεγάλη πίστα που έχει εγκατασταθεί κάτω από τις καμάρες της Γκραντ Αλ (Grande Halle). Εκεί προπονούνται συχνά χορευτές του χιπ χοπ, συγκεντρώνοντας γύρω τους ένα ενθουσιώδες κοινό. Στις ευφάνταστες θεματικές παιδικές χαρές που βρίσκονται εντός του πάρκου περιλαμβάνονται ο Κήπος των Παιδικών Φόβων, ένα μυστηριώδες δάσος και ο Κήπος του Δράκου με τη γλώσσα-τσουλήθρα.

Μεσημέρι, Γεύμα βιωσιμότητας

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-8
Το «φορητό» εστιατόριο Ventrus θα παραμείνει στη θέση του, στο Parc de la Vilette, έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Στη διασταύρωση των καναλιών Ourcq και St.-Denis θα βρείτε μια καμπυλωτή ξύλινη κατασκευή. Πρόκειται για το Ventrus, ένα «φορητό» εστιατόριο που θα παραμείνει στη θέση του, στο Parc de la Villette, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ίσως και πιο μετά. Οι γκεστ σεφ του εναλλάσσονται κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες και δημιουργούν μικρά εποχικά μενού, ενώ το εστιατόριο διαθέτει προγράμματα ανακύκλωσης για τα περισσεύματα, τα απορρίμματα και το νερό του. 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Hôtel des Saints-Pères (paris-hotel-saints-peres.com) στο St.-Germain-des-Prés αποπνέει μια παλιομοδίτικη φινέτσα και έχει μακρά προϊστορία φιλοξενίας καλλιτεχνών. Τακτικός ένοικος υπήρξε, μεταξύ άλλων, ο Φράνσις Μπέικον. Τα δωμάτιά του (από 220 ευρώ) διαθέτουν το καθένα δική του διακόσμηση με πίνακες, σχέδια και γλυπτά. Οι δε φιλοξενούμενοι στην Junior Suite Signature (από 400 ευρώ) μπορούν να κοιμηθούν κάτω από την αποκατεστημένη τοιχογραφία της οροφής της, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

Το Hôtel Mademoiselle (hotel-mademoiselle-paris.com) είναι ένα ευχάριστο, κομψό ξενοδοχείο τριών αστέρων με χαριτωμένη αυλή, στην οποία μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας. Βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, κοντά στον Gare du Nord, τον τερματικό σταθμό του Eurostar στο Παρίσι, με καλή σύνδεση με τα αεροδρόμια, αλλά και κοντά στη Μονμάρτρη. Από 150 ευρώ το δίκλινο.

Τα hostels της αλυσίδας People θα τα βρείτε σε τέσσερις κεντρικές τοποθεσίες του Παρισιού. Αποτελούν οικονομική επιλογή και διαθέτουν φωτεινά, φιλόξενα λόμπι, εστιατόριο και, κατά περίπτωση, καφετέρια στον τελευταίο όροφό τους. Η ναυαρχίδα τους βρίσκεται στο Marais, κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι τιμές για τα κρεβάτια στους κοιτώνες ξεκινούν από 50 ευρώ, ενώ διατίθενται και ιδιωτικά δωμάτια.

Στο Παρίσι ισχύουν αυστηροί κανονισμοί για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πλατφόρμες όπως το Airbnb, με τους ιδιοκτήτες να μπορούν να νοικιάσουν τις κατοικίες τους για έως 120 μέρες τον χρόνο.

ΦΑΓΗΤΟ

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-9
Γκασπάτσο και χοιρινό με μους κουνουπιδιού από το Le 975, νέα άφιξη στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

Το πολυτελές καφέ La Verrière βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο InterContinental Paris le Grand (parislegrand.intercontinental.com) του 19ου αιώνα και ξεχωρίζει για τις βελούδινες πολυθρόνες και την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του.

Το Le 975 (le-975.com) είναι ένα εξευγενισμένο μπιστρό που προσφέρει έξυπνες παραλλαγές της γαλλικής κουζίνας, σε ένα ήσυχο μέρος της Μονμάρτρης.

Το Polissons (instagram.com/polissons), επίσης στη Μονμάρτρη, σερβίρει ευφάνταστες, πειραγμένες γεύσεις παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας σε ένα μενού-έκπληξη έξι πιάτων.

Το Bistrot Mee (instagram.com/bistrot_mee) υπηρετεί την κορεατική κουζίνα με φινετσάτο τρόπο, ενώ το κομψό περιβάλλον του είναι η επιτομή του ζεν.

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-10
Αξέχαστες τζαζ βραδιές περιμένουν τους θαμώνες στο μπαρ Caveau des Oubliettes.

Το Aki Boulangerie (akiparis.fr) προσφέρει ιαπωνικές εκδοχές διάσημων γαλλικών γλυκών, όπως εκλέρ με γεύση yuzu ή matcha.

Στη βραβευμένη γκλασερί Une Glace à Paris (uneglaceaparis.fr) στο Marais, θα γευτείτε παγωτά σε απροσδόκητες γεύσεις.

Το όνομα του Pierre Hermé (pierreherme.com) έχει γίνει συνώνυμο των μακαρόν πολυτελείας και θα βρείτε πολλά ζαχαροπλαστεία του στο Παρίσι.

Στο Bouillon Racine (bouillonracine.fr), μια κομψή μπρασερί σε στιλ Αρ Νουβό, σερβίρονται, μαστόρικα, γαλλικά κλασικά πιάτα, όπως σαλιγκάρια και λουκάνικα με αίμα.

Το Ventrus (ventrus.fr) είναι ένα «φορητό» εστιατόριο, φιλικό προς το περιβάλλον, που προσκαλεί γκεστ σεφ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Parc de la Vilette.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

36 ώρες στο Παρίσι: Πού να πάτε τι να δείτε-11
Το εντυπωσιακό αίθριο  του Petis Palais.

Το Μουσείο Gustave Moreau (musee-moreau.fr) είναι ένα σχετικά άγνωστο σπίτι-μουσείο και καλωσορίζει τους επισκέπτες του στο εργαστήριο του ζωγράφου του 19ου αιώνα που απεικόνισε με πρωτοπόρο τρόπο μυθολογικά θέματα.

Το Madame Arthur (madamearthur.fr) είναι ένα καμπαρέ όπου δεν θα δεις χορεύτριες του καν καν, το επιλέγουν πολλοί Παριζιάνοι και έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της άνοιξης της drag σκηνής στη Γαλλία.

Το Petis Palais (petitpalais.paris.fr), ένα υποτιμημένο διαμάντι της παριζιάνικης μουσειακής πιάτσας, προσφέρεται για μια απολαυστικά άναρχη περιήγηση στην ιστορία της γαλλικής τέχνης.

Το Parc de la Vilette είναι ένα τεράστιο αστικό πάρκο με πρωτότυπες παιδικές χαρές. Προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες και φιλοξενεί πολιτιστικούς χώρους όπως η Φιλαρμονική του Παρισιού και η Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας (το μεγαλύτερο επιστημονικό μουσείο στην Ευρώπη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή