Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη

Τέσσερα μοναδικά resorts της Αφρικής που επιτυγχάνουν τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην αυθεντικότητα, την πολυτέλεια και την αειφορία

8' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Duke’s Camp, Μποτσουάνα

Για όσους δεν προσβλέπουν σε fine dining, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία κλιματισμού στο δωμάτιό τους και θερμαινόμενες πισίνες, ενώ από την άλλη ενδιαφέρονται για μια αυθεντική εμπειρία σαφάρι και μια επί της ουσίας επαφή με τον τόπο που λέγεται Μποτσουάνα και εκτιμούν την ηθική προσέγγιση στον τουρισμό, το Duke’s πράγματι μπορεί να είναι η τέλεια επιλογή. Εδώ και τρεις δεκαετίες το Jack’s Camp, στις αλυκές Makgadikgadi Pans, αποτέλεσε τον μεγάλο σταρ του πολυτελούς σαφάρι στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη στο «αδελφάκι» του, Duke’s Camp, που βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Okavango, μια εξαιρετική τοποθεσία φυσικής ομορφιάς στο βορειοδυτικό τμήμα της Μποτσουάνα. Πήρε το όνομά του από τον ογδοντάχρονο Duke, τον φύλακα του μικρού νησιού Kgao –ένα από τα πολλά μέσα στο ποτάμι–, ο οποίος κατάγεται από τη φυλή Wayeyi και οι πρόγονοί του υπήρξαν για τρεις γενιές ψαράδες στο Δέλτα του ποταμού. Ο ίδιος έχει ουσιαστική γνώση της μορφολογίας και του πλούτου της περιοχής και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία του τόπου.

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-1
Οι σκηνές-σουίτες είναι τοποθετημένες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Μποτσουάνα έχει έλλειψη από πολυτελείς «κατασκηνώσεις». Όμως το Duke’s ήταν η πολυαναμενόμενη άφιξη της δεκαετίας. Όσο για τον ιδιοκτήτη του, Ralph Bousfield, έχει επιμεληθεί προσωπικά την κάθε λεπτομέρεια, από τη διακόσμηση μέχρι τις διαδρομές των σαφάρι και τις συνταγές για τις σούπες που σερβίρονται. Δώδεκα σκηνές-σουίτες τοποθετημένες σε ξύλινες πλατφόρμες έχουν διακοσμηθεί και εξοπλιστεί με χειροποίητα ξύλινα κρεβάτια (σημειώστε ότι οι περισσότερες σκηνές έχουν δύο μονά κρεβάτια αντί για διπλά), δερμάτινα πουφ, ξυλόγλυπτες καρέκλες και μαονένιες ντουλάπες. Τα ηλιόλουστα μπαλκόνια ενδείκνυνται για περισυλλογή και παρατήρηση. Το αντικείμενο της παρατήρησης είναι ομολογουμένως πλούσιο: από μπροστά σας θα περάσουν από πτηνά –περίπου 400 διαφορετικά είδη– μέχρι αγέλες ελεφάντων και αντιλόπες… Στην κεντρική κοινόχρηστη σκηνή θα σας ενθαρρύνουν να βγάλετε τις μπότες σας και να απολαύσετε ένα τζιν τόνικ ή μια φρεσκοστυμμένη λεμονάδα. Οι βελούδινοι καναπέδες προσφέρονται για ρέμβη και Negroni, ενώ το βράδυ οι επισκέπτες συνήθως μαζεύονται γύρω από τη φωτιά για να μοιραστούν τις ιστορίες της ημέρας. Το πολυτελές camp έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στο περιβάλλοντα χώρο, ώστε δεν είναι απίθανο κάποιος ελέφαντας να πλησιάσει στην είσοδο της σκηνής. Η κόρνα που δίνεται στους επισκέπτες κατά το check in είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να ειδοποιηθούν σχετικά οι άνθρωποι του καταλύματος.   

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-2
Δείπνο στη φύση. 

Ο ιδιοκτήτης Ralph Bousfield λειτουργεί την πολυτελή του «κατασκήνωση» με τον πιο βιώσιμο δυνατό τρόπο. Σχεδόν όλα τα έπιπλα και οι τέντες προέρχονται από άλλους καταυλισμούς και έχουν ανακατασκευαστεί για να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά εδώ, ενώ το camp λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον στηρίζει την υπηρεσία Elephant Express, που διοικείται από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Ecoexist και χρηματοδοτεί τη λειτουργία των λεωφορείων που μεταφέρουν τους ντόπιους, προκειμένου να αποφεύγονται οι άνισες συμπλοκές μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων. 

naturalselection.travel/camps/dukes-camp

Sussurro Mozambique, Μοζαμβίκη

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-3
Τα έξι bungalows του Sussurro στον νότο της Μοζαμβίκης αποτέλεσαν μία από τις πολυαναμενόμενες ξενοδοχειακές αφίξεις μετά την καραντίνα, το 2021.

«Sussurro» στα ιταλικά σημαίνει «ψίθυρος» και είναι μια λέξη που φέρει μια αίσθηση ηρεμίας και διακριτικότητας. Το ομώνυμο κατάλυμα, που αποτελείται από μόλις έξι bungalows περιτριγυρισμένα από τα ζεστά τιρκουάζ νερά της λίμνης Niassa, στον νότο της Μοζαμβίκης, και άνοιξε το 2021, εμπνέει πράγματι ηρεμία χάρη στη στενή του σύνδεση με τη φύση, όπως και διακριτικότητα προς το περιβάλλον και τον επισκέπτη, στον οποίο προσφέρει απλόχερα μια πολυτελή εμπειρία διαμονής κρατώντας χαμηλούς τόνους. Η αποστολή του Sussurro είναι αφενός να στηρίξει και να ενδυναμώσει την τοπική κοινότητα και αφετέρου να παροτρύνει τον ταξιδιώτη να απολαύσει με ευγνωμοσύνη τη φύση που τον περιβάλλει, να δεχτεί την ηρεμία που του προσφέρει και να μην παρέμβει σ’ αυτήν με κανέναν τρόπο.

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-4
Καθένα από τα έξι bungalows του Sussurro καταλαμβάνει επιφάνεια 92 τ.μ.

Πέραν αυτού, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος των κατοίκων στο κέντρο κάθε ευρωπαϊκής πόλης μένει σε διαμερίσματα που δεν ξεπερνούν τα 80 τ.μ., η πληροφορία ότι καθένα από τα έξι bungalows του Sussurro καταλαμβάνει 92 τ.μ. έχει ενδιαφέρον. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η σημείωση ότι όλα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνουν μηδενική χρήση πλαστικού, είναι χτισμένα αποκλειστικά από ντόπιους εργάτες, ενώ κάθε μικρό και μεγάλο αντικείμενο στο εσωτερικό τους, από τα ξύλινα χειροποίητα σκαμπό μέχρι τα αγνά σαπούνια, είναι φτιαγμένο από υλικά τοπικής προέλευσης και Αφρικανούς τεχνίτες. Επιπλέον, τα bungalows διαθέτουν μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, που προσφέρονται για γιόγκα ή διαλογισμό, ενώ οι μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές μπανιέρες τους έχουν επίσης ανεμπόδιστη θέα στην τροπική βλάστηση. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου σερβίρει, όπως καλά φαντάζεστε, προϊόντα της τοπικής και εποχικής σοδειάς, εξασφαλίζοντας φρέσκες πρώτες ύλες και στήριξη στους ψαράδες και τους αγρότες της περιοχής. Πιάτα με baobab, moringa, καβούρι ψητό με τον παραδοσιακό τρόπο και τραγανό καλαμάρι είναι μόνιμα στο μενού. Μέσα στη μέρα, όποιος πάρει τη δύσκολη απόφαση να αφήσει για λίγο το bungalow του μπορεί να κάνει βαρκάδα με τα τοπικά dhows (καΐκια), να αφήσει το βλέμμα να χαθεί στον αχανή ορίζοντα του Ινδικού Ωκεανού και να παρατηρήσει από απόσταση τα άγρια πτηνά που πετούν τριγύρω. Μπορεί επίσης να κάνει στάση για πικνίκ σε κάποια έρημη παραλία και να επισκεφθεί το γειτονικό έρημο νησί Santa Carolina, που μοιάζει με αυτό της Γαλάζιας Λίμνης. 

sussurro.co

Tswalu Kalahari, Νότια Αφρική

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-5
Η περιοχή γύρω από το Tswalu Kalahari υπήρξε στο παρελθόν γνωστός κυνηγότοπος.

Το Tswalu Kalahari βρίσκεται στο νότιο μέρος της ερήμου Καλαχάρι της Νότιας Αφρικής, στα σύνορα με την Mποτσουάνα. Η περιοχή άλλοτε υπήρξε κυνηγότοπος, αργότερα εγκαταλείφθηκε, σήμερα ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία Nicki Oppenheimer και αποτελεί καταφύγιο προστασίας για απειλούμενα είδη άγριων ζώων, όπως είναι τα λιοντάρια με μαύρη χαίτη και οι λευκοί ρινόκεροι. Ο Oppenheimer, πρώην πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών De Beers, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου και της περιουσίας του στην ανάδειξη και τη διατήρηση της κληρονομιάς της φύσης και του πολιτισμού της Νότιας Αφρικής. Επέλεξε την περιοχή Kαλαχάρι για να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό πολυτελές eco resort που φιλοξενεί μέχρι 30 επισκέπτες, οι οποίοι διαμένουν σε πέντε αστέρων «τέντες» και περνούν τη μέρα τους παρατηρώντας άγρια ζώα. Το σαφάρι πραγματοποιείται με 4×4, με άλογα ή με τα πόδια, από τα εμβληματικά βουνά Korannaberg μέχρι τη σαβάνα στο νότιο Kαλαχάρι και τους πορφυρούς αμμόλοφους που αγγίζουν τον ορίζοντα, ενώ η όλη εμπειρία λένε ότι ξεπερνά κατά πολύ το concept μιας απλής περιήγησης και παρατήρησης και γίνεται μια συγκλονιστική bespoke παροχή που συνδυάζει φύση και πολυτέλεια. Κάθε επισκέπτης, ζευγάρι ή οικογένεια έχει τον δικό του οδηγό και μπορεί κάθε μέρα να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή: να πάρει τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο όπου ησυχάζουν τα ενδημικά πουλιά ή οι σκίουροι, αλλά και να ιππεύσει στο ηλιοβασίλεμα, καταλήγοντας να πίνει ποτά στη μέση αυτού του άγριου και όμως τόσο μαγικού και φιλικού… πουθενά. Το εστιατόριο Klein JAN και ο ύπνος κάτω από τα αστέρια φαντάζουν ως ο ιδανικός επίλογος της ημέρας.

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-6
Το πολυτελές eco resort μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 επισκέπτες.

Παράλληλα ο επισκέπτης γίνεται μέρος κι ενός άλλου ταξιδιού, αυτού της βιωσιμότητας και του οράματος των ιδιοκτητών να αφήσουν τον τόπο τους καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκαν. Οι ενέργειες βιωσιμότητας και ηθικής συντονίζονται από το Ίδρυμα Tswalu που δημιούργησαν ο Jonathan Oppenheimer, γιος του ιδιοκτήτη, με τη γυναίκα του, Jennifer Oppenheimer, με σκοπό να ενθαρρύνουν την περιβαλλοντική έρευνα στο Tswalu Kalahari. Το ίδρυμα ξεκίνησε ταπεινά με ένα οικογενειακό κεφάλαιο και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρωτοπόρο στην περιβαλλοντική έρευνα, προσελκύοντας ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Τα έσοδα που εξασφαλίζουν τη διαρκή εξέλιξη των ερευνών προέρχονται κυρίως από τη συνεισφορά των επισκεπτών στο ξενοδοχείο. Το καλύτερο είναι ότι το ίδιο το κατάλυμα δημιουργήθηκε κυρίως για να στηρίξει το Ίδρυμα Ερευνών Tswalu, οπότε μία μέρα διαμονής ακόμη στον παράδεισο θεωρείται συνεισφορά! 

tswalu.com

And Beyond Μnemba Island, Τανζανία

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-7
Το ιδιωτικό νησάκι Mnemba βρίσκεται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ζανζιβάρης.

Ενάμισι χιλιόμετρο λευκής άμμου, τιρκουάζ νερών και πλούσιας βλάστησης είναι η γεωγραφική σύνοψη του «μικροκαμωμένου» ιδιωτικού νησιού Mnemba, που βρίσκεται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ζανζιβάρης. Αυτά τα χίλια και κάτι μέτρα γης μονοπωλούνται από το And Beyond Mnemba Island, ένα από τα πιο απολαυστικά παραθαλάσσια resorts της Ανατολικής Αφρικής – και σίγουρα το καύχημα της Τανζανίας. Δώδεκα bungalows πάνω στην παραλία, φτιαγμένα από ξύλο, ρατάν, καλάμι και γυαλί, έχουν χωρητικότητα 24 ατόμων στο σύνολό τους – εδώ δεν θα απειληθούν εύκολα η ιδιωτικότητα και η ηρεμία κανενός. Το πιθανότερο είναι ότι θα μετακινηθείτε ελάχιστα βήματα από τη βάση σας. Το πρωί θα σας σερβίρουν σε μπαμπού δίσκους τροπικά φρούτα, φρεσκοστυμμένους χυμούς και καφέ από την Τανζανία. Το μεσημέρι ή το απόγευμα με το ηλιοβασίλεμα, σειρά έχουν το σούσι και η σαμπάνια, ενώ το βράδυ θα στρωθεί ένα τραπέζι με λινό λευκό τραπεζομάντιλο, κεριά και κάθε λογής θαλασσινά, έξω από την πολυτελή καλύβα. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να φορέσετε παπούτσια όσο είστε εδώ, αφού, ακόμη κι αν επιλέξετε να επισκεφθείτε το κεντρικό εστιατόριο, το dress code δεν επιβάλλει υποδήματα. Γι’ αυτό άλλωστε στην είσοδο του κάθε bungalow υπάρχει ένα μεγάλο κοχύλι γεμισμένο με νερό, στο οποίο οι φιλοξενούμενοι μπορούν να ξεπλύνουν τα πόδια τους πριν εισέλθουν. Ίσως δε να μη χρειαστεί ούτε τη βαλίτσα σας να ανοίξετε, αφού στην ντουλάπα υπάρχουν ψάθινα καπέλα, τσάντες παραλίας και βαμβακερές σαρόνγκ. Θα «χρειαστεί» όμως να απολαύσετε ένα καλό μασάζ και να γνωρίσετε τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά σας, κάνοντας καταδύσεις, σερφ, paddle ή βόλτα με το καΐκι.

Στα πολυτελή resorts της Αφρικής η άγρια φύση ζει ελεύθερη-8
Τα δώδεκα bungalows πάνω στην παραλία είναι φτιαγμένα από ξύλο, ρατάν, καλάμια και γυαλί.

Όπως φαίνεται, η γη αυτή προσφέρει απλόχερα, γιατί της το επιστρέφουν, καθώς στο And Beyond Mnemba Island το «δούναι και λαβείν» είναι ζήτημα ηθικής. Κάθε απόφαση σχετικά με τη λειτουργία του καταλύματος, από την πιο σοβαρή μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες, βασίζεται σε τρεις αξίες: τη Φροντίδα της Γης, τη Φροντίδα της Άγριας Ζωής και τη Φροντίδα των Ανθρώπων. Μάλιστα αυτές οι αξίες έχουν ενσωματωθεί στη φιλοσοφία του ξενοδοχείου με τρόπο που συχνά οι επισκέπτες το επιλέγουν κυρίως γι’ αυτό, γνωρίζοντας ότι στον μαγικό τόπο που επισκέπτονται το κατάλυμα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν οι ίδιοι ως περαστικοί. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δραστηριότητας Φροντίδα της Γης εντάσσεται η ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος στη φύση και στο περιβάλλον. Μέσω της Φροντίδας της Άγριας Ζωής γίνεται ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρηθούν τα απειλούμενα προς εξαφάνιση ζώα της ξηράς και της θάλασσας. Τέλος, στη Φροντίδα των Ανθρώπων εντάσσεται η κοινοτική μέριμνα και στρατηγική που περιλαμβάνει και τη συνεργασία με τον φορέα Africa Foundation. 

andbeyond.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή