Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής

Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής

Δύο ιδιαίτερα eco resorts σε Ιταλία και Φινλανδία έχουν κατορθώσει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην πολυτέλεια και την οικολογία, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Forestis, Ιταλία 

Ήταν το 1912 όταν μέλη της ηγεσίας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας αναζητούσαν ένα μέρος κατάλληλο για την κατασκευή σανατορίου. Εκείνη την εποχή η φυματίωση ήταν συχνή αιτία θανάτου των Ευρωπαίων. Ως τοποθεσία ορίστηκε ένα ορεινό σημείο σε υψόμετρο 1.800 μ. στο Πριγκιπάτο του Τυρόλου, με άριστο κλίμα, καθαρό αέρα, υψηλής ποιότητας νερό από τις πηγές του ποταμού Plose και κινηματογραφική θέα στους Δολομίτες. Για να ηγηθεί του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ, επιστρατεύτηκε ο απόλυτος σταρ αρχιτέκτονας της εποχής, ο σπουδαίος Otto Wagner. Στο μεταξύ, ξέσπασε o Αʹ Παγκόσμιος Πόλεμος και λίγα χρόνια αργότερα ο Wagner έφυγε από τη ζωή, οπότε το έργο έμεινε ημιτελές. Πολλά άλλαξαν μέσα στις επόμενες δεκαετίες: βρέθηκε η θεραπεία για τη φυματίωση, οπότε η ολοκλήρωση της ανέγερσης του σανατορίου δεν ήταν πια απαραίτητη, ενώ η περιοχή πέρασε από την Αυστρία στην Ιταλία και ονομάστηκε Νότιο Τυρόλο.

Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής-1
Το penthouse, επιφάνειας 200 τ.μ., όλο επενδυμένο με ξύλο.

Ωστόσο, το ανολοκλήρωτο έργο του Wagner έμελλε να ζήσει έναν αιώνα αργότερα μια δεύτερη ζωή μέσα από το πεντάστερο ξενοδοχείο Forestis, που στεγάζεται σε ένα κεντρικό συγκρότημα και τρεις παρακείμενους πύργους, οι οποίοι προσομοιάζουν σε κορμούς δέντρων. Με βασικό υλικό κατασκευής το ξύλο, το γυαλί και τον ορυκτό δολομίτη, το Fοrestis είναι ένα γήινο ξενοδοχείο, εσωτερικά σύγχρονο, που εξωτερικά διατηρεί κάτι από τη νοσταλγία της παλιάς του ζωής. Έχει τέσσερις τύπους δωματίων, τα μονόχωρα απλά δωμάτια των 35 τ.μ., τις 50 τ.μ. σουίτες με δωμάτιο και σαλόνι, την 55 τ.μ. σουίτα πύργου με ιδιαίτερες πινελιές, όπως η βίντατζ σόμπα επενδυμένη με πλακάκια, και το επιβλητικό δίπατο penthouse των 200 τ.μ., με τζάκι, τραπεζαρία για δείπνο, βεράντα και σάουνα από ελατόξυλο. Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες έχουν λιτή διακόσμηση και θέα στις χιονισμένες κορυφές των Δολομιτικών Άλπεων, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής-2
Η πισίνα του σπα, με φόντο το χιονισμένο δάσος. (Forestis)

Πέρα από τη διαμονή, το Forestis επενδύει και στον τομέα της ευεξίας. Διαθέτει δωμάτια σιωπής, χώρο εξάσκησης Wyda (είδος γιόγκα που συνδέει την ινδική πρακτική με τη λατρεία της φύσης και τους δρυΐδες του κελτικού πολιτισμού), γυμναστήριο, χώρο για μασάζ και άλλες θεραπείες. Στην κουζίνα του το Forestis αναμειγνύει τις μεσογειακές γεύσεις με την αλπική παράδοση, προμηθεύεται πρώτες ύλες από παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι αξιοποιούν παλιές ποικιλίες σπόρων, αγαπά τα εσπεριδοειδή, το ψάρι, το κρέας, τα λουκάνικα και τα χοιρομέρια, το καλοψημένο ψωμί, το φρέσκο μέλι και τις χειροποίητες μαρμελάδες. Ίδια λογική ακολουθεί και το μπαρ, που αξιοποιεί τις γεύσεις του δάσους, τα βότανα, τα μούρα, ακόμα και τα φύλλα των θάμνων ή τις βελόνες των δέντρων, στα κοκτέιλ και στα μοκτέιλ του.

forestis.it

Magical Pond, Φινλανδία 

Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής-3
Θαλπωρή και άνεσεις παντός καιρού υπόσχονται τα ιγκλού του Magical Pond. (Φωτογραφία: Filippo_Dias)

Η ιστορία ξεκινά μια βραδιά που ο ουρανός στη Βόρεια Φινλανδία φωτιζόταν από το Βόρειο Σέλας. Στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Magical Pond λέγεται ότι οι αποχρώσεις του φυσικού φαινομένου αναδεικνύονται με μαγικό τρόπο. Έτσι, η ιδιοκτήτρια οικογένεια του σημερινού πολυτελούς συγκροτήματος με ιγκλού αποφάσισε να κάνει κάτι για να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να δουν αυτό που έβλεπαν οι ίδιοι και να μοιραστούν τη χαρά που προσφέρει αυτή η ευλογημένη γη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του resort Magical Pond, η οποία υλοποιήθηκε άμεσα και πέτυχε τον σκοπό της, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι το Βόρειο Σέλας λειτουργεί ευεργετικά στον άνθρωπο.

Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής-4
Οι γείτονες δεν είναι άλλοι παρά τα ζώα που κατοικούν στο δάσος. (Φωτογραφία: All About Lapland)

Συνηθίζουμε να συνδέουμε τη λέξη «ιγκλού» με τον χειμώνα και το χιόνι, αλλά αυτά τα 20 μοντέρνα ιγκλού προσφέρουν στους ενοίκους τους άμεση επαφή με τη φύση όλες τις εποχές του χρόνου: από τον αρκτικό μεσονύκτιο ήλιο του καλοκαιριού μέχρι το πέσιμο των φύλλων κατά το «ruska» (φθινόπωρο στα φινλανδικά) και από τα χιονισμένα δέντρα «tykky» μέχρι τη συνειδητοποίηση εδώ την άνοιξη ότι η φύση όντως αρχίζει να ξυπνά. Ο σχεδιασμός των ιγκλού είναι τέτοιος που επιτρέπει στον επισκέπτη ακόμη και να αγγίξει τα δέντρα από το κρεβάτι του. Παραμένει ωστόσο «προστατευμένος» από τους χαριτωμένους γείτονές του, που δεν είναι άλλοι από τα ελάφια και τις αλεπούδες.

Από τα διάφανα ιγκλού στο βασίλειο της σιωπής-5
Πανοραμική άποψη του δάσους και του Magical Pond. 

Το Magical Pond φροντίζει για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Φινλανδίας και της Λαπωνίας συνολικά, έχοντας στο λεξιλόγιό του τις λέξεις: οικολογία, ηθική, τοπική κουλτούρα, ποιότητα και ασφάλεια. Μάλιστα, πριν από τρία χρόνια έλαβε τις πιστοποιήσεις Green Key και Sustainable Travel Finland. Ενδεικτικά, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, κάθε προϊόν, βρώσιμο, χρηστικό ή διακοσμητικό, είναι εγχώριο και πιστοποιημένο ως φιλικό στο περιβάλλον και βέβαια το προσωπικό κατάγεται αμιγώς από την περιοχή. Ευγενικοί και εκπαιδευμένοι στις αρχές της φιλοξενίας και της βιωσιμότητας Φινλανδοί θα φροντίσουν κάθε ανάγκη σας και θα σας προτείνουν μια εντυπωσιακά καλή λίστα κρασιών στο εστιατόριο Kataja (σημαίνει «κέδρος»), όπου ένας θόλος χωρίζει τους επισκέπτες από τα δέντρα και το τζάκι παραμένει αναμμένο όλη μέρα. Λίγο πριν ή μετά το δείπνο, το μπαρ σάς περιμένει για ένα ποτήρι σανγκρία με φινλανδικά μούρα. Σπεσιαλιτέ τους!

magicalpond.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή