Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση

Με βασικό πρωταγωνιστή τη φύση, τα παρακάτω τρία resorts έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη και στους πιο απαιτητικούς επισκέπτες

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mashpi Lodge, Ισημερινός

Στην καρδιά της λατινοαμερικανικής φύσης, στην ενδοχώρα του Ισημερινού, κάπου ανάμεσα στην πρωτεύουσα Κίτο και στις ακτές του Ειρηνικού, μέσα σε ένα φυσικό καταφύγιο 10.117 στρεμμάτων με τροπικά και υποτροπικά δάση, βρίσκεται το Mashpi Lodge. Πολυβραβευμένο και πεντάστερο, το εκουαδοριανό αυτό resort έχει υιοθετήσει μια διαφορετική από τη συνηθισμένη άποψη περί πολυτέλειας. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η φύση και στόχος να έρθουν οι επισκέπτες κοντά της.

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-1
Σουίτα Yaku, που σημαίνει «νερό» στη γλώσσα Kichwa. (Φωτογραφία: Mashpi Lodge)

Το Mashpi Lodge έχει τρεις κατηγορίες δωματίων, τα Wawa, που σημαίνει «μωρό» στην τοπική γλώσσα Kichwa (είναι τα μικρότερα σε μέγεθος και απευθύνονται σε σόλο ταξιδιώτες), τα Wayra, που σημαίνει «άνεμος» (ιδανικά για οικογένειες), και τις σουίτες Yaku, δηλαδή «νερό» (για ζευγάρια). Ανεξάρτητα από το μέγεθος και το ντιζάιν, όλα τα δωμάτια έχουν ως κοινό παρονομαστή την ανεμπόδιστη επαφή του ανθρώπου με τη φύση, μέσα από μεγάλα παράθυρα που έχουν θέα σε ένα θαλερό δάσος. Ένα μονοπάτι οδηγεί, μέσα από τις φυλλωσιές, στο κέντρο ευεξίας Samay με το τζακούζι, τον υπαίθριο χώρο γιόγκα και το σπα, όπου προσφέρονται μασάζ με καλάμια μπαμπού, ζεστές ηφαιστειακές πέτρες, φρούτα ή αρωματικά βότανα και ένα απολαυστικό body-wrap με έλαιο σοκολάτας. Στο εστιατόριο σερβίρονται χυμοί από φρέσκα λαχανικά και φρούτα, σούπες, σάντουιτς, σεβίτσε και λογιών λογιών πιάτα εμπνευσμένα από τις Άνδεις ή τις γαστρονομικές παραδόσεις των παραθαλάσσιων περιοχών του Εκουαδόρ. Στο μπαρ τον πρώτο λόγο έχουν τα χιλιάνικα, τα αργεντίνικα, τα ισπανικά και τα ιταλικά κρασιά ή κοκτέιλ, όπως η Spicy Guava Margarita με λευκή τεκίλα, ροζ πιπέρι, χαλαπένιο, μάνγκο, τζίντζερ και λικέρ triple sec.

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-2
Το καταφύγιο βρίσκεται σε μια έκταση τροπικών και υποτροπικών δασών. 

Όσο για τους φυσιολάτρες, το Mashpi Lodge είναι ένας παράδεισος επί Γης, με δυνατότητα πεζοπορίας ανάμεσα σε ορμητικούς καταρράκτες, ορνιθοπαρατήρηση σε ένα δάσος με 400 είδη πουλιών ή επίσκεψη στη «Φάρμα της πεταλούδας», όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει όλα τα στάδια της ζωής του εντόμου. Ανεξάρτητα από τις παροχές, τις υποδομές και τις υπηρεσίες, το Mashpi Lodge υιοθετεί μια πράσινη φιλοσοφία που δεν περιορίζεται στην εμπειρία του επισκέπτη, αλλά εισχωρεί λίγο πιο βαθιά στην ουσία των πραγμάτων. Πριν ακόμα κατασκευαστεί το ξενοδοχείο, ο βιολόγος Carlos Morochz ξεκίνησε, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της επένδυσης, να μελετά τα διαφορετικά οικοσυστήματα της περιοχής και να συγκεντρώνει επιστημονικές πληροφορίες, έτσι ώστε όλο το πρότζεκτ (από την κατασκευή έως τις παρεχόμενες υπηρεσίες) να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τοπικού περιβάλλοντος και να συμβαδίζει με αυτές. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει συμβάλει στην ανακάλυψη νέων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, που εντοπίζονται μόνο σε αυτή τη γωνιά του κόσμου

mashpilodge.com

Banyan Tree Mayakoba, Μεξικό 

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-3
Άποψη των σουιτών. 

H Ριβιέρα των Μάγια, νότια της πόλης Κανκούν της χερσονήσου του Γιουκατάν, σε έναν τόπο που φιλοξενεί σπουδαία σπαράγματα και μνημεία του μεξικανικού προκολομβιανού πολιτισμού, βρίσκεται το Banyan Tree Mayakoba. Παραθαλάσσιο resort αξιώσεων που βρέχεται από τα νερά της Καραϊβικής, διαθέτει κατοικίες με θέα στη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα, από τις «μικρές» δίκλινες σουίτες των 156 τ.μ., που το σούρουπο ατενίζουν έναν ροδοκόκκινο ορίζοντα, μέχρι τις βίλες των 512 τ.μ. και των τριών δωματίων, με τις πληθωρικές παροχές, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως έξι άτομα. Μεγάλο ατού του Mayakoba είναι οι δραστηριότητες, χωρισμένες σε θεματικές, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών.

Στα ζευγάρια προτείνεται η γευσιγνωσία κρασιών και εκλεκτών μεξικανικών αποσταγμάτων αγαύης, όπως είναι το μεσκάλ και η τεκίλα, στις οικογένειες τα μαθήματα μαγειρικής, οι κινηματογραφικές βραδιές, το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, η τοξοβολία και το καγιάκ, ενώ υπάρχουν και προτάσεις κλασικές, που απευθύνονται σε όλους, όπως είναι η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Τσιτσέν Ιτζά των Μάγια, με σήμα κατατεθέν την πυραμίδα με τα σκαλοπάτια, ή η συμμετοχή στη μεξικανική Ημέρα των Νεκρών. Στον τομέα της γαστρονομίας, το Mayakoba έχει επενδύσει σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και κουζίνες, από το Oriente για πλούσιο πρωινό με ντόπια υλικά και το Cello με πιάτα ιταλικής κουζίνας, συνοδεία επιλεγμένων κρασιών, μέχρι το στιβαρό Tomahawk για ψητό στέικ στα κάρβουνα και το Ixchel (η ονομασία παραπέμπει σε γυναικεία θεότητα των Μάγια), όπου το φαγητό σερβίρεται σε παραδοσιακή μεξικανική βάρκα trajinera.

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-4
Μπάρμπεκιου α λα μεξικάνα.

Όσον αφορά την αειφορία, το κατάλυμα έχει αποσπάσει αρκετές πράσινες διακρίσεις, με πιο χαρακτηριστική την πλατινένια πιστοποίηση Earth Check 2022 του GSTC (Global Sustainable Tourism Council). Έχει μειώσει σε ποσοστό 50% τα πλαστικά μιας χρήσης, αντικαθιστώντας τα μεν μπουκάλια με γυάλινα, τα δε καλαμάκια με χάρτινα, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει τέσσερις καθαρισμούς δημόσιων χώρων και προσφέρει εκπαίδευση στους επισκέπτες και στους προμηθευτές του σχετικά με την προστασία τεσσάρων ειδών θαλάσσιας χελώνας που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Οι δράσεις επεκτείνονται στον τομέα της δενδροφύτευσης, της προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων και της υποστήριξης μελών της τοπικής κοινότητας σε επίπεδο επιχειρηματικότητας – με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας οικογένειας που στηρίχθηκε για να στήσει μια επιχείρηση παρασκευής σαπουνιών με ντόπιο μέλι Melipona από μέλισσες χωρίς κεντρί. Τα σαπούνια τους διατίθενται σήμερα και στο πωλητήριο του ξενοδοχείου.

banyantree.com

Pousada Trijunção, Βραζιλία

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-5
Αρχιτεκτονική με πρώτη ύλη το ξύλο.

Tην τροπική σαβάνα Cerrado, κοντά στο σημείο όπου συναντιούνται τρεις πολιτείες της Βραζιλίας (Bahia, Goiás και Minas Gerais), μέσα σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής χιλιάδων στρεμμάτων, βρίσκεται η Pousada Trijunção. «Pousada» (προφέρεται «ποζάντ») σημαίνει «ξενώνας» στα πορτογαλικά και στην προκειμένη περίπτωση το όνομα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Το κατάλυμα έχει μόλις επτά σουίτες, τις κλασικές των 30 τ.μ., τις premium των 60 τ.μ. με δωμάτιο και σαλόνι και τη master suite των 90 τ.μ., με δωμάτιο, σαλόνι, δύο μπαλκόνια κι ένα στρογγυλό ξύλινο τζακούζι. Όλες έχουν ξύλινη επένδυση, θερμό φωτισμό, χειροποίητα διακοσμητικά στους τοίχους ή στα ράφια, λευκά κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια κεντημένα με λουλούδια και με βραζιλιάνικα αποφθέγματα. Το όλον αποτελεί την επιτομή ενός ζεστού και φιλόξενου παραδοσιακού πανδοχείου που δεν γνωρίζει σύνορα, γιατί η αισθητική του είναι κοινή σε πολιτισμούς όλου του κόσμου.

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-6
Ο ξενώνας έχει μόλις επτά σουίτες. 

Στα της αειφορίας, στην Pousada Trijunção χρησιμοποιούν ηλιοσυλλέκτες για να ζεστάνουν το νερό, λάμπες LED για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ανακυκλωμένο ξύλο στα δάπεδα και χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κλαδιά και πεσμένα φύλλα δέντρων, με την υπογραφή ντόπιων εικαστικών. Ντόπιοι είναι και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ξενώνα, που βάζουν ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό τους, αλλά κυρίως με την εποχή μας: να προσδώσουν οικονομική αξία σε ένα προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής. Το Cerrado θεωρείται η σαβάνα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, με 13.000 καταγεγραμμένα είδη φυτών –εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι ενδημικά–, με εκατοντάδες είδη πουλιών, όπως γεράκια, τρυποκάρυδους, μακάο, με γνωστά και άγνωστα είδη ζώων, όπως είναι ο χαιτοφόρος λύκος και ο μικροσκοπικός αλιγάτορας dwarf caiman, που παραφυλάει στη λιμνοθάλασσα και παίζει κρυφτό με τους επισκέπτες στις φυσιολατρικές εκδρομές που διοργανώνονται από τον ξενώνα.

Οταν η πολυτελής διαμονή συναντά τα τροπικά δάση-7
Η Pousada Trijunção βρίσκεται σε ένα φυσικό καταφύγιο χιλιάδων στρεμμάτων στην τροπική σαβάνα Cerrado. 

Η επαφή και οι εξορμήσεις στη φύση είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Pousada: παρατήρηση πουλιών και άγριων ζώων στα ενδιαιτήματά τους, εκδρομές το ξημέρωμα ή το ηλιοβασίλεμα σε επιλεγμένα σημεία, πεζοπορία σε βοτανικά μονοπάτια συνοδεία ειδικού που εξηγεί πώς τα διαφορετικά είδη φυτών χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στην ιατρική και στη χειροτεχνία, ποδηλατάδες ή σαφάρι με διπλοκάμπινο σε δύσβατες γωνιές της σαβάνας. Ως προς τη γαστρονομία, στην Pousada γίνεται μια μείξη διεθνών και ντόπιων τάσεων, με έμφαση στις τρεις πολιτείες της χώρας που συναντιούνται εδώ. Βραζιλιάνικο κροκ μεσιέ, γαρίδες στιφάδο, φιλέ μινιόν τουρνεντό με ντόπιους ξηρούς καρπούς και για επιδόρπιο γκουάβα σουφλέ με κρέμα τυριού είναι κάποια από τα πιάτα που συνθέτουν το πληθωρικό μενού.

pousadatrijuncao.com.br

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή