36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε

Η ιστορική πόλη της Ανδαλουσίας με τα σπουδαία μνημεία έχει να επιδείξει πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, συναρπαστικές γαστρονομικές αναφορές και έναν πολιτισμό που σφραγίζει το μαυριτανικό της παρελθόν

14' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνεμος της αλλαγής θροΐζει ξανά ανάμεσα στις πορτοκαλιές που ρίχνουν τη σκιά τους στα δρομάκια και τις πλατείες της Κόρδοβας, στη νότια Ισπανία. Οι επισκέπτες της μπορούν να γίνουν μάρτυρες της ιστορίας της μέσα από τα ρωμαϊκά ερείπια και τη μαυριτανική αρχιτεκτονική που άφησαν πίσω τους οι πέντε αιώνες μουσουλμανικής κυριαρχίας (τότε που η πόλη της Ανδαλουσίας ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες της Ευρώπης), αλλά και από τις μεταγενέστερες εκκλησίες και τα χριστιανικά παλάτια της. Παρότι πολλοί ταξιδιώτες αφιερώνουν στην Κόρδοβα μόνο μία ημέρα από τον χρόνο τους για να αναχωρήσουν για άλλα μέρη πριν πέσει η νύχτα, αν μείνετε λίγο παραπάνω να ξέρετε ότι θα σας ανταμείψει. Κι αυτό γιατί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα μνημεία της (τέσσερα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO), αλλά και να δείτε πώς οι νέοι καλλιτέχνες και οι σεφ αξιοποιούν το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης τους. Τον χειμώνα, δε, η Κόρδοβα δεν κατακλύζεται από ορδές τουριστών, ενώ οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες, με την πόλη να έχει γίνει εσχάτως πιο εύκολα (και πιο οικονομικά) προσβάσιμη, καθώς μια νέα εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας, η Iryo, ανταγωνίζεται την παλαιότερη Renfe στην τιμή των κομίστρων.

Παρασκευή

3 μ.μ. – Κάντε μια βόλτα στη Μεθκίτα

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-1
Η Μεθκίτα, γνωστή και ως το τέμενος-καθεδρικός ναός της Κόρδοβας, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κανένας δεν πρέπει να παραλείψει να κάνει μία στάση στο τέμενος-καθεδρικό ναό της Κόρδοβας, που είναι γνωστό και ως Μεθκίτα. Το συγκεκριμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι διάσημο για το πάντρεμα της μουσουλμανικής με τη χριστιανική αρχιτεκτονική, το φαινομενικά ατελείωτο «δάσος» από κίονες (περίπου 850) και τις ερυθρόλευκες πεταλοειδείς αψίδες του. Επισκεφθείτε τη Μεθκίτα το μεσημέρι (οι Ισπανοί τρώνε αργά) της Παρασκευής, καθώς κατά πάσα πιθανότητα τότε θα έχει λιγότερο κόσμο. Η κατασκευή του τεμένους, που κάποτε ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεκίνησε γύρω στο 786, με την επανάχρηση υλικών από τη βησιγοτθική Βασιλική του Σαν Βιθέντε, την οποία αντικατέστησε. Το τέμενος έγινε καθεδρικός ναός όταν οι χριστιανοί κατέλαβαν την πόλη το 1236, ενώ ένα τεράστιο παρεκκλήσι με ψηλή οροφή, που συνδυάζει το γοτθικό με το αναγεννησιακό στυλ, προστέθηκε το 1523. Το εισιτήριο κοστίζει 13 ευρώ. Αν θέλετε να επισκεφθείτε και το καμπαναριό, θα πρέπει να πληρώσετε 3 ευρώ επιπλέον. Σε κάθε περίπτωση, αγοράστε το δελτίο εισόδου σας online, για να αποφύγετε την ουρά.

4:30 μ.μ. – Εξερευνήστε ένα κάστρο

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-2
Άποψη κήπου του Αλκαζάρ ντε λος Ρέγιες Κριστιάνος.

Αν δεν ανεβήκατε τα 191 σκαλοπάτια του καμπαναριού της Μεθκίτα, το Αλκαζάρ ντε λος Ρέγιες Κριστιάνος, ήτοι το «Κάστρο των Χριστιανών Βασιλιάδων» του 14ου αιώνα, που βρίσκεται δίπλα της, διαθέτει μικρότερους πύργους που προσφέρουν παρόμοια θέα στις κόκκινες κεραμοσκεπές της Κόρδοβας. Χτισμένο στη θέση ενός ρωμαϊκού φρουρίου, στην περιοχή του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, το Αλκαζάρ υπήρξε ισπανική βασιλική κατοικία. Αργότερα, φιλοξένησε εγκαταστάσεις του στρατού και λειτούργησε ως φυλακή. Ανάμεσα στα κυπαρίσσια και τα σιντριβάνια του κήπου του, στέκει ένα άγαλμα που αναπαριστά τη συνάντηση του Χριστόφορου Κολόμβου με τον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα, τους οποίους ο Κολόμβος, έπειτα από χρόνια προσπάθεια, κατάφερε να πείσει να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό του να φτάσει στην Ασία μέσω Ατλαντικού, πλέοντας συνεχώς προς τα δυτικά. Αυτή τη στιγμή, κάποια τμήματα του Αλκαζάρ τελούν υπό ανακαίνιση. Παρ’ όλα αυτά, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους κήπους του και τις αίθουσες με τα μεγάλα τμήματα των ρωμαϊκών ψηφιδωτών δαπέδων που ανακαλύφθηκαν στην πόλη και πλέον κοσμούν τους τοίχους του, σαν κάδρα. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και πληρωμές γίνονται δεκτές μόνο με πιστωτική κάρτα.

6:30 μ.μ. – Πιείτε το απεριτίβο σας

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-3
Κροκέτες ταιριασμένες με ένα ποτήρι σέρι στο Restaurante Almudaina.

Έχοντας ξεπετάξει τα δύο μεγαλύτερα μνημεία της Κόρδοβας πριν από το δείπνο της Παρασκευής (και πριν εμφανιστούν οι ορδές που τα κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα), αναζωογονηθείτε με ένα απεριτίβο στο Restaurante Almudaina, που αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι. Απολαύστε τραγανές τηγανητές κροκέτες με ζαμπόν (15 ευρώ) και ένα ποτήρι σέρι (3,50 ευρώ) στο διώροφο αίθριό του που είναι γεμάτο αμπέλια και μοιάζει με περίκλειστο κήπο ή στο γοητευτικά μικρό μπαρ του, που είναι διακοσμημένο με πλακάκια. Αν, πάλι, ο καιρός το επιτρέψει, καθίστε στη βεράντα του, από όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τα φώτα της πόλης που ανάβουν καθώς πέφτει η νύχτα, φωτίζοντας το Αλκαζάρ και άλλα ιστορικά κτίρια.

9:30 μ.μ. – Δειπνήστε σαν ντόπιος

Σε έναν δρόμο γεμάτο εστιατόρια, το Terra Olea είναι το μαγαζί που ξεχωρίζει στη μοντέρνα γειτονιά των Μορέρας. Από τη μικροσκοπική, ανοιχτή κουζίνα του, ο σεφ Πάκο Βιλάρ ετοιμάζει σπουδαία και γεμάτα γεύση πιάτα, που αναδεικνύουν τα τοπικά συστατικά της επαρχίας της Κόρδοβας. Θα βρείτε τρυφερά πράσα, σοταρισμένα με μαύρο σκόρδο σε πρόβειο βούτυρο ή μάγουλα ιβηρικού χοίρου (που τρέφεται με βελανίδια) συνδυασμένα με φουά γκρα και περιχυμένα με μια πλούσια σάλτσα, αρωματισμένη με το τοπικό κρασί Πέδρο Χιμένεθ. Όσον αφορά τα επιδόρπια, θα σας σερβίρουν μια πιατέλα σε σχήμα χάρτη της επαρχίας της Κόρδοβας, γεμάτη «μπουκίτσες», με κάθε μία εξ αυτών να έχει τοποθετηθεί πάνω στον χάρτη ανάλογα με την προέλευση των συστατικών της. Το εστιατόριο διαθέτει μόλις έξι τραπέζια και ένα μενού γευσιγνωσίας 14 πιάτων που κοστίζει μόλις 48 ευρώ (υπάρχει και η χορτοφαγική εκδοχή του, στην ίδια τιμή). Συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων, ενώ καλό είναι να γνωρίζετε ότι αξίζει να πάρετε ταξί για να φτάσετε μέχρι εκεί (βρίσκεται στην άκρη της πόλης).

Σάββατο

9:30 π.μ. – Περπατήστε σε μια πέτρινη γέφυρα

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-4
Η Ρωμαϊκή Γέφυρα, που διασχίζει τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, ξαναχτίστηκε και ανακαινίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χιλιετιών.

Περάστε πάνω από τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ περπατώντας πάνω στη μελίχρωμη Ρωμαϊκή Γέφυρα, που είναι φτιαγμένη από πέτρα και οι καμάρες της επαναλαμβάνονται ρυθμικά, η μία μετά από την άλλη. Παρότι παραμένει ρωμαϊκή στο όνομα, έχει ξαναχτιστεί και ανακαινιστεί εκτενώς, ιδίως κατά τον 8ο αιώνα. Απέναντι από τη γέφυρα βρίσκεται ένας οχυρωμένος πύργος, ο Τόρε ντε λα Καλαχόρα, στον οποίο στεγάζεται ένα μικρό μουσείο για τη χρυσή, πολυπολιτισμική εποχή της Κόρδοβας. Σε αυτό, μπορείτε να περιηγηθείτε με τη βοήθεια ακουστικού οδηγού και να επεξεργαστείτε με το βλέμμα σας μακέτες περίφημων κτιρίων, όπως του παλατιού της Αλάμπρα στη Γρανάδα και ενός τυπικού κορδοβέζικου μικρού σπιτιού με πάτιο. Το εισιτήριο αξίζει τα λεφτά του (4,50 ευρώ) μόνο και μόνο για τη θέα από την ταράτσα του κτιρίου του μουσείου, που βλέπει πέρα από τον Γουαδαλκιβίρ, προς τη Μεθκίτα και την πόλη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το C3A (Centro de Creación Contemporánea de Andalucía – Κέντρο Σύγχρονης Δημιουργίας της Ανδαλουσίας), στο οποίο η είσοδος είναι δωρεάν. Άνοιξε το 2016 και φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης. Στην περιοδική του έκθεση Remedios (Θεραπείες), που τρέχει ως τις 31 Μαρτίου, μέσα από έργα της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, του Όλαφουρ Ελίασον, της Τζένι Χόλτζερ και του Μπραντ Κάλαμερ, μεταξύ άλλων, διερευνάται το θέμα της ατομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης και θεραπείας.

12:30 μ.μ. – Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-5
Στον Τόρε ντε λα Καλαχόρα στεγάζεται ένα μικρό μουσείο για τη «χρυσή», πολυπολιτισμική εποχή της πόλης.

Η Χουδερία –εβραϊκή συνοικία– αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο από γραφικά, ασβεστωμένα σοκάκια, ενώ φιλοξενεί και τη Συναγωγή της Κόρδοβας, που θεμελιώθηκε τον 14ο αιώνα (η είσοδος είναι ελεύθερη). Μετά την εκδίωξη των Εβραίων από την Ισπανία, το 1492, το κτίριο άλλαξε χρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η αρχική διαρρύθμισή του, όπως και στοιχεία από τη διακόσμησή του στο στυλ των Μουδεχάρ –μια μίξη της μουσουλμανικής και της χριστιανικής αισθητικής της εποχής, που απαντάται μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο– είναι ακόμη ορατά. Σε απόσταση αναπνοής από τη Συναγωγή βρίσκεται το μικροσκοπικό, φωτεινό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαρθολομαίου (εισιτήριο 2,50 ευρώ), με την εικόνα του χριστιανικού ναού του 14ου αιώνα να έχει αναβαθμιστεί χάρη στα μωσαϊκά από πλακάκια σε στυλ Μουδεχάρ και τις περίτεχνες γυψοτεχνίες. Η γειτονιά είναι επίσης γνωστή για τη λαϊκή της τέχνη, ειδικά για τα αργυροχρυσοχοεία της, όπως το Ana Martina, ένα οικογενειακό κοσμηματοπωλείο ονομαστό για τα ντελικάτα, φιλιγκράν κομμάτια του (οι τιμές για τα σκουλαρίκια ξεκινούν από τα 38 ευρώ περίπου). Χειροποίητες δημιουργίες διαφόρων ειδών θα βρείτε στο κοντινό Θόκο Μουνιθιπάλ ντε Αρτεσανία, μια δημοτική αγορά που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αίθριο, γεμάτο λουλούδια.

2 μ.μ. – Γευματίστε σαν Ανδαλουσιανός

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-6
Ένα μπολ με μασαμόρα, μια σούπα από αμύγδαλα που στην Casa Pepe de la Judería σερβίρεται με κύβους γλυκιάς πάστας κυδωνιού και άλλα τάπας.

Πάρτε μια γεύση από την Κόρδοβα κάνοντας μια γύρα σε τρία μπαρ και καφέ της Χουδερία. Το μικροσκοπικό Bar Santos σερβίρει την πιο διάσημη ισπανική τορτίγια της πόλης, μια ομελέτα πάχους 15 εκατοστών που μοιάζει με κεφάλι τυριού (μια φέτα του, σε μέγεθος τάπα, δηλαδή μικρής μερίδας που σε ένα κανονικό γεύμα θα είχε τον ρόλο του συνοδευτικού, κοστίζει 2,80 ευρώ). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το El Churrasco με τον ξυλόφουρνό του, που σερβίρει τηγανητές μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες (9,80 ευρώ), οι οποίες συνοδεύονται από σαλμορέχο (μια πιο παχύρρευστη εκδοχή του γκασπάτσο) ή ραντίζονται με μέλι. Το μπαρ της Casa Pepe de la Judería, πάλι, είναι πάντα γεμάτο με κόσμο που απολαμβάνει τη μαθαμόρα του, μια σούπα από αμύγδαλα που εδώ σερβίρεται με κύβους γλυκιάς πάστας κυδωνιού (12 ευρώ) και άλλα τάπας. Για να αποφύγετε τον μεσημεριανό συνωστισμό, κλείστε από πριν τραπέζι στο πάτιο ή στις δαιδαλώδεις, όμορφες αίθουσες του επάνω ορόφου και γευτείτε τη χειμωνιάτικη ανδαλουσιανή κουζίνα μέσα από πιάτα που περιλαμβάνουν μοσχαρίσια ουρά, ψητό χοιρινό και λαχταριστό τόνο από τα Στενά του Γιβραλτάρ (για ένα γεύμα για δύο υπολογίστε περίπου 80 ευρώ).

4 μ.μ. – Διαλέξτε το «μπουτίκ» μουσείο σας 

Σε μια όμορφη πλατεία που ευωδιάζει από τις πορτοκαλιές και τα γιασεμιά της, κάπως κρυμμένο από τα πλήθη που συνωστίζονται γύρω από τα μνημεία κατά μήκος της όχθης του Γουαδαλκιβίρ, βρίσκεται το Μουσείο του Χούλιο Ρομέρο ντε Τόρες (εισιτήριο 4,50 ευρώ). Ο Ρομέρο ντε Τόρες, ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους που γέννησε η Κόρδοβα (πέθανε το 1930), είναι γνωστός για τα δυναμικά πορτρέτα γυναικών που φιλοτέχνησε, οι οποίες συχνά παρουσιάζονται να κοιτούν έντονα τον παρατηρητή τους. Σε απόσταση αναπνοής στέκει το Μουσείο Καλών Τεχνών (εισιτήριο 1,50 ευρώ), το οποίο φιλοξενεί κυρίως έργα Ισπανών καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση έως σήμερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να εντρυφήσετε στις απαρχές της πόλης, με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρίσκεται αρκετά κοντά στα δύο προηγούμενα (η απόσταση παραπετιέται άνετα). Σε αυτό, οι σειρές των καθισμάτων του αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου της Κόρδοβας χρησιμεύουν ως ράφια για μικρότερα γλυπτά, όπως προτομές.

6 μ.μ. – Επισκεφθείτε ένα παλάτι

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-7
Μικρό σιντριβάνι στο Παλάθιο ντε Βιάνα του 15ου αιώνα.

Όσοι επισκέπτονται την Κόρδοβα και φεύγουν αυθημερόν έχουν χρόνο για να δουν μόνο τη Μεθκίτα και τη Χουδερία. Το πραγματικό κέντρο της Κόρδοβας για τους ντόπιους, όμως, βρίσκεται γύρω από την Πλάθα ντε λας Τεντίγιας, μια μεγάλη πλατεία γεμάτη καταστήματα και εστιατόρια. Παρότι η συγκεκριμένη γειτονιά μοιάζει με σχετικά πρόσφατη προσθήκη στην πόλη, η αλήθεια είναι ότι εκεί κοντά, στα τέλη της δεκαετίας του 1480, έζησε ο Κολόμβος. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας από το Παλάθιο ντε Βιάνα, ένα αριστοκρατικό παλάτι του 15ου αιώνα που μετράει πάνω από πέντε αιώνες ζωής. Διαθέτει 12 όμορφα σχεδιασμένα παραδοσιακά πάτια με κήπους, που λειτουργούν, σχεδόν, ως υπαίθρια δωμάτια. Το παλάτι κλείνει στις 7 μ.μ. και δείχνει σκέτη μαγεία υπό το λυκόφως. Αφού πέσει ο ήλιος, μπορείτε να αφήσετε τον Χριστό των Φανών (Ελ Κρίστο ντε λος Φαρόλες), ένα άγαλμα του Ιησού που περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα κομψών φαναριών και βρίσκεται κοντά στο παλάτι, να σας μαγέψει με την υποβλητικότητά του.

9 μ.μ. – Απολαύστε το φαγητό της Ανδαλουσίας

Το 2016, όταν ο σεφ Μάκο Μοράλες άνοιξε το Noor, η ιδέα του έμοιαζε με στοίχημα: Γιατί να ανοίξει κάποιος ένα εστιατόριο που σερβίρει πιάτα της ανδαλουσιανής κουζίνας του 10ου αιώνα; Και ειδικά όταν η δέσμευση του σεφ στην ιστορική ακρίβεια σήμαινε ότι σε αυτά τα πιάτα δεν θα υπήρχαν ντομάτες, πατάτες ή πιπεριές, τα κηπευτικά δηλαδή που ήρθαν από την Αμερική αιώνες αργότερα. Οκτώ χρόνια μετά, το εστιατόριο έχει λάβει τρία αστέρια Μισελέν για την ευρηματική του κουζίνα, που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Στην παρούσα φάση, επικεντρώνεται στον 17ο αιώνα. Τη μαυριτανική επιρροή της εποχής μπορείτε να τη διακρίνετε ακόμα και σε λεπτομέρειες, όπως στα ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά ή στα κεντήματα που κοσμούν τις στολές του προσωπικού. Τα πιάτα του μενού –που περιλαμβάνει ψητό περιστέρι με ντομάτες, πατέ και τσίλι ή ντόπια πορτοκάλια, σερβιρισμένα σε σιρόπι με άνθη πορτοκαλιού– προσφέρουν στους πελάτες του εστιατορίου μια εμπειρία που μόνο στην Κόρδοβα μπορεί κανείς να τη ζήσει. Τα μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνουν από 11 έως 23 πιάτα (145 και 245 ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα κρασιά που τα συνοδεύουν κοστίζουν περί τα 125 ευρώ.

11:30 μ.μ. – Κάντε μια βόλτα στα μπαρ

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-8
Η ατμόσφαιρα του La Bohême θυμίζει άνετο σαλόνι.

Η Πλάθα ντε λα Κορεδέρα, μια μεγάλη δημόσια πλατεία που λειτουργεί ως «ανάσα απλωσιάς» από τους όλο ζιγκ ζαγκ δρόμους και τα στενά της Κόρδοβας, είναι γεμάτη με μικρά μπαρ και καφετέριες, των οποίων τα τραπεζοκαθίσματα απλώνονται στους εξωτερικούς τους χώρους. Τους μήνες που κάνει κρύο, κατευθυνθείτε προς μια κοντινή αράδα από «χειμωνιάτικα» μπαρ, τα οποία απλώνονται κατά μήκος ενός μικρού κομματιού της Ντιάριο ντε Κόρδοβα, ενός κεντρικού δρόμου που καταλήγει στον Γουαδαλκιβίρ. Το αμυδρά φωτισμένο La Bohême μοιάζει με άνετο σαλόνι, ενώ το γειτονικό Último Tango, αν και μεγαλύτερο και πιο σκοτεινό, εξακολουθεί να επιτρέπει στους θαμώνες του να μπορούν να συζητούν χωρίς να χρειάζεται να φωνάζουν για να ακούν ο ένας τον άλλο. Τα πράγματα γίνονται πιο θορυβώδη ένα τετράγωνο παραπάνω, στην οδό Αλφάρος, όπου το El Automático προσελκύει το καλλιτεχνικό κοινό της πόλης. Τελειώστε τη βόλτα σας στο φωτεινό Casa Cuba, στο οποίο η ζωντανή μουσική μπορεί να ξεκινήσει από το πουθενά. Τα μοχίτο του κοστίζουν μόλις 5 ευρώ.

Κυριακή

9 π.μ. – Πρόγευμα με θέα έναν ρωμαϊκό ναό

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-9
Καφές κον λέτσε και μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, σερβιρισμένο με φρεσκοτριμμένη ντομάτα και χαμόν ιμπέρικο, στην ταβέρνα La Cuarta.

Η ταβέρνα La Cuarta, ένα κομψό ισπανικό καφέ-μπαρ, που είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως μετά τα μεσάνυχτα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέρη στην Κόρδοβα για να απολαύσετε ένα απλό πρωινό γεύμα με συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι σερβίρεται μπροστά από τα ερείπια ενός ρωμαϊκού ναού. Με αυτή τη θέα, έναν καφέ κον λέτσε (καφέ με γάλα, 1,50 ευρώ) και μισή μπαγκέτα φρυγανισμένο ψωμί, σερβιρισμένο με φρεσκοτριμμένη ντομάτα, χαμόν ιμπέρικο και λίγο ελαιόλαδο (3,50 ευρώ), παίρνει κανείς μια ικανοποιητική διπλή δόση από την ιστορική και γαστρονομική γοητεία της πόλης.

11 π.μ. – Καθαρίστε το μυαλό σας

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-10
Στα λουτρά του Hammam Al Ándalus προσφέρονται θεραπείες μασάζ.

Η εκτίμηση που τρέφουν οι άνθρωποι για τα ιαματικά λουτρά αποτελεί μία από τις σπουδαίες, κοινές παραδόσεις τόσο του ρωμαϊκού όσο και του ισλαμικού πολιτισμού, η οποία έχει αντέξει στον χρόνο (ή τουλάχιστον έχει επανέλθει στη μόδα). Τα Λουτρά Χαλιφάλ (είσοδος 3 ευρώ), ένα μικρό αλλά κατατοπιστικό υπόγειο μουσείο, έχουν ανασυστήσει και αναδημιουργήσει ορισμένους από τους χώρους του πρώην βασιλικού χαμάμ, κάνοντας κατανοητό το πόσο κεντρική θέση είχαν τα λουτρά στην τοπική κουλτούρα. Σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια βρίσκεται το Hammam Al Ándalus, στο οποίο μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας σαν να είναι χαλίφης, επιλέγοντας μία από τις 90λεπτες εμπειρίες λουτρού που προσφέρει, ανάμεσά τους και διάφορες θεραπείες μασάζ (συνεδρίες από 40 ευρώ). Εναλλακτικά, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από την πόλη, μπορείτε να εξερευνήσετε τα ερείπια της Μεδίνα Αθαάρα (είσοδος 1,5 ευρώ, εισιτήριο λεωφορείου 3 ευρώ). Το κομψό συγκρότημα των παλατιών του 10ου αιώνα χτίστηκε από τον Αμπντ αλ-Ραχμάν Γ, τον πρώτο χαλίφη της Κόρδοβας, όταν η Αλ-Άνταλους (η αραβική ονομασία της Ανδαλουσίας) συναγωνιζόταν τις μεγάλες αυλές της Δαμασκού και του Βυζαντίου για τον τίτλο της πιο ισχυρής και σεβαστής της εποχής της.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-11
Πλακόστρωτος δρόμος στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας, λουσμένος από το πρώτο φως της ημέρας.

Η Μεθκίτα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα τέμενος του όγδοου αιώνα που μετατράπηκε σε καθεδρικό ναό και αποτελεί σπουδαίο δείγμα της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής.

Το Noor, ένα εστιατόριο που το 2023 κέρδισε το τρίτο του αστέρι Μισελέν, σερβίρει ευρηματικά πιάτα, εμπνευσμένα από την ιστορία της Κόρδοβας.

Το Μουσείο του Χούλιο Ρομέρο ντε Τόρες προβάλλει το έργο ενός ζωγράφου των αρχών του 20ού αιώνα.

Το εμβληματικό Παλάθιο ντε Βιάνα, ένα ανάκτορο του 15ου αιώνα, αποτελεί το επιστέγασμα της τοπικής αρχιτεκτονικής των σπιτιών με πάτιο.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

36 ώρες στην Κόρδοβα: Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε-12
Ένας οδηγός άμαξας περιμένει τους πελάτες του.

Το Restaurante Almudaina, μια ταβέρνα που προτιμούν οι ντόπιοι, διαθέτει ένα καταπράσινο, διώροφο αίθριο.

Το Terra Olea σερβίρει από τη μικροσκοπική κουζίνα του μοντέρνα πιάτα με παραδοσιακά υλικά της Κόρδοβας.

Το Bar Santos είναι ένα κλασικό τάπας μπαρ, ξακουστό για την ισπανική τορτίγια του που μοιάζει με παχιά ομελέτα με πατάτες.

Το La Bohême είναι ένα μπαρ με χαμηλό φωτισμό που σερβίρει τσάι και καφέ, αλλά και κοκτέιλ.

Το Automático είναι ένα κλαμπ στο οποίο συχνάζουν καλλιτέχνες.

Η Casa Cuba είναι ένα χαλαρό κουβανέζικο στέκι με οικονομικά μοχίτος και έφεση στα πάρτι.

Η ταβέρνα La Cuarta είναι ένα στιλάτο καφέ-μπαρ που λειτουργεί όλη μέρα, σερβίρει παραδοσιακή ισπανική κουζίνα και προσφέρει θέα σε έναν ρωμαϊκό ναό.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Balcon de Córdoba διαθέτει 10 άνετα δωμάτια που απλώνονται γύρω από τρία μικρά πάτια. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μεθκίτα και διαθέτει εστιατόριο στον τελευταίο του όροφο, με εκπληκτική θέα στα μνημεία της πόλης. Τον χειμώνα, οι τιμές για τα δωμάτιά του ξεκινούν από τα 195 ευρώ.

Το Hospes Palacio de Bailío, το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο της Κόρδοβας, διαθέτει 53 δωμάτια τα οποία εκτείνονται σε ένα τμήμα ενός ανακαινισμένου παλατιού με όμορφους κήπους και πισίνα, μακριά από τη φασαρία της Χουδερία και της Μεθκίτα. Οι τιμές για τα δωμάτιά του τον χειμώνα ξεκινούν από τα 150 ευρώ.

Το Hotel Viento 10 είναι ένα γουστόζικο ξενοδοχείο τριών αστέρων, που διαθέτει οκτώ μοντέρνα δωμάτια, χτισμένα γύρω από ένα πάτιο με κιονοστοιχίες του 16ου αιώνα, στο οποίο σερβίρεται το πρωινό. Οι τιμές για τα δωμάτιά του ξεκινούν από τα 70 ευρώ (θα παραμείνει κλειστό έως τις 31 Ιανουαρίου του 2024).

Για βραχυχρόνιες μισθώσεις, η γειτονιά Θέντρο –μεταξύ της Πλάθα ντε Σαν Μιγκέλ και του Παλάθιο ντε Βιάνα– προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης, μακριά από τις ορδές των τουριστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT