Tα ξυστά, το γεωμετρικό «θαύμα» της νότιας Χίου, στο BBC

Tα ξυστά, το γεωμετρικό «θαύμα» της νότιας Χίου, στο BBC

Μίνι ντοκιμαντέρ, με θέμα το διάσημο χωριό Πυργί και τα ξυστά του, προβάλλεται από το BBC.

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χίος, το Πυργί, τα περίφημα ξυστά του και ο λόγος για τον οποίο έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των εθνομαθηματικών είναι το θέμα του νέου ΒΒC Reel με τίτλο «Το ελληνικό νησί των γεωμετρικών θαυμάτων».

Στο μίνι ντοκιμαντέρ διάρκειας 5 λεπτών, ο τεχνίτης Μιχαήλ Παντελάκης, η αρχιτέκτονας Μαρία Ξύδα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρούλα Σταθοπούλου και ο ερευνητής Δημήτρης Τσούχλης, συνεργάτης του Μουσείου Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, καταθέτουν την εμπειρία και τη γνώση τους, επιχειρώντας να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί τα συγκεκριμένα μοτίβα από μαύρη άμμο, χαραγμένα με πιρούνι πάνω σε επίχρισμα ασβέστη, δεν απαντώνται σε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο παρά μόνο στο Πυργί.

Tα ξυστά, το γεωμετρικό «θαύμα» της νότιας Χίου, στο BBC-1

Το ιστορικό μαστιχοχώρι της νότιας Χίου, που μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, καθώς τα χειροποίητα γεωμετρικά σχέδια καλύπτουν σχεδόν κάθε επιφάνεια των κτισμάτων του δημιουργώντας μια οπτική πανδαισία, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός.

Περιγράφοντάς το ως «μια τρισδιάστατη χώρα των θαυμάτων», η κάμερα του BBC αποτυπώνει την ομορφιά του μέσα από εντυπωσιακά πλάνα στα σοκάκια του, με πρωταγωνιστές τα ασπρόμαυρα τρίγωνα, τους ρόμβους και τα ημικύκλια που κοσμούν εδώ και αιώνες τις προσόψεις των σπιτιών του. 

Tα ξυστά, το γεωμετρικό «θαύμα» της νότιας Χίου, στο BBC-2

Δείτε εδώ το μίνι ντοκιμαντέρ του BBC: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή