36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε

Η διάσημη για τις τράπεζές της ελβετική πόλη δεν αποτελεί πόλο έλξης μόνο για τη διεθνή οικονομική ελίτ. Κρύβει πολλές εκπλήξεις -πολιτιστικές, γαστρονομικές, φυσιολατρικές-, κατάλληλες για όλους

10' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ζυρίχη, αν και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, συχνά αποτελεί απλώς ενδιάμεσο σταθμό για τη μετάβαση στα κοντινά χειμερινά θέρετρα της χώρας. Ωστόσο, η διεθνώς γνωστή για την τραπεζική δραστηριότητα πόλη στις όχθες τις ομώνυμης λίμνης έχει πολλά να προσφέρει σε όσους αποφασίσουν να παρατείνουν τη διαμονή τους σε αυτήν, βιώνοντας μια αξέχαστη εμπειρία. Με αξιόλογη πολιτιστική σκηνή, διαθέτει από μουσεία παγκόσμιας κλάσης και τη φημισμένη ορχήστρα Tonhalle μέχρι γκαλερί σύγχρονης τέχνης σε ένα ανακαινισμένο πρώην ζυθοποιείο και υπέροχες τοιχογραφίες κρυμμένες στο πιο απροσδόκητο μέρος. Στη Ζυρίχη διοργανώνονται επίσης μια ποικιλία εκδηλώσεων όλο το χρόνο -εκθέσεις φωτογραφίας, φεστιβάλ ZüriCarneval, δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτίρια-, ενώ τους κρύους μήνες μπορεί κανείς να απολαύσει fondue σε ένα γραφικό τραμ ή να επιδοθεί σε χειμερινές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στο κοντινό βουνό και κατάβαση με έλκηθρο.

Παρασκευή

4 μ.μ. | Ανακαλύψτε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε-1
Η τοιχογραφία Blüemlihalle (Αίθουσα Λουλουδιών)

Μια επίσκεψη σε αστυνομικό τμήμα δεν αποτελεί ιδανική επιλογή για έναν ταξιδιώτη, στη Ζυρίχη όμως μπορεί να γίνει μια εξαίρεση. Και αυτό γιατί στην είσοδο του αρχηγείου της αστυνομίας κρύβεται ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης της πόλης: η τοιχογραφία Blüemlihalle (Αίθουσα Λουλουδιών), που ολοκληρώθηκε το 1926. Τα αφηρημένα φλοράλ μοτίβα φιλοτεχνήθηκαν στη θολωτή οροφή από τον Augusto Giacometti, Ελβετό ζωγράφο από την ίδια καλλιτεχνική οικογένεια με τον Alberto Giacometti, γνωστό για τις γλυπτές επιμήκεις φιγούρες του. Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες Τετάρτη έως Σάββατο από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., με δωρεάν ξενάγηση.

5 μ.μ. | Θαυμάστε τα ελβετικά ρολόγια

Προχωρώντας με κατεύθυνση προς τον νότο κατά μήκος της Bahnhofstrasse -ο κυριότερος εμπορικός δρόμος της Ζυρίχης που εκτείνεται από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη λίμνη-, είναι παντού φανερή η μακροχρόνια σχέση της Ελβετίας με την ωρολογοποιία και την τραπεζική δραστηριότητα. Κάντε μια στάση στο AP House, κατάστημα του κορυφαίου κατασκευαστή ρολογιών Audemars Piguet, που άνοιξε το 2022 στη μαρμάρινη πρώην κεντρική αίθουσα της παλαιότερης τράπεζας της χώρας, Bank Leu. Σήμερα, το μεγαλοπρεπές κτίριο με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τους επιβλητικούς κίονες είναι διατηρητέο μνημείο. Για να δοκιμάσετε τα ρολόγια, φροντίστε να έχετε κλείσει ραντεβού.

7 μ.μ. | Γευτείτε μια διαφορετική κουζίνα

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε-2
Το Fondue Tram

Η γαστρονομική σκηνή της Ζυρίχης δεν περιορίζεται στις αλπικές λιχουδιές. Το Bauernschänke στην παλιά πόλη είναι ένα μοντέρνο και ζεστό μπιστρό, το πρώτο εστιατόριο του Nenad Mlinarevic, Ελβετού σεφ με αρκετά αστέρια Michelin στο ενεργητικό του. Δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, το Pulled Pork (28,60€), χοιρινό μαριναρισμένο σε λάιμ, γλυκό τσίλι και σόγια. Σερβίρεται στη μέση του τραπεζιού και συνοδεύεται από τουρσί και φύλλα μαρουλιού. Πρόκειται για μια γευστική εμπειρία που μπορείτε να μοιραστείτε με την παρέα σας, αφού ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του wrap, τοποθετώντας τα υλικά στο φύλλο μαρουλιού. Για μια πιο κλασική επιλογή ανεβείτε στο Fondue Tram. Εκεί θα χρειαστεί να κρατάτε καλά το ποτήρι και το πιάτο σας στις ανηφόρες, για να μη γλιστρήσουν, αλλά είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να διασχίσετε την πόλη ​​ενώ παράλληλα ικανοποιείτε την αγάπη σας για το τυρί (115€ το μενού των τριών πιάτων). Το τραμ εκτελεί δύο δρομολόγια, αναχωρώντας από τη στάση Bellevueplatz στις 5:30 μ.μ. και στις 8:15 μ.μ., και καλύπτει μια δίωρη διαδρομή. Λειτουργεί μέχρι τον Φεβρουάριο και η κράτηση είναι απαραίτητη.

Σάββατο

10 π.μ. | Ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε-3
Καφές και κρουασάν στο Odeon

Πολλά από τα ιστορικά εστιατόρια και μπαρ της Ζυρίχης έχουν πλέον κλείσει, δίνοντας τη θέση τους σε μοντέρνα ή πολυτελή μαγαζιά. Ωστόσο το Odeon, που άνοιξε το 1911, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό κομμάτι της πόλης. Το καφέ-μπαρ που λειτουργεί όλο το 24ωρο ήταν ένα από τα πρώτα που σέρβιρε αφρώδη οίνο σε ποτήρι, κερδίζοντας μεγάλη δημοτικότητα, με πελάτες προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τζέιμς Τζόις και ο Βλαντιμίρ Λένιν μεταξύ άλλων. Αν και δεν είναι πιθανό σήμερα να συναντήσετε εκεί υψηλού προφίλ λογοτέχνες ή πολιτικούς, θα έχετε ωστόσο την ευκαιρία να θαυμάσετε τις art nouveau λεπτομέρειες του χώρου που παραμένουν αναλλοίωτες, όπως το καμπυλωτό μαονένιο μπαρ. Ξεκινήστε τη μέρα σας με καφέ (από 6,35€) και κρουασάν (2,65€) ή επιλέξτε κάποιο πλουσιότερο πρωινό, απολαμβάνοντας την αίγλη άλλων εποχών.

Μεσημέρι | Βόλτα στην όχθη της λίμνης

Διασχίστε την Bellevueplatz, ακολουθήστε την ανατολική όχθη της λίμνης και περάστε από το δημόσιο κολυμβητήριο Seebad Utoquai, ανοιχτό για τους τολμηρούς τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. (είσοδος 8,50€). Συνεχίζοντας την περιήγηση ακολουθήστε το μονοπάτι και θα πέσετε πάνω στο μουσείο Pavillon Le Corbusier, τελευταίο κτίριο του διάσημου Γαλλο-ελβετού αρχιτέκτονα και το μοναδικό του από ατσάλι και γυαλί, που φιλοξενεί έργα και σχέδιά του από το 1967. Το μουσείο ανοίγει τον Μάιο, αν ωστόσο βρεθείτε εκεί πριν αξίζει να το επισκεφθείτε για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή εξωτερική του αρχιτεκτονική. Στο ίδιο μονοπάτι θα συναντήσετε επίσης το Heureka του Jean Tinguely, ένα εντυπωσιακό υπαίθριο γλυπτό από τροχούς, ράβδους και άλλα σιδερένια υλικά. Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιδανικό και για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείτε να δείτε μέχρι τα χιονισμένα βουνά πέρα από τη λίμνη.

2 μ.μ. | Δοκιμάστε κλασικά ελβετικά πιάτα

Η λέξη «φτηνό» είναι άγνωστη στη Ζυρίχη, όμως το Sternen Grill στην Bellevueplatz προσφέρει προσιτά πιάτα, τουλάχιστον για τα ελβετικά δεδομένα. Προτιμήστε τον πάγκο του ισογείου αντί για την αίθουσα του δευτέρου ορόφου,  για να απολαύστε το ίδιο γεύμα σχεδόν στη μισή τιμή. Η οικογενειακή επιχείρηση που μετράει τρεις γενιές παραμένει δημοφιλής στους ντόπιους, πράγμα που σημαίνει ότι θα συναντήσετε ουρά – μην πτοηθείτε, κινείται γρήγορα. Οι περισσότεροι παραγγέλνουν λουκάνικο Bratwurst St. Galler (9€), σπεσιαλιτέ της ανατολικής Ελβετίας από μοσχάρι και χοιρινό, ή Servelat (8,20€), κυρίως από χοιρινό κρέας. Και τα δύο συνοδεύονται από Bürli, ψωμάκι με τραγανή κρούστα. Στην Ελβετία οι γνώμες διίστανται για το αν πρέπει να βουτάμε το λουκάνικο στη μουστάρδα, αν σας αρέσει όμως να ξέρετε ότι αυτή του Sternen Grill είναι καυτερή.

3 μ.μ. | Στροφή στη σύγχρονη τέχνη

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε-4

Η Ζυρίχη, παρότι στα καλλιτεχνικά δεν έχει τη διεθνή φήμη της Βασιλείας που διοργανώνει την art fair, εγγυάται όμως ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό ταξίδι. Το Kunsthaus, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας με μια από τις πιο αξιόλογες συλλογές ιμπρεσιονιστικής τέχνης δέχεται πολλούς επισκέπτες. Όσοι πάλι προτιμούν την μοντέρνα τέχνη, κατευθύνονται στο Löwenbräukunst, πρώην ζυθοποιείο που μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο με ποικίλους αυτόνομους χώρους, μεταξύ των οποίων διεθνείς γκαλερί όπως η Hauser & Wirth (με δωρεάν είσοδο) και κέντρα σύγχρονης τέχνης σαν το Kunsthalle (είσοδος 12,70€). Θαυμάστε τις λιθογραφίες και τις μονοτυπίες περιορισμένης έκδοσης που εκτίθενται στο Edition VFO, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που σκοπό έχει να καταστήσει την υψηλή τέχνη προσιτή, καθώς τα περισσότερα έργα κοστίζουν κάτω από 1.000 ευρώ. Για να πληροφορηθείτε σχετικά με τις τρέχουσες εκθέσεις επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Löwenbräukunst.

5 μ.μ. | Στην κορυφή ενός αξιοθέατου

Κάντε μια βόλτα στην πρώην βιομηχανική περιοχή Escher Wyss, όπου ανακαινισμένα παλιά εργοστάσια φιλοξενούν ένα θέατρο, ένα κέντρο παραστατικών τεχνών και το τζαζ μπαρ Moods. Εκεί, δεν περνά απαρατήρητος ο πολύχρωμος πύργος Freitag, κατασκευασμένος το 2006 από 19 κοντέινερ. Στο εσωτερικό του στεγάζεται το κεντρικό κατάστημα του γνωστού οίκου Freitag, που ξεκίνησε από τη Ζυρίχη και ειδικεύεται στις τσάντες (οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 140€), τα πορτοφόλια, τις θήκες τηλεφώνου και άλλα αξεσουάρ, όλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένους μουσαμάδες φορτηγών. Όταν το κατάστημα είναι ανοιχτό, μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι την κορυφή του πύργου.

8 μ.μ. | Ξεκινήστε τη βραδιά

Τα Σαββατοκύριακα η νυχτερινή ζωή της Ζυρίχης μεταφέρεται από τα κεντρικά μπαρ στη ζωηρή Langstrasse και τη γύρω περιοχή, γεμάτη με στιλάτους ανθρώπους, μακριά από το στερεότυπο της πόλης. Σε ένα κτίριο εκατό ετών στεγάζεται το Schnupf, ιδανικό για διαδοχικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Ξεκινήστε με ένα Aperol στο μπαρ, στη συνέχεια απολαύστε το δείπνο σας επιλέγοντας Steak Frites -μπριζόλα και τηγανιτές πατάτες- με πικάντικη σάλτσα Bearnaise (51€) και αργότερα χαζέψτε τους περαστικούς με ένα Negroni Sbagliato (16€) στο χέρι ενώ η μουσική δυναμώνει. Tο μενού δεν είναι πλούσιο, αλλά σχεδόν τα πάντα, ακόμα και η κέτσαπ, είναι χειροποίητα. Δημοφιλής είναι και η ολόκληρη αγκινάρα με vinaigrette στο πλάι (20€). Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου έχουν διατηρήσει μερικά από τα παλιά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως το ψηφιδωτό με τους δύο πιθήκους που του προσδίδει ξεχωριστό αέρα.

11 μ.μ. | Χορός σε ένα vinyl bar

Ανηφορίζοντας στην Langstrasse μπείτε στο σχετικά καινούργιο μπαρ Stereo, που παίζει μουσική από δίσκους βινυλίου με ηχοσύστημα υψηλής πιστότητας. Το εσωτερικό του, εμπνευσμένο από τα μέσα του περασμένου αιώνα, χαρακτηρίζεται από την έντονη χρήση του ξύλου που ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε κάποιο από τα ξεχωριστά κοκτέιλ του, όπως το κρεμώδες Espresso Martini ή το δροσερό Moscow Mule με τζίντζερ και γιούζου (19€). Στη συνέχεια ανεβείτε στην πίστα και χορέψτε στον ρυθμό της μουσικής που, ανάλογα με τη βραδιά, κυμαίνεται από electro και house έως funk.

Κυριακή

9 π.μ. | Απολαύστε ένα αγαπημένο ελβετικό έδεσμα

Μια στάση στο κορυφαίο καφέ της σοκολατοποιίας Sprüngli κρίνεται απαραίτητη. Όχι μόνο για τα μίνι-μακαρόν και τη θέα προς την Bahnhofstrasse και την Paradeplatz -το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ελβετίας-, αλλά και για το Bircher Muesli, το τυπικό ελβετικό πιάτο με βρόμη, γιαούρτι, χυμό, ξηρούς καρπούς και φρούτα που πρότεινε ως υγιεινή επιλογή ένας ντόπιος γιατρός στις αρχές του 1900. Εδώ η εκδοχή του είναι πλούσια, κρεμώδης, γευστική και ροζ, με σμέουρα, μπανάνες, μήλα και κόκκινες σταφίδες (13,20€ στην αίθουσα). Κάθε Κυριακή μέχρι τη 1:30 μ.μ. παρατίθεται και brunch buffet με 69€, συνοδευόμενο από ένα ποτήρι prosecco. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πλούσια ζεστή σοκολάτα (από 8,40€) -μια από τις καλύτερες που έχετε γευτεί-, από την ίδια μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο 70% με την οποία φτιάχνονται και οι φημισμένες τρούφες του Sprüngli.

11 π.μ. | Αποκτήστε μια νέα προοπτική

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε-5
Η παλιά πόλη της Ζυρίχης. 

Αν και οι Ελβετικές Άλπεις είναι εύκολα προσβάσιμες για ημερήσια εκδρομή από τη Ζυρίχη, η πόλη έχει το δικό της, πιο κοντινό βουνό. Με υψόμετρο 870 μέτρων, το Uetliberg μπορεί να μην είναι τεράστιο, αλλά στα μονοπάτια του μπορείτε να κάνετε πεζοπορία με ή χωρίς χιονοπέδιλα. Για να φτάσετε, επιβιβαστείτε στο τραμ 13 και κατεβείτε στην τελευταία στάση. Από εκεί θα φτάσετε στην κορυφή με τα πόδια σε λιγότερο από μία ώρα – προσοχή, τα μονοπάτια πιάνουν πάγο. Από ψηλά, όπου υπάρχει παρατηρητήριο, θα απολαύσετε πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη και τη λίμνη. Στη συνέχεια (και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου) κάντε στάση σε ένα από τα χειμερινά περίπτερα που προσφέρουν Raclette (λιωμένο τυρί πάνω σε βραστές πατάτες και κρεμμύδια τουρσί, 12,70€), ή επισκεφτείτε ένα ζεστό εστιατόριο με fondue-chalet στο ξενοδοχείο Uto Kulm. Αν πάλι επιθυμείτε να απολαύσετε τη θέα χωρίς να κουραστείτε, πάρτε το τρένο S10 από τον κεντρικό σταθμό της Ζυρίχης και κατεβείτε στο σταθμό Uetliberg, απ’ όπου η κορυφή απέχει 15 λεπτά με τα πόδια. Όταν υπάρχει αρκετό χιόνι μπορείτε να νοικιάσετε έλκηθρο (26,50€) από το ξενοδοχείο για να επιστρέψετε στην πόλη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το πρώην ζυθοποιείο Löwenbräukunst έχει μετατραπεί σε συγκρότημα σύγχρονης τέχνης με γκαλερί, κέντρα τέχνης και μπιστρό.

Το Pavillon Le Corbusier είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στον Γαλλο-ελβετό αρχιτέκτονα Le Corbusier, ο οποίος και το σχεδίασε.

Το Sprüngli, καφέ υψηλών προδιαγραφών, σερβίρει ίσως την καλύτερη ζεστή σοκολάτα στην πόλη.

Ο οίκος αξεσουάρ Freitag, γνωστός για τις τσάντες από ανακυκλωμένους μουσαμάδες φορτηγών, στεγάζει το κεντρικό του κατάστημα σε έναν πύργο κατασκευασμένο από κοντέινερ.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

36 ώρες στη Ζυρίχη: Πού να πάτε, τι να δείτε-6
Η παλιά πόλη της Ζυρίχης. 

Στο Bauernschänke, ένα άνετο και μοντέρνο μπιστρό, γνωστό για το χοιρινό κρέας τυλιγμένο σε φύλλα μαρουλιού.

Στο Fondue Tram, με το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την πόλη απολαμβάνοντας κλασικό fondue.

Στο καφέ-μπαρ Odeon, με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας.

Στο Sternen Grill, μια οικογενειακή επιχείρηση που σερβίρει λουκάνικα.

Στο Schnupf, ένα χαλαρό εστιατόριο στην πολυσύχναστη γειτονιά Langstrasse.

Στο μπαρ Stereo, που παίζει μουσική από δίσκους βινυλίου και σερβίρει μοναδικά κοκτέιλ Espresso Martini και Moscow Mules.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο ξενοδοχείο Storchen Zurich με τα 64 πολυτελή δωμάτια, κάποια από τα οποία με θέα στη λίμνη. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο. Τα δωμάτια ξεκινούν από 795€, με πρωινό.

Στο Signau House & Garden, boutique bed-and-breakfast σε μια ανακαινισμένη και όμορφα επιπλωμένη βίλα του 1912. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 310€.

Στον ξενώνα Zollhaus, με τα 14 απλά αλλά μοντέρνα δωμάτια, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, κοντά επίσης στην Langstrasse. Τα δωμάτια με δικό τους μπάνιο ξεκινούν από περίπου 140€. Οι επιλογές με κοινόχρηστο μπάνιο κοστίζουν λιγότερο.

Για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αναζητήστε Airbnb καταλύματα στην περιοχή Kreis 1, την πιο κεντρική συνοικία της πόλης, ή στην Kreis 3 -γνωστή και ως Wiedikon-, όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή