Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης

Από τη Βενετία μέχρι το Καντίθ της Ισπανίας, η Γηραιά Ήπειρος γνωρίζει καλά από εορταστικές παρελάσεις και ξέφρενα πάρτι

6' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία να θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αυτή η γιορτή διαρκεί έως και ένα μήνα, έχοντας εξελιχθεί στο πιο αναμενόμενο γεγονός της χρονιάς. Από τη Βενετία μέχρι το Καντίθ και από την Κολωνία μέχρι τη Νίκαια, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που φέτος κορυφώνονται για τους καθολικούς μεταξύ 8 και 13 Φεβρουαρίου, ντύνουν με χρώμα την πιο γκρίζα περίοδο του χρόνου, σηματοδοτώντας το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη. Για μας που αγαπάμε τα ταξίδια, αυτή η παγανιστική γιορτή που έχει μπλεχτεί με τις χριστιανικές παραδόσεις για να μας προετοιμάσει για τη Σαρακοστή, είναι μια ακόμη ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς, απολαμβάνοντας φαντασμαγορικές παρελάσεις, αναβιώσεις αρχαίων εθίμων και ξέφρενα πάρτι.

Το Καρναβάλι της Βενετίας, Ιταλία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-1
(Φωτογραφία: AP Photo/Luca Bruno)

Κάθε χρόνο στα κανάλια και τις πλατείες της Βενετίας αναβιώνει το μπαρόκ μεγαλείο της εποχής που οι ευγενείς με τα δαντελένια πουκάμισα και τα βελούδινα κοστούμια κρύβονταν πίσω από τις περίτεχνες μάσκες τους για να χαρούν την ανωνυμία που τους χάριζε το καρναβάλι. Το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης αποτελεί μια παράδοση αιώνων που χρονολογείται από το 943 και επισήμως από το 1296, όταν η παραμονή της Σαρακοστής θεσμοθετήθηκε ως επίσημη αργία. Φέτος, η πόλη γιορτάζει από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου με μια σειρά εκδηλώσεων με πρωταγωνιστή τον Μάρκο Πόλο, τον γνωστό έμπορο και εξερευνητή που ενσαρκώνει την επινοητικότητα των Βενετσιάνων. Από τις πιο εμβληματικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι το Corteo Acqueo, μια πομπή από γόνδολες που θα παρελάσουν κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού και στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν κάτω από τις καμάρες της αγοράς Erbaria για να κηρύξουν την εκκίνηση της πολύχρωμης γιορτής. Επίσης, στα highlights των εκδηλώσεων είναι και ο διαγωνισμός της πιο όμορφης μάσκας, η Festa delle Marie, που αναδεικνύει την πιο όμορφη «Μαρία» της πόλης, σε μια μεγαλοπρεπή πομπή στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Και φυσικά η πτήση του Αγγέλου (Volo dell’Angelo), όπου η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού θα κατέβει με ένα εντυπωσιακό κοστούμι από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου.

Το Καρναβάλι της Νίκαιας, Γαλλία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-2
(Φωτογραφία: AP Photo/Bruno Bebert)

Γνωστό για την πλούσια πομπή σατιρικών αρμάτων αλλά και για τις Ανθομαχίες του (Batailles de Fleurs), το μεγαλύτερο καρναβάλι της Γαλλίας διεξάγεται από τον 13ο αιώνα. Μάλιστα η Επιτροπή του Φεστιβάλ που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων λειτουργεί από το 1873. Κάθε χρόνο το καρναβάλι της Νίκαιας γεμίζει για δύο εβδομάδες την πόλη με παρελάσεις, συναυλίες με μουσική απ’ όλο τον κόσμο, χορευτικά δρώμενα και παραστάσεις θεάτρου του δρόμου που διοργανώνονται μεταξύ του Promenade des Anglais και της Place Masséna. Φέτος οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα του Φεστιβάλ αναμένεται να είναι και πάλι οι Ανθομαχίες που λαμβάνουν χώρα τις Τετάρτες και τα Σάββατα στην Place Masséna και γύρω από τον κήπο Albert Ι. Άρματα στολισμένα με συνθέσεις λουλουδιών και μασκαράδες που θα ρίχνουν γλαδιόλες, μιμόζες, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, και άλλα λουλούδια στο πλήθος αναμένεται να μοιράσουν από 80.000 έως και 100.000 λουλούδια το καθένα. Πολυαναμενόμενο και το Lou Queernaval, το πρώτο γκέι καρναβάλι στη Γαλλία που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ήδη από το 2015.

Το Καρναβάλι της Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, Ισπανία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-3
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Δεν είναι τυχαίο ότι η Σάντα Κρουζ της Τενερίφης είναι αδελφοποιημένη με το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Στο μεγαλύτερο από τα Κανάρια νησιά διοργανώνεται κάθε χρόνο το πιο ξέφρενο καρναβάλι της Ευρώπης. Το 1987 μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες για την παράσταση της Κουβανής τραγουδίστριας Celia Cruz και της ορχήστρας Billo’s Caracas Boys, που κατάφερε να μαζέψει πάνω από 250.000 θεατές σε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το καρναβάλι της Σάντα Κρουζ χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και αρχικά γιορταζόταν με ανταλλαγή ρούχων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Φέτος θα ζωντανέψει την πόλη από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου με θέμα την τηλεόραση. Από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι το Gala της Βασίλισσας του Καρναβαλιού στις 7 Φεβρουαρίου, η Ταφή της Σαρδέλας στις 14 Φεβρουαρίου και φυσικά οι φαντασμαγορικές παρελάσεις που θυμίζουν Ρίο. Βέβαια, η Σάντα Κρουζ είναι γνωστή και για τα street party της που διαρκούν μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας και γεμίζουν τους δρόμους της πόλης επί σχεδόν ένα μήνα.

Το Καρναβάλι της Κολωνίας, Γερμανία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-4
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Στην αρχαιότητα το τελετουργικό του καρναβαλιού στην Κολωνία χρησίμευε για να ξορκίσει το κακό και να διώξει τα αρνητικά πνεύματα. Σήμερα, αυτή η εβδομάδα «της τρέλας» όπου όλα επιτρέπονται, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο που ξεφαντώνουν 24 ώρες το 24ωρο. Η αυλαία του καρναβαλιού ανοίγει με το Weiberfastnacht, την παράδοση που θέλει τις γυναίκες να αναλαμβάνουν την εξουσία στην πόλη, κόβοντας τις γραβάτες των ανδρών με αντάλλαγμα ένα φιλί στο μάγουλο. Η «πέμπτη εποχή του χρόνου» στην Κολωνία γιορτάζεται με παρελάσεις, εκδηλώσεις και πάρτι. Για πέντε ημέρες, τα καταστήματα μένουν κλειστά και η διασκέδαση ξεκινά νωρίς το πρωί και συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ στο Altstadt (Παλιά Πόλη) και τη δημοφιλή συνοικία Südstadt. Την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού, οι μεγαλύτερες παρελάσεις των γειτονιών της πόλης περνούν μέσα από το Nippes, το Ehrenfeld και το Mülheim, ενώ το βράδυ ο κόσμος συγκεντρώνεται για να δει την καύση του Nubbel, του σκιάχτρου που παίρνει μαζί του όλες τις υπερβολές της εποχής του καρναβαλιού.

Το καρναβάλι του Μοχάκς, Ουγγαρία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-5
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Από τις 8 έως τις 13 Φεβρουαρίου, αυτή η ήσυχη πόλη στις όχθες του Δούναβη μεταμορφώνεται σε μια έκρηξη χρωμάτων και ήχων που γεμίζει τους δρόμους και τις καρδιές των κατοίκων. Το καρναβάλι του Mohács, γνωστό και ως Busójárás, από το 2009 έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αυτή η τοπική παράδοση που χρονολογείται από το 1783 και έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, παραμένει μια αυθεντική τελετουργία που εμπλέκει όλη την πόλη. Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκονται οι μυστηριώδεις φιγούρες Busó, που με τις ξύλινες μάσκες και τους μάλλινους μανδύες τους ζωντανεύουν την πόλη. Κάθε γωνιά του Mohács γεμίζει με πάγκους που προσφέρουν τις πιο αυθεντικές ουγγρικές σπεσιαλιτέ, κυρίως ζουμερά πιάτα με κρέας, αλλά και ντόνατς σε γλυκιά και αρμυρή εκδοχή. Το καρναβάλι κορυφώνεται με το παραδοσιακό τελετουργικό Farsangtemetés, μια συμβολική κηδεία που αντιπροσωπεύει τον αποχαιρετισμό του χειμώνα και το καλωσόρισμα της άνοιξης. Με μουσικές αλλά και κανονιοβολισμούς η γιορτή σηματοδοτεί την άφιξη της νέας σεζόν που θα φέρει πιο φωτεινές μέρες για όλους.

Το Καρναβάλι της Βασιλείας, Ελβετία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-6
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Το Dame Fasnacht είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελβετία. Η πιο μαγική στιγμή είναι όταν τα φώτα σβήνουν σε όλη τη Βασιλεία και μόνο τα χρωματιστά φαναράκια των μασκοφόρων παρελαύνουν στους δρόμους σηματοδοτώντας την έναρξη του καρναβαλιού. Ακόμα και οι καθωσπρέπει Ελβετοί μεταμφιέζονται, κρύβοντας εντελώς την ταυτότητά τους, και παρασύρονται σε ένα πάρτι που διαρκεί τρία μερόνυχτα. Χιλιάδες κάτοικοι της Βασιλείας, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, συγκεντρώνονται στις τέσσερις τα ξημερώματα και περιμένουν το ρολόι της πόλης να χτυπήσει, ανακοινώνοντας την έναρξη του τριημέρου. Το φεστιβάλ είναι τόσο μεγάλο γεγονός που η πόλη κλείνει για τρεις μέρες ενώ τα μπαρ παραμένουν ανοιχτά για 72 ώρες. Η Marktplatz, η Barfüsserplatz και η Claraplatz γεμίζουν με μουσικές και ολόκληρη η Βασιλεία καλύπτεται με κομφετί. Φέτος το τριήμερο του καρναβαλιού θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Το Καρναβάλι του Καντίθ, Ισπανία

Τα 7 πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης-7
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Ένα από τα πιο ανατρεπτικά καρναβάλια της Ευρώπης λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Κάντιθ της Ανδαλουσίας. Μια παράδοση που χρονολογείται από το 1600 και συνδέεται με την παρουσία Γενοβέζων που κατέφθασαν στην πόλη μετά την ήττα τους από τους Οθωμανούς, το καρναβάλι του Καντίθ είναι γνωστό για το σατιρικό του πνεύμα. Η πόλη γεμίζει με παραστάσεις δρόμου, χορό και τραγούδι, παρελάσεις, πυροτεχνήματα και φυσικά πάρτι που διαρκούν 10 ολόκληρες μέρες. Σ’ αυτή την πόλη της Ισπανίας, οι καρναβαλιστές δεν φορούν μάσκες, αλλά παρελαύνουν με ζωγραφισμένα πρόσωπα και περίεργα κοστούμια, τραγουδώντας σατιρικά τραγούδια με θέματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Στο τέλος των εκδηλώσεων οι σατιρικές ομάδες όπως είναι οι trovas, οι chirigotas και οι coros διαγωνίζονται μεταξύ τους στο Gran Teatro Falla. Φέτος, το καρναβάλι θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάσημη Pestiñada, η πόλη θα γεμίσει με μουσική αλλά και με 6.000 pestiños, τα παραδοσιακά ανδαλουσιανά γλυκά με κρασί σέρι και σουσάμι, ποτισμένα με 147 λίτρα γλυκάνισου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή