5 συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε

5 συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Από τους «πράσινους» ναύλους μέχρι τα εστιατόρια μηδενικών αποβλήτων και τον αναγεννητικό τουρισμό, ανακαλύπτουμε τις νέες τάσεις που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το αποτύπωμα των ταξιδιών μας στο περιβάλλον

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη εντείνονται, τόσο αυξάνονται και οι ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού. Από τη φορολόγηση των εισερχόμενων τουριστών σε προορισμούς όπως το Μπουτάν ή η Βενετία, μέχρι το κλείσιμο των παραλιών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των συνεπειών του υπερτουρισμού και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την τουριστική βιομηχανία πολλαπλασιάζονται. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες εκφράζουν ανησυχίες για το αποτύπωμά τους και αναζητούν περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται πρόθεση για μείωση των ταξιδιών, υπάρχουν τρόποι, αν όχι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη, τουλάχιστον να μην τον επιβαρύνουμε περισσότερο με τα ταξίδια μας.

«Πράσινοι» ναύλοι

Καθώς αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των επιβατών των αερομεταφορών τις επόμενες δεκαετίες, οι αεροπορικές εταιρείες ερευνούν τρόπους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροσκάφη και τα καύσιμά τους. Ήδη ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Μέχρι τότε βέβαια, δεδομένου ότι ο ρυθμός έκλυσης άνθρακα υπερβαίνει την ικανότητα απορρόφησής του από το περιβάλλον, πολλές εταιρείες προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα αντιστάθμισης των εκπομπών που συνδέονται με το ταξίδι τους μέσω «πράσινων» ναύλων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ταξιδιώτες καλούνται να στηρίξουν έργα δεντροφύτευσης ή άλλες πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή μετατροπής τους σε λιγότερο βλαβερές ουσίες. Παρότι δεν λείπουν οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτών των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, προς το παρόν αποτελούν ένα μέτρο που αν μη τι άλλο μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες των ταξιδιών μας και να μετριάσουμε τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. 

Εστιατόρια μηδενικών αποβλήτων

5 συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε-1

Μια ακόμη ανησυχητική τάση που απασχολεί τη βιομηχανία του τουρισμού είναι η σπατάλη τροφίμων, ένα παγκόσμιο ζήτημα που συνεισφέρει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον άνθρωπο. Αν και στο σπίτι είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, προγραμματίζοντας τι ακριβώς θα μαγειρέψουμε ή χρησιμοποιώντας πρακτικές κομποστοποίησης, στα ταξίδια μας συχνά παραβλέπουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τουλάχιστον στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, τα «zero waste» εστιατόρια. Τα εστιατόρια «μηδενικών αποβλήτων» αποτελούν μια πιο ηθική γαστρονομική επιλογή στους ταξιδιωτικούς μας προορισμούς —και όχι μόνο. Πρόκειται για επιχειρήσεις που προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστο το αποτύπωμά τους, κυρίως περιορίζοντας τα απορρίμματά τους, αγοράζοντας εποχικές πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, μειώνοντας τις συσκευασίες μιας χρήσης, χρησιμοποιώντας πρακτικές κομποστοποίησης των υπολειμμάτων τροφής και γενικότερα φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές σε όλη τη λειτουργία τους. 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

5 συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε-2

Για τους λάτρεις των οδικών ταξιδιών που προβληματίζονται για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, η πρόσφατη προσθήκη πράσινων επιλογών στη βιομηχανία αυτοκινήτων είναι μια ανακούφιση. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO₂, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και συνεισφέροντας στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παρότι στην Ελλάδα ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων και κυρίως των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερα επαναφορτιζόμενα οχήματα στον στόλο τους. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτή η τάση αντικατοπτρίζει την ευρύτερη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ταξιδιώτες που επιλέγουν να ενοικιάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις διακοπές τους, εστιάζοντας στα περιβαλλοντικά οφέλη, παρά το υψηλότερο κόστος και τις προκλήσεις φόρτισης σε πολλές περιοχές. 

Ταξίδια 2 σε 1 

5 συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε-3

Στην μετά-covid εποχή, τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής συγχέονται τόσο που η απάντηση στην ερώτηση «business ή leisure» δεν είναι για όλους εύκολη. Με την πρακτική της εργασίας από απόσταση να αφορά ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων να αυξάνεται, οι ταξιδιώτες συνδυάζουν πλέον τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με δραστηριότητες αναψυχής, και ο όρος bleisure, από την ένωση των λέξεων business και leisure, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Ήδη από την περασμένη χρονιά, πάνω από το ένα τρίτο των ταξιδιωτών της Gen Z και των millenials στην Αμερική σχεδίαζαν να παρατείνουν τα επαγγελματικά τους ταξίδια για λόγους αναψυχής. Αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η αύξηση των υβριδικών και ευέλικτων μορφών εργασίας παρέχει σε πολλούς εργαζόμενους την αυτονομία να ενσωματώσουν στις επαγγελματικές υποχρεώσεις τις διακοπές τους ή να ταξιδέψουν σε νέους προορισμούς για εργασία, επιτυγχάνοντας αυτό το πολύτιμο δύο σε ένα. 

Αναγεννητικός τουρισμός

Ως υπεύθυνοι ταξιδιώτες, μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να μην επιβαρύνουμε τον τόπο που επισκεπτόμαστε. Τώρα, με τον αναγεννητικό τουρισμό, δεν περιοριζόμαστε απλώς στο να αφήνουμε τον προορισμό μας όπως τον βρήκαμε, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο. Αντί δηλαδή να φροντίζουμε να αφήσουμε ένα ελαφρύτερο αποτύπωμα, χρησιμοποιούμε αυτό το αποτύπωμα για να ανατροφοδοτήσουμε το σύστημα από το οποίο επωφελούμαστε, διασφαλίζοντας ότι όσα απολαμβάνουμε σήμερα θα είναι διαθέσιμα και για τις επόμενες γενιές. Ένα βήμα παρά πέρα από την έννοια του βιώσιμου τουρισμού που επικεντρώνεται στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των ταξιδιών στον πλανήτη, ο «αναγεννητικός τουρισμός» βασίζεται στην προσθήκη θετικού αντίκτυπου στην τοπική κοινότητα και το περιβάλλον. Αυτού του είδους οι ταξιδιωτικές εμπειρίες απαιτούν μια αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει να ανακαλύπτεις έναν νέο προορισμό. Από την ανασύσταση της άγριας ζωής σε μια περιοχή έως την στήριξη γυναικείων συνεταιρισμών, ο αναγεννητικός τουρισμός δεν περιορίζεται στην ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών, αλλά τους παρέχει τη δυνατότητα να γίνουν μέρος της λύσης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής που επισκέπτονται. Κάτι που δεν μοιάζει να είναι για όλους, αλλά όσοι το τολμούν μιλούν για αξέχαστες εμπειρίες που αλλάζουν όχι μόνο το πώς βλέπουν τα ταξίδια, αλλά τη ζωή συνολικότερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή