Παρίσι 2024: Ολυμπιακοί Αγώνες με τις τιμές στα ύψη

Παρίσι 2024: Ολυμπιακοί Αγώνες με τις τιμές στα ύψη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή, τις μετακινήσεις σας και τα εισιτήρια των Αγώνων

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακή. Στα αστραφτερά νερά του Σηκουάνα, ένας μικρός στόλος από μαούνες θα μεταφέρει περίπου 10.000 αθλητές μέχρι τους «πρόποδες» του Πύργου του Άιφελ, ενώ στις όχθες του ποταμού, κατά μήκος μιας διαδρομής 4 μιλίων, θα βρίσκονται σχεδόν 500.000 άνθρωποι που θα ζητωκραυγάζουν υπέρ του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Όμως, αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο από τα 100.000 εισιτήρια για να εξασφαλίσετε μια θέση στο «πραγματικό πάρτι» από τις μπροστινές θέσεις, σας ευχόμαστε καλή τύχη, καθώς έχουν σχεδόν εξαντληθεί –τα λιγοστά που έχουν απομείνει κοστίζουν 2.700 ευρώ έκαστο! Στο αθλητικό πρόγραμμα τώρα, τα εισιτήρια ενός δημοφιλούς Ολυμπιακού αθλήματος, τις καταδύσεις ανδρών από βατήρα 10 μέτρων, πλέον διατίθενται μόνο ως τμήμα ειδικών πακέτων διακοπών και ξεκινούν από τα 875 ευρώ, ενώ για να εξασφαλίσετε θέση στον τελικό της ενόργανης γυμναστικής γυναικών, που έχει επίσης μεγάλη απήχηση στο κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πληρώσετε 1.799 ευρώ.

Οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας του Παρισιού έθεσαν ψηλά τον πήχη για τους -κατά δική τους δήλωση- «Αγώνες του Λαού», υποσχόμενοι να κάνουν το πλέον εμβληματικό αθλητικό γεγονός του κόσμου προσιτό και προσβάσιμο σε όλους. Εσείς, ωστόσο, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να ξοδέψετε πολλά, καθώς έξι μήνες πριν ανάψει η Ολυμπιακή φλόγα στην Πόλη του Φωτός, το κόστος των εισιτηρίων για τους πιο περιζήτητους αγώνες-για να μην αναφερθούμε και στο κόστος διαμονής και των μεταφορικών στο Παρίσι-, έχει αυξηθεί, ενίοτε σε…Ολυμπιακές αναλογίες. Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τις τιμές τους για τη φετινή θερινή σεζόν –υπολογίστε κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση αντί 300-, με κάποια μάλιστα να τις έχουν πενταπλασιάσει. Αλλά και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνονται ραγδαία. Το κόστος επίσης των εισιτηρίων του μετρό θα διπλασιαστεί προσωρινά, ενώ το Μουσείο του Λούβρου, και τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Συνεχίζετε να ονειρεύεστε να παρακολουθήσετε ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, παρότι δεν έχετε κάνει τις απαραίτητες κρατήσεις; Μην αποθαρρύνεστε. Υπάρχουν ακόμα προσφορές εισιτηρίων, για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, που συνηθίζεται να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Επίσης, παραμένουν διαθέσιμες θέσεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα ξεκινήσουν στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου. Και πάντα υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες τιμές να αρχίσουν να μειώνονται καθώς πλησιάζουμε στην επίμαχη περίοδο. Το Παρίσι, δε, θα είναι από μόνο του ένα εντυπωσιακό «Ολυμπιακό αξιοθέατο», καθώς θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγαντιαίο, ανοιχτό στάδιο. Για παράδειγμα, θα γίνονται διαγωνισμοί break dance στην Placedela Concorde και αγώνες beach volley δίπλα από τον Πύργο του Άιφελ. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επί δύο μήνες να διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε λογής χωρίς αντίτιμο για το κοινό, προκειμένου να τιμήσει το Ολυμπιακό πνεύμα. Ωστόσο, το πώς ακριβώς θα βιώσετε συνολικά αυτή την εμπειρία θα εξαρτηθεί από τον προϋπολογισμό σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το τι να περιμένετε.

Πώς θα εξασφαλίσετε τη διαμονή σας

Το Παρίσι διαθέτει μόλις 85.000 δωμάτια, τη στιγμή που οι επισκέπτες του φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 15 εκατομμύρια. Οι δε ξενοδόχοι του εκμεταλλεύονται δεόντως τη μεγάλη ζήτηση. Όπως εξάλλου και οι Παριζιάνοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν σχεδιάσει να εγκαταλείψουν την πόλη και να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε υψηλές τιμές – στην πλατφόρμα Airbnb η μέση τιμή διανυκτέρευσης για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Αγώνων ξεπερνάει τα 500 ευρώ.

Σε ένα τυπικό ξενοδοχείο της αλυσίδας Ibis –που βρίσκεται στην ίδια περίπου κλίμακα με τα Holiday Inn για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης– θα πληρώσετε από 400 έως 700 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ένα μάλλον «βασικό» δίκλινο δωμάτιο με Wi-Fi και πρωινό- αντί για τη νορμάλ «ταρίφα» των 90 έως 200 ευρώ. Στην ιστοσελίδα Booking.com, πάλι, η διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο στο πιο πολυτελές Hotel Ducsde Bourgogne, κοντά στην Pont Neuf, τιμάται 1.500 ευρώ τη βραδιά,αντί για 300 υπό κανονικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν.

Οι ενώσεις καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της UFC-Que Choisir που τους υπερασπίζεται νομικά όταν προβαίνουν σε αγωγές εναντίον εταιρειών, έχουν ήδη καταγγείλει αυξήσεις οι οποίες, όπως αναφέρουν, τείνουν να καταστήσουν απρόσιτους τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα κομμάτι της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε κάποια ρύθμιση όσον αφορά τις τιμές, αν και θα εντείνει τους ελέγχους στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. «Είναι σημαντικό οι επισκέπτες από τη Γαλλία και το εξωτερικό να παίρνουν ό,τι πληρώνουν και όχι κάτι λιγότερο από αυτό», δήλωσε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ, αρμόδια υπουργός για τον τομέα του τουρισμού.

Πάντως, η ειδική στα ταξίδια Κρίστι Χάντσον, η οποία εργάζεται στο αμερικανικό online ταξιδιωτικό πρακτορείο Expedia.com, αναφέρει ότι όσοι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο Παρίσι μπορούν αυτή τη στιγμή να βρουν φθηνότερα καταλύματα, με τιμές κοντά στα 450 με 550 ευρώ ανά διανυκτέρευση, κυρίως στις παρυφές του Παρισιού ή εκτός των ορίων της πόλης, καθώς έχουμε ακόμα κάποιους μήνες μπροστά μας μέχρι την έναρξη των Αγώνων. Αλλά εντός της διοικητικής περιφέρειας Île-de-France, πέριξ της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού, το μέσο κόστος μιας διανυκτέρευσης για την εν λόγω περίοδο ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ, τη στιγμή που το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της πόλης, ανερχόταν στα 169 ευρώ.

Αυτή η τάση ωστόσο μπορεί να αντιστραφεί, δεδομένου ότι κάποια ξενοδοχεία δεν έχουν διαθέσει ακόμα όλες τις κλίνες τους και οι τιμές ενδέχεται να πέσουν όταν ξεκινήσουν να νοικιάζουν και τα τελευταία τους δωμάτια. Εδώ όμως ελλοχεύει το ρίσκο να βρεθείτε την τελευταία στιγμή αντιμέτωποι με λίγες διαθέσιμες επιλογές, κάτι καθόλου ευχάριστο αν έχετε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια για αγώνες ή έχετε κλείσει τα αεροπορικά σας εισιτήρια.

Πώς θα βρείτε εισιτήρια για τους αγώνες

Αν έχετε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια σε λογική τιμή, να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό – έχουν πουληθεί περίπου 7 εκατομμύρια απ’ όταν άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Μπορείτε βέβαια να βρείτε ακόμα θέσεις,ειδικά σε ομαδικά αθλήματα που θα διεξαχθούν εκτός Παρισιού, όπως για τους αγώνες ποδοσφαίρου που θα γίνουν στο Stadede France στο Saint-Denis, χωρητικότητας 80.700 ατόμων. Εισιτήρια με τιμές που κυμαίνονται από τα 90 έως τα 250 ευρώ υπάρχουν και για προκριματικούς, κυρίως, αγώνες βόλεϊ, χάντμπολ, τοξοβολίας, μπάντμιντον και άρσης βαρών. Εκείνα όμως για τα δημοφιλέστερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν γίνει σχεδόν απρόσιτα, εκτός κι αν είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε πολλά. Αυτήν τη στιγμή, στο επίσημο σάιτ Παρίσι 2024 δεν έχει μείνει δείγμα για την ενόργανη γυμναστική και τις καταδύσεις, με τις τιμές όσων διατέθηκαν στις πρώτες δέσμες εισιτηρίων που απελευθερώθηκαν να ξεπερνούν τα 600 ευρώ.

Ο Τόνι Εστανγκέ από την πλευρά του, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024, υπερασπίστηκε τις τιμές, δηλώνοντας ότι τα εισιτήρια είναι φθηνότερα από εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Κάθε τόσο, δε, απελευθερώνονται προς πώληση νέες δέσμες και οι διοργανωτές παροτρύνουν τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται συχνά το επίσημο σάιτ πώλησης εισιτηρίων ή να κάνουν εγγραφή στις ειδοποιήσεις του. Ακόμα περισσότερες θέσεις θα ανοίξουν στις 17 Απριλίου, μόλις τεθεί σε λειτουργία η επίσημη –και μόνη εξουσιοδοτημένη– πλατφόρμα μεταπώλησης εισιτηρίων.

Πώς θα πάτε και πώς θα κυκλοφορείτε στο Παρίσι

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής έχουν και αυτές αρχίσει να ανεβαίνουν. Για παράδειγμα, στο Expedia.com οι πτήσεις από τη Νέα Υόρκη προς το Παρίσι, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, ξεκινούν από τα περίπου 1.300 δολάρια για το Σαββατοκύριακο που προηγείται της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τη στιγμή που το περασμένο καλοκαίρι κόστιζαν κατά μέσο όρο 1.000 δολάρια. Σε γενικές γραμμές, οι ταξιδιώτες πετυχαίνουν τις πιο συμφέρουσες τιμές όταν κλείνουν εισιτήρια 60 ημέρες πριν από την αναχώρησή τους. Δεδομένου όμως ότι αυτές θα αυξάνονται συνεχώς καθώς πλησιάζουν οι Αγώνες, «είναι πιο έξυπνο να κάνετε την κράτησή σας ακόμα νωρίτερα», τονίζει η Χάντσον.

Με το που θα φτάσετε στο Παρίσι, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις μετακινήσεις σας στην πόλη. Οι διοργανωτές θέλουν να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των Ολυμπιακών Αγώνων κι έτσι κάποια τμήματα του Παρισιού θα είναι κλειστά για τα αυτοκίνητα. Αντίθετα, πριμοδοτούνται οι μετακινήσεις με τα πόδια, με το ποδήλατο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρότι την περίοδο των Αγώνων οι τιμές των εισιτηρίων του μετρό θα εκτοξευτούνστα 4 ευρώ ανά διαδρομή, οι τουρίστες θα μπορούν να αγοράσουν ένα πάσο «Παρίσι 2024» που θα κοστίζει 16 ευρώ για μία ημέρα ή 70 ευρώ για μία εβδομάδα. Με αυτό θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την περιοχήÎle-de-France, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών από και προς τα αεροδρόμια Charlesde Gaulleκαι Orly. Όσο για τα άλλα μέσα, στην πόλη που πριν από τους Ολυμπιακούς διέθετε 270 μίλια ποδηλατοδρόμων, προστίθενται άλλα 55, με τις αρχές να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να τους χρησιμοποιούν. Η δε εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων Velib επεκτείνεται, για να προσθέσει 3.000 νέα στον τρέχοντα στόλο των 22.000 ποδηλάτων της.

Παρά τις πιθανές δυσκολίες, ο Εστανγκέ υποσχέθηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αξίζουν το ταξίδι στην Πόλη του Φωτός. «Επιτρέψτε μου να σας πείσω να έρθετε, διότι αυτή η στιγμή θα είναι μοναδική», δήλωσε. «Δεν θα έχετε ποτέ ξανά την ευκαιρία να ζήσετε αυτή την εμπειρία και δεν πρόκειται να απογοητευτείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή