Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης

Ένα νοσταλγικό tour στη Βαρκελώνη με στάσεις στα πιο ιστορικά μαγαζιά της, τα οποία διατηρούν την αυθεντικότητά τους αναλλοίωτη στον χρόνο

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πόλη που ζει από τον τουρισμό, υπάρχουν πολλοί που πουλούν την ιστορία της και ορισμένοι που είναι η ιστορία της. Υπεραιωνόβια καταστήματα στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης που αλλάζει ταχύτατα, καταφέρνουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά την τεχνογνωσία τους και την ομορφιά μας άλλης εποχής. Μαγαζιά που πουλούν βότανα, κεριά, παρτιτούρες, γλυκά, ακόμη και ταχυδακτυλουργικά, γίνονται χώροι μνήμης και παραδείγματα αντίστασης στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και του μαζικού τουρισμού. Αυτά τα μικρά, άτυπα μουσεία, που τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, πλημμυρίζουν με νοσταλγία το ιστορικό κέντρο και μας ξεναγούν στην καταλανική πρωτεύουσα με γνώμονα την αυθεντικότητα. 

Subirà: Ενα κερί για κάθε περίσταση

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης-1
(Φωτογραφία: Ασπασία Κάκαρη)

Μια εντυπωσιακή σκάλα και δυο γυναικεία αγάλματα-φωτιστικά μαρτυρούν το γούστο των αρχών του 19ου αιώνα, όταν το κατάστημα κεριών Subirà μεταφέρθηκε στη σημερινή του έδρα στην οδό Baixada Llibreteria, δίπλα στο Μουσείο Ιστορίας της Βαρκελώνης. Το 1761, που είναι γραμμένο πάνω από τον τεράστιο χρυσό καθρέφτη του μαγαζιού, είναι η χρονολογία ίδρυσης της εταιρείας που θεωρείται μια από τις παλαιότερες εμπορικές δραστηριότητες της πόλης. «Αυτή η επιχείρηση έχει ζήσει τρεις οικογένειες και παραμένει οικογενειακή», εξηγεί η Maite, μέλος της οικογένειας Subirà, τακτοποιώντας κεριά στον πάγκο του καταστήματος. «Απλώς σήμερα πουλάμε κυρίως διακοσμητικά κεριά για το σπίτι, ενώ παλαιότερα πουλούσαμε κεριά για την εκκλησία». Άλλωστε, όπως λέει και το μότο του καταστήματος, υπάρχει ένα κερί για κάθε περίσταση.

Η οικογένεια Subirà αγόρασε την επιχείρηση το 1939, μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, και μέχρι σήμερα συνεχίζει να φτιάχνει και να πουλάει κεριά στη Γοτθική Συνοικία της Βαρκελώνης. Σ’ αυτό το ιστορικό κατάστημα που έχει επιβιώσει από μια πυρκαγιά, μια έξωση και την τουριστικοποίηση της πόλης, μπορούμε να βρούμε λαμπάδες ζωγραφισμένες στο χέρι, κεριά με περισσότερα από 100 διαφορετικά αρώματα, καθώς και όλα τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξουμε τα δικά μας: φιτίλια, κερί μέλισσας, φυτικά κεριά και παραφίνη.

cereriasubira.cat 

Granja Viader: Ζεστή σοκολάτα και γλυκιές νοστιμιές

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης-2
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Η πιο γλυκιά ιστορία της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης γράφεται στα μαρμάρινα τραπεζάκια της οδού d’en Xuclà στη γειτονιά του Raval όπου κάποτε έπιναν τη ζεστή σοκολάτα τους ο Pablo Picasso και ο Santiago Rusiñol. Στο ίδιο σημείο που το 1870 η Rafaela Coma, η πρώτη ιδιοκτήτρια του καταστήματος, αποφάσισε να ανοίξει ένα γαλακτοπωλείο, όταν το γάλα έπαψε να θεωρείται μόνο «τροφή για τους αρρώστους». Αυτό το ιστορικό στέκι, γεμάτο μαρτυρίες στους τοίχους, είναι σήμερα η πιο παλιά σοκολατερί της πόλης. Η Mercè Casademunt Viader, δισέγγονη του Marc Viader Bas, που αγόρασε την επιχείρηση το 1910 και την έφτασε εδώ που είναι σήμερα, εξυπηρετεί κυρίως Ασιάτες και Ευρωπαίους τουρίστες που κάνουν ουρά έξω από το μαγαζί. Η Granja Viader σερβίρει την καλύτερη crema català και παραδοσιακό mel i matò με φρέσκο τυρί από το Cardedeu με τη συνταγή των προπαππούδων της οικογένειας Viader. 

granjaviader.cat.mialias.net 

Casa Beethoven: Ο κόσμος της παρτιτούρας

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης-3
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Στο κατάστημα μουσικής Casa Beethoven, στην εμβληματική Rambla, μπαινοβγαίνουν κυρίως τουρίστες. Οι περισσότεροι έχουν πάθος με τη μουσική, οι υπόλοιποι είναι απλώς περίεργοι. «H Rambla κάποτε είχε προσωπικότητα, σήμερα είναι ένας απλός δρόμος γεμάτος με καταστήματα ρούχων και σουβενίρ», λέει ο Jaume, ο σημερινός ιδιοκτήτης του μαγαζιού που εδώ και σχεδόν 150 χρόνια αποτελεί συνώνυμο της μουσικής παιδείας στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Μουσικός και ο ίδιος, εργάζεται επί 44 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν έχει πια χρόνο για το τσέλο του, γιατί οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και δεν του επιτρέπουν να έχει υπαλλήλους.

Ο Jaume περνάει 60 ώρες την εβδομάδα ανάμεσα στα βιβλία, τους δίσκους και τις παρτιτούρες αυτού του ιστορικού καταστήματος και μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι του ζητηθεί. Στον Beethoven δε θα αγοράσουμε t-shirt και κούπες «I love Barcelona», θα βρούμε, όμως, περισσότερες από 30.000 παρτιτούρες κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Από Ella Fitgerald μέχρι Bruce Springsteen και Taylor Swift. 

instagram.com/casabeethovenbarcelona 

La Boqueria: Η αγορά-αξιοθέατο

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης-4
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Τα πρώτα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την παρουσία πάγκων που πωλούν κρέας στο Plan de la Boqueria χρονολογείται στο 1217. Από τότε οι υπαίθριοι πωλητές της πιο διάσημης αγοράς της Βαρκελώνης μετακινήθηκαν αρκετές φορές μέχρι να βρουν τη θέση τους στη σκεπαστή αγορά που εκτείνεται από την Rambla dellas Flores μέχρι την Plaça de la Gardunya. Η πρώτη πέτρα της «Mercat de Sant Josep de la Boqueria», όπως την ξέρουμε σήμερα, χτίστηκε το 1840 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Josep Mas i Vila. Το όνομά της προέρχεται από το καταλανικό «boc», που σημαίνει «κατσίκα». Σήμερα η πολύχρωμη Boqueria είναι μια από τις παλαιότερες αγορές της Ευρώπης και ένα από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Πλέον δε βρίσκουμε μόνο κρέας, αλλά μια μεγάλη ποικιλία από γκουρμέ, τοπικά και εξωτικά προϊόντα, όπως φρούτα, κρέατα, αλλαντικά, θαλασσινά, μπαχαρικά, τυριά και επιδόρπια.

boqueria.barcelona

Herboristeria del Rei: Βότανα για μύστες

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης-5
(Φωτογραφία: Ασπασία Κάκαρη)

Δυο βήματα από την Plaça Reial, βρίσκεται το κατάστημα βοτάνων και φυτικών προϊόντων υγείας και ομορφιάς που κάποτε ήταν ο επίσημος προμηθευτής της βασιλικής οικογένειας. Η βιτρίνα της Herboristeria del Rei, σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Francesco Soler y Rovirosa, είναι μια από τις παλαιότερες βιτρίνες στη Βαρκελώνη. Αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις σε ετούτο το vintage φαρμακείο είναι το μαρμάρινο συντριβάνι στο κέντρο του, με την προτομή του Σουηδού πατέρα της βοτανικής, Linneo. «Παλιά είχε μέσα βδέλλες που χρησιμοποιούνταν για αφαίμαξη. Τώρα έχει μερικά χρυσόψαρα», εξηγεί η Jesicca που εργάζεται στην Herboristeria τον τελευταίο χρόνο. Φτιαγμένο με μάρμαρο από την Carrara της Ιταλίας, δώρο ενός αρχιτέκτονα στον πρώτο ιδιοκτήτη του μαγαζιού που λεγόταν Jose Bila, το συντριβάνι έχει διατηρηθεί, όπως και τα έπιπλα και η διακόσμηση του καταστήματος που πρωτολειτούργησε το 1818. Στην αρχή ο Jose Bila προμηθευόταν καφέ, τσάι και μάτε από την Παραγουάη. Στη συνέχεια το κατάστημα έφτασε να έχει περισσότερα από 500 βότανα από όλο τον κόσμο. Σήμερα, σ’αυτό το μικρό «μουσείο» της οδού Vidre μπορούμε να βρούμε φυτικά καλλυντικά και 100 διαφορετικά βότανα, μέχρι και τσάι του βουνού από την Ελλάδα. 

english.herboristeriadelrei.com 

El Rei de la Màgia: Τα πιο απίθανα ταχυδακτυλουργικά

Τα υπεραιωνόβια καταστήματα της Βαρκελώνης-6
(Φωτογραφία: Ασπασία Κάκαρη)

Ένα ακόμη πολιτιστικό σύμβολο της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης είναι «Ο Βασιλιάς της Μαγείας» (El Rei de la Màgia) που αποτελεί το παλαιότερο μαγαζί του είδους του —αν όχι στον κόσμο όπως αναφέρει το μότο του—, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1881 από τον επιφανή μάγο Joaquim Partagàs, ο οποίος παρακολούθησε το Théâtre Robert-Houdin στο Παρίσι. Στη συνέχεια αυτό το ιδιόμορφο κατάστημα είχε πάντα στο τιμόνι επαγγελματίες ταχυδακτυλουργούς. Ο Pau, είναι ο έκτος στη σειρά ιδιοκτήτης. Κληρονόμησε τον «Βασιλιά της Μαγείας» από τους γονείς του, αλλά είναι και ο ίδιος ταχυδακτυλουργός. «Είναι απαραίτητο να ξέρεις να κάνεις μαγικά για να έχεις ένα τέτοιο κατάστημα. Πρέπει να εξασκείσαι κάθε μέρα όπως και σε άλλα καλλιτεχνικά επαγγέλματα», εξηγεί. Ο Pau εφευρίσκει καινούργια ταχυδακτυλουργικά, σχεδιάζει παιχνίδια και κάνει show μαζί με τον συνεργάτη του. Στο μικρό κατάστημα-θέατρο της Carrer de la Princesa, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την παράστασή τους, να μάθουμε τρικ, αλλά και να αγοράσουμε ταχυδακτυλουργικά και τα πιο περιέργεια αναμνηστικά από τη Βαρκελώνη. 

elreidelamagia.cat

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή