5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν το 2024

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν το 2024

Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να επισκεφθούμε τη συναρπαστική χώρα της Κεντρικής Ασίας με τη σπουδαία κληρονομιά και τα μοναδικά αξιοθέατα

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν, μια από τις μεγαλύτερες χώρες της κεντρικής Ασίας με μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της ισλαμικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Φέτος, προστέθηκαν πέντε ακόμη λόγοι για να εξερευνήσουμε τις ομορφιές της χώρας του Ταμερλάνου και να επισκεφτούμε τις ιστορικές πόλεις του Δρόμου του Μεταξιού, Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα και Χίβα.

1. Ανακαλύπτουμε τη Χίβα, τουριστική πρωτεύουσα του ισλαμικού κόσμου για το 2024

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν το 2024-1
Η Χίβα ανακηρύχθηκε τουριστική πρωτεύουσα του ισλαμικού κόσμου για το 2024.

Ιδιαίτερα γραφική, με αρχαία τείχη, μιναρέδες και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η Χίβα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1990. Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της XI συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Μπακού, η Χίβα ανακηρύχθηκε τουριστική πρωτεύουσα του ισλαμικού κόσμου για το 2024. Αυτή η περιτειχισμένη όαση είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του Δρόμου του Μεταξιού με πολύ σημαντικά ισλαμικά μνημεία όπως οι μιναρέδες Islam-Khoja και Kalta Minor, το φρούριο Kuhna Ark και το παλάτι Tosh-Ηovli. Στην παλιά πόλη, υπάρχουν περισσότερα από 50 ιστορικά μνημεία και 250 σπίτια από τον 18ο ή τον 19ο αιώνα. Σε αυτό το σκηνικό που είναι λες και βγήκε από τις «Χίλιες και μια νύχτες», μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο παλάτι, το παλιό σκλαβοπάζαρο, το κορανικό σχολείο και να δει το ηλιοβασίλεμα στην έρημο. Μπορεί επίσης να εξερευνήσει τα περισσότερα από 50 φρούρια της επαρχίας της Khwarezmia, την έρημο Kyzylkum, τη λίμνη Aidar και το εθνικό πάρκο Ugam-Chatkal.

2. Διανύουμε το Δρόμο του Μεταξιού με τρένο υψηλής ταχύτητας

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν το 2024-2
Η Μπουχάρα είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παλιά πόλη της Κεντρικής Ασίας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν προϋπέθετε πολλές μέρες και πολύωρες διαδρομές με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Πλέον μπορούμε να ταξιδέψουμε με τρένο υψηλής ταχύτητας από τη μία πόλη ως την άλλη σε λίγες ώρες. Για παράδειγμα, τα δύο «διαμάντια» του Δρόμου του Μεταξιού, η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα, απέχουν πλέον μόλις 3,5 ώρες με τρένο και τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν διαδικτυακά στον ιστότοπο των Σιδηροδρόμων του Ουζμπεκιστάν.

Η ιστορική πόλη της Μπουχάρα είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παλιά πόλη της Κεντρικής Ασίας με το μαυσωλείο Samani του 10ου αιώνα, το χαμάμ Bozori-Kord του 14ου αιώνα, τον μιναρέ Kalon ύψους 46 μέτρων και πολλά θρησκευτικά σχολεία και ιερά των Σούφι. Από την άλλη, η Σαμαρκάνδη, που κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Τζένγκις Χαν και έγινε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Ταμερλάνου, είναι μια εντυπωσιακή πόλη με τα διάσημα γαλάζια μνημεία του Ουζμπεκιστάν, το μαυσωλείο Gur-e Amir, το τζαμί Bibi-Khanum, που χτίστηκε με εντολή του Ταμερλάνου για να τιμήσει την αγαπημένη του, και την νεκρόπολη Shah-i-Zinda με τους αυτοκρατορικούς τάφους.

3. Φωτογραφίζουμε το μετρό της Τασκένδης

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν το 2024-3
Η Τασκένδη διακρίνεται για τους ιδιαίτερους σταθμούς του μετρό.

Η πρωτεύουσα της χώρας και μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Ασίας δεν φημίζεται για τη γραφικότητά της. Έχει όμως μερικά πολύ ενδιαφέροντα μνημεία, όπως το μνημείο για τον σεισμό που ισοπέδωσε την πόλη το 1966, ιστορικά τζαμιά και αξιόλογα μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών, με πολύ σημαντικά έργα τέχνης από την ιστορία των τελευταίων 1.500 ετών του Ουζμπεκιστάν. Η Τασκένδη διακρίνεται επίσης για τους ιδιαίτερους σταθμούς του μετρό, όπως οι σταθμοί Gafur Gulom, Kosmonavtlar και Alisher Navoi, που μέχρι το 2018 απαγορευόταν να φωτογραφηθούν. Σήμερα οι ταξιδιώτες είναι πλέον ελεύθεροι να τριγυρίζουν και να φωτογραφίζουν τους σταθμούς που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Ο πιο εντυπωσιακός, ο σταθμός Alisher Navoi, μοιάζει με τζαμί με τους χαρακτηριστικούς μπλε θόλους και τα χρυσά του μοτίβα. Αφιερωμένος στον ομώνυμο Ουζμπέκο ποιητή του 15ου αιώνα, είναι γεμάτος με στήλες και τυρκουάζ τοιχογραφίες με σκηνές από τις ποιητικές συλλογές του Navoi και αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη.

4. Μένουμε σε μεντρεσέ του 1850

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά καταλύματα της Κεντρικής Ασίας είναι το Orient Star Khiva Madrasah. Στο κέντρο της Χίβα, στην παλιά πόλη, το Mohammed Amin Khan Madrassah στεγάζεται σε ένα σχολείο του 19ου αιώνα (όπου διδασκόταν το Κοράνι), το οποίο έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Αυτός ο παραδοσιακός μεντρεσές με τα 40 αυθεντικά khujras (κελιά) με τα παράθυρα στην οροφή και τις σπειροειδείς σκάλες προσφέρει συνολικά 40 δωμάτια και υπόσχεται μια πολύ ιδιαίτερη διαμονή στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου, το γραφικό Ichan-Kala. Το Khiva Madrasah διαθέτει μια υπόγεια τσαγερί στη μέση της εσωτερικής αυλής καθώς και δικό του εστιατόριο στο γειτονικό Matniyaz Divanbegi Madrasah. Πραγματικά, χωρίς τις επίπεδες τηλεοράσεις και τα air condition, αυτό το ξενοδοχείο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα από τα χάνια όπου διανυκτέρευαν τα καραβάνια που διήνυαν τον Δρόμο του Μεταξιού.

5. Εξερευνούμε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς Best in Travel για το 2024

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στο Ουζμπεκιστάν το 2024-4
Το Lonely Planet συμπεριέλαβε το Ουζμπεκιστάν ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για να ταξιδέψει κανείς το 2024.

Φέτος, το Lonely Planet συμπεριέλαβε το Ουζμπεκιστάν ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για να ταξιδέψει κανείς το 2024. Κατά τον έγκριτο ταξιδιωτικό οδηγό, ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να ανακαλύψουμε αυτή τη χώρα που αποτέλεσε κοιτίδα πολιτισμού για περισσότερες από 2 χιλιετίες, καθώς το Ουζμπεκιστάν είναι πλέον προσβάσιμο μέσω πολύ περισσότερων απευθείας πτήσεων προς την Τασκένδη και χωρίς βίζα, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά για περισσότερες από 90 συνολικά εθνικότητες. Εκτός από τα μοναδικά αξιοθέατα που άφησε πίσω της η κληρονομιά του Μεγάλου Αλέξανδρου, του Τζένγκις Χαν και του Ταμερλάνου, ο Lonely Planet μας προτείνει να εξερευνήσουμε τις πεδιάδες του Amu-Darya στο νότιο άκρο της χώρας, τις πετρώδεις ερήμους του Karakalpakstan, τις πόλεις-όαση της κοιλάδας Ferghana και τα αλπικά βουνά έξω από την πρωτεύουσα Τασκένδη. Επίσης, το Ουζμπεκιστάν είναι γνωστό για ένα από τα πιο σουρεαλιστικά τοπία στην Ασία, μια αχανή έκταση γεμάτη από σκελετούς καϊκιών και ερειπωμένους φάρους, που κάποτε είχαν τη θέση τους στη Θάλασσα της Αράλης και σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία ενδιαφέροντος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή