Σαββατοκύριακο με παιδιά στην Παύλιανη

Σαββατοκύριακο με παιδιά στην Παύλιανη

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Παύλιανη είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες και φυσιολάτρες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, στις πλαγιές της Οίτης, το χωριό Παύλιανη (ή Άνω Παύλιανη για να ξεχωρίζει από τη Νέα Παύλιανη που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο πιο χαμηλά) ήταν ανέκαθεν γνωστό σε ορειβάτες και πεζοπόρους που εκτιμούσαν τον Εθνικό Δρυμό αλλά και την εγγύτητα με την Γκιώνα και τα Βαρδούσια όρη. Οι υποδομές ήταν βασικές και οι επισκέπτες λιγοστοί.

Σαββατοκύριακο με παιδιά στην Παύλιανη-1
(Φωτογραφία: Δήμητρα Βεργίτση/Unsplash)

Πριν από περίπου 30 χρόνια όμως, νέοι που είχαν καταγωγή από το χωριό μαζί με κατοίκους και εθελοντές ξεκίνησαν να φροντίζουν τον τόπο τους, δημιουργώντας και το Πάρκο Αναψυχής Παύλιανης στις πηγές του ποταμού Ασωπού. Το πρωτότυπο πάρκο με χιουμοριστικές πινακίδες, γεφυρούλες και πολύχρωμες, ήπιες κατασκευές που ενσωματώνονται στο δάσος, άλλαξε την ιστορία του χωριού, αφού μετέτρεψε την Παύλιανη σε προορισμό για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδός του βρίσκεται ανάμεσα στους δύο οικισμούς και σιγά σιγά με τα χρόνια, δίπλα στις κούνιες και τις αιώρες, προστέθηκαν δεντρόσπιτα, τραμπολίνα, τροχαλίες για τη διάσχιση του ρέματος και ξύλινα παγκάκια.

Κάτω από πλατάνια και έλατα, η διαδρομή είναι εύκολη και ιδανική για οικογένειες. Μπορείτε να προχωρήσετε όσο θέλετε και να επιστρέψετε αλλά υπάρχουν και κυκλικές διαδρομές που ίσως είναι λίγο πιο απαιτητικές. Μία από αυτές οδηγεί στον Θρόνο του Δία, σιδερένια κατασκευή σε σημείο με ωραία θέα, επίσης προσφορά κατοίκων και εθελοντών.

Σαββατοκύριακο με παιδιά στην Παύλιανη-2
(Φωτογραφία: Δήμητρα Βεργίτση/Unsplash)

Φυσικά, ο Εθνικός Δρυμός και το ορεινό τοπίο προσφέρουν πολλές ευκαιρίες σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν και να περπατήσουν περισσότερο. Το Καταφύγιο Οίτης απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Παύλιανη και διαθέτει πάρκο περιπέτειας για παιδιά και καφέ-εστιατόριο. Ωραία βόλτα και διαδρομή με το αυτοκίνητο είναι και αυτή που οδηγεί από την Παύλιανη στο χωριό Αθανάσιος Διάκος (28 χλμ) μέσα από βουνοπλαγιές και πυκνά δάση.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Vasilikia Mountain Farm & Retreat (Νέα Παύλιανη, τηλ. 22310-82992, vasilikia.gr) προτείνει διαφορετικές επιλογές διαμονής, από cottages φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα και airstream μέχρι country σπιτικό και καλύβες εμπνευσμένες από την αμερικάνικη φύση. Στο Pavliani4rest – Luxury Cabins (Επαρχιακή Οδός Οίτης – Νέας Παύλιανης, τηλ. 6947 598012, pavliani4rest.com) θα βρείτε πολυτελείς, τριγωνικές καλύβες από πέτρα και ξύλο, με κουζίνα και καθιστικό, κατάλληλες για 4 ή 6 άτομα. Την ευκαιρία να κάνετε glamping στο βουνό δίνει το Mountain Tea (Παύλιανη, τηλ. 6973-201688, mountainteaglamping.gr). Οι θόλωτές σκηνές των 40 τ.μ. έχουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ιδιωτικό μπάνιο, ξυλόσομπα και όλες τις ανέσεις. Για πιο «συμβατική» διαμονή, ο Ξενώνας της Κατερίνας (Παύλιανη, τηλ. 22310-83009, hotelkaterina.gr) προσφέρει περιποιημένα δωμάτια και καλό πρωινό. 

ΦΑΓΗΤΟ

Στην ταβέρνα Λίτσα (Άνω Παύλιανη, τηλ. 22310-83039) θα γευτείτε όλα τα ψητά της ώρας (ξεχωρίσαμε το χωριάτικο λουκάνικο) μαζί με χειροποίητα ορεκτικά, πλούσιες σαλάτες και μαγειρευτά όπως κότσι στον φούρνο με πατάτες, λαχανοντολμάδες και αρνάκι στον φούρνο. Στον Πρόεδρο (Παύλιανη, τηλ. 22310-82570) δοκιμάστε την χορτόπιτα, τα κεφτεδάκια, τα λουκάνικα με αυγά και πατάτες και τη μοσχαρίσια μπριζόλα. Στο χωριό Οίτη, 10 χλμ από την Παύλιανη, η ταβέρνα Γαρδικάκι (Οίτη, τηλ. 22310-82444) ξεχωρίζει για τη ζεστή ατμόσφαιρα, την ωραία θέα και το αντικριστό αρνάκι, όπως το κάνουν στην Κρήτη. Στο μενού θα βρείτε και σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα, συκώτι, μπιφτέκι και άλλες επιρροές από την κρητική κουζίνα, όπως τα αυγά με απάκι.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από Αθήνα: Η απόσταση είναι 235 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά. Τα διόδια θα σας κοστίσουν 28 ευρώ μετ’ επιστροφής και για βενζίνη υπολογίστε περί τα 66 ευρώ μετ’ επιστροφής. 

Από Θεσσαλονίκη: Η απόσταση είναι 336 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες. Τα διόδια θα σας κοστίσουν 40 ευρώ μετ’ επιστροφής και για βενζίνη υπολογίστε περί τα 90 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή