5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη

5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη

Οι μέρες μεγαλώνουν, ο καιρός γλυκαίνει, η Ευρώπη ζωντανεύει. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψουμε και τα τοπικά φεστιβάλ η ιδανική αφορμή

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολλανδία

Η Μέρα του Βασιλιά στο Άμστερνταμ – 27 Απριλίου 2024

5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη-1

Κάθε χρόνο, στις 27 Απριλίου, η Ολλανδία ντύνεται στα πορτοκαλί και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται στο Άμστερνταμ για να γιορτάσουν τα γενέθλια του βασιλιά με πάρτι στους δρόμους, συναυλίες, υπαίθριες αγορές και πολλές εκδηλώσεις. Η «Μέρα του Βασιλιά» (King’s Day ή Koningsdag), αν και προσαρμόζεται κάθε φορά στο φύλο και τα γενέθλια του εκάστοτε μονάρχη, εγκαινιάστηκε το 1891 και γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρούμπα, του Κουρασάο, του Αγίου Μαρτίνου και της Μπονέρ στην Καραϊβική. Φυσικά, το Άμστερνταμ κρατάει τα σκήπτρα.

Το πιο μεγάλο street party της χρονιάς ξεκινά το προηγούμενο βράδυ, τη νύχτα του Βασιλιά (Koningsnacht), και συνεχίζεται όλη την επόμενη μέρα. Τα κανάλια του Άμστερνταμ πλημμυρίζουν με χιλιάδες διακοσμημένα σκάφη με πορτοκαλί πληρώματα, ενώ οι επισκέπτες παρακολουθούν αυτή την πλωτή παρέλαση από τις 1.500 γέφυρες της πόλης. Η ολλανδική πρωτεύουσα μετατρέπεται σε τεράστια υπαίθρια second hand αγορά (το λεγόμενο vrijmarkt), όπου οι κάτοικοι βγάζουν στο σφυρί αντικείμενα και είδη που δεν χρειάζονται πια. Οι πλανόδιοι πουλούν τα παραδοσιακά γλυκά tompouce με γλάσο πορτοκάλι, ειδικά για την Μέρα του Βασιλιά, και το πάρτι συνεχίζεται με DJs και live μουσική στις πλατείες και τα πάρκα της πόλης. 

Αυστρία

Φεστιβάλ Snowbombing στο Mayrhofen – 08-13 Απριλίου 2024

5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη-2

Ένα διαφορετικό ανοιξιάτικο φεστιβάλ που συνδυάζει τη μουσική με το σκι και το σνόουμπορντ διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα γραφικό αλπικό τοπίο στην κοιλάδα Ziller, στο Τιρόλο της Αυστρίας. Το φεστιβάλ Snowbombing, που φέτος κλείνει τα 25 του χρόνια, φιλοξενεί περισσότερους από 100 καλλιτέχνες ηλεκτρονικής και indie μουσικής σε 15 διαφορετικούς χώρους του χιονοδρομικού κέντρου και του χωριού Mayrhofen. Μεταξύ αυτών, το περίφημο Forest Stage, ένα μοναδικό συναυλιακό ξέφωτο ανάμεσα σε πανύψηλα πεύκα, και το Racket Club, ο ναός του rave που χωράει 3.000 άτομα.

Όσοι δεν τα πάνε καλά με το σκι, μπορούν να κάνουν παραπέντε, ποδηλασία, ιππασία, γιόγκα ή βόλτα με έλκηθρο. Μπορούν επίσης να χορεύουν όλη μέρα στα πάρτι που διοργανώνονται στην πανοραμική βεράντα του κέντρου, στα 1.800 μέτρα υψόμετρο. Εκτός από συναυλίες, το φεστιβάλ διοργανώνει και πολλές άλλες εκδηλώσεις και παιχνίδια, όπως για παράδειγμα το Chairlift Speed-Dating, παραστάσεις stand-up comedy, Funcy Dress Parties, κ.ά. 

Ισπανία

Η γιορτή του Απριλίου στη Σεβίλλη – 14-20 Απριλίου 2024

5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη-3

Ένα παραδοσιακό χωριό με casetas (σπιτάκια) που φωτίζονται με φαναράκια, και δρόμους που φέρουν ονόματα διάσημων ταυρομάχων, στήνεται στη Σεβίλλη δυο εβδομάδες μετά το Καθολικό Πάσχα. Η πιο μεγάλη γιορτή της πόλης ξεκινά το «sábado del pescaíto» (το Σάββατο των ψαριών), όταν ανάβουν τα εκατοντάδες χιλιάδες φωτάκια αυτού του εφήμερου χωριού, και ολοκληρώνεται μια εβδομάδα μετά με ένα φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων κατά μήκος του ποταμού Γκουαδαλκιβίρ.

Η Feria de Abril ξεκίνησε το 1846 ως κτηνοτροφική έκθεση και ανακηρύχθηκε σε γιορτή το 1910, την εποχή που άρχισαν να διοργανώνονται ταυρομαχίες στην αρένα Maestranza της Σεβίλλης. Από τότε κάθε χρόνο σχεδιάζεται μια μεγάλη πύλη εισόδου για να τιμήσει ένα μνημείο της πόλης που φωτίζεται τη λεγόμενη νύχτα του «alumbrao», η οποία θυμίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι δρόμοι της Feria γεμίζουν με την άμμο, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις αρένες, για να φιλοξενήσουν το «paseo de caballos», μια εμβληματική παρέλαση αλόγων και αμαξών, που μαζί με τις ταυρομαχίες αποτελούν τα highlights της γιορτής. Φυσικά δεν λείπουν το φαγητό, το ποτό και το φλαμένκο, που διατηρούν ζωντανό το χωριό της Feria μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γερμανία

Το Εαρινό Φεστιβάλ της Στουτγκάρδης – 20 Απριλίου-12 Μαΐου 2024

5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη-4

Γνωστό και ως Cannstatter Wasen από την περιοχή που το φιλοξενεί, το Stuttgart Springfest ή Stuttgarter Frühlingsfest θεωρείται το μεγαλύτερο ανοιξιάτικο φεστιβάλ στην Ευρώπη. Διοργανώνεται εδώ και 84 χρόνια στην πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη νοτιοδυτική Γερμανία, και συγκεντρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Φανταστείτε ένα τεράστιο λούνα παρκ με αποκριάτικη ατμόσφαιρα, συναυλίες και περίπου 250 περίπτερα με χειροποίητα αντικείμενα, παραδοσιακό γερμανικό φαγητό και τοπικές μπίρες.

Το φεστιβάλ ξεκινά με το τελετουργικό άνοιγμα ενός βαρελιού μπίρας και ολοκληρώνεται με μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων. Οι Τετάρτες είναι μέρες για όλη την οικογένεια με μειωμένες τιμές και προσφορές.

Ιταλία

Το Φεστιβάλ λουλουδιών του Spello – 1-2 Ιουνίου 2024

5 φεστιβάλ μας ταξιδεύουν στην ανοιξιάτικη Ευρώπη-5

Φανταστείτε μια διαδρομή ενάμιση χιλιομέτρου στρωμένη με περίτεχνα χρωματιστά χαλιά από πέταλα λουλουδιών. Αυτή είναι η Infiorata του Spello, μια θρησκευτική παράδοση που έχει εξελιχθεί σε γιορτή τέχνης, γεμίζοντας με χρώμα και εκδηλώσεις το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριουδάκι της Ούμπρια για τη γιορτή του Corpus Domini (το Σώμα του Χριστού). Λέγεται ότι η παράδοση της δημιουργίας έργων ζωγραφικής με πέταλα λουλουδιών ξεκίνησε από τον επικεφαλής του ανθοπωλείου της Βασιλικής του Βατικανού το 1625. Η πρώτη Infiorata, που δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το Corpus Domini, χρονολογείται από το 1743 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε από τη Ρώμη σε ολόκληρη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην κεντρική Ιταλία.

Η Infiorata του Spello είναι από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές λουλουδιών στη χώρα. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, εκατοντάδες καλλιτέχνες συνθέτουν τα μοναδικά χαλιά τους από άνθη, φύλλα και μούρα που συλλέγονται στη φύση, συμμετέχοντας σε αυτόν τον ιδιαίτερο διαγωνισμό. Το αποκορύφωμα του φεστιβάλ είναι η βραδιά των λουλουδιών, που πραγματοποιείται μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής του Corpus Domini και είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για να απολαύσει κανείς την πνευματικότητα της Ούμπρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή