Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ

Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ

Η πόλη-σύμβολο της Νότιας Αφρικής ξαναγράφει την ιστορία της μέσω μιας πληθώρας μνημείων, μουσείων και πολιτιστικών χώρων προς τιμήν των μαύρων Νοτιοαφρικανών

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί θυμούνται ακριβώς που βρίσκονταν την ώρα της ομιλίας του Νέλσον Μαντέλα, όταν αποφυλακίστηκε το 1990, 27 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύλληψή του για ανατροπή του κράτους. Σήμερα, σε αυτό το ιστορικό μπαλκόνι του Δημαρχείου του Κέιπ Τάουν από όπου ο διάσημος ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ χάρισε ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους, στέκει ένα χάλκινο άγαλμά του σε φυσικό μέγεθος. Είναι ένα από τα περίπου 500 αγάλματα – σύμβολα του αγώνα της Νότιας Αφρικής για την ελευθερία που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στη «Μητέρα Πόλη». 

Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ-1
To Δημαρχείου του Κέιπ Τάουν με την προτομή του Μαντέλα. 

Στο Κέιπ Τάουν, τη δεύτερη μεγαλύτερη και χωρίς αμφιβολία πιο όμορφη πόλη της χώρας, μπορείτε επίσης να δείτε την προτομή του Μαντέλα, μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στο Νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο. Οι καλλιτέχνες Barry Jackson και Xhanti Mpakama, που φιλοτέχνησαν το έργο για να μνημονεύσουν τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, συνεργάστηκαν και στη δημιουργία ενός ακόμη πιο εντυπωσιακού μνημείου που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βόρεια του Κοινοβουλίου στην περιοχή Century City του Κέιπ Τάουν. Το The Long March to Freedom (η μεγάλη πορεία προς την ελευθερία) είναι μια πομπή από 100 χάλκινα αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, που αφηγούνται την ιστορία 350 χρόνων ιστορίας αγώνων της Νότιας Αφρικής. Μαζί με τον Μαντέλα και τη γυναίκα του Γουνίνι, ανάμεσα στα αγάλματα που δημιουργήθηκαν από 40 Νοτιοαφρικανούς γλύπτες σε οκτώ διαφορετικά χυτήρια της χώρας, θα δείτε επίσης, βασιλιάδες ζουλού, αγωνιστές κατά της αποικιοκρατίας και σύγχρονους υπερασπιστές της ελευθερίας.

Στα ίχνη του Νέλσον Μαντέλα

Τριάντα χρόνια μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου 1994 που σηματοδότησαν τη λήξη του απαρτχάιντ, η Νότια Αφρική ξαναγράφει την ιστορία της και την αφηγείται μέσω μιας πληθώρας μνημείων, μουσείων και πολιτιστικών χώρων προς τιμήν των μαύρων Νοτιοαφρικανών. Ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς ακολουθώντας τα ίχνη του Μαντέλα είναι οι φυλακές του Robben Island, που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο.

Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ-2
Οι φυλακές του Robben Island.

Σε αυτό το νησί βορειοδυτικά του Κέιπ Τάουν, που χρησιμοποιήθηκε ως σωφρονιστική αποικία τον 17ο αιώνα και στη συνέχεια ως λεπροκομείο και στρατιωτική βάση, πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες οι πολιτικοί κρατούμενοι την εποχή των φυλετικών διαχωρισμών. Ο ίδιος ο Μαντέλα έμεινε 18 ολόκληρα χρόνια σ’ ένα πολύ μικρό κελί χωρίς κρεβάτι και έναν κουβά για τουαλέτα. Σήμερα, στο Robben Island, που αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτός από τις φυλακές του απαρτχάιντ, που συμβολίζουν την εποχή της ανελευθερίας, μπορεί κανείς να δει και 132 διαφορετικά είδη πουλιών που πετούν ελεύθερα πάνω από το νησί. Το μουσείο είναι προσβάσιμο μέσω των πολλών tour που αναχωρούν σε τακτά διαστήματα από την Πύλη του Νέλσον Μαντέλα στο Waterfront, το παλαιότερο λιμάνι της Νότιας Αφρικής που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία στο Κέιπ Τάουν.

Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ-3
Το πολύχρωμο Bo-Kaap.

Μόλις 2 χιλιόμετρα από το Warefront, μπορεί κανείς να επισκεφτεί μια αγαπημένη περιοχή του Μαντέλα που τυγχάνει να είναι και μια από τις πιο instagram friendly γειτονιές του κέντρου του Κέιπ Τάουν. Το πολύχρωμο Bo-Kaap, στους πρόποδες του Signal Hill, είναι η παλαιότερη κατοικημένη γειτονιά της πόλης. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1760 από τους Ολλανδούς αποίκους για να στεγάσει τους σκλάβους από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Αφρική. Τα σπίτια αυτής της κατά βάση ισλαμικής γειτονιάς είναι βαμμένα με έντονα χρώματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νόμο που υποχρέωνε τους σκλάβους να βάφουν τα σπίτια τους λευκά. 

Τι άλλο να δείτε

Φυσικά το Κέιπ Τάουν δεν είναι μόνο ιστορία. Η πόλη που έχει αναδειχθεί πολλές φορές ως μια από τις πιο όμορφες στον κόσμο, συνδυάζει την άγρια ομορφιά των βουνών με τη γλύκα των αμπελώνων, εντυπωσιακές παραλίες και έντονα ηλιοβασιλέματα με μια πλούσια γαστρο-οινική παράδοση και μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική σκηνή. Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε περιλαμβάνουν: 

Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Κέιπ Τάουν, όπου ο Ατλαντικός ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό. Το νοτιοδυτικότερο σημείο της Αφρικανικής ηπείρου αποτελεί μέρος του φυσικού καταφυγίου Cape of Good Hope, που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα χερσαίας βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Tο Table Mountain, ένα μοναδικό γεωλογικό δημιούργημα, που αποτελείται από ένα επίπεδο πλάτωμα τριών περίπου χιλιομέτρων περιτριγυρισμένο από απότομους βράχους. Αυτό το βουνό, που μοιάζει με τραπέζι, βρίσκεται στο κέντρο του Κέιπ Τάουν και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη και τον ωκεανό. 

Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ-4
Η παραλία Boulders.

Την παραλία Boulders, που φιλοξενεί την αποικία των αφρικανικών πιγκουίνων στην περιοχή Simon’s Town. Είναι μια πολύ απάνεμη παραλία, ανάμεσα σε γρανιτένιους ογκόλιθους, όπου, όταν οι θερμοκρασία το επιτρέπει, μπορεί κανείς να κολυμπήσει μαζί με τα χαριτωμένα αυτά πλασματάκια.

Τα οινοποιεία του Κέιπ Τάουν, που βρίσκονται στις περιοχές Constantia, Paarl, Stellenbosch και Worcester. Τα περισσότερα κρασιά της χώρας παράγονται στο Κέιπ Τάουν και περιλαμβάνουν τοπικές διασταυρώσεις όπως το Pinotage. Πολλά οινοποιεία, όπως το Spier στο Stellenbosch, ένα οικογενειακό κτήμα που παράγει κρασί από το 1692, προσφέρουν wine-tasting τοπικών ποικιλιών και ξεναγήσεις. 

Κέιπ Τάουν: Στα ίχνη του Μαντέλα 30 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ-5
Το Camps Bay.

Το Camps Bay, ένα πλούσιο προάστιο στη δυτική ακτή της πόλης που προσφέρει εκπληκτική θέα τόσο προς τον Ατλαντικό Ωκεανό όσο και προς το Table Mountain. Η παραλία με τη λευκή άμμο είναι ιδανική για surfing, αλλά και για γκουρμέ απολαύσεις με θέα ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή