Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά

Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά

Από τη Σαχάρα και την Αραβική Έρημο, στην Γκόμπι, την Καλαχάρι και τη Ναμίμπ, πέντε εντυπωσιακές έρημοι του πλανήτη αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμμόλοφοι, ζέστη και ίχνος ζωής. Αυτό φανταζόμαστε όταν ακούμε τη λέξη έρημος. Ωστόσο, μόνο το 20% των ερήμων αποτελούνται από αμμώδεις πεδιάδες. Επιπλέον, δεν σημειώνονται παντού υψηλές θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, η πιο μεγάλη έρημος στον κόσμο είναι η παγωμένη Ανταρκτική, ενώ υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ζουν σε περιοχές όπου η βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά τον χρόνο. 

Για όσους όμως αγαπούν τους μύθους και ονειρεύονται ένα ταξίδι στην έρημο για να βρουν τον εαυτό τους, να ακολουθήσουν τα ίχνη του Λόρενς της Αραβίας ή να φανταστούν τη ζωή στον πλανήτη Αρράκις του Dune, αυτές είναι οι πιο αχανείς και εντυπωσιακές αμμώδεις έρημοι στον κόσμο. 

Αν θέλετε να δείτε τον ήλιο να χάνεται πίσω από τους αμμόλοφους πάνω σε μια καμήλα ή σ’ ένα 4Χ4, η Σαχάρα, η Αραβική Έρημος, η Γκόμπι, η Καλαχάρι και η Ναμίμπ σας περιμένουν να σας φιλοξενήσουν κάτω από τα αστέρια και να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

1. Σαχάρα

Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά-1

Αμμόλοφοι που ενίοτε ξεπερνούν σε τα 180 μέτρα, ολόκληρες θάλασσες από άμμο, πέτρινα οροπέδια, αλυκές και ξηρές λίμνες, αποτελούν την έρημο που καλύπτει το 31% της αφρικανικής ηπείρου. Η Σαχάρα εκτείνεται σε 9,2 εκατ. τ.χλμ., σε 11 χώρες της Βόρειας Αφρικής, είναι η μεγαλύτερη ζεστή έρημος στον πλανήτη και η τρίτη μεγαλύτερη μετά την Ανταρτική και την Αρκτική. Στις περισσότερες περιοχές της η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μέρας ξεπερνά τους 40°C και τη νύχτα πέφτει στους 13-20°C. Εδώ ζουν αλεπούδες, αντιλόπες, γαζέλες, τσιτάχ, σαύρες και σκορπιοί. Δεν είναι όμως όλη η Σαχάρα άγρια. Υπάρχουν πολλές προσβάσιμες περιοχές για να βιώσετε τη ζωή στην έρημο, εκεί όπου διαβιούν οι Τουάρεγκ, οι Σαχράουι και οι υπόλοιποι λαοί της. 

Πού να μείνετε

Οι πιο δημοφιλείς και ασφαλείς εκδρομές στη Σαχάρα ξεκινούν από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ξεκινήσετε από το χωριό Merzouga που απέχει περίπου 560 χιλιόμετρα από το Μαρακές. Εδώ θα βρείτε τους αμμόλοφους του Erg Chebbi, τους μεγαλύτερους αμμόλοφους στο Μαρόκο, και το Sahara Desert Luxury Camp (saharadesertluxurycamp.com). Μπορείτε να επιλέξετε μια απλή ή μια πολυτελή σκηνή και να κάνετε δραστηριότητες όπως βόλτα με καμήλα, sandboarding, εκδρομές με 4Χ4 ή buggies. 

2. Αραβική Eρημος

Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά-2

Η πέμπτη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο βρίσκεται στην Αραβική Χερσόνησο. Έχει έκταση που ξεπερνά τα 2 εκατ. τ.χλμ. και ανήκει σε πολλές χώρες, από την Υεμένη μέχρι τον Περσικό Κόλπο, το Ομάν, την Ιορδανία και το Ιράκ. Το κλίμα της είναι ξηρό και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ξεπεράσουν τους 50°C, ενώ τη νύχτα πέφτουν σημαντικά, φτάνοντας τους χειμερινούς μήνες και κάτω από το μηδέν. 

Στο κέντρο της Αραβικής Ερήμου βρίσκεται το περίφημο Ar-Rub’al-Khali («Η άδεια συνοικία»), μια απέραντη συνεχόμενη έκταση με άμμο που θεωρείται από τις μεγαλύτερες αντίστοιχες στον κόσμο. Στην ίδια βρίσκεται και το διάσημο Wadi Rum, γνωστό και ως «Κοιλάδα της Ερήμου», όπου ζουν ακόμα νομαδικές φυλές Βεδουίνων. Σ’ αυτό το εκπληκτικό ερημικό τοπίο της Ιορδανίας, όπου έχουν γυριστεί πολλές ταινίες —από τον Λόρενς της Αραβίας μέχρι τον Πόλεμο των Άστρων και το Dune, μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες, ιππασία, βόλτες με καμήλα και με 4Χ4. 

Πού να μείνετε

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για διαμονή αν θέλετε να εξερευνήσετε την προστατευόμενη περιοχή του Wadi Rum στην Ιορδανία. Τα περισσότερα καταλύματα έχουν τη μορφή φυσαλίδας και υιοθετούν τη φιλοσοφία του glamping. Στο Wadi Rum Bubble Luxotel (wadirumbubble.luxotel.com) κάθε δωμάτιο αποτελείται από πολλές φυσαλίδες με διαφορετική θέα. Το καθιστικό προσφέρει πανοραμική θέα της ερήμου από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενώ η διάφανη οροφή της κρεβατοκάμαρας σας επιτρέπει να βλέπετε ανεμπόδιστα τον νυχτερινό ουρανό και τα αστέρια. 

3. Γκόμπι

Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά-3

Ήταν στην έρημο Γκόμπι που ο Μάρκο Πόλο κυριεύτηκε από την απεραντοσύνη της ερήμου. «Αυτή η έρημος είναι τόσο μεγάλη που χρειάζεται ένας χρόνος για να φτάσει κανείς από τη μία άκρη ως στην άλλη», είπε χαρακτηριστικά. Όντως, η Γκόμπι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έρημος στην Ασία και η τρίτη μεγαλύτερη ψυχρή έρημος στον πλανήτη. Βρίσκεται στην Ανατολική Ασία και καλύπτει μεγάλα τμήματα της Βόρειας Κίνας και της Νότιας Μογγολίας. Φημίζεται για τα σπάνια ζώα της, όπως είναι οι λεοπαρδάλεις του χιονιού και οι βακτριανές καμήλες. Στην Γκόμπι έχουν εντοπιστεί και προϊστορικά λείψανα, όπως αυγά δεινοσαύρων και απολιθωμένα δέντρα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από μια ατέλειωτη στέπα, αλλά στην Γκόμπι θα βρείτε και λόφους, κοιλάδες, φαράγγια και αμμόλοφους που φτάνουν τα 300 μέτρα. 

Πού να μείνετε

Νότια της Μογγολίας, περίπου 1.600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, βρίσκεται η περιφέρεια Ömnögovi που είναι και η μεγαλύτερη της χώρας. Εδώ θα βρείτε διάφορα καταλύματα, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το Three Camel Lodge (threecamellodge.com). Αν θέλετε να βιώσετε την εμπειρία της ζωής των νομάδων της Μογγολίας, αυτό το lodge που κατασκευάστηκε και λειτουργεί εξ ολοκλήρου από ντόπιους, βρίσκεται κοντά σε αρχαία πετρογλυφικά και προσφέρει παραδοσιακές ανατολίτικες θεραπείες στον χώρο του Arshaan Spa. 

4. Καλαχάρι

Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά-4

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη kgala, που στη γλώσσα τσουάνα σημαίνει «μεγάλη δίψα». Η καυτή έρημος Καλαχάρι είναι η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο. Με τα 930.000 τετραγωνικά της χιλιόμετρα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Μποτσουάνα, καθώς και κομμάτια της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής. Χαρακτηρίζεται από βραχώδεις εκτάσεις με κόκκινη άμμο και άγρια ζωή, που περιλαμβάνει λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ύαινες και μέρκατ. Εδώ θα βρείτε και τα απομεινάρια μιας τεράστιας λίμνης που στέρεψε πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η αλυκή Makgadikgadi, που βρίσκεται στη μέση της ξηρής σαβάνας της βορειοανατολικής Μποτσουάνας, είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυκές στον κόσμο. Λένε ότι πριν από περίπου 200.000 χρόνια σε αυτήν την εύφορη περιοχή άρχισε να εξελίσσεται για πρώτη φορά ο Homo sapiens. Σήμερα, εδώ θα βρείτε το Makgadikgadi Pan National Park, όπου μπορείτε να κάνετε σαφάρι όλο τον χρόνο, ιδανικά την περίοδο των βροχών, από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο. 

Πού να μείνετε

Στην άκρη των αλυκών Makgadikgadi, θα βρείτε ένα camping που λειτουργεί εξ ολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια. To San Camp αποτελείται από μια συλλογή από σκηνές σαφάρι της δεκαετίας του 1940. Εδώ δεν θα έχετε πρόσβαση στο Ιnternet ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. To camping φωτίζεται με λάμπες παραφίνης και διαθέτει και μπάτλερ. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να βιώσετε την αυθεντική ατμόσφαιρα ενός σαφάρι στην έρημο Καλαχάρι. 

5. Ναμίμπ

Διακοπές στην έρημο: 5 εμπειρίες glamping στη μέση του πουθενά-5

Η αφιλόξενη, αλλά εντυπωσιακή Namib («αχανής έκταση» στην τοπική γλώσσα νάμα), καταλαμβάνει 2.000 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού και αποτελεί μέρος της Ανγκόλας, της Ναμίμπιας και της Νότιας Αφρικής. Η ηλικία της προσδιορίζεται μεταξύ των 55 και των 80 εκατομμυρίων ετών και σε κάθε περίπτωση είναι η αρχαιότερη έρημος του κόσμου. Εμπεριέχει την Ακτή των Σκελετών, μια έκταση 500 χιλιομέτρων γεμάτη κουφάρια πλοίων και σκελετούς από φάλαινες και φώκιες που ξεβράζει ο Ατλαντικός, και την έρημο Deadvlei με τους κόκκινους αμμόλοφους και ένα περίεργο δάσος από ξερά δέντρα. Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης, το Δέλτα του ποταμού Okavango, που φιλοξενεί μερικά από τα πιο απειλούμενα είδη μεγάλων θηλαστικών στον κόσμο, όπως λιοντάρια, τσιτάχ, λευκούς και μαύρους ρινόκερους.

Πού να μείνετε

Το Εθνικό Πάρκο Namib – Naukluft είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Στην περιοχή Sossusvlei, την πιο δημοφιλή περιοχή του πάρκου, ανάμεσα σε αρχαίους αμμόλοφους και μικρά φαράγγια, θα βρείτε το καταφύγιο Dead Valley (sunkarros.com/deadvalley). Εδώ μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα 20 πολυτελή δωμάτια με θέα τις άνυδρες σαβάνες της ερήμου, να πιείτε το ποτό σας στο pool bar με θέα στον αμμόλοφο Elim και να εξερευνήσετε τα φαράγγια Sossusvlei και Sesriem με 4Χ4. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή