Οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες του πλανήτη

Οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες του πλανήτη

Είτε στην κορυφή βουνών είτε δίπλα στον ωκεανό ή μέσα σε πολύχρωμες κοιλάδες, οι λίμνες προσφέρουν πάντα αφορμή για εκδρομή και εξερεύνηση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Lake Leitisvatn ή Sørvágsvatn, Νησιά Φερόες

«Η λίμνη που επιπλέει» βρίσκεται στα νησιά Φερόες, ανάμεσα στην Ισλανδία και τη Νορβηγία. Το ήδη δραματικό τοπίο με τις ψηλές, απότομες ακτές δίπλα στη θάλασσα, γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με τα νερά της λίμνης να χύνονται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι ταξιδιώτες που φτάνουν εδώ είναι η οπτική παραίσθηση που δημιουργείται αν κοιτάξει κανείς τη λίμνη από τον βράχο Trælanípa. Μοιάζει να βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα πιο ψηλά από τον ωκεανό, ενώ στην πραγματικότητα η απόσταση που χωρίζει τα δύο σώματα νερού είναι μόλις 27 μέτρα. Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα του καταρράκτη Bøsdalafossur στην απόληξη της λίμνης, όπου τα νερά της συναντούν τη θάλασσα.

Lake Louise, Καναδάς

Οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες του πλανήτη-1
(Φωτογραφία: Melanie Celine/Unsplash)

Στη βόρεια πλευρά των Βραχωδών Ορέων και εντός του Εθνικού Πάρκου Banff, η λίμνη φημίζεται για τα τιρκουάζ νερά της. Το πάρκο έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Καναδών, λόγω των πολλών δραστηριοτήτων που προσφέρει. H λίμνη Louise τροφοδοτείται από το λιώσιμο των πάγων και είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο,ενώ το ομώνυμο χωριό απέχει μόλις 4,5 χλμ. και προσφέρει επιλογές για φαγητό και διαμονή. Τον χειμώνα η λίμνη μετατρέπεται σε παγοδρόμιο, όπου μπορείτε να κάνετε πατινάζ ακόμα και το βράδυ, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αξίζει να νοικιάσετε κανό. 

Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία

Οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες του πλανήτη-2
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Στα βάθη της Σιβηρίας, στη νοτιοανατολική Ρωσία κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία, η λίμνη Βαϊκάλη περηφανεύεται για πολλές πρωτιές. Είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο (1.642 μ.), ενώ θεωρείται και η αρχαιότερη με ηλικία περί τα 25-30 εκατομμύρια χρόνια. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996, η Βαϊκάλη τροφοδοτείται από περίπου 330 ποτάμια και διαθέτει 27 νησιά. Φιλοξενεί περισσότερα από 2.500 χιλιάδες είδη πανίδας και 1.000 είδη χλωρίδας. Ανάλογα με την εποχή που θα την επισκεφθείτε, προσφέρονται ποικίλες δραστηριότητες: από ψάρεμα και bird watching μέχρι πεζοπορία στα μονοπάτια γύρω από τη λίμνη και καγιάκ. Υπάρχουν διάφοροι οικισμοί κοντά στις όχθες της, αλλά αυτοί που προσφέρουν τις περισσότερες επιλογές για διαμονή είναι το Listvyanka, το νησάκι Olkhon και ο οικισμός Sakhiurta. 

Laguna Colorada, Βολιβία

Οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες του πλανήτη-3
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Φωλιασμένη στην καρδιά των Άνδεων, σε υψόμετρο 4.300 μέτρων, είναι μια ρηχή λίμνη που εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο χρώμα της, ένα έντονο καφεκόκκινο, το οποίο προέρχεται από τα φύκια που ευδοκιμούν στα αλμυρά νερά της. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βολιβίας, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, φημίζεται και για τους μεγάλους πληθυσμούς φλαμίνγκο που την επισκέπτονται, κυρίως από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Τα πουλιά την προτιμούν για το πλούσιο πλαγκτόν της. 

Ice Lake, Κολοράντο, Η.Π.Α.

Οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες του πλανήτη-4
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Στη νότια απόληξη των Βραχωδών Ορέων, την εντυπωσιακή οροσειρά με μήκος περίπου 4.800 χλμ. που ξεκινάει από τον Καναδά, διασχίζει κάθετα τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας από έξι πολιτείες και φτάνει λίγο πριν από το Μεξικό, η παγωμένη αυτή λίμνη είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο. Στα 4.100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ξεχωρίζει για το έντονο γαλάζιο χρώμα της. Επισκέψιμη τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο καλύπτεται από χιόνι, προσεγγίζεται από ένα δύσκολο μονοπάτι —όχι τόσο λόγω της τεχνικής δυσκολίας ή του μήκους του, όσο λόγω του υψομέτρου. Από την αρχή του μονοπατιού, όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης (South Mineral Campground), μέχρι τη λίμνη θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 7 χιλιόμετρα, αλλά θα έχετε καλύψει μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η λίμνη προσφέρει αξέχαστα τοπία με τις κορυφές στον ορίζοντα να δημιουργούν μοναδικές εικόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή