5 λόγοι για να ζήσετε το Πάσχα στα Μετέωρα

5 λόγοι για να ζήσετε το Πάσχα στα Μετέωρα

Κατανυκτική ατμόσφαιρα, έξι μοναστήρια-μουσεία, αξέχαστες δραστηριότητες στη φύση. Το Πάσχα στα Μετέωρα έχει κάτι για όλους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 170 πύργους να υψώνονται απόκοσμα πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο, με έξι οργανωμένα μοναστήρια-μουσεία που σχηματίζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα της Ελλάδας μετά από αυτή του Αγίου Όρους, με αναρίθμητες σκήτες σε σπηλιές, με μεγάλη ιστορία που ξεκινά από τους ασκητές του 11ου αιώνα που σκαρφάλωναν στο κροκαλοπαγές πέτρωμα χωρίς ασφάλειες, τα Μετέωρα αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, ειδικά τις μέρες του Πάσχα.

1. Για την κατάνυξη στις μονές

5 λόγοι για να ζήσετε το Πάσχα στα Μετέωρα-1
Η Μονή Ρουσάνου

Η ιερότητα του τόπου είναι αδιαμφισβήτητη, οι περισσότεροι επισκέπτες άλλωστε έρχονται από όλο τον πλανήτη για θρησκευτικό τουρισμό. Εκτός από τις δεδομένες επισκέψεις που θα κάνετε στα έξι ενεργά μοναστήρια – Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου, Αγία Τριάδα και Αναπαυσά – για να γνωρίσετε τη μοναστική ζωή και τους πολύτιμους θησαυρούς που φιλοξενούνται εντός τους, οι λειτουργίες κατά τις ημέρες του Πάσχα έχουν επιπλέον κατάνυξη λόγω του συγκλονιστικού τοπίου αλλά και της μοναστικής ζωής που επιβάλει λιτότητα. Οι περιφορές επιταφίων και οι αναστάσιμες ακολουθίες είναι πιο δημοφιλείς στα δύο μεγαλύτερα μοναστήρια – Μεγάλο Μετέωρο και Βαρλαάμ – ενώ στα υπόλοιπα ο λιγοστός κόσμος δυναμώνει την εμπειρία. Μη χάσετε τη Μεγάλη Πέμπτη την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Μονή Βαρλαάμ. 

2. Για ιδιαίτερη ποδηλατάδα

Η ποδηλασία κερδίζει ολοένα έδαφος στην περιοχή των Μετεώρων και είναι ένας απολαυστικός τρόπος να γνωρίσετε την περιοχή. Ευχάριστες πρωινές βόλτες με e-bikes στα μοναστήρια, σε σημεία θέας ή στο ηλιοβασίλεμα για να δείτε το απόκοσμο τοπίο στα χρώματα της δύσης αλλά και εξορμήσεις με e-mountain bike στα μονοπάτια ανάμεσα στα βράχια, σε ασκηταριά και εγκαταλελειμμένες μονές ή συνδυαστικά με επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο. Για όσους το προτιμούν διοργανώνονται και πολυήμερα tour στην υπόλοιπη Θεσσαλία. (meteoraebike.com)

3. Για αναρρίχηση και πεζοπορία

5 λόγοι για να ζήσετε το Πάσχα στα Μετέωρα-2
Αναρριχητές αναμετριούνται με τον βράχο Αδράχτι.

Πριν πιάσουν οι ζέστες και τα Μετέωρα γίνουν απαγορευτικά για αθλητικές δραστηριότητες, απολαύστε σκαρφάλωμα ή πεζοπορία – είναι και τα δύο ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με αυτόν τον τόπο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 870 αναρριχητικές διαδρομές, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον για έμπειρους αναρριχητές λόγω της αραιής ασφάλισης. Στην ταβέρνα Παράδεισος (τηλ. 24320-22723) στο Καστράκι, η οποία είναι στέκι αναρριχητών, θα βρείτε και τους αναρριχητικούς οδηγούς του Βαγγέλη Μπάτσιου και όσες πληροφορίες χρειάζεστε. Όσο για το περπάτημα, προμηθευτείτε απλώς έναν καλό χάρτη. Τα παλιά μονοπάτια που συνέδεαν τις μονές και τις σκήτες υπάρχουν ακόμη και κινούνται στα χούνια, ανάμεσα στα βράχια, διασχίζοντας πυκνή βλάστηση. Εύκολη και όμορφη διαδρομή είναι εκείνη που από το Καστράκι σας φέρνει επάνω στο βράχο του Αγίου Πνεύματος αλλά και αυτή που οδηγεί στην «πλατεία» ανάμεσα στους βράχους Πιξάρι, Μπάντοβα και Αμπάρια και μέχρι τη μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα. Μεγαλύτερη εκείνη που ξεκινά από τη Μονή Αναπαυσά και φτάνει στο Μεγάλο Μετέωρο. 

4. Για κυνήγι τρούφας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων – Μουσείο Μανιταριών διοργανώνει μία ιδιαίτερη εξόρμηση για κυνήγι τρούφας στη φύση. Τις ημέρες του Πάσχα η δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί για τις 4/5 και 6/5. Με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα γίνεται η συλλογή αλλά και η ενημέρωση, η οποία ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή μανιταριών και υπαίθριο μαγείρεμα τρουφομακαρονάδας. Με την επιστροφή στο μουσείο μην παραλείψετε να ξεναγηθείτε στις ωραίες συλλογές του. (meteoramuseum.gr)

5. Για τον Αϊ Γιώργη τον Μαντηλά

5 λόγοι για να ζήσετε το Πάσχα στα Μετέωρα-3

Στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, τη Δευτέρα του Πάσχα, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες συρρέουν κάτω από τον βράχο Στύλος, στις παρυφές του Καστρακίου. Εκεί βρίσκεται η σκήτη του Αγίου στην οποία σκαρφαλώνουν επιτόπου αναρριχητές της περιοχής προκειμένου να τοποθετήσουν τα μαντήλια-τάματα των πιστών και να κατεβάσουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, μοιράζοντάς τα στον κόσμο ως φυλαχτό. Το θέαμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή