5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα

5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα

Αγριολούλουδα, αρχαίες ελιές, φύση, ανθοφορία, φιστικονοστιμιές. Την άνοιξη η Αίγινα είναι ό,τι χρειαζόμαστε

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Για την αναπάντεχη ανθοφορία

Δεν το φαντάζεσαι, αλλά η Αίγινα την άνοιξη είναι γεμάτη αγριολούλουδα. Βίκιες, μαργαρίτες, γαλατσίδες, ασπάλαθοι, παπαρούνες, χαμομήλια, σιληνές χρωματίζουν κάθε γωνιά του νησιού. Από τα μονοπάτια και τις παρυφές των δρόμων και των αμμουδιών μέχρι τα ντουβάρια των σπιτιών. Ο τόπος, εκτός από πολύχρωμος, είναι και ευωδιαστός και μαζί με της λιακάδες και την καλή θερμοκρασία, τα χρώματα και τα αρώματα προκαλούν ευδαιμονία. Ιδανικό σκηνικό για πεζοπορία ή ποδηλατοβόλτες. 

2. Για τον ναό της Αφαίας

5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα-1

Η ίδια αυτή ανθοφορία δίνει τα ρέστα της και στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, παρότι εδώ επιβάλλονται περισσότερο τα πεύκα. Πανέμορφος όλες τις εποχές του χρόνου μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες να χαζεύεις τον πανέμορφο δωρικό ναό, με τους ραβδωτούς κίονες (12 στις μακριές πλευρές, 6 στις στενές) προσπαθώντας να υπολογίσεις αν όντως σχηματίζει ιερό ισοσκελές τρίγωνο με τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπως λέγεται. Κτίστηκε το 500 π.Χ και εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη του 2ου αι. π.Χ, ήταν αφιερωμένος στην τοπική θεά Αφαία η οποία αργότερα ταυτίστηκε με την Αθηνά, ενώ τα περίτεχνα γλυπτά των αετωμάτων του εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. 

3. Για Πρωτομαγιά στον αρχαίο ελαιώνα

5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα-2

Ο δραματικός χορός που μοιάζει να στήνουν οι κορμοί 400-500 ετών φαίνεται ότι γοήτευσε τον οίκο Hermès και χρησιμοποίησε τον ελαιώνα της Αίγινας στην καμπάνια του 2012. Κι αν έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε, οι άνθρωποι συνεχίζουν να γοητεύονται από την απόκοσμη ομορφιά της περιοχής, ενώ οι ντόπιοι περνούν εδώ την Πρωτομαγιά τους με πικ νικ και παιχνίδια, παρότι μάλλον είναι το μοναδικό σημείο του νησιού χωρίς αγριολούλουδα. Πολύ γοητευτικά είναι και τα εκκλησάκια των Αγίου Γεωργίου, Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδας. Θα σας φέρει ως εκεί δύσβατος χωματόδρομος από την Αιγινήτισσα.

4. Για τη Μεγάλη Παρασκευή στο Όρος

5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα-3

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή οι πεζοπόροι του νησιού συνηθίζουν να ανεβαίνουν στο Ελλάνιο Όρος ή σκέτο Όρος, το βουνό της Αίγινας με υψόμετρο 532 μ. για να δουν τη απερίγραπτη ανατολή του ηλίου και την εντυπωσιακή θέα πλάι στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (στη θέση του βωμού του Ελλάνιου Δία). Τολμήστε το ανεξάρτητα με τη μέρα και δεν θα το μετανιώσετε. Από την Παχειά Ράχη ακολουθήστε τις πινακίδες για ναό Ελλάνιου Δία και αφήστε το αυτοκίνητο στο τέλος του χωματόδρομου. Το μονοπάτι για την κορυφή είναι βατό και διαρκεί 30-40 λεπτά. Επίσκεψη μπορείτε να κάνετε και στο Ιερό του Δία, τα ερείπια του οποίου μπλέκονται σήμερα με το ωραίο εκκλησάκι του Ταξιάρχη. 

5. Για τα φιστικογλυκά του «Αιάκειον»

5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα-4

Ο παράδεισος του… φιστικιού λέγεται «Αιάκειον» και είναι ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας όπου σύχναζε μέχρι και ο Μόραλης. Στα 66 χρόνια λειτουργίας του έχει εξελίξει την μεταποίηση του φιστικιού αποσπώντας πλήθος βραβείων ποιότητας και προσφέροντας νοστιμιές που μένουν αξέχαστες. Από spreads, πάστα φιστίκι, μαρμελάδες, κρέμες, παστέλια, μπάρες όλα με φιστίκι Αιγίνης, μέχρι τσάτνεϊ και πέστο φιστικιού και φυσικά τα φημισμένα γλυκά του – φιστικάτο, φιστικίνι, φλωρεντίνα με αλατισμένο φιστίκι και το διάσημο παγωτό του, όλα είναι πεντανόστιμα. (Λεωφ. Δημοκρατίας 18-20, τηλ. 22970-27235).

6. Για το στρωμένο τραπέζι δίπλα στη θάλασσα

5+1 λόγοι για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα-5

Με το που ανοίγει ο καιρός όλοι αναζητάμε ούζο και ψαράκι πλάι στη θάλασσα. Θα τα βρείτε σε αρκετά εστιατόρια στην Αίγινα, την Αιγινίτισσα και την Πέρδικα, ωστόσο τα ωραιότερα σερβίρονται στον «Σκοτάδη» (Λ. Δημοκρατίας 46, τηλ. 22970-24014), στην περατζάδα του Γιαλού, ο οποίος παραμείνει συνεπής στην ποιότητά του εδώ και 79 χρόνια. Μαλάκια και οστρακοειδή, ολόφρεσκα ψάρια σε εμπνευσμένες συνταγές, σπιτικά ορεκτικά. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε από ταρτάρ μπαρμπούνι και καρπάτσιο στήρας μέχρι τις παρεξηγημένες κατσούλες, οι οποίες μπαίνουν στο τηγάνι με βούτυρο και σάλτσα ντομάτας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή