Τον Μάιο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της
τον-μάιο-η-κεφαλονιά-είναι-στα-καλύτερ-563018713

Τον Μάιο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να εξερευνήσετε την καταπράσινη Κεφαλονιά με τα τιρκουάζ νερά, την υπέροχη φύση και την πλούσια γεωλογική κληρονομιά

Ασπασία Κάκαρη
Ακούστε το άρθρο

Στο «νησί του λοχαγού Κορέλι» με τις πολυφωτογραφημένες παραλίες όπως ο Μύρτος, η Αντίσαμος και οι Πετανοί, βρίσκεται και ο εντυπωσιακός Αίνος, το πιο ψηλό βουνό του Ιονίου, καθώς και μοναδικά γεωλογικά μνημεία, όπως η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης και το σπήλαιο της Δρογκαράτης. Πανέμορφα χωριά, γραφικά λιμανάκια, κάστρα, φάροι και μια πλούσια οινο-γαστρονομική παράδοση, συμπληρώνουν το τοπίο και κάνουν το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων έναν εξαιρετικό προορισμό για ανοιξιάτικες εξορμήσεις. 

Τον Μάιο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της-1
Αξίζει να φτάσετε ως τον Μύρτο, τη βραβευμένη παραλία με τα άσπρα ψιλά βοτσαλάκια και τα καταγάλανα νερά. (Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας)

Και μπορεί οι βαρκαρόλες, τα φεστιβάλ και τα πάρτι να της χαρίζουν ξεχωριστές βραδιές τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως αυτή την περίοδο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της. Προσφέρεται για εξορμήσεις στη φύση, πεζοπορίες, βόλτες στα χωριά, αλλά και για τις πρώτες βουτιές του χρόνου. Αν εκτιμάτε τις παραλίες χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες και δεν σας φοβίζει το δροσερό νερό, είναι ιδανικός προορισμός για ένα ανοιξιάτικο τριήμερο. 

Τι να δείτε

Ξεκινήστε την εξερεύνησή σας από το βορειοδυτικό του τμήμα του νησιού, που έμεινε σχεδόν ανέγγιχτο από τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Εδώ θα συναντήσετε το πανέμορφο Φισκάρδο, αγαπημένο λιμανάκι των σταρ του Χόλιγουντ, που διατηρεί κάτι από τη γοητεία του 18ου αιώνα. Από το Φισκάρδο εκκινεί μια σειρά από εύκολα μονοπάτια που θα σας επιτρέψουν να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά της περιοχής της Ερισσού. Μην παραλείψετε να φτάσετε μέχρι τον Ενετικό Φάρο, περνώντας μέσα από ένα μικρό πευκόδασος, για να απολαύσετε τη θέα του χωριού αλλά και της Ιθάκης. 

Τον Μάιο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της-2
Η θέα από τον Αίνο, το πιο ψηλό βουνό του Ιονίου.

Λίγο πιο νότια, βρίσκεται το εξίσου όμορφο χωριό της Άσσου και ο ισθμός που την ενώνει με την χερσόνησο του ομώνυμου κάστρου. Από εδώ, όπως και από την παραλία του Μύρτου, 12 χιλιόμετρα νοτιότερα, θα δείτε μερικά από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της Κεφαλονιάς. Αξίζει να φτάσετε ως τον Μύρτο, τη βραβευμένη παραλία με τα άσπρα ψιλά βοτσαλάκια και τα καταγάλανα νερά που περικλείονται από άγρια βράχια και ένα καταπράσινο τοπίο, έστω και μόνο για να αντικρίσετε το μοναδικό θέαμα της πιο διάσημης παραλίας του νησιού από ψηλά. Στη δυτική πλευρά, βρίσκεται άλλη μία επίσης βραβευμένη παραλία, η Φτέρη. Θα την προσεγγίσετε είτε με θαλάσσιο ταξί είτε με τα πόδια, πεζοπορώντας για 40 περίπου λεπτά από το χωριό Ζόλα στην χερσόνησο της Παλικής. 

Τον Μάιο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της-3
Τη Φτέρη μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε με θαλάσσιο ταξί είτε με τα πόδια, πεζοπορώντας για 40 περίπου λεπτά. 

Οι λάτρεις του hiking θα βρουν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές στον Αίνο, το αλπικό τοπίο των Επτανήσων με τα μαύρα πεύκα και τα κεφαλληνιακά έλατα. Η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, που ανήκει στο δίκτυο NATURA και αποτελεί μέρος του Γεωπάρκου Ιθάκης-Κεφαλονιάς, αλλά και η φοβερή θέα στη θάλασσα και τα νησιά του Ιονίου, κάνουν το γνωστό και ως Monte Nero ιδανικό για πεζοπορίες. Βέβαια, ακόμα και η ανάβαση με αυτοκίνητο στον Μέγα Σωρό, την κορυφή 1.628 μέτρων αυτού του σπάνιου φυσικού μνημείου που από το 1962 αποτελεί εθνικό δρυμό, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. 

Τον Μάιο η Κεφαλονιά είναι στα καλύτερά της-4
Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία λούζονταν οι νύμφες.

Η προίκα της κεφαληνιακής φύσης συνεχίζεται και στην ανατολική πλευρά, στην περιοχή της Σάμης και του Πόρου, όπου φτάνουν τα φέρι-μποτ από την Πάτρα και την Κυλλήνη. Εδώ θα βρείτε το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία λούζονταν οι νύμφες. Αυτή η υπόγεια λίμνη που έχει περιγραφεί ως ένα από τα μέρη με την πιο εκπληκτική θέα στον κόσμο, προφέρεται για μια μικρή περιήγηση με κανό ή βάρκα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε και το σπήλαιο της Δρογκαράτης, που απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τη Μελισσάνη και έχει βάθος 95 μ. Εδώ διοργανώνονται και μουσικές συναυλίες, ενώ μπορείτε να δείτε σταλακτίτες και σταλαγμίτες εκατομμυρίων ετών. Περίπου 5 χιλιόμετρα από τη Σάμη θα βρείτε και την επίσης διάσημη παραλία της Αντισάμου με τον καταπληκτικό βυθό, που αυτή την περίοδο προσφέρεται και για χαλάρωση στο καταπράσινο τοπίο της ανατολικής Κεφαλονιάς. 

Πού να μείνετε

Η Κεφαλονιά έχει περισσότερα από 300 διαφορετικά χωριά διάσπαρτα σε όλο το νησί. Πολλά από αυτά διαθέτουν εξαιρετικά καταλύματα και προτείνονται για διαμονή τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή την περίοδο ωστόσο είναι προτιμότερο να επιλέξετε την πρωτεύουσα του νησιού ως βάση για τις εξορμήσεις και τις νυχτερινές σας εξόδους. 

Στο Αργοστόλι θα βρείτε ανοιχτά διάφορα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, αλλά και αρκετά διαμερίσματα. Αξίζει να δοκιμάσετε το Canale Hotel & Suites (canalehotel.com) με θέα στη λιμνοθάλασσα του Αργοστολίου. Σε πολύ καλή θέση βρίσκονται επίσης το Kefalonia Grand (kefaloniagrand.gr) και το τριών αστέρων Hotel Mouikis (mouikis.com.gr) μεταξύ της παραλιακής και του λιθόστρωτου, όπου θα συναντήσετε τα περισσότερα καταστήματα και καφέ-μπαρ. 

Πού να φάτε

Αν και η τουριστική σεζόν στην Κεφαλονιά ξεκινά στις αρχές Απριλίου με τις πρώτες τσάρτερ πτήσεις από την Αγγλία, αρκετά εστιατόρια δεν ανοίγουν πριν από το καλοκαίρι. 

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε καλά στο νησί και αυτή την περίοδο. Στα δυτικά, στο χωριό Διβαράτα, δίπλα στο κρεοπωλείο «Το Καλόν όρος» θα βρείτε την ταβέρνα του Γιώργου (τηλ. 26740-61136) όπου θα ευχαριστηθείτε κρεατοφαγία και παραδοσιακά μαγειρευτά. Μέσα στο Αργοστόλι, θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή κρεατόπιτα αλλά και χορτοφαγικά μαγειρευτά στον Τζιβρά (Βανδώρου 1, τηλ. 26710-24259), που λειτουργεί καθημερινά από το 1933. Στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου, σχεδόν στο κέντρο του νησιού, θα βρείτε ανοιχτή την ψησταριά του Μπότσολου (Βαλσαμάτα, τηλ. 26710-86155) που φημίζεται για τα παϊδάκια και την προβατίνα της. Τέλος, στον πεζόδρομο του Ληξουρίου, θα βρείτε το μεζεδοπωλείο-ουζερί Μιμόζα (Γρηγορίου Λαμπράκη 26, τηλ. 2671 093454) για ψαρικά και μια πιο σύγχρονη εκδοχή της κεφαληνιακής κουζίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή