Ενα Σαββατοκύριακο στην ανοιξιάτικη Σύρο

Ενα Σαββατοκύριακο στην ανοιξιάτικη Σύρο

Από την αρχοντική Ερμούπολη και την Άνω Σύρο με την εκπληκτική θέα μέχρι τα παραθαλάσσια χωριά με τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα, η Σύρος ενδείκνυται για μια απόδραση του Σαββατοκύριακου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά των Κυκλάδων, η Σύρος είναι ιδανικός προορισμός για το σαββατοκύριακο. Μόλις 3,5 ώρες χρειάζονται τα συμβατικά πλοία για να προσεγγίσουν το λιμάνι της Ερμούπολης, της επιβλητικής πρωτεύουσας που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά.

Το συναρπαστικό παρελθόν της Ερμούπολης

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν είναι ένας τυπικός αιγαιοπελαγίτικος οικισμός. Η μεγάλη σημασία του λιμανιού της ήδη από τον 19ο αιώνα -στα μέσα του οποίου η Ερμούπολη ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας μετά την Αθήνα-, επηρέασε την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα των Συριανών. Τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της στέγαζαν τους πλούσιους εμπόρους και βιοτέχνες του νησιού, ενώ μέχρι και ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ σχεδίασε το 1898 το κτίριο του Δημαρχείου, που δεσπόζει στην πλατεία Μιαούλη. Το δημοτικό θέατρο Απόλλων, πάλι, χτίστηκε μεταξύ 1862-1864, σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό.

Ενα Σαββατοκύριακο στην ανοιξιάτικη Σύρο-1

Την πλούσια ιστορία του τόπου προδίδουν τα εκθέματα στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (Γεωργίου Παπανδρέου 11, ανοιχτά καθημερινά εκτός Τετάρτης, 10:00-15:30, το Σάββατο και απόγευμα, 18:00-20:00). Μεταξύ αυτών, τροχοί από ατμόπλοια, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια, μινιατούρες πλοίων και εργαλεία, καθώς και το Enfield 8000, το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου Σύρου στη δεκαετία του ‘70.

Ενα Σαββατοκύριακο στην ανοιξιάτικη Σύρο-2

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δεν περνάει απαρατήρητο κάνοντας βόλτες στα σοκάκια της Ερμούπολης, είναι οι εκκλησίες της. Από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου του Πλούσιου στη συνοικία Βαπόρια μέχρι την Ανάσταση του Σωτήρος ψηλά στον λόφο, το νησί είναι γεμάτο ναούς, χτισμένους σε ωραία σημεία. Ανεβαίνοντας στην Άνω Σύρο θα δείτε και τον Άγιο Γεώργιο, γνωστό και ως Σαν Τζώρτζη, που χτίστηκε το 1200 και είναι η καθολική μητρόπολη του νησιού. Στην Άνω Σύρο αξίζει να δείτε και την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος γεννήθηκε το 1905 στην περιοχή.

Ενα Σαββατοκύριακο στην ανοιξιάτικη Σύρο-3

Ώρα για καφέ

Στο Armadillo Coffee Brewery (Εμ. Ροΐδη 9, Ερμούπολη) θα πιείτε έναν από τους πιο καλοφτιαγμένους καφέδες στο νησί. Tο ίδιο και στο Epta (Πελοποννήσου 7, Ερμούπολη), ενώ στην πλατεία Μιαούλη, στο παραδοσιακό Ελληνικόν, σερβίρεται καλός ελληνικός καφές. Στην Άνω Σύρο, στη Βραζιλιάνα (Δον. Ι. Στεφάνου 8), «αδερφάκι» του μαγαζιού των Πετραλώνων, προσφέρουν επίσης ωραίο καφέ, αλλά και νόστιμες επιλογές για brunch και ελαφριά πιάτα με θέα την Ερμούπολη.

Νόστιμα γεύματα

Ενα Σαββατοκύριακο στην ανοιξιάτικη Σύρο-4

Ωραία τραπέζια με θαλασσινά στήνονται στο Μικράκι (Θερμοπυλών και Φολεγάνδρου, Ερμούπολη), ενώ για τσιμπολόγημα και μεζέδες εκεί κοντά βρίσκεται το Λαουτάρι (Θερμοπυλών 18). Καλή πίτσα φτιάχνουν στο Giancarlo (Γεωργίου Σουρή 2, Ερμούπολη), αν θέλετε να πάρετε για το σπίτι. Αξίζει τον κόπο να οδηγήσετε μέχρι το Κίνι, στη μικρή παραλία του οποίου υπάρχουν δύο καλές ταβέρνες, το Αλλού Γυαλού και το Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια. Καλό φαγητό θα απολαύσετε και στην παραλία Αχλάδι, στο ομώνυμο εστιατόριο μπροστά στη θάλασσα, στο Πλακόστρωτο με το ονειρικό μπαλκόνι στον Άι Μιχάλη, στη βόρεια πλευρά, καθώς και στο χωριό Αληθινή, πάνω από την Ερμούπολη, όπου ο Μήτσος παραμένει σταθερή αξία για τους ντόπιους για τα ψητά κρεατικά του.

Γλυκό και παγωτό

Η Σύρος φημίζεται για τα λουκούμια της και όλες οι ντόπιες βιοτεχνίες έχουν πρατήρια στην Ερμούπολη. Αναζητήστε τα λουκούμια Κορρέ, Λειβαδάρα, Δεναξά, Κανακάρη και Συκουτρή. Δεν θα δυσκολευτείτε επίσης να βρείτε καλό παγωτό. Σας προτείνουμε το Django (Εμμ. Ροΐδη 10, Ερμούπολη), το Daidadi (Πλατεία Παπάγου, Ερμούπολη) και το Grand Gelato “Family” (Ελ. Βενιζέλου 4, Ερμούπολη), όλα με μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT