10 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Λουμπλιάνα

10 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Λουμπλιάνα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1| Προκαλέστε την τύχη σας στην οδό Trubarjeva. Η υποδηματοποιός της οδού Trubarjeva (το μαγαζί της βρίσκεται δίπλα σε ένα ομπρελάδικο) ήταν η πρώτη που κρέμασε τα παπούτσια της στα καλώδια πάνω από το δρόμο, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, και αμέσως το μαγαζί της άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Ακολούθησε ένας άνεργος δικηγόρος, που την επόμενη μέρα βρήκε δουλειά, και πλέον η συνήθεια έχει γίνει θεσμός. Θυσιάστε ένα δικό σας και… ποιος ξέρει!

2| Ξαναγίνετε παιδί στο Tojeto. Υπέροχα παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, κύβοι του Ρούμπικ, καλειδοσκόπια, χαρταετοί και ζογκλερικά αξεσουάρ. Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ξαναγίνουν παιδιά, το Tojeto είναι με διαφορά το αγαπημένο μου μαγαζί στην πόλη.

> Gallusovo nabrezje 29, Τ/+38-614.256.784

3| Κάντε τις vintage αγορές σας στο Brooklyn Hengarnica. Το ανακάλυψα λόγω της καλής και φθηνής μπίρας του, αλλά όλοι το ξέρουν για το vintage κατάστημα ρούχων και άλλων ειδών που παράλληλα λειτουργεί στο χώρο. Οι ενδιαφέρουσες φωτογραφίες στους τοίχους διατίθενται προς πώληση, ενώ φιλοξενούνται μεταξύ άλλων θεματικές βραδιές, DJ sets, συναυλίες, προβολές και ανταλλαγές ρούχων.

> Nazorjeva 6, Τ/+38-659.040.360

4| Μεταφερθείτε νοερά στην Αγρια Δύση στο Wild West Saloon. Αν και εκτός κέντρου, αξίζει τον κόπο η παράκαμψη είτε για τον εξαιρετικό εσπρέσο είτε για την κουζίνα του. Τα λαχταριστά μπέργκερ, τα στέικ, τα τηγανητά burritos, οι σούπες και οι σαλάτες του εγγυώνται γαστρονομικές εμπειρίες αυθεντικής Αγριας Δύσης.

> Trzaska cesta 69

5| Δείτε μια παράσταση στο Gledalisce Glej. Σε αυτό το μικρό θεατράκι οι περισσότερες παραστάσεις δίνονται στη σλοβενική γλώσσα, όμως κατά καιρούς ανεβαίνουν και στα Αγγλικά (πληροφορίες στο site). Το ρεπερτόριό του αγαπά τη σύγχρονη θεματολογία -διαφθορά, κοινωνικές αλλαγές, οικογενειακές αξίες σε κρίση κ.λπ.-, γεγονός που εξηγεί γιατί το τιμά σταθερά το νεαρό θεατρόφιλο κοινό της πόλης.

> Gregorciceva ulica 3, www.glej.si

6| Απολαύστε τα αριστουργηματικά μπουρέκ του Burek Olimpija. Εδώ και 30 χρόνια το Olimpija σερβίρει το καλύτερο μπουρέκ της Λιουμπλιάνα. Και δεν επιτρέπεται να φύγετε από τη Σλοβενία χωρίς να δοκιμάσετε αυτή την πεντανόστιμη πίτα με γέμιση κιμά, τυρί κ.ά., που τρώγεται οποιαδήποτε στιγμή: μετά το ξενύχτι, αλλά και για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Συνοδεύστε με ένα ποτήρι ρευστό γιαούρτι.

> Slovenska cesta 58

7| Δείξτε της πως την αγαπάτε με ένα γκράφιτι. Αντί οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης αγάπης προς την καλή σας, που βρίσκεται πίσω στην πατρίδα ενώ εσείς ταξιδεύετε, αναζητήστε το γκράφιτι «I think I love her», φωτογραφίστε το, παίξτε με τα φίλτρα και ανεβάστε την εικόνα στο Facebook, το Twitter, το Instagram. Πρωτότυπο και ευφάνταστο.

> Igriska ulica

8| Αγοράστε γιουγκοσλαβικά βινύλια στο SpinVinyl. Ενα μικρό δισκοπωλείο με τεράστιο αρχείο βινυλίων από τα ’60s και μετά, όπου θα βρείτε ασφαλώς και δίσκους vintage γιουγκοσλαβικής ποπ και ροκ μουσικής. Οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν Αγγλικά, συνεπώς… επωφεληθείτε.  

> Gallusovo nabrezje 13, T/+38-612.511.018

9| Μυηθείτε στον υπέροχο κόσμο της μπίρας στο Pivoteka za popen’t. Μέχρι πρότινος απουσίαζε από τη Λιουμπλιάνα μια κάβα αφιερωμένη αποκλειστικά στην μπίρα, αλλά… η τάξη αποκαταστάθηκε. Lager, Pale Ale, Wild Ale, Stout, Porter, Amber, I.P.A., Trappist και Lambic από όλο τον κόσμο. Δοκιμάστε κατά βούληση, ανάλογα με τα γούστα σας.

> Stari trg 5, T/+38-612.565.916

10| Γευτείτε αυθεντική σλοβένικη κουζίνα στο POMF. Εκ πρώτης όψεως δεν πολυγεμίζει το μάτι, αλλά η κουζίνα του είναι εξαιρετική και οι τιμές του συμπαθέστατες. Θα δοκιμάσετε παραδοσιακά σλοβενικά πιάτα, όπως γκούλας ελαφιού, ντάμπλινγκ τυριού και μπόγκρατς, όμως το μενού διαθέτει και καλομαγειρεμένες σπεσιαλιτέ άλλων βαλκανικών χωρών.

> Trubarjeva cesta 40

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή