Μάντσεστερ: Μουσική, μπάλα και… άλλα

Μάντσεστερ: Μουσική, μπάλα και… άλλα

10' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στη μητρόπολη της βόρειας Αγγλίας, με πολλή μουσική, ποδόσφαιρο και 25 προτάσεις για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και τα καλύτερα αξιοθέατα και οργανωμένα τουρ για να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη.

«Το Μάντσεστερ είναι η μόνη πόλη που μπορεί να κοιτάξει το Λονδίνο στα μάτια», διαβάζω στην είσοδο ενός μουσείου και κάπως έτσι αρχίζουν οι σκέψεις για την πόλη την οποία έχω μόλις επισκεφτεί. Η πρώτη βόλτα είναι μια προσπάθεια να κατανοήσω πώς από αυτόν εδώ τον τόπο στα βορειοδυτικά της χώρας, έχουν ξεπηδήσει δεκάδες αγαπημένα συγκροτήματα της πανκ, ροκ και ίντι μουσικής σκηνής, δημιουργώντας μάλιστα τοπικό, αρχικά, και παγκόσμιο, στη συνέχεια, μουσικό ρεύμα (τη σκηνή του Μάντσεστερ). Και εδώ, επίσης, έχει την έδρα της μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με φανατικούς οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και δεν είναι η μόνη. Η Μάντσεστερ Σίτι ακολουθεί πιστά τα βήματα της πρώτης, ενώ σχεδόν κάθε Μανκιούνιαν (όπως ονομάζεται ο κάτοικος της πόλης) ασχολείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το ποδόσφαιρο. Τίποτα, όμως, δεν συμβαίνει τυχαία.

Το Μάντσεστερ, κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης ήταν το σημαντικότερο βιομηχανικό κέντρο της Αγγλίας -εδώ άνθησε η κλωστοϋφαντουργία- και οι κάτοικοί του ήταν κυρίως εργάτες με τις οικογένειές τους, που απασχολούνταν στα τοπικά εργοστάσια. Ανθρωποι, δηλαδή, που δούλευαν σκληρά, ζούσαν φτωχά, αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες ζωής και… έβρισκαν διέξοδο παίζοντας μπάλα στις γειτονιές, καταναλώνοντας αλκοόλ στις τοπικές παμπ και δημιουργώντας μουσική. Τα χρόνια πέρασαν, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα άφησαν πίσω τους τη βαριά βιομηχανία και ο κόσμος της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα πέρασε από πολλές δοκιμασίες. Απεργίες, ανεργία, δύσκολες συνθήκες και όλα αυτά πάντοτε με καλό ποδόσφαιρο και μουσική!

Εδώ, στα τέλη του '70 – αρχές και μέσα του '80 ξεπήδησε η πανκ και η ποστ πανκ σκηνή του Μάντσεστερ, με τους Joy Division και τους Smiths να δίνουν το ρυθμό, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας ολόκληρη η πόλη παρτάρει στο περίφημο κλαμπ Hacienda, που δεν υπάρχει πια, παρέα με τους Happy Mondays, τους Inspiral Carpets, τους Stone Roses και τόσους άλλους. Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Factory Records καθιστά το Λονδίνο περιττό για τα νέα συγκροτήματα, ενώ στις αρχές του '90 και όσο πλησιάζουμε προς τον 21ο αιώνα η πόλη -όπως και ολόκληρη η Αγγλία- μοιάζει να ξαναγεννιέται (ή και να αποστειρώνεται…). Οι παλιοί βιομηχανικοί χώροι πλάι στα κανάλια, απ' όπου μεταφέρονταν εμπορεύματα προς το Λίβερπουλ, μετατρέπονται σε διαμερίσματα, γυάλινα κτίρια και mall ανεγείρονται πλάι στα γοτθικά και βικτωριανά, η μεγάλη ρόδα στο κέντρο αποτελεί το… μάτι του Μάντσετσερ -κατά το London's Eye- και η περιήγηση της πόλης μοιάζει με ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο!

Μουσεία – Αξιοθέατα

People's History Museum (Left Bank – Αριστερή Οχθη, Spinningfields, Τ/+44 (0)161 838 9190, www.phm.org.uk). Ανοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια, μετά την ολοκλήρωση ενός πρότζεκτ ανακατασκευής ύψους 12,5 εκατ. λιρών, και εδώ θα δείτε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία των εργατών και του εργατικού κινήματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Museum Of Science and Industry (Liverpool Road, Castlefield, Manchester, www.mosi.org.uk). Οργανώστε την επίσκεψή σας ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να απολαύσετε την περιήγηση του… Μάντσεστερ από τα χρόνια που ήταν η πρώτη βιομηχανική πόλη του κόσμου ώς την εποχή που μετατράπηκε στην πρωτεύουσα των 24ωρων πάρτι!

National Football Museum (Urbis Building, Cathedral Gardens, Manchester, Τ/+44 (0)161 605 8200, www.nationalfootballmuseum.com). Είναι ολοκαίνουργιο και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις 6 Ιουλίου φέτος! Το Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας έρχεται για να μας εξηγήσει πώς και γιατί το ποδόσφαιρο έχει γίνει το «άθλημα του λαού» και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής αυτής της χώρας, που τυγχάνει να είναι και ο τόπος όπου γεννήθηκε!

The John Rylands Library (150 Deansgate, Manchester, T/+44 (0)161 306 0555, www.manchester.ac.uk/library). Σπάνια βιβλία και χειρόγραφα σε μια βιβλιοθήκη-μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και μέρος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που χτίστηκε από τους John και Enriqueta Rylands τον προ-προηγούμενο αιώνα.

Manchester Town Hall (Albert Sqare). Πλάι στα μοντέρνα γυάλινα κτίρια που κοσμούν (ή και όχι) τα τελευταία χρόνια το κέντρο της πόλης, αξίζει μια σύντομη επίσκεψη στο εσωτερικό του νεογοτθικού κτιρίου του δημαρχείου, όπου συνήθως φιλοξενούνται γάμοι και άλλες εκδηλώσεις, για μια γεύση από το Μάντσεστερ του μακρινού πια παρελθόντος.

Οργανωμένες περιηγήσεις

Manchester United Museum & Tour Centre (Old Trafford, T/+44 0870 442 1994, www.manutd.com). Ακόμη και αν δεν είστε οπαδοί της μεγάλης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια βόλτα μέχρι το Old Trafford (εδώ θα έρθετε με τραμ) επιβάλλεται, έστω και μόνο για να παρακολουθήσετε το τουρ της ιστορικής ομάδας με τους αξεπέραστους θριάμβους και τις μεγάλες τραγωδίες. Ακολουθήστε την ιστορία της ομάδας από το 1878 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, επισκεφτείτε τα αποδυτήρια, μπείτε στο γήπεδο από το τούνελ που μπαίνουν και οι παίκτες και βγάλτε φωτογραφία στη θέση του σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Manchester Music Tours (www.manchestermusictours.com). Κι αν δεν είστε φαν της μπάλας, ο λόγος που σας οδήγησε ώς το Μάντσεστερ δεν θα μπορούσε παρά να είναι η μουσική. Επικοινωνήστε με τον Craig Gill, από τα ιδρυτικά μέλη και ντράμερ των Inspiral Carpets, στο T/+44 (0)7958 246 917 ή στο [email protected] και κλείστε θέση σε κάποιο από τα μουσικά τουρ που οργανώνει. Οι επιλογές είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Υπάρχει το Manchester Music Walk, που μιλάει γενικά για τη μουσική της πόλης, ενώ, αν είστε φαν των Oasis, των Smiths και των Joy Division, υπάρχουν οργανωμένες περιηγήσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς.

Πως πάμε

Με απευθείας πτήση της easyJet (www.easyjet.com) από Αθήνα κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή ή καθημερινά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες (Swiss, Lufthansa, Brussel Airlines, KLM κ.ά.), με ενδιάμεσο σταθμό. Η διάρκεια της πτήσης γύρω στις 4 ώρες.

Διαμονή

Roomzzz Aparthotel (36 Princess Street, Manchester, Τ/+44 0844 248 8075, www.roomzzz.co.uk). Πολυτελές συγκρότημα 48 αυτόνομων διαμερισμάτων, από μικρότερα στούντιο έως μεγαλύτερες σουίτες. Ολα τους είναι κλιματιζόμενα με μεγάλα κρεβάτια, μοντέρνα διακόσμηση και πλήρως εξοπλισμένα με τηλεόραση, DVD player, επιφάνεια εργασίας και κουζίνα με πλυντήριο πιάτων, ψυγειοκαταψύκτη, φούρνο μικροκυμάτων και εστία μαγειρέματος. Η ρεσεψιόν λειτουργεί όλο το 24ωρο, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει καθιστικό, όπου προσφέρονται καφές, τσάι και πρωινό στο χέρι!

Premier Inn Manchester Central (7-11 Lower Mosley Street, Manchester, T/+44 0871 527 8746, www.premierinnfinder.com). Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και σε μικρή απόσταση από το σταθμό των τρένων, διαθέτει άνετα και μοντέρνα δωμάτια, εστιατόριο και Costa Coffee. Αναζητήστε εκπτώσεις και προσφορές.

Macdonald Townhouse Hotel (101 Portland Street, Manchester, T/+44 0844 855 9136, http://www.macdonaldhotels.co.uk/our-hotels/macdonald-townhouse-hotel/). Μπουτίκ ξενοδοχείο της γνωστής βρετανικής αλυσίδας σε κτίριο του 19ου αιώνα, η προηγούμενη χρήση του οποίου ήταν αποθήκη βάμβακος και η ανακαίνισή του στοίχισε περί τα 3,5 εκατ. λίρες. Στυλάτο με μοντέρνα δωμάτια και σουίτες, brasserie και μπαρ!

Atrium by Bridgestreet Apartments (74 Princess Street, Manchester, www.atriumapartments.co.uk). Βρίσκεται στη διασταύρωση της Princess Street με τη Whitworth Street και διαθέτει 116 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα με κουζίνα, τηλεόραση και DVD player, ενώ παρέχεται εβδομαδιαία υπηρεσία καθαρισμού. Ιδανικά για πολυήμερη διαμονή.

Hilton Manchester Deansgate (303 Deansgate, Manchester, Τ/+44 (0)161 870 1600, www.hilton.co.uk/manchesterdeansgate). Από την επωνυμία του και μόνο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο λόγος που το προτείνουμε, ωστόσο, είναι τόσο τα πολυτελή δωμάτια και οι υπηρεσίες 5 αστέρων που προσφέρει σε όποιον μπορεί να τις πληρώσει, όσο και το υπέροχο Cloud 23 (www.cloud23bar.com) μπαρ που στεγάζει στον τελευταίο όροφό του, όπου θα έρθετε για να απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης από ψηλά!

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Μπορεί η Αγγλία να μη φημίζεται για την καλή και γευστική κουζίνα της, στο Μάντσεστερ, ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μια σειρά από καλά εστιατόρια, που σερβίρουν τόσο τοπική όσο και διεθνή κουζίνα, με έμφαση στη δεύτερη κατηγορία. Στη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, λοιπόν, μπορείτε να δειπνήσετε σε παραδοσιακές αγγλικές παμπ, αλλά και να απολαύσετε ισπανική κουζίνα, καλή ταϊλανδέζικη και κινέζικη και, βεβαίως, βραβευμένη ιταλική. Κρατήστε σημειώσεις και έχετε υπόψη σας ότι καλό είναι, ειδικά αν θέλετε να δειπνήσετε, να κάνετε κράτηση:

Mr Thomas's Chop House (52 Cross Street, Manchester, T/+44 (0)161 832 2245, http://tomsmanchester.thevictorianchophousecompany.com/). Παραδοσιακή αγγλική κουζίνα σε ένα βικτωριανό μπαρ, εστιατόριο και καφέ, που πρωτολειτούργησε το 1867, είναι από τις παλαιότερες παμπ της πόλης και, σύμφωνα με τους New York Times, «ίσως η πιο σεβάσμια παμπ στο Μάντσεστερ». Ζεστή ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση και εξαιρετικό φαγητό, κρασί ή μπίρα τα χαρακτηριστικά της.

Grill on the Alley (5 Ridgefield, Deansgate, Manchester, T/+44 (0)161 833 3465, www.blackhousegrills.com). Εδώ θα έρθετε σε επαφή με το παλιό και το νέο Μάντσεστερ. Με αναφορές στην «γκρίζα» εποχή του 19ου αιώνα, όταν ανθούσε η βιομηχανία, αλλά σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, όπως ταιριάζει στο νέο πρόσωπο της πόλης, το εστιατόριο αποτελεί έναν μικρό παράδεισο για εξαιρετικό φαγητό και ποτό, σερβίροντας πιάτα με βάση το κρέας ή το ψάρι, φτιαγμένα με ολόφρεσκα υλικά και μαγειρεμένα σωστά.

Room (81 King Street, Spring Gardens, Manchester, T/+44 (0)161 839 2005, www.roomrestaurants.com). Βραβευμένο εστιατόριο και μπαρ, που σερβίρει κλασικά πιάτα διεθνούς κουζίνας εμπλουτισμένα με μοντέρνες πινελιές, εμπνεύσεως του σεφ. Αν επιλέξετε τα all inclusive μενού που έχει, είτε για γεύμα (Δευτέρα – Σάββατο: 12.00 – 14.45) είτε για δείπνο (Δευτέρα – Παρασκευή: 17.30 – 19.00).

San Carlo (40-42 King Street West Manchester, T/+44 (0)161 834 6226, www.sancarlo.co.uk/manchester). «Ενα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Αγγλίας», σύμφωνα με τους Times, όπου θα δυσκολευτείτε να βρείτε τραπέζι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν το επισκεφτείτε. Το αγαπούν οι διάσημοι της πόλης και, βεβαίως, δεν είναι το φθηνότερο (ούτε το ακριβότερο) και όλοι συμφωνούν ότι αξίζει τα λεφτά του, τόσο για το εξαιρετικό φαγητό που σερβίρει όσο και για το σέρβις. Antipasti, pasta, carne (κρέας), pesce (ψάρι), pizza και dolci (γλυκά), οι διαφορετικές κατηγορίες του μενού, που συνολικά θα σας ενθουσιάσουν.

Grado (New York Street, Piccadilly, Manchester, T/+44 (0)161 238 9790, www.heathcotes.co.uk). Αυθεντική ισπανική κουζίνα στην καρδιά της βόρειας Αγγλίας! Εδώ θα απολαύσετε έναν μοναδικό συνδυασμό παραδοσιακών και νεότερων ισπανικών συνταγών σε τάπας, χαμόν, παέγιας, ψητό κρέας ή ψάρι, συνοδεία εκλεκτής μπίρας και περισσότερων από 100 ετικετών ισπανικού κρασιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκηνικό της κουζίνας σε ένα περιβάλλον, κατά τ' άλλα, καθ' όλα μοντέρνο.

Chaophraya (Chapel Walks – above Sams Chop House – Off Cross Street, Manchester, T/+44 (0)161 832 8342, www.chaophraya.co.uk). Για όλους όσοι αγαπούν τις καυτερές (και όχι μόνο) γεύσεις της νοτιοανατολικής Ασίας, εδώ θα απολαύσετε βραβευμένη ταϊλανδική κουζίνα σε ένα πολυτελές και μοντέρνο περιβάλλον. Τα μεσημέρια μπορείτε να γευματίσετε γρήγορα στο Yee Rah Sizzler Grill, ενώ για δείπνο το εστιατόριο είναι α λα καρτ.

Yang Sing (34 Princess Street, Manchester, T/+44 (0)161 236 2200, www.yang-sing.com). Και για το τέλος, κινέζικο. Αυθεντική καντονέζικη κουζίνα στην Chinatown του Μάντσεστερ και σε έναν πολύ προσεγμένο πολυτελή χώρο, που εκτείνεται σε διαφορετικούς ορόφους, προσφέροντας τη δυνατότητα και για πριβέ γεύματα.

Διασκέδαση

Odd Bar (30-32 Thomas Street, Northern Quarter, Manchester, T/+44 (0)161 833 0070 www.oddbar.co.uk). Γουστόζικο και νεανικό, για όλες τις ώρες της ημέρας, με ιδιαίτερη διακόσμηση και δύο αδελφάκια σε άλλα σημεία της πόλης, το Odder και το Oddest!

The Temple (Great Bridgewater Street, Manchester). Είναι από τα μικρότερα αλλά δημοφιλέστερα μπαρ της πόλης, που στεγάζεται σε πρώην δημόσια τουαλέτα (ναι, ναι!). Σερβίρει πάμπολλες και, ενίοτε, σπάνιες μπίρες και μεταξύ των πελατών του είναι ουκ ολίγα μέλη από τις πλέον δημοφιλείς τοπικές μπάντες. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε τους αγαπημένους σας σταρ!

Sound Control (1 New Wakefield Street, Manchester, T/+44 (0)161 236 0340, soundcontrolmanchester.co.uk). Σε αυτό το κλαμπ θα νιώσετε σαν να εισήλθατε σε μουσείο που παρουσιάζει ολόκληρη τη μουσική κληρονομιά του Μάντσεστερ και συγχρόνως σε έναν ολοζώντανο χώρο όπου μπορείτε να συναντήσετε τα νέα μουσικά ταλέντα της πόλης!

Band on the Wall (25 Swan Street, 2 Northern Quarter, Manchester, bandonthewall.org). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της πόλης, όπου πρωτοέπαιξαν, στα τέλη του '70, ονόματα-θρύλοι της punk σκηνής του Μάντσεστερ, όπως οι Buzzcocks, The Fall και Joy Division. Εκτοτε, βέβαια, πέρασαν από τον ίδιο χώρο πάμπολλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής και χιλιάδες κόσμος!

The Deaf Institute (135 Grosvenor Street, Manchester, thedeafinstitute.co.uk). Αυτοσυστήνεται ως café-bar και music hall και αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες μουσικούς χώρους της πόλης.

FAC251 – The Factory (112-118 Princess Street, Manchester, www.factorymanchester.com, www.fac51thehacienda.com). Στις αρχές του 2010 ο Peter Hook των Joy Division, μαζί με τον Ben Kelly, τον σχεδιαστή του διάσημου Hacienda, και τους Funktion-One, ανακαίνισαν και άνοιξαν το κλαμπ FAC251 στο χώρο της πρώην δισκογραφικής εταιρείας Factory Records. Γνωστό και ως «Τhe Factory», φέρνοντας μνήμες από το παρελθόν, φιλοξενεί μεγάλους dj και λάιβ, ακολουθώντας μια εβδομαδιαία ατζέντα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του. Τα βράδια του Σαββάτου θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να μπείτε μέσα.

Πρακτικά και απαραίτητα

Προμηθευτείτε χάρτη του κέντρου της πόλης, το οποίο χωρίζεται σε 11 περιοχές, τις οποίες αξίζει να εξερευνήσετε!

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή