Το Πάσχα της Πάρου στη Huffington Post

Το Πάσχα της Πάρου στη Huffington Post

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μοναδικό έθιμο της Μάρπησσας της Πάρου «ταξίδεψε» σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ενα μοναδικό πασχαλιάτικο έθιμο αναβιώνει στο κυκλαδίτικο νησί της Πάρου»  είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου της Huffington Post, το οποίο αναφέρεται  στις εκδηλώσεις της Μάρπησσας, όπου κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού (π.χ. η Ανάβαση στον Γολγοθά ή η Σταύρωση), όπως επίσης η Ανάσταση του Λαζάρου, ο Μυστικός Δείπνος, ο Επιτάφιος Θρήνος κ.ά.

Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο λαμβάνει χώρα στο μικρό χωριό της Πάρου ανελλιπώς από το 1924, οπότε το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε η τότε δασκάλα του χωριού, θέλοντας να μυήσει τους μαθητές της στις λειτουργίες και στους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ φέτος -με τη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων- έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις αναπαραστάσεις παίρνουν μέρος περισσότεροι από 200 εθελοντές-πιστοί όλων των ηλικιών τόσο από το χωριό όσο και από τη γύρω περιοχή. Είναι δε ιδιαίτερα δημοφιλές δρώμενο, καθώς προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες. Σύμφωνα μάλιστα με την ανταπόκριση του Michael Schuermann για τη Huffington Post, «όταν οι αναπαραστάσεις τελειώσουν, κατά τα μεσάνυχτα, οι νέοι του νησιού κατακλύζουν τα μπαρ και τα κλαμπ της παραλίας, γιορτάζοντας το Πάσχα με τον δικό τους τρόπο – η μοντέρνα εκδοχή ενός παλιού εθίμου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή