Ολα τα πρόσωπα της Κω

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O συγγραφέας Αντώνης Νικολής μάς συστήνει το νησί του μέσα από την ιδιαίτερη ματιά και το λόγο του.

Για την Κω συνηθίζω το λογοπαίγνιο πολλοί κόσμοι ή πολλές ηδονές σε μία συλλαβή. Δεν αγαπώ τα λογοπαίγνια, μα σε τούτο το οξύμωρο χωράει η σχέση γοητείας που με συνδέει με το μονοσύλλαβο νησί της Δωδεκανήσου, το νησί μου είναι σωστότερο να πω, γιατί από δω κατάγομαι κι εδώ ζω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου.

Η Κως είναι σχετικά μεγάλο νησί, το ένα από το άλλο άκρο της απέχει οδικώς γύρω στα 50 χιλιόμετρα, με πληθυσμό κοντά στους 35.000 κατοίκους. Ηπιο, μαλακό, ηδύ, τα επίθετα για το τοπίο της. Πεδινή με γήλοφους, ακόμη και οι ορεινοί της όγκοι μοιάζουν με ψηλούς ήμερους λόφους. Ενδοχώρα με εξοχικούς δρόμους που φέρνουν στο νου χρόνους αφηγηματικούς της παλιάς καλής λογοτεχνίας και που σβήνει δίχως εξάρσεις και με αχνές πινελιές στο ακροθαλάσσι. Και σχεδόν παντού με ομαλή πρόσβαση στην ακτή, με παραλίες από καλές έως εξαιρετικές.

Η πόλη της Κω διακρίνεται για τον ιταλικό δωδεκανησιακό χαρακτήρα του κέντρου της, τα διάσπαρτα στον ιστό της αρχαιολογικά πάρκα, τον ιδιότυπο συγκρητισμό των μνημείων της (ναοί ορθόδοξοι, καθολικοί, η συναγωγή, τεμένη μουσουλμανικά, το ιπποτικό κάστρο της Νεραντζίας στον παλιό λιμενοβραχίονα, οθωμανικά, βυζαντινά, παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα, ρωμαϊκά όπως η αναστηλωμένη Κάζα Ρομάνα ή το ωδείο, ελληνιστικά και υστεροκλασικά όπως το Ασκληπιείο στα περίχωρα), που μαζί με τα αλσύλλια και τις δενδροστοιχίες από φίκους, φοινικοειδή, πλατάνια, αγριογιασεμιά, μπουκαμβίλιες, ιβίσκους, συμπληρώνει την κοσμοπολίτικη και κάπως ανατολίζουσα εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης της.

Η Κως ήτανε γνωστή και με το προσωνύμιο «νησί των ποδηλάτων», τότε που οι περισσότερες οικογένειες είχαν τόσα ποδήλατα όσα και μέλη. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στο ευρύ δίκτυο των σύγχρονων ποδηλατόδρομων, επιστρέφουν οι γνώριμες εικόνες, οι φίλοι δυο-δυο με συντονισμένες πεταλιές να ποδηλατούν και να συζητούν ήσυχα, τα προειδοποιητικά κουδουνίσματα, οι τσιρίδες των παιδιών οιονεί ιαχές μικρών ζογκλέρ ποδηλατώντας με τα χέρια σε έκταση ή για ακόμη πιο ριψοκίνδυνη οδήγηση με τα πόδια περασμένα πάνω από το τιμόνι.

Οι επισκέπτες του νησιού αξίζει να κατεβείτε στα Θερμά, δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στον υποβλητικό βραχώδη τόπο με τη θερμή πηγή πλάι στο κράσπεδο του γιαλού. Στην αντίθετη κατεύθυνση, να ανεβείτε στα άνδηρα του Ασκληπιείου, για τον ίδιο το χώρο αλλά και για τη θέα της πόλης από ψηλά, των γειτονικών νησιών, των μικρασιατικών ακτών απέναντι. Να επισκεφτείτε το εκεί επιγραφικό μουσείο με τα σύγχρονα εκθεσιακά πολυμέσα. Μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα, συνεχίζοντας στους πρόποδες του κύριου ορεινού όγκου του νησιού, του βουνού Δίκαιος, το Παλιό Πυλί, το ερειπωμένο χωριό, αλλά και το σύγχρονο Πυλί με τη δροσερή Πηγή του, ύστερα το Ασφενδιού με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις ταβέρνες, τα καφενεία. Στα μεσόγεια, στην Αντιμάχεια, το δεύτερο μεγάλο ιπποτικό κάστρο. Και σ’ όλη τη νοτιοανατολική ακτογραμμή από την Καρδάμαινα έως την Κέφαλο, σε πολλά χιλιόμετρα, τις αμμουδιές απαράμιλλης ομορφιάς. Στον κόλπο της Κεφάλου, την παλαιοχριστιανική του Αγίου Στεφάνου απέναντι από το νησάκι. Κάντε μία στάση στον κόλπο, για κολύμπι, για ψάρι ή και για διανυκτέρευση.

Η Κως δεν είναι το ήσυχο γραφικό νησί. Θα σας αρέσει αν σας ελκύει η ποικιλία των προσφορών, αν συνυπολογίσετε επιπλέον ότι λόγω υποδομών, ακόμη και ντάλα τουριστική σεζόν, εδώ θα βρείτε καταλύματα, ενοικιαζόμενα οχήματα, εστίαση σε πολύ προσιτές τιμές, αλλά και λόγω μεγέθους μέχρι… και ερημικές αμμουδιές, αν αυτό ορέγεστε. Αν πάλι φορώντας το μαγιό γίνεστε κοινωνικότεροι, υπάρχουν και οι παραλίες οι οποίες σφύζουν από ημίγυμνο ανθρωπομάνι. Και μια και το έφερε ο συνειρμός, η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη παραλία γυμνιστών βρίσκεται στο Τιγκάκι, η οποία, λόγω του μεγάλου βάθους της παράκτιας ζώνης, του ανάγλυφου των θινών, της απόστασης από τον οικισμό, θεωρείται από τους λάτρεις του είδους ιδεώδης.

Μα η Κως θα σας ανταμείψει πρωτίστως με το φως του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Καρίας. Βαρύ, πυκνώνει τις σκιές το μεσημέρι, ενώ το σούρουπο είναι ιώδες. Εδώ το κοκτέιλ περιέχει τρία μέρη: συγκατάβαση, ανοχή, νοσταλγία. Από αυτό ξεκίνησα: πολλές ηδονές σε μία μόνο συλλαβή.

 

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ)

Μετάβαση

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας πετάει τρεις φορές την ημέρα για Κω η Aegean (Τ/801.112.0000, www.aegeanair.gr). Τα εισιτήρια ξεκινούν από 42,64 ευρώ το άτομο για απλή μετάβαση με όλους τους φόρους. Επίσης, από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρεί καθημερινά πλοίο της Blue Star Ferries (T/18130, www.bluestarferries.gr). Το ταξίδι διαρκεί 11 – 12 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 51 ευρώ το άτομο και 106,50 ευρώ το αυτοκίνητο.

Διαμονή

Neptune Hotel & Resort (Μαστιχάρι, Τ/22420-58.900, www.neptune.gr). Το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει όλες τις ανέσεις που θα μπορούσε να θελήσει κανείς: από εστιατόρια και μπαρ μέχρι πισίνες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Από 134 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Diamond Deluxe Hotel (Λάμπη, Τ/22420-48.835, www.diamondhotel.gr). Το πεντάστερο ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και προσφέρει πολυτελή δωμάτια με όλες τις ανέσεις και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Από 222 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Lakitira Suites (Καρδάμαινα, Τ/22420-91.538, www.lakitira-suites-kos.com). Στη νότια ακτή του νησιού, το συγκρότημα είναι ιδανικό για οικογένειες, αφού διαθέτει οικογενειακές σουίτες, παιδική χαρά και ρηχή πισίνα. Από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και βραδινό.

Kipriotis Panorama Hotel & Suites (Ψαλίδι, Τ/22420-55.300, www.kipriotis.gr). Σε 7 ορόφους εκτείνονται τα 292 μοντέρνα δωμάτια του ξενοδοχείου, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακό κέντρο spa, εστιατόρια, μπαρ και αθλητικές εγκαταστάσεις. Από 108 ευρώ  το δίκλινο με πρωινό και βραδινό.

Michelangelo Resort & Spa (Αγιος Φωκάς, Ψαλίδι, Τ/22420-45.810, www.michelangelo.gr). Σε κτήμα 45 στρεμμάτων εκτείνονται οι εγκαταστάσεις του resort, το οποίο διαθέτει 92 comfort δωμάτια, 65 superior, 74 premium και 23 σουίτες. Από 200 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Mastichari Bay (Μαστιχάρι, Τ/22420-59.300, www.masticharibayhotel.com). Δωμάτια και οικογενειακές σουίτες σε αιγαιοπελαγίτικο στυλ. Από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και βραδινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αμπέλι (Τιγκάκι, Τ/22420-69.682). Τριγυρισμένο από αμπέλια και με τα τραπεζάκια κάτω από την κληματαριά, η ταβέρνα είναι ένα δροσερό καταφύγιο με ελληνικό παραδοσιακό φαγητό. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια, το κουνέλι στιφάδο και τα υπόλοιπα μαγειρευτά.

Πέτρινο (Πλατεία Ιωάννου Θεολόγου, Κως, Τ/22420-27.251). Σε μια μαγευτική αυλή, το εστιατόριο σερβίρει ελληνικά πιάτα αλλά και άλλες επιλογές, όπως πιπεράτο φιλέτο και σολομό ψητό.

Barbouni (Γ. Αβέρωφ 26, Κως, Τ/22420-20.170). Σε ένα κατάλευκο σκηνικό μπροστά στη θάλασσα, θα δοκιμάσετε φρέσκα καλοψημένα ψάρια, θαλασσινά και χειροποίητους μεζέδες.

Ωρομέδων (Ζια, Τ/22420-69.983). Με πανοραμική θέα και παραδοσιακή νησιώτικη διακόσμηση, η ταβέρνα σερβίρει ενδιαφέροντα πιάτα, όπως αρνάκι με δεντρολίβανο, κατσικάκι στο φούρνο, ντόπια τυριά και χορτόπιτες.

Tips

– Μια βόλτα στην τουρκική συνοικία Πλατάνι (Κερμεντές) θα σας αποκαλύψει τη ζωή των μουσουλμάνων του νησιού αλλά και πεντανόστιμες ανατολίτικες νοστιμιές στις ταβέρνες του χωριού.

– Μη χάσετε την ευκαιρία να νιώσετε την εμπειρία των θερμών νερών στην παραλία Θέρμες. Ακριβώς μπροστά στην παραλία, μια μικρή λιμνούλα περιβάλλεται από βράχια και το καυτό νερό αναβλύζει από τη γη. Προτιμήστε πρωινές ώρες, για να αποφύγετε την πολυκοσμία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή