Η γυναίκα με τα χρυσά κλειδιά

Η γυναίκα με τα χρυσά κλειδιά

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Sonia Papet ανέλαβε καθήκοντα concierge στο ιστορικό ξενοδοχείο Le Bristol των Παρισίων, καταρρίπτοντας το απόλυτο ανδρικό «οχυρό» στον κλάδο των τουριστικών υπηρεσιών.

Π ίσω από τη ρεσεψιόν του ιστορικού παρισινού ξενοδοχείου Le Bristol στέκεται μια κομψή 40χρονη ξανθιά κυρία, που έχει το μαλλί της πιασμένο σε χαμηλό σινιόν. Φοράει μαύρο σακάκι, ασημένιο γιλέκο και γραβάτα. Και σε κάθε γιακά έχει καρφιτσωμένο ένα ζευγάρι διασταυρωμένων χρυσών κλειδιών, το σήμα της περίφημης ένωσης υπαλλήλων υποδοχής ξενοδοχείων «Clefs d’ Or». Ο λόγος για τη Sonia Papet, που ανέλαβε πριν από ένα μήνα καθήκοντα πρώτης concierge στο πολυτελές ξενοδοχείο της οδού Faubourg St Honoré.

Για κάποιους αυτό είναι είδηση, γιατί η ανώτατη θέση concierge θεωρείται καθαρά αντρική υπόθεση. Πέρυσι η Colleen Grant ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε κονσιέρζ ενός σπα της αλυσίδας ξενοδοχείων Hastings, στη βόρεια Ιρλανδία, ενώ στην άλλη άκρη του πλανήτη, στο Γουέλιγκτον, την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, η Amelia Patterson βρέθηκε στην ίδια θέση το 2012. Στη Γαλλία υπάρχουν μόνο δύο υπεύθυνες υπαλλήλων υποδοχής σε πεντάστερα ξενοδοχεία – η μία είναι η Marie-Christiane Grun, που εργάζεται στο Grand Hotel du Cap-Ferrat στη Γαλλική Ριβιέρα και η άλλη είναι η Sonia Papet, η οποία κέρδισε αυτήν τη θέση έχοντας προηγουμένως εργαστεί στο The Pierre στη Νέα Υόρκη, στο Four Seasons του Μεξικού και στο πασίγνωστο George V του Παρισιού.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ μισογυνισμό στη δουλειά της. «Είτε είσαι γυναίκα είτε άντρας, τα προσόντα ενός καλού concierge είναι τα ίδια για όλους: φιλομάθεια, γενικές πολιτιστικές γνώσεις και μια επιθυμία να θέλεις να ευχαριστείς τον κόσμο», λέει η Papet, που επιβλέπει ένα προσωπικό 12 ατόμων. Και συνεχίζει: «Ενα δωμάτιο στο Le Bristol κοστίζει 1.400 ευρώ τη βραδιά. Σ’ αυτές τις τιμές δεν συγχωρούνται τα λάθη. Οι υπηρεσίες που προσφέρεις όχι μόνο πρέπει να είναι άψογες, αλλά πρέπει να προβλέπεις και τις ανάγκες των πελατών σου». Αυτό «σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθείς τα πολιτιστικά νέα, να ενημερώνεσαι για όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, για τους νέους σεφ και τα μενού σε ακριβά εστιατόρια».

Κάποτε οι concierges ξεκινούσαν από τα χαμηλά. «Είτε μεταφέροντας τις αποσκευές είτε δουλεύοντας ως groom και πορτιέρηδες», αναφέρει ο πρόεδρος της «Clefs d’ Or» Γαλλίας, Dominique Guidetti. Σήμερα, λέει, αυτό έχει αλλάξει, εφόσον πολλοί υπάλληλοι σπουδάζουν τουριστικές επιχειρήσεις προτού εργαστούν σε τοπ ξενοδοχεία. Στο site του Le Bristol, το οποίο είναι ένα από τα 13 πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλίας που χαρακτηρίζονται ως «παλάτια» και διαθέτει εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin, γράφει ότι «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τους conciergesμας. Μπορούν να κάνουν τα πάντα, από το να κρατήσουν ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο και να κλείσουν θέσεις σε μια παράσταση μέχρι να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο κ.λπ.».

Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος τους είναι πολύ πιο απαιτητικός. «Με την ανάπτυξη του Ιντερνετ οι πελάτες μας δεν έχουν τόσο ανάγκη να τους κάνουμε κράτηση σε ένα εστιατόριο ή να τους βρούμε εισιτήρια για μια παράσταση. Η δουλειά μας είναι να τους παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να πετύχουν αυτό που επιθυμούν», τονίζει η Papet, που έχει αποκτήσει το παρατσούκλι της «πρέσβειρας». Τι είναι το πιο εκκεντρικό πράγμα που της έχουν ζητήσει; Σύμφωνα με την ίδια, τα παράξενα αιτήματα σπανίζουν, εκτός από τη φορά που έπεισε έναν μεγάλο κοσμηματοποιό να παραδώσει ο ίδιος το δακτυλίδι αρραβώνων ενώ το ζευγάρι δειπνούσε ή να βοηθήσει στην οργάνωση ενός παιδικού πάρτι για ένα δεκάχρονο κορίτσι που ήθελε, σώνει και καλά, να ταξιδέψει με την άμαξα της Σταχτοπούτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή