Λειψία: Η πόλη-εργοστάσιο αλλάζει πρόσωπο

Λειψία: Η πόλη-εργοστάσιο αλλάζει πρόσωπο

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας αφήσει πίσω της την εποχή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της οικονομικής παρακμής, αναδεικνύει την ιστορία της, επενδύει στον πολιτισμό, γίνεται μαγνήτης για νέους – και νιώθει πιο… σέξι από ποτέ.

Μέχρι το 1989 η Λειψία κυριολεκτικά βρωμούσε. Το βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας είχε τη χειρότερη ατμόσφαιρα στη χώρα – αν όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα εργοστάσια διοχέτευαν τόνους διοξειδίου του θείου στον αέρα και μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ομως, μέσα σε μόλις 25 χρόνια η Λειψία κατάφερε να απαλλαγεί από τη φήμη της «πρωτεύουσας των φτωχών της Γερμανίας» και έχει μετατραπεί σε έναν μικρό «παράδεισο». Εχει αναγεννηθεί εκ νέου σαν μια Μέκκα του πολιτισμού – και ίσως σαν το «Νέο Βερολίνο». «Εχω ακούσει αυτόν το χαρακτηρισμό, αλλά δεν μου αρέσει», μου λέει ο δήμαρχός της, Burkhard Jung. «Δεν είμαστε το Βερολίνο, είμαστε η Λειψία».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, όμως, από τότε που η πόλη των 530.000 κατοίκων του κρατιδίου της Σαξονίας ενεπλάκη σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το τι είναι «cool» στη Γερμανία του σήμερα. Μια τελευταία κουβέντα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν το δημοφιλές αμερικανικό blog Gawker δημοσίευσε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι «το Βερολίνο μάς τελείωσε». Το θέμα συζητήθηκε σε όλη τη Γερμανία, ενώ δεν άργησαν να φανούν και τα πρώτα δημοσιεύματα σε απάντηση στους Αμερικανούς. Το «Βερολίνο δεν τελείωσε», διαμαρτυρήθηκε η καθημερινή εφημερίδα Der Tagesspiegel. «Το Βερολίνο τελείωσε, αλλά και τι μ’ αυτό;» χλεύασε άλλος δημοσιογράφος της Deutsche Welle. Πριν από καιρό, η Λειψία βγήκε από την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει στο παρελθόν. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι αυτοί που προτείνουν τη Λειψία ως τη νέα χοτ έδρα της Ευρώπης για τους στυλάτους εικοσάρηδες, το «νέο Βερολίνο» δηλαδή.

H Λειψία ήταν, ιστορικά, μια πόλη μεγάλης σημασίας: ένας εμπορικός σταθμός στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και πεδίο μάχης στη διάρκεια της προτεσταντικής μεταρρύθμισης. Το 1989 και το 1990 η πόλη φιλοξένησε τις περίφημες «Δευτεριάτικες Διαδηλώσεις» ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς, που έχουν πιστωθεί στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου που ακολούθησε. Στη συνέχεια, ωστόσο, η πόλη μαράζωσε. Οι περισσότερες οικογένειες μετακινήθηκαν προς τα δυτικά και ουκ ολίγα κτίρια εγκαταλείφθηκαν.

Χρονιά-ορόσημο για τη Λειψία ήταν το 2000 -στις αρχές-, όταν η Porsche και η BMW άνοιξαν εργοστάσια αυτοκινήτων στην πόλη. Γεμάτη ρευστό πια, η Λειψία αρχίζει να αναπτύσσεται. Κι ύστερα ήρθε η νεολαία.

Ο Benny Stolz -ένας εικοσάρης με κατάξανθα μαλλιά- είπε ότι μετακόμισε στη Λειψία πριν από τέσσερα χρόνια «λόγω της τεράστιας σκηνής της», αλλά και επειδή «όλοι οι φίλοι μου ήρθαν εδώ».

Το φθηνό ενοίκιο είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Πολλοί ζουν χωρίς να ξοδεύουν πολλά χρήματα στις λεγόμενες υποβαθμισμένες «Plattenbauten», όπως ονομάζουν τα προκατασκευασμένα από σκυρόδεμα διαμερίσματα που ήταν το σήμα κατατεθέν της αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Γερμανίας τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Αλλοι, πάλι, έρχονται για τη μουσική. Ο Μπαχ, ο Μέντελσον, ο Σούμαν και ο Βάγκνερ, όλοι τους θεωρούσαν τη Λειψία σπίτι τους. Εδώ έχει ρίζες, όμως, και η τέκνο σκηνή. Διάσημες μπάντες παίζουν στο ιστορικό UT Connewitz (Wolfgang-Heinze-Strasse 12A, www.utconnewitz.de), ένα θέατρο-συναυλιακό χώρο εκατό ετών, πολύ γνωστό πλέον στα πλήθη των Ευρωπαίων που εκδράμουν τα Σαββατοκύριακα. Πέρυσι, η Λειψία είχε 2,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τα 1,6 εκατομμύρια που είχε σημειώσει το 2006. Με άλλα λόγια, τα πράγματα πάνε βάσει σχεδίου.

Ο Jung είπε ότι αφιερώνει το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης στον πολιτισμό. Η περιοχή, άλλωστε, ήταν γνωστή κυρίως για την κουλτούρα της πριν εγκατασταθούν εδώ τα εργοστάσια αυτοκινήτων, επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι η πόλη δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά τη βιομηχανική της ισχύ, είναι καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί στην αγορά σαν τόπος ιδανικός για καλλιτέχνες. Το μήνυμά του: «Ελα! Είναι σέξι να ζεις εδώ!».

Μετάβαση

O καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στη Λειψία είναι να πετάξετε με easyJet (www.easyjet.com), Lufthansa (www.lufthansa.com) ή Aegean (aegeanair.com) μέχρι το Βερολίνο και από εκεί να συνεχίσετε με τρένο. Κάνοντας έρευνα αγοράς για τον Νοέμβριο, τα αεροπορικά εισιτήρια που βρίσκουμε κυμαίνονται από 140 έως 200 ευρώ με φόρους μετ’ επιστροφής -η πτήση διαρκεί περίπου τρεις ώρες-, ενώ για το τρένο θα χρειαστείτε άλλες δύο ώρες από το χρόνο σας και 40 ευρώ (Rail Europe, www.raileurope.com και The trainline europe, www.thetrainline-europe.com).

Διαμονή

Tο «μικρό Παρίσι», όπως αποκαλούσε ο Γκαίτε τη Λειψία, διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών διαμονής που καλύπτει όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε από στυλάτα και πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι και την πιο οικονομική λύση των χόστελ.

Hotel Fuerstenhof (Tröndlinring 8, Τ/+49 341 1400, www.hotelfuerstenhofleipzig.com/en). Αριστοκρατικό και πανέμορφο. Μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την παλιά πόλη. Διαθέτει σπα, πισίνα, γυμναστήριο, πιάνο-μπαρ και γκουρμέ εστιατόριο. Το ξενοδοχείο κλείνει φέτος τα 125 χρόνια του και προσφέρει το δίκλινο δωμάτιο από 125 ευρώ.

Steigenberger Grandhotel Handelshof (Salzgäßchen 6, Τ/+49 341 3505810, steigenberger.com). Βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Naschmarkt και στο Παλαιό Δημαρχείο. Διαθέτει πολυτελή δωμάτια και σουίτες, σπα, σάουνα, γυμναστήριο και μασάζ. Διάσημο για την εκλεκτή του κάβα και την υπέροχη θέα στην πλατεία. Από 120 ευρώ το δίκλινο – τιμή προσφοράς.

Lindner (Hans Driesch Str. 27, Τ/+49 341 44780, www.lindner.de/de/LEI). Ξενοδοχείο 4 αστέρων δίπλα στο μεγάλο δάσος Auenwald. Προσφέρει δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου αλλά και εύκολη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς. Από 70 ευρώ το δίκλινο.

Park Hotel Diani (Connewitzer Str. 19, Τ/+49 341 86740, www.parkhotel-diani.de). Ησυχα δωμάτια σε μια καταπράσινη τοποθεσία στην περιοχή Probstheida, η οποία απέχει μόλις δύο λεπτά με αυτοκίνητο από το Μνημείο των Εθνών. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης σάουνα, μασάζ, εστιατόριο με σαξονικές γεύσεις και θεματικούς μπουφέδες. Από 90 ευρώ το δίκλινο.

Novum Business Hotel Aviva (Zschortauer Str. 96, Τ/+49 341 222999333, www.novum-hotels.de). Σύγχρονο και κομψό ξενοδοχείο με πανοραμική θέα και πλούσιο μπουφέ. Από 72 ευρώ το δίκλινο.

Space Hotel & Hostel (Wurzner Str. 4, +49 180 5772232, www.space-hotel.de). Οικονομικό ξενοδοχείο τριών αστέρων με πλούσιο μπουφέ, δωρεάν καφέ και τσάι, υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων και παιδική χαρά. Από 30 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στο ιστορικό Auerbachs Keller (Grimmaische Str. 2-4, Τ/+49 341 216100, www.auerbachs-keller-leipzig.de), που υπήρξε και στέκι του Γκαίτε, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σαξονικής κουζίνας, καλή ποιότητα προϊόντων και μεγάλη κάβα. Για τους vegan και vegetarian το Zest (Bornaische Str. 54, Τ/+49 341 2319126, www.zest-leipzig.de) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Οι λάτρεις της μπίρας θα απολαύσετε χορτάτες μερίδες γερμανικής κουζίνας μαζί με την μπίρα σας στο Bayerischer Bahnhof (Bayrischer Platz 1, Τ/+49 341 1245760, www.bayerischer-bahnhof.de). Για σνίτσελ και μοσχαράκι σημειώστε το Zill’s Tunnel (Barfußgäßchen 9, Τ/+49 341 9602078, www.zillstunnel.de).

Καφές / Ποτό

Για καφέ σε στυλάτα φλιτζάνια, τσάι και ολόφρεσκα γλυκά υπάρχει το Zum Arabischen Coffe Baum (Kleine Fleischergasse 4, Τ/+49 341 9610061, www.coffe-baum.de) και το Café Kandler (Thomaskirchhof 11, Τ/+49 341 2132181, www.cafekandler.de), με τουλάχιστον τρία καταστήματα στην πόλη το τελευταίο.

Για όσους πάλι καταφτάσουν στην πόλη για τη μουσική σκηνή της, ορισμένες διευθύνσεις που ξεχωρίζουν είναι οι εξής: Το υπόγειο του Spizz (Markt 9, Τ/+49 341 9608043, www.spizz.org) κάθε Παρασκευή και Σάββατο χορεύει σε ρυθμούς jazz, disco και funk. Για τους φαν της house και της techno, το Distillery (Kurt Eisner Str. 108, Τ/+49 341 35597400, www.distillery.de) διοργανώνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο πάρτι με πολλούς DJs. Μια άλλη μουσική επιλογή είναι το Gosenschenke «Ohne Bedenken» (Menckestraße 5, Τ/+49 341 5662360, www.gosenschenke.de) με live μουσική, βραδιές πιάνο και παραστάσεις σαξονικών κομεντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή