Κρακοβία: Κάστρα, ιππότες και μουσεία

Κρακοβία: Κάστρα, ιππότες και μουσεία

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια μετά την επίσημη ένταξή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η σημερινή Πολωνία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα χώρας-μέλους σε πολυεπίπεδη αναπτυξιακή τροχιά. Το σώμα της διατρέχει ο ποταμός Βιστούλας και στις όχθες του η αναγεννημένη μέσα από τις στάχτες της Βαρσοβία και η παραμυθένια Κρακοβία πλημμυρίζουν τα τελευταία χρόνια με ορδές επισκεπτών, που αναζητούν ίχνη ιστορικής μνήμης, πολιτιστικής ακτινοβολίας και αρχιτεκτονικού μεγαλείου, αναμεμειγμένα με φρεσκάδα, ζωντάνια και νεανική ορμή. Και παρόλο που το εθνικό νόμισμα ζλότι είναι συνώνυμο του χρυσού, η πραγματική αξία βρίσκεται στα δύο ανεκτίμητα ιστορικά κέντρα της αρχαίας και της σύγχρονης πρωτεύουσάς της κατά κύριο λόγο πεδινής χώρας, που είναι η Πολωνία.

Παλιά Πόλη και μουσεία

Η Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας, σε μεγάλο βαθμό ανακατασκευασμένη -με υποδειγματικό τρόπο- δεδομένου ότι ισοπεδώθηκε το 1944 από τους Γερμανούς, διατηρεί το χρώμα της και την ιστορική της αύρα και σίγουρα θα επισκεφθείτε το Βασιλικό Κάστρο. Μη χάσετε την αίθουσα αποκλειστικά με έργα διά χειρός Μπερνάντο Μπελότο (ανιψιός του Καναλέτο), την Πινακοθήκη (με δύο μοναδικούς Ρέμπραντ και όχι μόνο), καθώς και τη συλλογή με τάπητες από διάφορες χώρες της Ασίας.

Ζητήστε το ενιαίο εισιτήριο, που περιλαμβάνει όλους τους εκθεσιακούς χώρους και αναζητήστε το καφέ-εστιατόριο Zamek, στο κεντρικό κτίριο του κάστρου σε αυτοκρατορικό ύφος, με θέα στον Βιστούλα και την απέναντι -σχετικά κακόφημη- περιοχή της Praga.

Μην παραλείψετε, επίσης, μια επίσκεψη στο Μουσείο Chopin, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2010. Θα σας εντυπωσιάσουν τα διαδραστικά εκθέματα που προσκαλούν τον επισκέπτη να συμμετέχει σε μια διαδικασία εμβύθισης στο μαγικό μουσικό σύμπαν του σημαντικότερου Πολωνού συνθέτη. Υπολογίστε αρκετή ώρα, διότι στο υπόγειο μπορείτε να απολαύσετε συνθέσεις απ’ όλο το εύρος της λαμπρής του διαδρομής (πόλκες, μαζούρκες, σονάτες, βαλς). Το εκδοτήριο εισιτηρίων είναι εκτός του κεντρικού κτιρίου και απέναντι βρίσκονται το museum shop και το εστιατόριο-café-wine bar Tamka 43. Δύο ακόμη μουσεία, που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε, είναι το πολυμεσικό Mουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας, το οποίο στεγάζεται σε έναν παλιό σταθμό τραμ και περιλαμβάνει μια ιστορική ανασκόπηση της πόλης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με ενδιαφέροντα βίντεο και 3D προβολές, καθώς και το ολοκαίνουργιο Μουσείο της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας! Αλλα μουσεία που μπορείτε να έχετε κατά νου, εφόσον έχετε τη διάθεση και ο χρόνος σας το επιτρέπει, είναι: το Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, η Πινακοθήκη Zacheta, το σπίτι-μουσείο της Μαρί Κιουρί, το Κέντρο Επιστήμης «Κοπέρνικος».

Συνεχίζοντας κατά μήκος της Βασιλικής Οδού και προχωρώντας νότια στο αριστερό σας χέρι θα βρείτε μια μεγάλη έκταση πρασίνου, που περιλαμβάνει πάρκα, γήπεδα, παλάτια, λίμνες, γλυπτά, αναψυκτήρια. Στην απόληξή της, στο πάρκο Lazienki, θα θαυμάσετε το μνημειώδες γλυπτό αφιερωμένο στον Chopin, αλλά και το Water Palace, χτισμένο σ’ ένα μικρό νησάκι στη μέση μιας λίμνης. Επίσης, last but not least, απέναντι από τον κεντρικό σταθμό των τρένων, προβάλλει το τοπόσημο της πρωτεύουσας, το περίφημο Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών, ένας πύργος-δώρο του Στάλιν στην πόλη της Βαρσοβίας, που φαίνεται από παντού και παραπέμπει ευθέως στη σειρά ουρανοξυστών Seven Sisters της Μόσχας. Στον 30ό όροφό του υπάρχει παρατηρητήριο με πανοραμική θέα.

Στην Κρακοβία

Θα μαγευτείτε από το ωραιότερο ιστορικό κέντρο μεσαιωνικής πόλης, τουλάχιστον της ανατολικής Ευρώπης, σίγουρα όμως από τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή μεσαιωνική πλατεία ολόκληρης της Ευρώπης. Εδώ, η πατίνα του χρόνου είναι ακόμα πιο έντονη, δεδομένου ότι η πόλη δεν βομβαρδίστηκε ολοσχερώς, όπως η Βαρσοβία, πιο σωστά διατηρήθηκε επιμελώς, και μεταφέρει με επιτυχία τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα του Μεσαίωνα. Η σημασία της τονίζεται από το γεγονός ότι ήταν ένα από τα 10 μνημεία που εντάχθηκαν στην πρώτη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το 1978. Οι βόλτες στην κεντρική πλατεία Rynek Glowny δεν χορταίνονται και άλλα σημεία ενδιαφέροντος πάνω και γύρω από αυτήν είναι: o καθεδρικός της Αγίας Μαίρης με το μεγαλύτερο γοτθικό τρίπτυχο στον κόσμο, φιλοτεχνημένο από τον Veit Stoss, το Rynek Underground, με αρχαιολογικά ευρήματα που συνθέτουν μια ιστορική αναδρομή στην πόλη της Κρακοβίας και ενδιαφέρουσες θεματικές προβολές (απαραίτητη η χρονική προκράτηση και αγορά των εισιτηρίων από σημείο στην αντίθετη πλευρά της εισόδου στον χώρο ή ηλεκτρονικά εδώ, η Πινακοθήκη Sukiennice με έργα πολωνικής τέχνης του 19ου αιώνα σημαντικών εκπροσώπων του πολωνικού ιμπρεσιονισμού.

Η Πινακοθήκη είναι πρόσφατα ανακαινισμένη, διαθέτει πωλητήριο στην είσοδο και café με θέα στον πρώτο όροφο. Περιπλανηθείτε στα στενά, ανηφορίστε μέχρι το Βασιλικό Κάστρο Wawel, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καθεδρικό ναό σε στυλ μπαρόκ, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Η κυρία με την ερμίνα». Απολαύστε τη θέα στον Βιστούλα, την πόλη και την απέναντι όχθη και συνεχίστε για την εβραϊκή συνοικία Kazimierz, με έντονο χρώμα και πολλές ενδιαφέρουσες συναγωγές (με εισιτήριο!). Οπωσδήποτε στάση στην Plac Nowy για το απόλυτο junk food, ονόματι zapiekanki, ψημένη μπαγκέτα κομμένη στη μέση σαν ανοιχτό σάντουιτς, με λιωμένο τυρί και μανιτάρια και ό,τι άλλο προσθέσετε από πάνω… και κοστίζει μόνο 2,50 €! Μαζί με μια παγωμένη μπίρα συνιστά πλήρη ημερήσια διατροφή! Περάστε από το παλιό και το νέο εβραϊκό νεκροταφείο, συνεχίστε κατά μήκος της οδού Dajwor, όπου και το Εβραϊκό Μουσείο Galicia και 100 μ. αφού περάσετε τη γέφυρα πάνω από τον Βιστούλα, στρίβετε αριστερά για το Μουσείο-Εργοστάσιο Schindler και το παρακείμενο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρακοβίας. Αντιδιαμετρικά, στη δυτική πλευρά της πόλης, βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας στο οποίο φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. Γενικά, η φοιτητούπολη της Κρακοβίας προσφέρεται για περπάτημα και ποδηλατάδες κατά μήκος του Βιστούλα, με τον κόσμο να συρρέει στις όχθες του μόλις ξεπροβάλλει λίγος ήλιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή