Φιλόξενη Ζαγορά

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να πάθεις στη Ζαγορά είναι να χαθείς. Εχει τέσσερις γειτονιές και ισάριθμα κεντρικά σημεία. Εξαιτίας αυτού, είναι κάπως δύσκολο για τον επισκέπτη, ειδικά της πρώτης φοράς, να προσανατολιστεί στο στο πολυπληθέστερο χωριό του Πηλίου, με τους 3.000 μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αγρότες – εδώ παράγουν μήλα και ακτινίδια, κεράσια την άνοιξη και γκι τα Χριστούγεννα. Είδαμε κάμποσα αρκουδοπούρναρα, όπως λέγονται τα δέντρα τους, στολισμένα φανταστικά από την ίδια τη φύση!

Εδώ συναναστραφήκαμε επίσης ευπροσήγορους ανθρώπους, πρόθυμους να μας δώσουν οδηγίες όλες εκείνες τις φορές που χαθήκαμε με το αυτοκίνητο ψάχνοντας είτε την Περαχώρα στα ψηλά -την πρώτη συνοικία της Ζαγοράς, με την πολύ παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που μοιάζει σαν να είναι ξεχωριστό χωριό- είτε την κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, αργότερα. Η μεγάλη αυτή πλατεία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και της αφιερώνουμε κάμποσο χρόνο. Μπαίνουμε στην ομώνυμη εκκλησία για να δούμε το επίχρυσο τέμπλο και τον περίτεχνο άμβωνα, που συγκαταλέγοται στα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού, και φωτογραφίζουμε έπειτα την προτομή του Ζαγοριανού τραγουδιστή Νίκου Γούναρη (να και κάτι που δεν ξέραμε), τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

Λίγο πιο κάτω, το κτίριο που στεγάζει το εντυπωσιακό αρχοντικό Δρακοπούλου, τον ξενώνα τον οποίο λειτουργεί ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς, μοιάζει κλειστό. Αλλά δεν είναι. Για τον ξενώνα χρησιμοποιούνται οι επάνω όροφοι, ενώ στο ισόγειο βρίσκεται το παρασκευαστήριο του συνεταιρισμού. Εκεί συναντάμε τις αξιαγάπητες κυρίες Μαρία, Ευγενία και Ανδρονίκη, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας έφεραν στο νου μια φράση που σπάνια ακούμε και λέμε στις μέρες μας: «Εργασία και χαρά». Εχουν μόλις φτιάξει τον απογευματινό τους καφέ, ανταλλάσσουν τα νέα της ημέρας και καθαρίζουν κάστανα για να φτιάξουν γλυκό του κουταλού. Μας φιλεύουν κάστανα και κουλουράκια και μας λένε πόσο ωραία περνάνε μεταξύ τους, αλλά και πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα ως μέλη του Συνεταιρισμού να συμπληρώνουν το αγροτικό εισόδημά τους.

Τις αποχαιρετούμε με τη σκέψη ότι τόποι πλούσιοι, όπως ο συγκεκριμένος, είναι τόποι ευγενικοί. Και τέτοιοι τόποι δεν μπορεί παρά να βγάζουν και να προσελκύουν ακόμα ευγενικούς ανθρώπους.

Με μια ματιά

• Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα πηλιορείτικα χωριά, η Ζαγορά δεν είναι το μέρος όπου θα χαθείτε στα πολλά λιθόστρωτα καλντερίμια του.

• Εκτός από την Περαχώρα και τον Αγιο Γεώργιο, οι άλλες δύο συνοικίες του χωριού είναι η Αγία Κυριακή γύρω από την ομώνυμη εκκλησία και του Σωτήρα, γύρω από το ναό της Μεταμορφώσεως.

• Τα δύο σημαντικότερα αξιοθέατα της Ζαγοράς είναι η ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ελληνομουσείο, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, θεωρείται το παλαιότερο σχολείο στο Πήλιο και είναι γνωστό και ως Σχολείο του Ρήγα, καθώς μαθήτευσε εκεί μεταξύ άλλων ο Ρήγας Φεραίος.

Μετάβαση

Η Ζαγορά απέχει 44 χλμ. από την πόλη του Βόλου (περίπου 1 ώρα με το αυτοκίνητο) μέσω Πορταριάς και Χανίων.

Διαμονή

Αρχοντικό Στάμου (Αγιος Γεώργιος, Τ/24260-23.880, www.stamouhotel.gr). Διαχρονική επιλογή διαμονής στο χωριό, στο πανέμορφο ανακαινισμένο αρχοντικό του 1865, που χτίστηκε ως κατοικία της εύπορης οικογένειας Πάντου, μέλος της οποίας ήταν ο ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου. Σήμερα στεγάζει ένα φιλόξενο ξενοδοχείο, όπου σε καθένα από τα 9 πολυτελή δωμάτια και σουίτες του υπερισχύει ένα χρώμα (κόκκινο, πράσινο, μπλε, γαλάζιο). Προορισμός για διαμένοντες και μη το πετρόχτιστο καφέ-μπαρ «Αναμέλλα» με το τζάκι και την προσεγμένη διακόσμηση, αλλά και το «Ristorante Italiano», με άξιο σεφ τον Γιώργο Στάμου. 55 – 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Καπανιάρης (Αγ. Γεώργιος, Τ/24260-22.280, www.kapaniaris-hotel.gr). Μικρός ξενώνας με φιλική ατμόσφαιρα και πολύ καλές κριτικές από τους επισκέπτες του. Διαθέτει 5 πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια (σε κάποια από αυτά υπάρχει και κουζίνα) και καλόγουστους κοινόχρηστους χώρους. Από 60 το δίκλινο με πρωινό.

Zagora Hotel (Τ/24260-22.062, www.zagorahotel.gr). Περιποιημένο ξενοδοχείο που μετράει πέντε χρόνια λειτουργίας, με 15 άνετα δωμάτια, καφέ-μπαρ και αίθουσα πρωινού. Στους τρεις τελευταίους χώρους θα βρείτε ελεύθερο ασύρματο Ιντερνετ. Πέτρα, ξύλο και πιο μοντέρνες διακοσμητικές πινελιές στα χαρακτηριστικά του νεόκτιστου σχετικά καταλύματος. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αρχοντικό Γκαγιάννη (T/24260-23.391, www.villagayannis.gr). Πηλιορείτικος ξενώνας, περιτριγυρισμένος από έναν πανέμορφο κήπο. Προσφέρει διαμονή σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με παραδοσιακή επίπλωση, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχει καθιστικό στολισμένο με παλιά κιλίμια, κεντήματα και αντίκες. 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ξενώνας Παπαγιαννόπουλου (Τ/24260-22.888, www.zagora-pelion.com). Βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Αγίας Κυριακής και αποτελείται από επτά μονόχωρα διαμερίσματα με κουζίνα για προετοιμασία πρωινού και ατομικά μπαλκόνια με θέα σε βουνό και θάλασσα. Από 60 ευρώ το δίκλινο.

Αρχοντικό Δρακοπούλου (Τ/24260-23.566, www.arxodiko.gr). Είναι ο ξενώνας τον οποίο λειτουργεί ο πολύ δραστήριος Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου και διαθέτει 5 απλά και καθαρά δωμάτια (το ένα με τζάκι), όλα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Στον πρώτο θα βρείτε ένα μικρό καθιστικό με τζάκι και την αίθουσα πρωινού. Από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Στο ισόγειο του επιβλητικού κτιρίου βρίσκεται το εργαστήριο-παρασκευαστήριο του συνεταιρισμού, ενώ λίγα μέτρα παραπέρα στεγάζεται το «Καφεγλυκοπωλείο» του, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε (και να αγοράσετε) γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σπιτικούς μεζέδες, λικέρ και παραδοσιακά γλυκά του ταψιού συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου ο Πέτρος (Τ/24260-23.666) λένε ότι ψήνει τα καλύτερα παϊδάκια της περιοχής και άλλα νόστιμα τοπικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, ενώ αγαπημένη ταβέρνα ντόπιων και μη είναι το Μεϊντάνι (Τ/24260-22.626). Εδώ η έμπειρη μαγείρισσα κυρία Νίκη χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα του τόπου της και δημιουργεί αυθεντικά πηλιορείτικα πιάτα, λίγα κάθε φορά, φρέσκα και νόστιμα. Δοκιμάστε κεφτεδάκια, λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, κλέφτικο στη γάστρα, σπεντζοφάι, κόκορα κρασάτο και χυλοπίτες φούρνου. Θράκα (Τ/24260-22.322) και Πάτης (Τ/24260-22.202) είναι, επίσης, δύο επιλογές που συγκεντρώνουν καλές κριτικές για την κουζίνα τους σε συνδυασμό με τη φιλική εξυπηρέτηση και τις πολύ καλές τιμές τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή