Ίος: Ενα νησί που προσφέρει τα πάντα με γενναιοδωρία

Ίος: Ενα νησί που προσφέρει τα πάντα με γενναιοδωρία

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος αρχίζει και χρωματίζει με ρόδινες νότες τη λευκή αρχοντιά τής σκαρφαλωμένης στον λόφο Χώρας, καθώς δύει στην καταγάλανη τρυφερή αγκαλιά γύρω του. Σιγά σιγά η μουσική δυναμώνει και αρχίζει να σκορπίζει τις νότες της σε όλα τα πέτρινα σοκάκια, το αίμα αρχίζει και βράζει, ενέργεια, ομορφιά και νιάτα συγκρούονται σε μια έκρηξη γέλιου, χαράς, ξεγνοιασιάς, και ο χρόνος σταματά, στο βασίλειο της νεανικής ανεμελιάς, στο σαγηνευτικό νησί της Ιου. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες, κυρίως νεανικής ηλικίας, καταφτάνουν από όλο τον κόσμο για να χαθούν στα ζωηρά σοκάκια της Χώρας και στα όμορφα μπαρ της Ιου, να ζήσουν τα θρυλικά πάρτι της και να κολυμπήσουν στα κρύα νερά της. Η Ιος προσφέρει τα πάντα απλόχερα, μαγικές παραλίες με χρυσή άμμο, μια Χώρα όμορφη, παλλόμενη και δυναμική, και ποιοτικές προτάσεις για τη διαμονή σου, ενώ υπόσχεται αλησμόνητα «βράδια αξημέρωτα»!

Ενα νησί με μαγνητισμό, με ιστορία που χάνεται στους αρχαίους μύθους, με τη σκιά του Ομήρου να πλανιέται πάνω στο κυκλαδίτικο ανάγλυφό της, έχοντας φυλάξει, όπως πιστεύεται, στα έγκατά της τον μεγάλο αρχαίο ραψωδό. Νησί με ξεχωριστή ζωντάνια και δυναμισμό ασυγκράτητο, που θα σε αιχμαλωτίσει μόλις νιώσεις την ενέργειά της περπατώντας στη Χώρα της ή βυθιζόμενος στα κρύα, καθάρια νερά του κόλπου του Μυλοπότα. Ο τελευταίος αποτελεί την πιο οργανωμένη παραλία του νησιού με ένα καταπληκτικό συγκρότημα εξαιρετικής ποιότητας, που έχει διακριθεί διεθνώς, καθώς από πίσω του κρύβονται άνθρωποι με μεράκι, γνώσεις και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Το Far Out, λοιπόν, που αποτελείται από κάμπινγκ, spa, beach club και ξενοδοχείο, μοιάζει να είναι το μέρος για το οποίο γράφτηκαν οι γνωστοί στίχοι των Blur «…ακολούθησε τις καρδιές τους στην Ελλάδα…», αφού κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, ειδικότερα Αυστραλούς, πρόθυμους να τα δώσουν όλα στα θρυλικά πάρτι που διοργανώνει το beach club.

Εκεί, εκτός από τα παγωμένα ντάκιρι στην όμορφη πισίνα του, θα μπορέσεις και να επιδοθείς σε πολλά θαλάσσια σπορ, απολαμβάνοντας μία από τις πιο καθαρές παραλίες στις Κυκλάδες, που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης καθαρίζει ελλείψει δημοτικών αντανακλαστικών υπενθυμίζοντάς μας την αξία των ευσυνείδητων ιδιωτών για την προβολή της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να κλείσεις από νωρίς, καθώς οι διψασμένοι τουρίστες για ήλιο, θάλασσα και σίγουρη διασκέδαση σπεύδουν εκεί από νωρίς! Αλλες καλές επιλογές είναι τα πολλών αστέρων Ios Palace, «Διόνυσος» και το «Λιοστάσι» ή τα πιο οικονομικά «Αβάντι» με θέα την ίδια τη Χώρα και Francesco’s.

Εχοντας διασφαλίσει τη διαμονή σου, πρέπει να εξερευνήσεις το νησί του Ομήρου για να ανακαλύψεις την ομορφιά του σε όλες τις πτυχές της. Υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί σε αυτό το νησί, που δεν απολαμβάνουν μια αντάξια τουριστική προβολή, δυστυχώς, από τις αρμόδιες αρχές. Σε παλαιότερο άρθρο μου (12/06/12) είχα αναφερθεί στην απαξίωση και εγκατάλειψη τόσο του Μουσείου Γαΐτη όσο και του Ανοιχτού Θεάτρου Οδυσσέα Ελύτη, και δεν χρειάζεται να τονίσω πάλι τη χαμένη προστιθέμενη πολιτιστική και τουριστική αξία αυτών των δύο πανέμορφων ανεκμετάλλευτων χώρων. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να ανέβεις τη διαδρομή απέναντι από τη Χώρα έστω για να θαυμάσεις την καταπληκτική θέα από το Θέατρο και τα γνωστά πρόσωπα του Γαΐτη. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος προορισμός στον οποίο φτάνεις μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι απευθείας από τη Χώρα, και ο οποίος μοιάζει να έχει αφεθεί στην τύχη του χωρίς την απαραίτητη φύλαξη. Ο προϊστορικός οικισμός του Σκάρκου μοιάζει σαν ένα πέτρινο φίδι να τυλίγεται γύρω από ένα λόφο, και είναι εντυπωσιακή η περιήγηση μέσα στην αρχαία ιστορία του, στα σοκάκια που μοιάζουν να αντηχούν ακόμη αρχαίες φωνές.

Αν κουραστείς από τις εξορμήσεις, τότε πρέπει να αναζητήσεις τη φημισμένη δροσιά των νερών της Ιου. Εκτός από τον Μυλοπότα, που κρατάει τα σκήπτρα ως η πιο μεγάλη παραλία του νησιού, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η παραλία στο Μαγγανάρι, οργανωμένη και με πανέμορφη αμμουδιά όπως και η Αγία Θεοδότη, δίπλα από τον τάφο του Ομήρου, προσβάσιμη από ένα δύσβατο δρόμο, που όμως θα σε επιβραβεύσει με την απέραντη χρυσή άμμο της. Το κρυμμένο Κολιτσάνι, επίσης, η Κουμπάρα (δίπλα στο λιμάνι), ο Κάλαμος, η Βαλμά είναι παραλίες όμορφες με άμμο, ενώ υπάρχουν και τα κρυμμένα διαμάντια, όπως η Παπά Αυλάκι (με μονοπάτι) και η Πικρή Αμμος (με καΐκι).

Γεμάτος με όμορφες εικόνες πια, μπορείς να πάρεις τον δρόμο για τη Χώρα της Ιου, να περιπλανηθείς μέσα στα σοκάκια, να αγοράσεις όμορφα χειροποίητα κοσμήματα στο «Theros» και να απολαύσεις έναν παγωμένο καφέ στην όμορφη μικρή πλατεία δίπλα, στο «Καφενείο», ή να ανέβεις ψηλά στην Παναγία Γκρεμνιώτισσα, με θέα μοναδική, απέραντη, γαλάζια. Οταν πεινάσεις, άσε τη μύτη σου να σε οδηγήσει στο «Κατώγι», όπου η πάντα χαμογελαστή Θεοδώρα θα φροντίσει να σου προσφέρει τους καλύτερους μεζέδες του νησιού, φτιαγμένους με περίσσιο κυκλαδίτικο μεράκι, και μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ που έχεις δοκιμάσει ποτέ, για να βυθιστείς κι εσύ στη ζωντανή, πολύβουη, παθιασμένη νύχτα της Ιου.

Στο λιμάνι, φεύγοντας, βλέπεις την ομορφιά της Ιου να καθρεφτίζεται στα πράσινα μάτια ενός όμορφου μελαχρινού κοριτσιού, καθώς κοιτάζει τα καράβια που φεύγουν, αλλά πάντα ξαναγυρνούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή