ΤΑΞΙΔΙΑ

Η λίστα της Unesco μεγαλώνει

i-lista-tis-unesco-megalonei-2092511

Τα 1.031 «θαύματα του πολιτισμού και της φύσης» άγγιξαν από την περασμένη εβδομάδα τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα της UNESCO (η οποία δημιουργήθηκε το 1978 και έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς), μετά την ανακοίνωση των 27 καινούργιων «επιτυχόντων».

Μεταξύ των κριτηρίων που πρέπει να συγκεντρώνει κάποιο «υποψήφιο» μνημείο εξετάζεται αν αυτό αντιπροσωπεύει ένα «αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργίας», αν έχει «ιδιαίτερο φυσικό κάλλος» ή αν αποτελεί «εξαιρετικό παράδειγμα κάποιας παραδοσιακής  δραστηριότητας».

Διαβάζοντας τα φετινά νεοεισαχθέντα μνημεία, ξεχωρίζουμε τους ιστορικούς αμπελώνες της Βουργουνδίας στη Γαλλία (βλ. φωτ.), το σημείο όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς, ήτοι τη «Βηθανία πέραν του Ιορδάνου» στην Ιορδανία, τους απίθανους Βοτανικούς Κήπους της Σιγκαπούρης, τη γνωστή τοις πάσι Εφεσο στην Τουρκία, αλλά και τη Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα στη βόρεια Ισπανία (πρόκειται για τη διαδρομή που καταλήγει στο προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας).