Νότιος Έβρος: Σεπτέμβρης στα Βόρεια

Νότιος Έβρος: Σεπτέμβρης στα Βόρεια

7' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πόλη της Αλεξανδρούπολης έως το Δέλτα του ποταμού Εβρου και από τις ιστορικές Φέρες έως τις χρυσές κοντινές παραλίες στο δρόμο της επιστροφής, αυτά είναι τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά για τη «σιωπηρή» παράταση του καλοκαιριού.

Μπορεί ημερολογιακά να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας το καλοκαίρι, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ξεχωριστές αποδράσεις που μπορούν ακόμη και τώρα να προσφέρουν την αίσθηση μιας μικρής παράτασης της θερινής μας διάθεσης και των ξέγνοιαστων στιγμών δίπλα στη θάλασσα και τη φύση. Ο Νότιος Εβρος είναι μία από τις ενδεδειγμένες επιλογές της χρονικής περιόδου που διανύουμε.

Η Ακριτική Αλεξανδρούπολη

Η όμορφη πόλη των 60.000 κατοίκων απλώνεται στα δυτικά των εκβολών ποταμού Εβρου. Το λιμάνι της και οι χαμογελαστοί άνθρωποι την κατέστησαν γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Σύμβολο της πόλης είναι βέβαια ο φάρος στο πλακόστρωτο της παραλίας, δυτικά του λιμανιού. Κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της ναυσιπλοΐας από και προς τον Ελλήσποντο ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο φάρος τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 1880. Εχει ύψος 18 μέτρα (27 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) και φωτοβολία εμβέλειας 24 ναυτικών μιλίων. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε με ασετυλίνη και μετά το 1974 με ηλεκτρικό ρεύμα. Εχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας.

Το ναυτικό σύμβολο συνδέθηκε άρρηκτα με την πόλη και τη σύγχρονη ιστορία της. Στη βάση του λειτουργεί σήμερα σιντριβάνι και στη σκιά του απλώνονται τραπεζάκια καφέ και εστιατορίων. Από το φάρο ξεκινά και τελειώνει η βόλτα των ντόπιων και των επισκεπτών της Αλεξανδρούπολης στην παραλιακή, η οποία το απόγευμα πεζοδρομείται και σφύζει από ζωή. Οταν πέσει σκοτάδι, θα σηκώσουμε το κεφάλι προς τους τελευταίους ορόφους των οικοδομών της παραλίας. Το φως του φάρου αντανακλά πάνω στα κτίρια, «εισβάλλει» στα σπίτια των ανθρώπων και τα «λούζει» με τη ζεστασιά του για περισσότερο από έναν αιώνα. Θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια και στους μικρότερους κάθετους πεζόδρομους της παραλιακής, ώστε να ανακαλύψουμε εστιατόρια και ταβερνάκια, μοντέρνα καφέ και γουστόζικες τζελατέριες που λειτουργούν όλη την ημέρα.

Βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου

Επειτα, είναι ώρα να κατευθυνθούμε προς το Δέλτα του ποταμού Εβρου. Θα κινηθούμε ανατολικά της πόλης και αμέσως μετά το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» μια πινακίδα θα μας καθοδηγήσει αριστερά προς το Κέντρο Πληροφόρησης, το οποίο αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου (Λουτρά Τραϊανούπολης, Τ/25510-61.000, www.evros-delta.gr). Ο ποταμός Εβρος έχει καθορίσει τη φυσιογνωμία και τη φήμη αυτής της ακριτικής περιοχής σπάνιου κάλλους. Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Ανατολικής Ευρώπης και πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στη Βουλγαρία, στα νότια της Σόφιας. Το συνολικό μήκος του είναι 528 χλμ., από τα οποία τα 310 χλμ. διασχίζουν βουλγαρικό έδαφος και τα 218 χλμ. καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Το Δέλτα του Εβρου, συνολικής έκτασης 95.000 στρεμμάτων, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Ευρώπης και προστατεύεται από διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί 317 διαφορετικά είδη πουλιών και εκατοντάδες ακόμη είδη χλωρίδας, πολλά από τα οποία μοναδικά.

Αφού προμηθευτούμε ενημερωτικό υλικό από το Κέντρο Πληροφόρησης, είναι η στιγμή για μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες, την επίσκεψη στον υγρότοπο. Μικρά λεωφορεία μεταφέρουν τους επισκέπτες μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Στη συνέχεια, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, θα επιβιβαστούμε σε πλάβες, ώστε να φθάσουμε στα πιο απροσπέλαστα σημεία αυτού του επίγειου παραδείσου. Γι’ αυτήν τη μοναδική ξενάγηση απαιτείται προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία. Το κόστος για ομάδες 4-6 ατόμων ανέρχεται στα 10 ευρώ/άτομο, ενώ για παιδιά κάτω των έξι ετών το κόστος είναι το μισό. Στους επισκέπτες διατίθενται τηλεσκόπια και κιάλια. Βαθιά στο Δέλτα του Εβρου επικρατεί μια εκκωφαντική γαλήνη. Ανάλογα με την εποχή, σμήνη σπάνιων πτηνών και πολλών μεταναστευτικών ειδών κυκλώνουν τα γκρουπ των επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Τα χρώματα και οι ήχοι της φύσης γαληνεύουν τους αμύητους σε αυτήν τη μοναδική βαρκάδα.

Οι κοντινές παραλίες

Στο δρόμο της επιστροφής από την Αλεξανδρούπολη, μια πανέμορφη ακτογραμμή μήκους 25 χιλιομέτρων, δυτικά του Δέλτα Εβρου μέχρι και το ύψος της αρχαίας Μεσημβρίας, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τα τελευταία μπάνια του καλοκαιριού. Κολπίσκοι, χρυσές αμμουδιές που κερδίζουν κάθε χρόνο γαλάζιες σημαίες και γαλανά νερά προσελκύουν επισκέπτες έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά μόνο, στη Μάκρη θα ακολουθήσουμε τους ελαιώνες που φθάνουν έως το κύμα. Γραφικά ταβερνάκια και ουζερί, με φόντο απέναντι τη Σαμοθράκη όταν ο καιρός είναι καθαρός, προσφέρουν άφθονο ψάρι και εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες.

Εναλλακτικά, θα κατευθυνθούμε πιο δυτικά φθάνοντας στην πιο κοσμική Αγία Παρασκευή. Εδώ beach bars προσφέρουν καφέ και δροσερά κοκτέιλ πάνω στο κύμα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν θαλάσσια σπορ σε οργανωμένες ακτές. Οσο και αν ξεμακρύνεις από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, θα ακολουθείς πάντα αυτή την εποχή μια σιωπηρή παράταση του καλοκαιριού.

Αξίζει να επισκεφτείτε

Το  Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει πλούσια και μακρά ιστορία, την οποία αξίζει να αναζητήσουμε. Αληθινό στολίδι για την πόλη αποτελεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης «Αγγελική Γιαννακίδου» (14ης Μαΐου 63, Τ/25510-36.663,  www.emthrace.org), με σημαντικές μόνιμες συλλογές και πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Εβρου. Το μουσείο διοργανώνει τακτικά εκπαιδευτικές προβολές και δραστηριότητες για παιδιά, ενώ στο πωλητήριό του υπάρχουν ενημερωμένες εκδόσεις.

Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης

Ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, κατευθυνόμενοι προς το Δέλτα του Εβρου, θα συναντήσουμε σε απόσταση 14 χλμ. τα ερείπια μιας σημαντικής πόλης της Ρωμαϊκής εποχής, την Τραϊανούπολη. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται τα γνωστά από την αρχαιότητα ιαματικά λουτρά, τα οποία ενδείκνυνται για επισκέπτες με χρόνιες παθήσεις (ρευματοπάθειες, νοσήματα νεφρού κ.ά.) ή απλώς για χαλάρωση (Πληροφορίες-κρατήσεις: Τ/25510-61.225, 61.215 και 88.340). Ο χώρος έχει πλήρως εκσυγχρονιστεί, ενώ σήμερα περιμετρικά της λουτρόπολης λειτουργούν ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Φέρες – Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας

Η πόλη των Φερών βρίσκεται 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, ακολουθώντας αντίστροφα τη ροή του ποταμού Εβρου. Μοναδικό θρησκευτικό μνημείο αποτελεί ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, ο οποίος θεμελιώθηκε πιθανότατα το 1152 και διασώζεται σε άριστη κατάσταση. Ο ναός, γνωστός και ως η «Αγιά Σοφιά της Θράκης», αποτελούσε το Καθολικό μοναστηριού που ίδρυσε ο Ισαάκιος Κομνηνός. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, εξαιτίας της μοναδικής πολίτικης αρχιτεκτονικής του και των τοιχογραφιών που σώζονται στο εσωτερικό του.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση για ημερήσια εξόρμηση αποτελεί το δάσος της Δαδιάς, περίπου 65 χλμ. βόρεια της Αλεξανδρούπολης. To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου είναι μία από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές παγκοσμίως. Εδώ ζουν τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Ορνιο και Ασπροπάρης), ενώ στη Δαδιά φιλοξενείται και η μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Περιπλάνηση στα μονοπάτια διάφορων επιπέδων δυσκολίας, παρατήρηση των σπάνιων πτηνών από ειδικές ξύλινες εξέδρες και άλλες οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις εντός του εθνικού πάρκου αποτελούν ιδανική εμπειρία (Κέντρο Ενημέρωσης: Τ/25540-32.209, Φορέας Διαχείρισης: Τ/25540-32.202, dadia-np.gr).

Μετάβαση

Στην Αλεξανδρούπολη θα φθάσετε οδικώς από τη Θεσσαλονίκη (300 χλμ.) μέσω της Εγνατίας Οδού (θα συναντήσετε 3 σταθμούς διοδίων, από 2,4 ευρώ για Ι.Χ.) είτε αεροπορικώς μέσω του αερολιμένα «Δημόκριτος» (Τ/25510-89.300), που βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ. ανατολικά της πόλης. Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ (ΚΤΕΛ Εβρου, Τ/25510-26.479), όπως επίσης και σιδηροδρομική σύνδεση (Τ/25510-26.395 και https://tickets.trainose.gr/dromologia/).

Διαμονή

Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία σε όλες τις κατηγορίες. Μια σίγουρη επιλογή είναι το Astir Egnatia Alexandroupolis (Πάρκο Εγνατίας, T/25510-38.000, www.astiregnatia.com) με εξαιρετικά δωμάτια, καμπάνες και σουίτες δίπλα στη θάλασσα, από 60 ευρώ/δίκλινο. Διαθέτει γυμναστήριο, εξωτερική πισίνα και πολυτελές εστιατόριο. Αλλη μία επιλογή αντίστοιχου επιπέδου είναι το Alexander Beach Hotel & Spa (2o χλμ Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, Τ/25510-39.290, www.alexbh.gr) από 65 ευρώ/δίκλινο. Προσφέρει spa θεραπείες προσώπου και σώματος, και είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις πιο υψηλές απαιτήσεις σας. Επίσης αξιόλογα ξενοδοχεία θα βρείτε στο κέντρο της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

* Σημ. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο, ενώ πολλά βγάζουν ειδικές προσφορές.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό, ποτό, γλυκό

Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά συστήνεται ανεπιφύλακτα το εστιατόριο Nisiotiko στην παραλία της Αλεξανδρούπολης (Γ. Ζαρίφη 1, Τ/25510-20.990 και 20.202, www.nisiotiko.gr).

Τα πιο καθαρά και καλοψημένα κρεατικά σερβίρονται στο αρμένικο εστιατόριο Hovoli (Μιαούλη 12, Τ/25510-37.777).

Θαλασσινούς μεζέδες με θέα τη θάλασσα θα απολαύσετε στην παραδοσιακή ταβέρνα Αγία Παρασκευή (Τ/25510-71.155), στην ομώνυμη παραλία έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Δοκιμάστε ένα δροσερό κοκτέιλ στο καφέ-μπαρ Dfriend (T/25510-81.111) πίσω από το φάρο, στην παραλία.

Απολαύστε, τέλος, μία από τις δεκάδες γεύσεις λαχταριστού παγωτού στην τζελατέρια Italos (Κανάρη 8 και Δικαστηρίων, T/ 25510-33.310).

Αγορές

Παντοπωλείο Παπανικολάου (Τ/6974-776.827). Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης θα βρείτε τα πιο αγνά τυροκομικά είδη. Η γραβιέρα, το κασκαβάλι, το τυρί σαρακατσάνικο, η φέτα φτιάχνονται στο τυροκομείο του ίδιου στη Σαμοθράκη, ενώ τα προϊόντα διατίθενται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο διαδίκτυο

Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Αλεξανδρούπολης: www.alexpolis.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή