Αυστρία / Κίτσμπουελ: Αλπικά Χριστούγεννα

Αυστρία / Κίτσμπουελ: Αλπικά Χριστούγεννα

7' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδράμουμε στα χιόνια, για σπορ στα ψηλά και γιορτές με παραμυθένια ατμόσφαιρα και ολίγον γκλάμουρ.

Χριστούγεννα και να μη μιλήσουμε για την Αυστρία, δεν γίνεται. Είναι έννοιες ταυτόσημες, όπως το χιόνι με τις χαρές του χειμώνα. Αν και εσείς ψάχνεστε ακόμη για το πού θα τοποθετήσετε τις… ελπίδες σας για λίγες ξένοιαστες διακοπές (όσο και αν το ταλαίπωρο πορτοφόλι σας φαντάζει ως άλλος δαίμων), ένα είναι βέβαιο: Οτι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πρώτη επιλογή με διαφορά από τις άλλες: τις Αλπεις και τον διαχρονικό προορισμό των ανά τον κόσμο εραστών τους, το Κίτσμπουελ. Καλά το σκεφτήκατε, γιατί τα Χριστούγεννα εδώ είναι απλώς φανταστικά, με το χιονισμένο σκηνικό να τα κάνει εντελώς ιδιαίτερα, πριν μιλήσουμε για πίστες (μερικές, μάλιστα, από τις δυσκολότερες στην Ευρώπη) και τολμηρούς σκιέρ.

Μπροστά σας, η μικρή πολιτεία -όχι σε μεγάλο υψόμετρο- με τα χρωματιστά της κουκλόσπιτα να ξεπερνάει σε γραφικότητα και τα ωραιότερα εικονογραφημένα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας. Και ανάμεσα, μικρά πανέμορφα καταστήματα, γεμάτα από χριστουγεννιάτικα classics. Φυσικά τις αποσκευές σας, εκτός από αθλητικές φόρμες, εξοπλισμό βουνού και σκι, θα τις γεμίσετε και με μερικά «βραδινά» για ώρα ανάγκης· καθότι θα βρεθείτε σε μία από τις κορυφαίες ζώνες του lifestyle διεθνώς, με άφθονο γκλάμουρ, όπου το βράδυ, ειδικά στα ξενοδοχεία, δεν σας πολυθέλει με κάζουαλ εμφάνιση. Κατά τ’ άλλα, τα γνωστά: Εξω στους δρόμους και μέσα στο κρύο και στις πούδρες χιονιού, άλογα με κουδουνάκια και έλκηθρα γύρω από την όμορφη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά – η πιο καθημερινή εικόνα.

Βρίσκεστε, πάντως, σ’ ένα προνομιούχο σημείο των Αλπεων, όπου καθιερώθηκαν τα χειμερινά σπορ στην Αυστρία αλλά και εν μέρει στην Ευρώπη. Ηταν 1893 όταν ο μεγάλος του είδους τότε αθλητής, Franz Reisch, ανέδειξε το σκι στις πλαγιές του Kitzbüheler Horn ως το σπουδαιότερο στην Αυστρία, ενώ ποτέ άλλοτε ski resort στις Αλπεις δεν είχε τόσο μεγάλη και γρήγορη εξέλιξη. Οι επόμενοι, μάλιστα, πιονιέροι του αθλήματος έγιναν και οι πρώτοι media stars των χειμερινών σπορ. Εδώ κάπου δεν πρέπει να παραλείψουμε και το ρόλο που έπαιξε πολλά χρόνια αργότερα η πολύ γνωστή ταινία «Downhill Racer» (1969), όπου ο τότε νεότατος και γοητευτικός Ρόμπερτ Ρέντφορντ έκανε πραγματικά διάσημο το Κίτσμπουελ, «γλιστρώντας» στις επικίνδυνες χιονοσκέπαστες πλαγιές της περίφημης Streif Downhill, που θεωρείται από τις δυσκολότερες πίστες στον κόσμο. Από τότε -δεκαετίες του ’50 και του ’60- και η περίφημη ομάδα «Ski Wonder Team», που μπήκε στη σφαίρα του μύθου με την ανάδειξη των μεγαλύτερων σκιέρ στον κόσμο.

Δύσκολα οι λάτρεις του αθλήματος θα βρείτε αλλού μέρος να συναγωνιστεί αυτές τις τυρολέζικες πλαγιές, που έκαναν το Κίτσμπουελ ένα από τα διασημότερα χιονοδρομικά κέντρα διεθνώς, ενώ φυσικά δεν λείπει και η πιο «νορμάλ» γκάμα με πίστες πιο βατές για εμάς τους υπολοίπους – εύκολες ή, όπως τις αποκαλούν, baby, έως μέσης δυσκολίας. Ετοιμαστείτε, λοιπόν!

Πιο χαμηλά, μέσα στην πόλη, θα ανακαλύψετε στα καταστήματα πολλά και ενδιαφέροντα παραδοσιακά είδη, αρκετά από αυτά χειροποίητα, ενώ δεν λείπουν και οι βιτρίνες με ρούχα και αξεσουάρ διεθνών οίκων μόδας για όλα τα γούστα (αλλά όχι για όλα τα μπάτζετ). Τις ώρες που δεν θα σας έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις σας, αξίζει να δείτε κονσέρτα και εκθέσεις, να επισκεφτείτε το καζίνο το απόγευμα ή να κάνετε νυχτερινές βόλτες με γόνδολα μέχρι το HahnenKammbahn για ένα αξέχαστο δείπνο υπό το φως των κεριών. Στολισμένα καφέ, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία σε κάθε γωνιά σάς θέλουν δυνατούς να δοκιμάζετε και να ενδίδετε κυρίως στις διαθέσεις των «τέκνων» σας. Και πάλι τα βράδια, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η νύχτα γίνεται μέρα στους δρόμους, στα κλαμπ, στα wine bars, όπως και στα dancing stop. Λίγο «έξω καρδιά» και διάθεση να έχετε, και τα υπόλοιπα αφήστε τα στους «ειδικούς».

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο πανέμορφο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης, το Alstadt, θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ αξίζει να παρακολουθήσετε την 62η New Years’ Day στο Rasmuleiten, την 1η Ιανουαρίου του 2016, με εκπληκτικά πυροτεχνήματα, από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, όμως, είναι η επίδειξη των φοβερών αλμάτων σκι που θα ακολουθήσει στις πίστες, ανάμεσα σε υπέροχες βραδινές λάμψεις και με περισσότερους από 30.000 τυχερούς που θα βρίσκονται εκεί. Ολοι οι alpine experts επί σκηνής!

> www.kitzbuehel.com

Στην πόλη και στα πέριξ

  • Το Μουσείο Τελεφερίκ, σε υψόμετρο 1.700, είναι η πιο ωραία ιδέα για τη θεαματικότερη θέα από ψηλά στις γύρω βουνοκορφές των Αλπεων.
  • Το αθλητικό κέντρο Aquarena με τη μεγάλη πισίνα είναι η υπόσχεση για «εξουθενωτική» χαλάρωση, που θα σας στείλει μάλλον στο ξενοδοχείο για έναν απογευματινό υπνάκο.
  • Η επίσκεψη στο γειτονικό πάρκο άγριων ζώων του Aurach είναι από τα καλύτερα για μικρούς και μεγάλους, ενώ το παγοδρόμιο στην πανέμορφη φυσική λίμνη Schwarzsee είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
  • Τα γήπεδα επίσης διάφορων σπορ, όπως το ice curling, και οι δυνατότητες για extreme sports θα σας κρατήσουν σε συνεχή εγρήγορση. Δεν βλέπω να βγάζετε εύκολα τα χιονοπέδιλα!
  • Οι διαθέτοντες αυτοκίνητο ή άλλο τρόπο να μετακινηθείτε εκτός αξίζει να δείτε στα 3 χλμ. μόλις από το κέντρο το πανέμορφο πολυτελές ξενοδοχείο Tennerhof (www.tennerhof.com). Μέσα, τυρολέζικο τυπικό με ξύλινη διακόσμηση και υπέροχα υπνοδωμάτια. Κάτω, lobby με τζάκι και πιο κάτω τραπεζαρία, πισίνα, σάουνα κ.λπ. Ο δε κήπος του για το καλοκαίρι είναι ονειρεμένος!  
  • Το Kupferplatte βρίσκεται 6 χλμ. νότια του Κίτσμπουελ, στο Jochberg, και είναι η… αναπόδραστη βόλτα με τρενάκι μέσα στο παλιό ορυχείο, καθότι εδώ η περιοχή ήταν ξακουστή για το ορυχείο της από το 1447. Το 1830 υπήρχαν 16 χλμ. υπόγειες αίθουσες (www.schaubergwerk.kupferplatte.at/en/).
  • Επιβεβλημένη, όμως, είναι και η βόλτα στο Zell Am see-Kaprun. Σε υψόμετρο 762 και απόσταση 54 χλμ. από το Κίτσμπουελ, το πανέμορφο χωριό βρίσκεται πάνω σε μια λίμνη που μοιάζει ονειρική, παγωμένη ή όχι, ανάμεσα στα βουνά. Εξαιρετικά ξενοδοχεία, 132 χλμ. χιονοδρομικές πίστες, υψηλότατου επιπέδου παροχές. Αν βρεθείτε εκεί με παιδιά, φροντίστε να βρείτε χρόνο για να επισκεφτείτε το περίφημο χειμωνιάτικο πάρκο, όπου οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα εξερευνήσουν το Junior Snow World και το Eskimo Village.

Στα… ψηλά

Σε ό,τι έχει να κάνει με χαλαρό ή, πιο σωστά, εύκολο σκι, είναι υπέροχες και ήσυχες οι μπλε διαδρομές που ξεκινούν από το Kitzbüheler Horn, ενώ οι αρχάριοι όλων των ηλικιών είναι μαζεμένοι στην περίφημη σχολή Red Devils (Josef-Herold-Strasse 23, Τ/+43 5356 62500). Το Κίτσμπουελ γενικά είναι πολύ φιλικό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, με πίστες όλων των επιπέδων και πολύ καλές σχολές. Οι «μεγάλοι» του σκι, μάλιστα, συναντιούνται εδώ κάθε Μάρτιο για το διάσημο πια Hahnenkamm Race (www.hahnenkamm.com), τους αγώνες ελεύθερης κατάβασης σε μία από τις δυσκολότερες πίστες στον κόσμο.

Μετάβαση

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Κίτσμπουελ είναι αεροπορικώς μέχρι το Μόναχο (Lufthansa, Aegean) και έπειτα να συνεχίσετε για περίπου 2 ώρες οδικώς. Η απόσταση από τη βαυαρική πόλη είναι 217 χλμ. και η διαδρομή είναι φανταστική. Αν πάλι βρίσκεστε στο Σάλτσμπουργκ, η απόσταση είναι μόλις 86 χλμ.  

Διαμονή

Είναι τόσο πολλά τα καταλύματα, που υπάρχει μια καλή περίπτωση για όλους. Εκτός μάλιστα από τα πολυτελή ξενοδοχεία, στα οποία δεν μπορείς να μην αναφερθείς, υπάρχουν και πολλά άλλα, πολύ πιο απλά, στις γύρω περιοχές.

Q! Hotel Maria Theresia (Bichlstraße 15, Τ/+43 5356 64711, www.hotel-maria-theresia.at). Από τα παλιότερα ξενοδοχεία του Τυρόλο, στο κέντρο της πόλης, πασίγνωστο για την κουζίνα του, με ημιδιατροφή έτσι κι αλλιώς. 124 ευρώ.   

A-Rosa Kitzbühel (Ried Kaps 7, Τ/+43 5356 6566 0992, www.a-rosa-resorts.de). Πολυτελείς διακοπές σε… κάστρο υπόσχεται αυτό το ξενοδοχείο στην καρδιά των Τυρολέζικων Αλπεων. 257 ευρώ.

Gartenhotel Erika (Josef-Pirchl-Straße 21, Τ/+43 5356 64885, www.erika-kitz.at). Κεντρικό ξενοδοχείο, πολύ φιλικό σε οικογένειες με παιδιά και με ωραιότατο σπα. 304 ευρώ.

Hotel Schweizerhof (Hahnenkammstraße 4, Τ/+43 5356 62735, www.hotel-schweizerhof.at). Υπέροχα δωμάτια, σπα, γυμναστήριο, πισίνα, κ.λπ. με θέα στα βουνά 256 ευρώ.

Grand Tirolia (Eichenheim 8, Τ/+43 5356 66615, www.grand-tirolia.com). Υπέροχο με κήπο, σπα, γκολφ (όταν το επιτρέπει ο καιρός!), πισίνα και παροχές. Ευρύχωρα δωμάτια με θέα και το πασίγνωστο bistro Tirolia για τοπικές λιχουδιές. 285 ευρώ.

Best Western Premier Kaiserhof (Hahnenkammstraße 5, T/+43 5356 75503, www.hotel-kaiserhof.at). Βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από το τελεφερίκ του Hahnenkamm, με ατμοσφαιρικά δωμάτια και παροχές υπέρ το δέον. 364 ευρώ.

Hotel Resch (Alfons-Petzold-Weg 2, Τ/+43 5356 62294, www.hotel-resch.at). Ομορφο και κάπως οικονομικότερο σαλέ από τα άλλα, με υπέροχη θέα από τα δωμάτια.

Hotel Zur Tenne (Vorderstadt 8, Τ/+43 5356 644440, www.hotelzurtenne.com). Μια όαση ηρεμίας, με καλοσχεδιασμένα δωμάτια, μυρωδιά ξύλου και ελάτου, γωνιές για φαγητό και γλυκό. 217 ευρώ.

Pension Brixen im Thale (Dorfstraße 90, Τ/+43 5334 30283, www.pensionbrixenimthale.at). Οικογενειακού τύπου μικρό ξενοδοχείο, σε στυλ ρουστίκ και μόλις 350 μ. μακριά από τα λιφτ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

El Moro De Venezia (Josef-Pirchl-Straße 17, T/+43 650 8307744). Κατατάσσεται στο TripAdvisor ως το δεύτερο καλύτερο από τα 79 εστιατόρια για ελαφρύ φαγητού. Ιταλικές πίτσες, ωραιότατες σαλάτες, πιάτα με θαλασσινά, κ.λπ.

SchwedenKapelle (Klausenbach 67, Τ/+43 5356 65870). Ατμόσφαιρα παλιάς εκκλησίας, όπου μέσα θα απολαύσετε τοπικές γεύσεις! Απίθανο, ε;

Velvet (Bichlstraße 5, T/+43 5356 71900, www.roesslkitz.at). Είναι το gourmet εστιατόριο του αρχοντικού ξενοδοχείου Weisses Rossl, που διαθέτει πλην των άλλων και μια εντυπωσιακότατη κάβα.

Pegelstein (6373 Kirchberg, www.bergbahn-kitzbuehel.at). Εστιατόριο που θα σας μείνει αξέχαστο με τα φρεσκομαγειρεμένα πιάτα και τις πίστες ολόγυρα, σε υψόμετρο 1.930.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή