Μόντρεαλ by locals

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις κάτοικοι μας ξεναγούν στην πιο «ευρωπαϊκή» πόλη του Καναδά.

CAFÉ SANTROPOL

3990, Rue Saint-Urbain

T/+15148423110

Καθημερινά 11.00-22.30

Μεσημεριανό από 6,5 €

Το Café Santropol, δίπλα στο λόφο Mount Royal, είναι ένα εστιατόριο που μου φτιάχνει τη διάθεση, ένα γοητευτικό μέρος όπου χαλαρώνω διαβάζοντας το βιβλίο μου και απολαμβάνοντας εξαιρετικό, υγιεινό φαγητό. Η τεράστια σάλα του είναι χωρισμένη σε «γωνιές», γεμάτες με πολύχρωμα μαξιλάρια και βιβλία που βρίσκονται στη διάθεση των πελατών – για να τα ξεφυλλίσουν ή και να τα διαβάσουν καθώς γευματίζουν. Το Café Santropol, που άνοιξε πριν από 30 χρόνια, φημίζεται για τα νόστιμα σάντουιτς, τις σαλάτες και τις σούπες του. Σήμα κατατεθέν του είναι το ψωμί: αφράτο και απλώς… τέλειο. Το μενού, εκτός από επιλογές για τους λάτρεις του κρέατος, περιλαμβάνει και υπέροχες προτάσεις για χορτοφάγους. Παραγγέλνω μισό σάντουιτς (γιατί είναι τεράστια!), μία από τις σούπες ημέρας και ένα ζεστό latte, δηλαδή τον ιδανικό συνδυασμό για ένα γρήγορο, νόστιμο και οικονομικό μεσημεριανό. Αν μάλιστα βιάζεστε, μπορείτε να το πάρετε «πακέτο».

Émilie McAllister-Lapierre


BELL CENTRE

1909, Avenue des Canadiens-de-Montréal

Τ/+15149322582

Το ωράριο λειτουργίας διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων.

Εισιτήρια από 32 €

Το Μόντρεαλ είναι ταυτισμένο με το χόκεϊ. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αγαπάτε το συγκεκριμένο άθλημα για να μπείτε στο πνεύμα του. Θα σας συνεπάρει το συναίσθημα μόλις δείτε τους φιλάθλους να κατευθύνονται μαζικά προς το Bell Centre, φορώντας με περηφάνια τις κόκκινες, άσπρες και μπλε μπλούζες των Montreal Canadiens, ζητωκραυγάζοντας υπέρ της ομάδας τους και πειράζοντας καλοπροαίρετα τους αντιπάλους. Αν τύχει να είστε στην πόλη σε ημέρα αγώνα, ενωθείτε -ψυχή τε και σώματι- με αυτούς τους 21.000 ενθουσιασμένους οπαδούς και παρακολουθήστε χόκεϊ. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 32 € και μπορεί να φτάσουν και τα 132 €, αλλά η εμπειρία αξίζει.

Émilie McAllister-Lapierre


LE COUTEAU

4627, Rue Saint-Denis

Τ/+15149400444

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00, Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 11.00-17.00

Καφές από 2 €

Λατρεύω τον καφέ, αλλά κυριολεκτικά εθίζομαι σε αυτόν όταν πιάνουν τα πρώτα κρύα. Το Le Couteau στη Saint-Denis Street, μόλις λίγα τετράγωνα από τη λεωφόρο Mont-Royal, παρότι βρίσκεται σε μια πολυσύχναστη γειτονιά, είναι λες και οι θαμώνες του το έχουν κρατήσει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Τα σκουρόχρωμα ξύλινα τραπέζια και οι πάγκοι του είναι πολύ άνετα, ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα τεμπέλικο σαββατιάτικο απόγευμα. Το προσωπικό με χαρά θα βοηθήσει να επιλέξετε τον καφέ που σας ταιριάζει, εξηγώντας τον τρόπο παρασκευής του και τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά του!

Émilie McAllister-Lapierre


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Pointe de la Cité-du-Havre

Πηγαίνω για ψάρεμα με κάθε ευκαιρία. Η αλήθεια είναι ότι στα νερά του Μόντρεαλ υπάρχουν μπόλικα ψάρια, όπως λαβράκια, πέρκες, λούτσοι και οξύρρυγχοι, που με λίγη τύχη μπορεί να τσιμπήσουν το δόλωμα και να βρεθούν στο καλάθι σας. Ο απαραίτητος εξοπλισμός θα σας στοιχίσει μόλις 16 ευρώ, ενώ θα χρειαστείτε επίσης μια άδεια, την οποία θα εφοδιαστείτε έναντι περίπου 13 ευρώ από κάποιο τοπικό κατάστημα ειδών αλιείας. Ενα από τα καλύτερα σημεία για να ρίξει κανείς το αγκίστρι του είναι στο τέλος του πάρκου Cité du Havre: ένα κομμάτι γης μεταξύ του κέντρου και του νησιού St-Helena. Πολλοί ψαράδες, μαζί τους κι εγώ, περνούν εκεί ώρες κάτω από τον ήλιο περιμένοντας την καλή ψαριά.

Jeremy Petrus


DEPANNEUR LE PICK-UP

7032, Waverly

T/+15142718011

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-19.00, Σάββατο 09.00-19.00, Κυριακή 10.00-18.00

Πιθανότατα το καλύτερο παντοπωλείο στην περιοχή Mile-End. Το κατάστημα μοιάζει βγαλμένο από άλλη δεκαετία, η ατμόσφαιρά του μου θυμίζει το Μπρούκλιν και το προσωπικό με κάνει πάντα να αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Μπορείτε να φάτε κάτι στην μπάρα ή στην αυλή, πιάνοντας θέση στα μεγάλα τραπέζια του πικνίκ. Στο μενού δεν θα βρείτε παράξενα ή πρωτότυπα πιάτα, αλλά κλασικά αγαπημένα, όπως σάντουιτς και μπέργκερ. Το ατού του είναι οι καλές πρώτες ύλες και κάποια ελαφρώς δυσεύρετα προϊόντα, όπως η μπίρα χωρίς γλουτένη! Προσφέρονται επίσης ενδιαφέροντα εργαστήρια και σεμινάρια, στα οποία μπορεί να μάθει κανείς πώς παρασκευάζονται τα λουκάνικα ή πώς καραμελώνονται τα φρούτα.

Jeremy Petrus


ORANGE ROUGE

106, De La Gauchetière Ouest

T/+15148611116

Τρίτη-Παρασκευή 11.30-15.00 και 17.00-22.30, Σάββατο 15.30-22.30

Aν και μικρή σε μέγεθος, η κινέζικη συνοικία της πόλης κρύβει αρκετά «διαμάντια». Tο σκηνικό παραμένει εδώ και χρόνια ίδιο και απαράλλαχτο, υπήρξε όμως πρόσφατα μια πολύ ενδιαφέρουσα άφιξη. Το εστιατόριο Orange Rouge κατάφερε με δυσκολία να μπει στο χάρτη της Chinatown του Μόντρεαλ -οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων καταστημάτων δεν καλοβλέπουν συνήθως τους νέους συναδέλφους-, αλλά φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Η διακριτική του διακόσμηση αποπνέει φρεσκάδα, το ίδιο όμως και η κουζίνα του: σερβίρει κορεάτικα, γιαπωνέζικα και κινέζικα πιάτα με μια… τσαχπινιά. Και αυτό γιατί ο σεφ Aaron Langille, που έχει μαθητεύσει σε εστιατόρια παγκοσμίου φήμης όπως το Noma, είναι απλώς εκπληκτικός.

Jeremy Petrus


BAR FLY

4062, St Laurent

Τ/+15142846665

Καθημερινά 16.00-02.30

Ποτήρι μπίρα 4,50 €

Βράδυ Τετάρτης, γύρω στις 22.00. Αν ψάχνετε ένα μέρος με καλή μουσική, το Bar Fly φιλοξενεί πάντα μια υπέροχη τζαζ μπάντα, ενώ χορευτές σουίνγκ ακολουθούν το ρυθμό. Μου αρέσει να πηγαίνω σε αυτό το μικρό, φιλόξενο μαγαζί παρέα με φίλους, να πίνω την μπίρα μου και να χαλαρώνω με ωραίες μελωδίες. Στα διαλείμματα, το τραπέζι του μπιλιάρδου προσφέρεται για κουβεντούλα και νέες γνωριμίες. Τα βράδια της Τετάρτης δεν χρεώνεται είσοδος, προαιρετικά όμως μπορείτε να αφήσετε χρήματα στο καπέλο που περιφέρει στο χώρο το προσωπικό.

Fiona Ham


STYLE LABO

5765, St Laurent

T/+15146589910

Δευτέρα-Τετάρτη 10.30-18.00, Πέμπτη-Παρασκευή 10.30-19.00, Σάββατο 10.30-17.00, Κυριακή 11.30-17.00

Το Style Labo, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένα εργαστήριο στυλ ή, αλλιώς, το τέλειο μέρος για να αγοράσει κανείς κάτι που δεν χρειάζεται αλλά που θα του ομορφύνει την ημέρα, το διαμέρισμα, τη ζωή! To τι μπορείτε να βρείτε εκεί δεν περιγράφεται εύκολα – ας το ονομάσουμε industrial chic ή σκοτεινά νοσταλγικό: μικροσκοπικά ή τεράστια μεταλλικά γράμματα, παλιά γραμματόσημα, φωτογραφίες μεταμορφωμένες σε καρτ ποστάλ, μια σημαία της πρώην ΕΣΣΔ κ.ά. Οι τιμές του είναι υψηλές, αλλά, ακόμη και αν δεν ψωνίσετε τίποτα, η επίσκεψη αξίζει τον κόπο.

Jeremy Petrus


TΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΜΠΑΡ ΤΗΣ PARC AVENUE

5295, Parc Avenue

Τ/+15145085295

Καθημερινά 17.00-03.00

Κοκτέιλ 9 €

Το μυστικό μπαρ της οδού Parc είναι μια μοναδική εμπειρία. Μια σειρά από ασπροβαμμένα σκαλιά οδηγεί στο εσωτερικό του, όπου μπάρμεν με σμόκιν σερβίρουν κλασικά κοκτέιλ, υπέροχα φυτά -τα γνωστά πουλιά του παραδείσου- αναρριχώνται στους τοίχους και σάουντρακ ιταλικών ταινιών επενδύουν μουσικά το σκηνικό, το οποίο ολοκληρώνουν ο χαμηλός φωτισμός και οι ανεμιστήρες οροφής που γυρνούν νωχελικά. Ανακαλύψτε τη μαροκινή «κρυψώνα» στο πίσω μέρος του μπαρ, όπου το φως των φαναριών δημιουργεί σκιές στους μαύρους τοίχους, περσικά χαλιά συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα και στη ζεστασιά στο χώρο, ενώ καναπέδες-αντίκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για από καρδιάς συζητήσεις υπό το φως των κεριών. Είναι το τέλειο μέρος για να διατηρήσει κανείς την ανωνυμία του. Πηγαίνω εκεί για τα παπιγιόν, για το sabrage (σ.σ. άνοιγμα της σαμπάνιας με χρήση ξίφους), για τον πιανίστα τα βράδια της Πέμπτης και επειδή ο Χέμινγουεϊ θα το ενέκρινε.

Melissa Salvaggio


ATWATER MARKET

138, Avenue Atwater

Δευτέρα-Πέμπτη 07.00-18.00, Παρασκευή 07.00-20.00, Σάββατο-Κυριακή 07.00-17.00

Επί 12 μήνες το χρόνο αυτό είναι με διαφορά το αγαπημένο μου μέρος στο Μόντρεαλ. Πρόκειται για μια αγορά παραγωγών κοντά στο κανάλι Lachine, όπου πηγαίνω κάθε Σαββατοκύριακο για να τσιμπολογήσω το κατιτίς μου και να αγοράσω φρέσκα προϊόντα κατευθείαν από το χωράφι. Στους πάγκους θα βρείτε λουλούδια, φρούτα, λαχανικά αλλά και ένα από τα καλύτερα καταστήματα τυριών στην πόλη, το «Fromagerie Atwater». Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η αγορά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και γεμίζει κόσμο. Αν κατά τη διάρκεια της βόλτας μού μείνει χρόνος, θα κάνω οπωσδήποτε δώρο στον εαυτό μου μία από τις καταπληκτικές πίτσες της Pizza Mia ή θα στηθώ στην ουρά για ένα σάντουιτς από το αρτοποιείο Première Moisson.

Émilie McAllister-Lapierre

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή