Βουδαπέστη by locals

6' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη σε μία από τις πιο ρομαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

PALOMA

Kossuth Lajos utca 14

T/+36202520411

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00, Σάββατο 11.00-15.00

Δωρεάν

Οι εσωτερικές αυλές αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής κουλτούρας της Βουδαπέστης από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε μία από τις εκατοντάδες εσωτερικές αυλές της πόλης, μια ομάδα από περίπου 40 σχεδιαστές δημιούργησαν το Paloma, το δικό τους «καταφύγιο» έμπνευσης και δημιουργίας. Μοιράζονται δέκα εκθεσιακούς χώρους τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και στους δύο πρώτους ορόφους του διπλανού κομψού, ανακαινισμένου κτιρίου. Θα βρείτε αυθεντικά ουγγρικά κομψοτεχνήματα, ιδανικά για δώρα και αναμνηστικά, κοσμήματα σε όλα τα σχήματα, χρώματα, στυλ και τιμές, ρούχα, τσάντες, παπούτσια και πολλά ακόμη. Ενα από τα αγαπημένα μου καταστήματα είναι το Vadjutka, ενώ, όταν έχω όρεξη για καφέ και γλυκό, τρέχω στο Auguszt Cukraszda.

HÉLENE BIENVENU


TAMP & PULL

Czucor utca 3

Τ/+36306683051

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-19.00, Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακή 12.00-16.00

Εσπρέσο: 1,30 €

Ο ιδιοκτήτης του, κορυφαίος barista, σχεδίασε και κατασκεύασε μόνος του τον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού, ενώ επιλέγει τα καλύτερα χαρμάνια στην πόλη. Στο Tamp & Pull θα γευτείτε υπέροχο καπουτσίνο, εξαιρετικό εσπρέσο και φανταστικό λάτε, θα σας ενθουσιάσει όμως και ο καφές φίλτρου, που παρασκευάζεται σε καφετιέρα με έμβολο. Θα σας εντυπωσιάσουν επίσης, εκτός από τις ποικιλίες που εναλλάσσονται κάθε μήνα και διαφέρουν ανάλογα με το είδος του καφέ (άλλο χαρμάνι χρησιμοποιείται για εσπρέσο και ριστρέτο, άλλο για ροφήματα με γάλα, άλλο για τους specialty από επιλεγμένες φάρμες), και οι μηχανές παρασκευής. Το προσωπικό είναι εξαιρετικά φιλικό και εξυπηρετικό -αγαπά και τα σκυλιά- και σίγουρα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καφέ που θα σας φτιάξει τη διάθεση.

TIMEA SZODORAI


DANDAR FÜRDO

Dandar utca 5-7

Τ/+3612157084

Δευτέρα-Παρασκευή 06.00-20.00, Σάββατο-Κυριακή 08.00-18.00

Είσοδος: 5 €

Τα θερμά λουτρά είναι βασικό στοιχείο της ουγγρικής κουλτούρας και παράδοσης. Η Βουδαπέστη είναι η μοναδική πρωτεύουσα της ηπειρωτικής Ευρώπης που διαθέτει ιαματικές πηγές. Σε όλη την πόλη θα βρείτε εξαιρετικά spa, συχνά ιστορικής σημασίας, που συνδυάζουν την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια με τις θεραπευτικές υπηρεσίες. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο πορτοφόλι σας: από τα πολυτελή Gellért, Széchenyi, Rudas, Lukacs και Kiraly έως το Dandar, ένα από τα πιο οικονομικά spa της πόλης, που φημίζεται για την ποιότητα των ιαματικών νερών του. Αν και… χαμηλού προφίλ, έχει ιστορία δεκάδων χρόνων, που ξεκινά από την εποχή που οι εργάτες το χρησιμοποιούσαν ως δημόσιο λουτρό. Ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1970, διαθέτει δύο μικρές πισίνες με νερό στους 35 και 38 βαθμούς Κελσίου, άλλη μία στους 20 βαθμούς, αλλά και φινλανδική σάουνα.

HÉLENE BIENVENU


TOLDI

Bajcsy-Zsilinszky ut 36-38

Τ/+36302296245

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-00.00, Σάββατο-Κυριακή 12.00-04.00

Μπίρα: 1,60 €

Ανοιξε το 1932, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το κατέλαβαν εξτρεμιστές και είναι γνωστό ως το δεύτερο σινεμά στον κόσμο που πρόβαλλε τρισδιάστατες ταινίες. Μέχρι την «αναγέννησή» του πριν από μερικά χρόνια, το Toldi θεωρείτο ένας παρακμιακός κινηματογράφος για κουλτουριάρηδες. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή πολυλειτουργικό χώρο τέχνης, τον οποίο τιμούν… δεόντως από το πρωί μέχρι το βράδυ οι χίπστερ αλλά και οι λάτρεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ηλεκτρονικής μουσικής και των indie ταινιών. Το κλαμπ του κερδίζει τις εντυπώσεις με τους γυάλινους «τοίχους» και τη μίνιμαλ διακόσμηση, ενώ το προσωπικό είναι ευγενικό, γρήγορο και φιλικό. Σας εγγυώμαι ότι, αν το επισκεφθείτε για ένα χαλαρό πρωινό, δεν θα φύγετε προτού παρακολουθήσετε μια ωραία ταινία το απόγευμα και διασκεδάσετε με την ψυχή σας μέχρι αργά το βράδυ.  

TAMAS TOSSENBERGER


POZSONYI KISVENDÉGLO

Radnoti Miklos u. 38

Τ/+3617874877

Καθημερινά 09.00-23.00

Chowder: 4 €

Φανταστείτε ένα απλό, φιλικό και φασαριόζικο ουγγρικό εστιατόριο, διαρκώς γεμάτο, όπου όμως ως εκ θαύματος πάντα βρίσκεις τραπέζι. Οι μερίδες είναι τεράστιες, αλλά οι τιμές χαμηλές και τους καλοκαιρινούς μήνες η βεράντα του σκέτη απόλαυση. Μόλις σας περιέγραψα το αγαπημένο μου εστιατόριο στη 13η συνοικία της Βουδαπέστης, το Pozsonyi Kisvendéglo. Βρίσκεται στην οδό Pozsonyi, έναν ήσυχο δρόμο γεμάτο μικρά μαγαζιά, δέντρα και ζευγαράκια που απολαμβάνουν ήρεμους περιπάτους. Πριν πάτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει κράτηση. Παρότι ο προσφερόμενος κατάλογος είναι αρκετά εκτενής, θα σας συμβούλευα να παραγγείλετε ένα απλό ουγγρικό πιάτο (όπως το chowder: σούπα με ψάρια και στρείδια) και να χαρείτε τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τη συντροφιά σας.

MICHAL MIMON


IVOCSARNOK

Erzsébet hίd (στο τέλος της Βούδας)

Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 11.00-18.00,

Τρίτη, Πέμπτη 07.00-14.00

Ποτήρι νερό: 0,10 €

Δεν είναι από τα μέρη που έχετε συνηθίσει να επισκέπτεστε. Αν όμως θέλετε να προλάβετε μια σειρά από παθήσεις -από ρευματισμούς μέχρι υπέρταση-, πιείτε ένα ποτήρι ιαματικό νερό κατευθείαν από τη θερμή πηγή του Rudas Ivόcsarnok. Διαθέτει μόνο μία αίθουσα, στην οποία συχνά θα δείτε ηλικιωμένους να περιμένουν τη σειρά τους με τα άδεια μπουκάλια τους. Αφού πληρώσετε στο ταμείο και πάρετε την απόδειξή σας, σταθείτε μπροστά από τις τρεις βρύσες και γεμίστε την κούπα ή το δοχείο σας. Δείτε το σαν φάρμακο: το νερό βγαίνει ζεστό, ενώ ο τύπος με την υψηλή συγκέντρωση θείου έχει δυσάρεστη οσμή. Ισως δυσκολευτείτε να εντοπίσετε την πηγή, βρίσκεται στην πλευρά της Βούδας κοντά στη γέφυρα Erzsébet.

KΑLMΑN FARAGΟ


MÜSZI – MUVELODÉSI SZINT

Blaha Luzja tér 1

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 14.00-20.00

Μπίρα: 1,60 €

Πρόσφατη προσθήκη στο χάρτη των εναλλακτικών χώρων διασκέδασης της Βουδαπέστης, το Müszi είναι στην ουσία ένα μεγάλο σαλόνι που μπορεί κανείς να επισκεφθεί όποτε θέλει. Εχει αναπαυτικούς καναπέδες, επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι και πινγκ πονγκ, καρέκλες και βέβαια ένα καφέ-μπαρ. Εκτός από τα άλλα, διαθέτει και αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορες εκδηλώσεις, καθώς τοπικές οργανώσεις και οργανισμοί πραγματοποιούν εδώ τα εργαστήρια και τα συνέδριά τους. Στο Müszi στεγάζονται επίσης τοπικές MKO, λειτουργεί ένας co-working space, ενώ υπάρχει και… θερμοκήπιο! Αυτά την ημέρα. Το βράδυ θα απολαύσετε συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά μέχρι τις 11, γιατί μετά κλείνει!

HÉLENE BIENVENU


CAPA CENTER

Nagymezo utca 8

Τ/+3614131310

Δευτέρα 14.00-21.00, Τρίτη-Παρασκευή 14.00-19.00, Σάββατο-Κυριακή 11.00-19.00

Είσοδος: 5 €

Ο διάσημος Ούγγρος φωτορεπόρτερ Robert Capa έδωσε το όνομά του σε ένα χώρο αφιερωμένο στη φωτογραφία -κατά κύριο λόγο- αλλά και στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες. Λειτουργεί από το 2013 και φιλοξενεί πάντα ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και μέσων προβολής, επιβεβαιώνοντας την παράδοση που θέλει την Ουγγαρία να έχει υπάρξει διαχρονικά φυτώριο παγκόσμιας κλάσης φωτογράφων, όπως ο Brassai και ο André Kertész. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο  www.capacenter.hu για πληροφορίες σχετικά με τα events που «τρέχουν» αυτή την περίοδο – το φωτορεπορτάζ έχει πάντα την τιμητική του. 

HÉLENE BIENVENU


ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΕΣ ΜΝΗΜΕΙΟ

Νησί της Μαργαρίτας

24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Κάποιοι το θεωρούν υπέροχο, κάποιοι απαίσιο. Για μένα, το μνημείο που χτίστηκε το 1973 για να τιμήσει την εκατοστή επέτειο από την ένωση των πόλεων Βούδα, Ομπούντα και Πέστη (για τη δημιουργία της Βουδαπέστης) είναι κάπως… περίεργο. Πρόκειται για ένα μοναδικό μεταλλικό γλυπτό που θα αντικρίσετε προσεγγίζοντας το νησί της Μαργαρίτας από τη νότια πλευρά, μέσω της ομώνυμης οδού, δίπλα στο σιντριβάνι. Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς με ακρίβεια τους δύο σπιροειδείς πύργους που το αποτελούν, γι’ αυτό θα σας συμβούλευα να τους δείτε με τα μάτια σας. Αν τυχόν ανακαλύψετε κάποιο κρυμμένο μήνυμα πάνω στο αρκουδάκι, στις χειροβομβίδες, στον πολυέλαιο και στην επιγραφή «Επανάσταση! Επανάσταση! Επανάσταση!» που θα βρείτε πάνω στο μνημείο, μην παραλείψετε να μου το πείτε!  

KALMAN FARAGO


MOZAIK TEAHΑZ ES KΑVÉZΟ

Kiraly utca 18

Τ/+362667001

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-22.30, Σάββατο-Κυριακή 10.00-22.30

Τσάι: 2,5 €

Εδώ και μία δεκαετία αυτό το τεϊοποτείο στο κέντρο της Βουδαπέστης γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Πήρε το όνομά του -Mozaik- από το μωσαϊκό που βρίσκεται στον τοίχο δεξιά και απεικονίζει μια ρωμαϊκή μορφή. Τις κρύες μέρες θα σας ζεστάνει εκεί η φιλική ατμόσφαιρα αλλά και μια ποικιλία από υπέροχους καφέδες, τσάγια (το τσάι βοτάνων είναι το αγαπημένο μου) και ζεστές σοκολάτες, ενώ θα σας χαλαρώσουν τα αναπαυτικά πουφ και οι καναπέδες. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε εδώ το πρωινό σας, αλλά και να παραγγείλετε κάποια από τις νόστιμες πίτες ή τα κις του μενού για μεσημεριανό. Η τελευταία… μόδα θέλει τους πελάτες να γράφουν στους τοίχους του μαγαζιού. Ηδη κάποιοι έχουν αφήσει το σημάδι τους εκεί. Μη διστάσετε να κάνετε κι εσείς το ίδιο!  

JULIANNA KATO

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή