Δουβλίνο by locals

6' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας προτείνουν τα αγαπημένα τους μέρη στην πιο νεανική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την πατρίδα του Τζέιμς Τζόις και της μπίρας Γκίνες.

John Fallons

129 The Coombe, Dublin 8

T/+35314542801

Δευτέρα-Πέμπτη 10.30-23.30, Παρασκευή και Σάββατο 10.30-00.30, Κυριακή 12.30-23.00

Μπίρα: 5 €

Οσο παράδοξο κι αν σας ακούγεται, είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς μια αυθεντική ιρλανδέζικη παμπ στο Δουβλίνο! Κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου, όμως, σας περιμένει για… «προσκύνημα» μία από αυτές τις καταπληκτικές μικρές παμπ. Στου John Fallons θα διαπιστώσετε την κλασική έλλειψη χώρου που χαρακτηρίζει τις παμπ της Ιρλανδίας, με μια σειρά χαμηλά τραπέζια στη μία πλευρά και σκαμπό στο μπαρ. Οσο γεμάτη κι αν είναι, σίγουρα θα καταφέρετε να βολευτείτε σε μια γωνιά της, γεγονός που θα σας βοηθήσει να πιάσετε εύκολα κουβέντα με τους θαμώνες της. Μην πάτε πεινασμένοι, γιατί το μόνο φαγητό που σερβίρεται εδώ είναι ζεστό σάντουιτς, όπως σε κάθε αυθεντικό ιρλανδέζικο μπαρ που σέβεται τον εαυτό του!

– KEVIN GLEESON


Προάστιο Sutton

Sutton

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Είκοσι λεπτά με το τρένο από το σταθμό Connolly βρίσκεται το προάστιο Sutton. Περπατώντας στα δρομάκια του, θα εντοπίσετε μερικά πολύ όμορφα καφέ και κάποιες παμπ, ένα σούπερ μάρκετ, αλλά, κυρίως, μια πανέμορφη παραλία στο τέλος του δρόμου που ξεκινά από τις γραμμές του τρένου. Απλώς αναζητήστε την ταμπέλα που γράφει «Παραλία» και έπειτα από 10-15 λεπτά περπάτημα -και αφού δείτε τις όμορφες βίλες του Sutton-, θα φτάσετε στη μοναδική προσβάσιμη για το κοινό ακρογιαλιά της περιοχής. Είναι τεράστια και υπέροχη. Εχω ακούσει ότι ακόμη και ντόπιοι κλείνουν μερικές διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Marine της περιοχής, για να ξεφύγουν από τη θορυβώδη πόλη και να αναπνεύσουν τον θαλασσινό αέρα. Και δεν έχουν άδικο.

– ALINA ECKE


Kaph

31 Drury Street

Τ/+35316139030

Δευτέρα-Σάββατο 08.30-19.00, Κυριακή

11.45-18.00

Πράσινο τσάι λάτε: 2,60 €

Σε αυτό το συμπαθητικό καφέ με τη γοητευτική διακόσμηση θα δοκιμάσετε εκπληκτικά ροφήματα και εξαιρετικές ποικιλίες καφέ. Ξεκινάω με πράσινο τσάι σε σκόνη μάτσα λάτε, σωστή καλλιτεχνική δημιουργία. Λυπάμαι να καταστρέψω το όμορφο άσπρο δέντρο από αφρό που έχει σχεδιάσει ο μπαρίστα πάνω στην πράσινη επιφάνεια, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ και πίνω μεγάλες ζεστές γουλιές. Καθώς σηκώνω το κεφάλι για την τελευταία ρουφηξιά, εντοπίζω σε ένα ράφι μια σακούλα καφέ από την Κόστα Ρίκα – έχω αδυναμία στις ποικιλίες καφέ της Λατινικής Αμερικής. Επόμενη στάση στο ταμείο και μετά απευθείας στο σπίτι. Ανυπομονώ να τον δοκιμάσω.

– BARRY HUGHES


Opium Rooms

Liberty Lane, Dublin 2

Τ/+35315267711

Τρίτη-Πέμπτη 22.00-02.30, Παρασκευή και

Σάββατο 22.30-03.00

Ουίσκι Jameson: 5,40 €

Ξεκίνησε με το όνομα The Mean Fiddler πριν από μερικά χρόνια. Λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε «The Village» και φιλοξένησε στη σκηνή του την εκπληκτική Amy Winehouse στη διάρκεια της τουρνέ για την παρουσίαση του πρώτου της άλμπουμ «Frank» – για όσους την είδαμε ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Εδώ και κάποιους μήνες παραχώρησε τη θέση του στο Opium Rooms και άλλαξε ολοκληρωτικά, αντικαθιστώντας το παρωχημένο ντεκόρ του προκατόχου του με τη νέα σκοτεινή και φαινομενικά παρακμιακή αισθητική του. Φιλοξενεί γνωστούς DJs και παίζει καλή μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

– BARRY HUGHES


Mish.Mash

66 Capel Street

Τ/+35315561080

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00-21.00

Μούσλι: 5 €

Τα πρώτα πράγματα που θα σας τραβήξουν την προσοχή είναι ο δίσκος με τα σάντουιτς και την ταμπελίτσα «Πρώτα, όμως, καφέ!» και η φράση «Μη φοβάστε, μπείτε!» που είναι γραμμένη στο τζάμι του παραθύρου. Αν δεχτείτε την παραίνεση, θα βρεθείτε σε ένα όμορφο, ήσυχο μέρος, λίγο παράδεισος των χίπστερ και λίγο γκαλερί, όπου θα βρείτε αντικείμενα τέχνης που θα ταίριαζαν σε οποιοδήποτε μαγαζί με αντίκες – ένα συνονθύλευμα από έπιπλα, ακόμα και πολύχρωμα χάρτινα mobiles σαν αυτά που κρεμάμε στις κούνιες των μωρών. Λατρεύω να τρώω μούσλι με φρεσκοκομμένα φρούτα, μέλι και γάλα σε λεπτεπίλεπτα πορσελάνινα μπολάκια της γιαγιάς. Παρότι στα τραπέζια μερικοί θαμώνες γράφουν σε φρενήρεις ρυθμούς σε λάπτοπ ή σημειωματάρια και άλλοι είναι απορροφημένοι σε συζητήσεις, επικρατεί μια απρόσμενη ησυχία, που καθιστά αυτό το μέρος ιδανικό για μια ολιγόωρη απόδραση από την καθημερινότητα. Απολαύστε το νόστιμο φαγητό και τον καλό καφέ, χαζέψτε τα αντικείμενα τέχνης και χαλαρώστε!

– LUCIE RYAN DONNELLY


Irish Design Shop

Drury Street 41

Τ/+35316798871

Δευτέρα-Τετάρτη 10.00-18.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή 12.00-18.00

Prints: 25 €

Αν ψάχνετε για το τέλειο αναμνηστικό από την επίσκεψή σας στο Δουβλίνο, θα το βρείτε σε αυτό το κατάστημα. Λειτουργεί από το 2008, με σκοπό να προωθήσει όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία και τα προϊόντα τους. Στα ράφια του θα βρείτε σημειωματάρια με λινά εξώφυλλα, μαντίλια πλεγμένα στο χέρι και καπέλα από την περιοχή Donegal. Πάντα μου αρέσει να πετάγομαι εδώ όταν αναζητώ δώρα για φίλους που ζουν στο εξωτερικό. Πάνω από το μαγαζί βρίσκεται ένα εργαστήριο κατασκευής μεταλλικών αντικειμένων και κοσμημάτων, τα οποία πωλούνται στο Irish Design Shop. Τα ζευγάρια που έρχονται τα Σαββατοκύριακα μπορούν να σχεδιάσουν τις βέρες τους.

– KEVIN GLEESON


Ινστιτούτο Ιρλανδικού Κινηματογράφου

6 Eustace Street, Temple Bar

Τ/+35316795744

Καθημερινά 12.00-22.00

Εισιτήριο: 7,60 €

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια το ινστιτούτο προωθεί και προβάλλει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Μετακόμισε στην περιοχή Temple Bar όταν εκεί δεν υπήρχαν παρά μόνο βρώμικα σοκάκια και άνοιξε το δρόμο για την ανοικοδόμησή της. Φιλοξενείται σε ένα γεωργιανό κτίριο με ένα εντυπωσιακά φωτεινό αίθριο. Διαθέτει τρία σινεμά, καφέ, μπαρ και βιβλιοπωλείο. Μερικές προβολές είναι δωρεάν, ενώ για άλλες απαιτείται κάρτα μέλους. Μπορείτε να προμηθευτείτε προσωρινή κάρτα μέλους με 1 ευρώ ή ετήσια με 25 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες και κλασικές ταινίες. Μία από τις πρώτες μου κινηματογραφικές αναμνήσεις είναι όταν παρακολουθούσα εκεί ταινίες του Χίτσκοκ με τους γονείς μου. Κάθε μήνα οργανώνονται events αλλά και θεματικές προβολές, όπως φεστιβάλ τρόμου και γαλλικής γλώσσας.

– JESS LACEY


Εθνικός Βοτανικός Κήπος

Botanic Road, Glasnevin, Dublin 9

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00

Δωρεάν

Δημιουργήθηκε το 1795 και περιλαμβάνει όμορφα βικτωριανά θερμοκήπια με τροπικά φυτά και λουλούδια, έναν κήπο λαχανικών και συστοιχίες εξωτικών δέντρων. Βρίσκεται σε απόσταση… ασφαλείας από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και είναι ιδανικό μέρος για έναν χαλαρωτικό περίπατο τις ηλιόλουστες μέρες. Ο κήπος είναι γεμάτος σκίουρους και, αν δεν φοβάστε μη σας δαγκώσουν, δώστε τους ένα μικρό σνακ – κανονικά δεν επιτρέπεται, αλλά είναι διασκεδαστικό. Στην είσοδο υπάρχει καφέ και πωλητήριο, ενώ στην κοντινή παμπ Gravediggers θα δοκιμάσετε την καλύτερη Γκίνες στο Δουβλίνο.

– JESS LACEY


Βιβλιοθήκη Marsh’s  

Saint Patrick’s Close

Τ/+35314543511

Δευτέρα και Τετάρτη-Παρασκευή 09.30-17.00, Σάββατο 10.00-17.00

Από 3 €

Ανοιξε το 1707 και είναι η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία. Στα τραπέζια της έχουν καθίσει για να μελετήσουν ο Τζέιμς Τζόις και ο συγγραφέας του «Δράκουλα» Μπραμ Στόκερ. Βγαίνοντας από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου, στρίψτε αριστερά, περάστε τη μικρή πύλη και θα βρεθείτε σε μια καλά κρυμμένη περιοχή της πόλης. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1916, στρατιώτες έδωσαν μάχη κρυμμένοι πίσω από τα παράθυρα του κτιρίου -σε ένα από αυτά διακρίνεται μια μεγάλη τρύπα από σφαίρα- και κάποιοι από αυτούς έγραψαν το όνομά τους στις ξύλινες πόρτες της, όπου διακρίνονται ακόμα. Στα ράφια της υπάρχουν βιβλία 300 ετών, ενώ κάποια από αυτά, προκειμένου να τα προστατέψουν από τους επιτήδειους κλέφτες, μπορείτε να τα διαβάσετε μόνο μέσα σε κλειδωμένα κελιά.

– KEVIN GLEESON


Arts And Business Campus

40 Drumcondra Road Lower

Τ/+353858755095

Καθημερινά 08.30-22.00

Μεγάλη πίτσα: +/-13 €

Μία επίσκεψη είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για τη Μέκκα των τεχνών. Το παλιό σχολείο των κωφών έχει μετατραπεί σε κέντρο τέχνης και επιχειρηματικότητας. Δημιουργήθηκε με την πρόθεση να αυτοχρηματοδοτείται και να λειτουργεί συνεργατικά, ένα μοντέλο που αποδεικνύεται επιτυχημένο. Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν: καφέ, κατάστημα τροφίμων ολικής άλεσης, γκαλερί, πιτσαρία, μαγαζί με ντόνατ, χώροι εργασίας και ένας για χαλάρωση με καναπέδες και ξυλόσομπα. Επίσης, γυμναστήριο, σχολές χορού, μουσικής, θεάτρου, στούντιο φωτογραφίας και τέχνης, και άλλα πολλά, που γίνονται συνεχώς περισσότερα!

– LUCIE RYAN DONNELLY

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή