Βαρσοβία by locals

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πανέμορφη παραποτάμια πρωτεύουσα, με τη γραφική παλιά πόλη.

Izumi

Mokotowska 17

Τηλ. +48 22-8257950

Δευτέρα-Πέμπτη 12.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο 12.00-00.00, Κυριακή 12.00-22.00

Σούσι μάκι σολομού: 5 €

Το παραδέχομαι, είμαι εθισμένη. Και παρότι το γνωρίζω, δεν θέλω να κάνω κάτι για να το αλλάξω. Ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, όταν πρωτοπήγα στο Izumi. Μου το σύστησαν ως το «καλύτερο σούσι μπαρ της Βαρσοβίας» και δεν έλεγαν ψέματα. Δοκιμάστε γλυκά ρολά που λιώνουν στο στόμα, με δέρμα σολομού, τόνο με πικάντικο πράσο, τσιπούρα με τυρί Philadelphia, κοτόπουλο με αβοκάντο και, πιστέψτε με, θα εθιστείτε κι εσείς. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι ο σεφ του Izumi, Alon Than, βραβεύτηκε το 2015 με το World Sushi Cup Japan.

– KASIA BONI


ΚΗΠΟΙ plots

Rostafińskich street

Δωρεάν

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις μια ζεστή ημέρα είναι μια βόλτα στη δροσερή όαση του πάρκου Pola Mokotwskie, αλλά και στους γειτονικούς μικρούς ιδιωτικούς κήπους, που χρονολογούνται από το κομμουνιστικό παρελθόν της πόλης (ονομάζονται ogrodki dzialkowe ή garden plots). Θα εντυπωσιαστείτε από το πλήθος τους αλλά και τη διαφορετική εμφάνισή τους: κάποιοι έχουν γρασίδι και λουλούδια, άλλοι είναι επιμελώς ατημέλητοι, ενώ άλλοι είναι γεμάτοι με λουλούδια ή δέντρα. Πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες, οπότε δεν μπορείτε να μπείτε, αλλά αξίζει να περιηγηθείτε στην περιοχή περπατώντας στα δρομάκια που περνούν ανάμεσά τους.

– KASIA BONI


Relaks

Puławska 48

Δευτέρα-Παρασκευή 07.30-20.00,

Σάββατο 09.00-19.00, Κυριακή 09.00-18.00

Καφές: 2,20 €

Είναι το αγαπημένο μου στέκι, πρώτον διότι έχουν τον καλύτερο καφέ στην πόλη και δεύτερον διότι βρίσκεται απέναντι από το σπίτι μου! Μάλιστα η φήμη του έχει εξαπλωθεί τόσο, που φέτος το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι οι πελάτες που παίρνουν καρέκλες για να καθίσουν έξω, καταλαμβάνοντας ακόμα και θέσεις πάρκινγκ. Αν σας αρέσει ο καφές, δοκιμάστε τον «σοκολατένιο τρόμο» (διπλός εσπρέσο με σοκολάτα) ή «το ίδιο όπως χθες» (εσπρέσο, σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, γάλα και πάγος). Αν όχι, ζητήστε λεμονάδα, σοκολάτα με τσίλι και μίλκσεϊκ. Θα βρείτε επίσης σπιτικά κέικ, σάντουιτς, μάφιν και τάρτες.

– KASIA BONI


Spiskowcy Rozkoszy

Żurawia 47

Τηλ. +48 79-6671950  

Καθημερινά 16.00-23.00

Mπίρα: 2,20 €

Περισσότερα από πενήντα είδη μπίρας, επιτραπέζια παιχνίδια και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μπαρ μπορεί κανείς να διασκεδάσει με φίλους ή απλώς να χαλαρώσει διαβάζοντας. Αν πάλι ψάχνετε καλή παρέα, επιλέξτε ένα από τα μεγάλα τραπέζια που υπάρχουν στο χώρο και συχνά τα μοιράζονται έξι, οχτώ ή και δέκα άτομα, και φορέστε το πιο φιλικό σας χαμόγελο – είναι βέβαιο ότι οι θαμώνες θα το εκτιμήσουν και θα σας ανταποκριθούν. Αν πεινάτε, υπάρχει μενού με νόστιμα σνακ και, αν διψάτε, είπαμε, είναι ο παράδεισος της μπίρας.

– MAGDA PRZEDMOJSKA


Pan tu nie STAL

Koszykowa 34/50

Τηλ. +48 22-7887772

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-19.00

Παντελόνι: 34 €

Το όνομα του καταστήματος σημαίνει «Δεν στεκόσουν εδώ» και είναι μια φράση που καθιερώθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο στις ουρές που σχημάτιζαν οι Πολωνοί για την προμήθεια της ημερήσιας μερίδας τροφίμων. Η εταιρεία υπήρχε ήδη online και πρόσφατα άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στη Βαρσοβία. Στα ράφια θα βρείτε κυρίως ρούχα (από παντελόνια μέχρι μαντίλια), αλλά και τσάντες, καρφίτσες, σημειωματάρια. Τα Τ-shirts είναι ιδιαίτερα και δημοφιλή, με αστεία σλόγκαν ή λέξεις γραμμένα πάνω τους.

– MAGDA PRZEDMOJSKA


Sniadaniownia

Jarosława Dąbrowskiego 38

Τηλ. +48 50-7066072

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-14.00,

Σάββατο-Κυριακή 09.00-14.00

Γκρανόλα (μείγμα με δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα): 2,50 €

Το επιχείρημα του φίλου που με έπεισε να επισκεφτώ αυτό το στέκι ήταν ότι από τότε που το ανακάλυψε δεν τρώει στο σπίτι του τα Σαββατοκύριακα. Αργησα να πειστώ και το μετάνιωσα. Τώρα πια το Sniadaniownia είναι η κορυφαία επιλογή μου, κυρίως για πρωινό. Εχει ό,τι θα μπορούσατε να ονειρευτείτε: κρεμώδες τυρί κότατζ, αυγά, γκρανόλα με φρούτα και γάλα (ή γάλα σόγιας ή γιαούρτι) και φυσικά καφέ, τσάι, χυμούς και μίλκσεϊκ. Μετά τις 12.30 σερβίρονται επίσης ζυμαρικά. Επιτρέπονται τα σκυλιά. Μην απογοητευτείτε που κλείνει λίγο μετά το μεσημέρι, άλλωστε είναι εκεί για να σερβίρει το καλύτερο πρωινό!

– MAGDA PRZEDMOJSKA


Οικία Keret’s

Chłodna 22

Ελάχιστη δωρεά: 4,50 €

Ο Etgar Keret είναι Ισραηλινός συγγραφέας, πολύ δημοφιλής στην Πολωνία – είμαι κι εγώ θαυμαστής του! Οταν βρίσκεται στη Βαρσοβία, μένει σε ένα μοναδικό σπίτι, μεταξύ των κτιρίων των οδών Chlodna 22 και Zelazna 74, το οποίο κατασκεύασε ο νεαρός αρχιτέκτονας Jakub Szczesny. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι κατέλαβε κενό χώρο μόλις 152 εκατοστών, μια μικρή λωρίδα μεταξύ δύο άλλων κτιρίων, ενώ το κτίσμα σε ένα σημείο του έχει πλάτος μόλις 92 εκατοστά! Είναι ένα περίεργο, αλλά πολύ ενδιαφέρον δείγμα αρχιτεκτονικής. Βέβαια, αν κάποιος δεν ξέρει πού πρέπει να κοιτάξει, ίσως να το προσπεράσει. Οταν στο σπίτι δεν μένει ο διάσημος ένοικός του, χρησιμοποιείται ως στέκι καλλιτεχνών.

– NITZAN REISNER


Gablotka

Marszałkowska 41

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Η Mirella von Chrupek είναι μια εκκεντρική καλλιτέχνις, φωτογράφος, μπλόγκερ και συλλέκτρια. Η ειδικότητά της είναι ότι φτιάχνει υπέροχους κόσμους και παραμυθοχώρες σε μινιατούρες. Εμφανίζει, ως διά μαγείας, απίστευτα πλάσματα, ζωντανεύει όμορφες κούκλες με μεγάλα μάτια, γεμίζει τη Βαρσοβία δεινόσαυρους, ουράνια τόξα και πυγολαμπίδες. Μια μέρα, περπατώντας στην πόλη, εντόπισε την άδεια βιτρίνα ενός τσαγκαράδικου. Το νοίκιασε και το μετέτρεψε σε γκαλερί. Ετσι, σχεδόν κάθε μήνα, οι περαστικοί γίνονται μάρτυρες ενός νέου «μαγικού» κόσμου της και οι γνώστες της δουλειάς της δεν περνούν ποτέ από εκεί χωρίς να κοντοσταθούν.

– NITZAN REISNER


Bazar RΟΖyckiego

Targowa 54

Τηλ. +48 22-6198642

Δευτέρα-Παρασκευή 06.00-17.00,

Σάββατο 06.00-15.00

Είναι η παλαιότερη αγορά της πόλης και κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου ήταν η δημοφιλέστερη στη χώρα. Το πρωί ηλικιωμένες κυρίες γεμίζουν τα καροτσάκια τους με βάζα με την τοπική λιχουδιά, τις pyzy (μπάλες πατάτας), και σερβίρουν τους περαστικούς. Η αγορά έχει τη δική της μπάντα – οι μουσικοί ντύνονται την παραδοσιακή φορεσιά τους και παίζουν παλιά τραγούδια. Εκεί θα βρείτε και τους γνωστούς cwaniaks -σημαίνει παραδοσιακά ένα άτομο έξυπνο, υπερήφανο, με αυτοπεποίθηση-, αλλά θα σας συμβούλευα να μην προσπαθήσετε να τους κερδίσετε στα ζάρια και τα χαρτιά. Δυστυχώς, στην περιοχή ανθεί ακόμα η εγκληματικότητα και σιγά-σιγά αδειάζει από επισκέπτες. Σύντομα θα γίνει μια όμορφη ανάμνηση.

– OLA SYNOWIEC


Plan B

al. Wyzwolenia 18

Τηλ. +48 50-3116154

Καθημερινά 11.00 μέχρι όσο πάει

Μπίρα: 1,80 €

Η Μέκκα των χίπστερ της Βαρσοβίας και το δημοφιλέστερο μπαρ της πόλης. Βρίσκεται στην πλατεία Zbawiciela (ή, αλλιώς, πλατεία των χίπστερ). Είναι το… Plan B αν η βραδιά δεν έχει εξελιχθεί όπως την περιμένατε, αν το πάρτι όπου έχετε πάει δεν είναι καλό, αν δεν ξέρετε πού αλλού να πάτε. Είναι πάντα γεμάτο κόσμο και θα δείτε πολλά φιλικά πρόσωπα. Παρότι στην Πολωνία είναι παράνομη η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, θα σας βάλουν την μπίρα σε χάρτινο ποτήρι, ώστε να μπορέσετε να την απολαύσετε κάτω από τον ήλιο ή τα αστέρια!

– OLA SYNOWIEC

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή