Ταλίν by locals

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πικνίκ στην ταράτσα ενός παλιού σοβιετικού κτιρίου, βόλτες για αγορές σε σύγχρονους πολυχώρους και σε παζάρια, μοδάτα στέκια για κρασί ή μπίρα σε ανερχόμενες περιοχές και στην παλιά πόλη θα σας φέρουν πιο κοντά στην κουλτούρα των Εσθονών.

Kultuurikilomeeter 

Kalaranna 

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Ενας σύντομος (μόλις 2,5 χιλιόμετρα) αλλά πολύ όμορφος περίπατος που διατρέχει το ιστορικό παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης, από την περιοχή Linnahall έως το Μουσείο Seaplane, και καταλήγει στο λιμάνι Noblessner. Επειδή δεν πρόκειται για μια δημοφιλή τουριστική διαδρομή, δεν προσελκύει πλήθος κόσμου. Ετσι, θα μπορέσετε με την ησυχία σας να περιεργαστείτε τα γκράφιτι που έχουν καλύψει την ασχήμια πολλών μισογκρεμισμένων κτιρίων, γκαράζ και σκουριασμένων σιδηροδρομικών γραμμών ή να ανεβάσετε σφυγμούς με λίγο τζόγκινγκ. Και μία ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία: Στον τοίχο ενός παλιού ηλεκτρικού εργοστασίου θα δείτε δύο μεγάλων διαστάσεων γράμματα, το U και το N. Είναι το σημείο όπου γυρίστηκε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας του Αντρέι Ταρκόφσκι «Stalker». 

– DMITRI KOROBTSOV


Sο~ο~rikukohvik 

Kentmanni 21 

Tηλ. +372-6605002

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-19.00,

Σάββατο-Κυριακή 09.00-19.00

Πρωινό: από 3,30 ευρώ

Δεν είναι πολλά τα μαγαζιά που ανοίγουν τις πόρτες τους νωρίς το πρωί στους πεινασμένους κατοίκους της πόλης. Η αναζήτηση ενός νόστιμου πρωινού μπορεί να αποδειχθεί περιπέτεια. Ευτυχώς, εσείς δεν θα χρειαστεί να ψάξετε πολύ. Το Sο~ο~rikukohvik είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα και φθηνότερα στέκια. Πρόκειται για ένα μικρό καφέ με παραδοσιακή εσθονική ατμόσφαιρα και σπεσιαλιτέ τα ντόνατ. Είναι όλα πολύ φρέσκα, όπως και οι τηγανίτες, που φτιάχνονται μπροστά σας.

– DMITRI KOROBTSOV


Peatus 

Telliskivi 62 

Tηλ. +372-58877727

Κυριακή-Τρίτη 12.00-22.00, Τετάρτη-Πέμπτη 12.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο 12.00-02.00

Κοτοσαλάτα: 5,50 ευρώ

Είναι το νέο στέκι μου στο Telliskivi, την πιο μοδάτη περιοχή του Ταλίν. Οι ιδιοκτήτες έφεραν εδώ δύο παλιά, σοβιετικής εποχής, βαγόνια εστιατορίου τρένου και τα μετέτρεψαν σε ένα vintage μπαρ που σερβίρει όμως μοντέρνα κουζίνα και ποτά. Η ωραία αυλή του που φτάνει μέχρι τον δρόμο κάνει το μέρος ιδανικό για τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου. Το μενού και οι λίστες με τα κρασιά και τις μπίρες είναι μικρά, αλλά το περιβάλλον αποζημιώνει. Το προσωπικό είναι φιλικό και έχει χαλαρή διάθεση – τα Σαββατοκύριακα οργανώνονται διάφορα πάρτι. 

– DJ.ALAN ADOJAAN


Gourmet coffee 

L. Koidula 13a 

Δευτέρα-Πέμπτη 09.00-22.00,

Παρασκευή 09.00-23.00,

Σάββατο 10.00-23.00, Κυριακή 10.00-22.00

Καφές: από 2 ευρώ

Ξεκίνησε ως εταιρεία εισαγωγής εκλεκτών κόκκων καφέ, για να εξελιχθεί στο καλύτερο καφέ της πόλης. Είναι φωτεινό, με ωραία διακόσμηση, και διαθέτει μεγάλη ποικιλία καφέδων. Οι baristas εδώ είναι πολύ έμπειροι και ενημερωμένοι, είναι εμφανές ότι αγαπούν αυτό που κάνουν και θα σας αποκαλύψουν ευχαρίστως στα μυστικά που κρύβει κάθε χαρμάνι. Οταν έχω χρόνο, είναι το τέλειο μέρος για πρωινό: κάνουν φοβερά αυγά, ακριβώς με τον τρόπο που θα τα παραγγείλετε, σερβίρουν φρέσκα αρτοσκευάσματα, κέικ και σαλάτες για το μεσημεριανό. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να πάρετε τον καφέ σας και να κάνετε μια βόλτα στο κοντινό πάρκο Kadriorg.

– KRISTIINA KALA


Linnahall 

Mere pst. 20 

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Μπορεί στα εσθονικά Linnahall να σημαίνει «δημαρχείο», αλλά αυτό το γιγαντιαίο κτίριο από μπετόν, που χτίστηκε για να στεγάσει τη μεγαλύτερη μουσική σκηνή της πόλης, σήμερα είναι αφημένο στην τύχη του. Πολύ συχνά κάνουμε με τους φίλους μου πικνίκ στην ταράτσα του απολαμβάνοντας μια μοναδική άποψη της πόλης από ψηλά. Αν είστε λάτρεις της street art και των ελεύθερων χώρων, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα – οι τοίχοι του είναι γεμάτοι γκράφιτι. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει τη σοβιετική εποχή, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε κερδίσει πολλά διεθνή αρχιτεκτονικά βραβεία.

– NIKOLAI OSTASHOV


Kloostri Ait 

Vene street 14 

Tηλ. +372-6446887

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-20.00

Σαλάτα: 5,50 ευρώ

Τα δροσερά απογεύματα του φθινοπώρου, με το λυκόφως να αντανακλά πάνω στις σταγόνες της βροχής, είναι η ιδανική ώρα για μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης και για ένα ποτήρι καλό κρασί υπό τους ήχους του πιάνου. Το Kloostri Ait (σημαίνει «σιταποθήκη μοναστηριού») είναι ένα φιλόξενο εστιατόριο, όπου θα ξεκινήσετε με ένα φλιτζάνι τσάι και μετά θα ζητήσετε να σας πουν τα πιάτα ημέρας. Τα βράδια του Σαββατοκύριακου παίζουν live τζαζ. Οταν βγείτε ξανά στον δρόμο, αν σας έρθει η διάθεση για χορευτικές φιγούρες, οι φανοστάτες θα σας εξασφαλίσουν το τέλειο «I’m singing in the rain» σκηνικό. 

– KRISTIINA KALA


OKAPI 

Niguliste 2 

Tηλ. +372-58689838

Τετάρτη-Σάββατο 11.00-18.00

Σκουλαρίκια από γυαλί: 15 ευρώ

Πόσο εύθραυστο υλικό είναι το γυαλί αλλά και πόση έμπνευση μπορεί να δώσει σε έναν δημιουργό! Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, μια ομάδα Εσθονών καλλιτεχνών άνοιξαν τον Αύγουστο του 2013  το δικό τους στούντιο-γκαλερί για να εκθέτουν τα έργα τους από γυαλί. Η καρδιά του OKAPI χτυπάει στο εργαστήριο, όπου θα δείτε τους Μπριγκίτ και Ράιλι να λιώνουν γυαλιά μουράνο και να φτιάχνουν πολύχρωμες χάντρες, σκουλαρίκια και μινιατούρες. Στην γκαλερί φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και γραφικών τεχνών. Στις προθέσεις τους είναι η προώθηση των ντόπιων εναλλακτικών καλλιτεχνών αλλά και η δημιουργία ενός χώρου όπου θα φιλοξενούνται καινοτόμα events, παρουσιάσεις, συγκεντρώσεις κ.ά. Οι επισκέπτες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι! 

– NIKOLAI OSTASHOV 


Station market 

Kopli 1 

Καθημερινά 09.00-16.00

Πλεκτά γάντια: 5 ευρώ

Σε αυτή την ανοιχτή αγορά –που κάποιοι τη λένε και «ρώσικη αγορά»– μπορείτε να βρείτε κειμήλια από τη σοβιετική εποχή, είτε αυτά είναι στρατιωτικά αναμνηστικά είτε πιάτα είτε κοσμήματα κ.λπ. Υπάρχουν, επίσης, φρούτα από τη μακρινή Αυστραλία αλλά και ντόπια οπωροκηπευτικά από τους κήπους των γύρω περιοχών δίπλα σε πάγκους με κινέζικα προϊόντα, χειροποίητες πλεκτές κάλτσες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Αν σας αρέσει το κυνήγι θησαυρού, πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε – το φθινόπωρο θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης σε ένα μέρος της, αλλά και πάλι θα βρείτε πολλά σημεία να χαζέψετε τριγύρω. 

– NIKOLAI OSTASHOV


Koht/Moonshine 

Lai 8 

Tηλ. +372-6443302

Κυριακή-Πέμπτη 17.00-03.00,

Παρασκευή-Σάββατο 17.00-06.00

Μπίρα: 3,80 ευρώ

«Ποιο είδος μπίρας σάς αρέσει;», «Ελαφριά ή λίγο πιο δυνατή;», «Περιγράψτε μου τη γεύση». Η κυρία πίσω από το μπαρ ανυπομονεί να σας εξυπηρετήσει και να σας βοηθήσει να απολαύσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία.Το Koht/Moonshine βρίσκεται στην παλιά πόλη, αλλά όχι στο τουριστικό κομμάτι της, και γι’ αυτό είναι τόσο ιδιαίτερο. Στη λίστα του θα βρείτε περισσότερες από 500 μπίρες από όλο τον κόσμο και, παρότι έχει μόλις 15 καθίσματα, οι θαμώνες είναι πολύ περισσότεροι.Το τζάκι και τα χαμόγελα του προσωπικού ζεσταίνουν τον χώρο. Χάρη σε αυτό το μπαρ απολαμβάνω πραγματικά την μπίρα μου και τα γευστικά «ταξίδια» που προσφέρει σε όλο τον κόσμο – χθες, για παράδειγμα, «επισκέφθηκα» τη Γερμανία και προχθές την Ιρλανδία. 

– KELLI KIIPUS


Telliskivi 

Telliskivi 60A 

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00

Δωρεάν

Αν σας αρέσει το ντιζάιν, τότε o πολυχώρος Telliskivi θα σας ενθουσιάσει. Εδώ θα βρείτε μαγαζιά τόσο με μοντέρνα αντικείμενα όσο και με ρετρό κομμάτια, γκαλερί αλλά και χώροι με βιολογικά καλλυντικά. Ενα από τα πιο ιδιαίτερο μέρη είναι το Les Petites, που δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς Εσθονούς καλλιτέχνες να πουλήσουν τα χειροτεχνήματά τους (κοσμήματα, τσάντες, ρούχα, πίνακες ζωγραφικής αλλά και είδη σπιτιού). Επισκεφτείτε, επίσης, το Minu väike maailm (σημαίνει «ο μικρός μου κόσμος»), το οποίο διαθέτει βιολογικά προϊόντα, όπως σαπούνια, λοσιόν σώματος, άλατα μπάνιου, αιθέρια έλαια κ.λπ. Υπάρχει, τέλος, και ένα κατάστημα που έχει το στοιχείο της έκπληξης: κάθε μήνα αλλάζει χρήσεις και εμπορεύματα, για παράδειγμα, τον προηγούμενο ήταν μαγαζί επώνυμων ρούχων, τώρα πουλάει τσάντες, τον επόμενο ποιος ξέρει; Ανακαλύψτε το!  

– KELLI KIIPUS

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή