Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση έχει καταστήσει πολύ ακριβό το τουριστικό προϊόν, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος. Σε ό,τι αφορά το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα νέο εφεύρημα φοροεισπρακτικής λογικής.

Πώς εξελίχθηκαν κατά τη φετινή σεζόν τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων;

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η εξέλιξη των βασικών δεικτών του τουρισμού –οι αφίξεις ξένων επισκεπτών και οι εθνικές τουριστικές εισπράξεις– έχει άμεση σύνδεση με τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων. Μια-δυο καλές τουριστικές περίοδοι δεν είναι αρκετές για να καλύψουν επτά χρόνια κρίσης και ύφεσης. Ειδικά φέτος, που βιώσαμε περαιτέρω συμπίεση των τιμών προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ζήτηση, που είχε πληγεί από σειρά παραγόντων, όπως η διαχείριση του προσφυγικού και η εκτίναξη της φορολόγησης και των επιβαρύνσεων.

Το τελευταίο 18μηνο είχαμε –ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις– διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή, σχεδόν διπλασιασμό στον ΦΠΑ της εστίασης, που επηρεάζει σημαντικά το ξενοδοχειακό πακέτο, κατάργηση της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Η τουριστική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή τάση περιορισμένων δαπανών των περισσότερων τουριστών. Αυτό αποτυπώνεται στη μεγάλη μείωση των εισπράξεων. Στη χώρα μας πιο έντονα έναντι των ανταγωνιστών, καθώς η υπερφορολόγηση έχει καταστήσει ακριβό το τουριστικό μας προϊόν, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητά μας και εξανεμίζοντας τα όποια έσοδα. Χωρίς λογική φορολογία, ευέλικτα και αποτελεσματικά αναπτυξιακά και επενδυτικά εργαλεία, χωρίς ένα προσβάσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ρεαλιστικά μισθολογικά και λειτουργικά κόστη, τα ελληνικά ξενοδοχεία κινδυνεύουν να παραμένουν εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο τελευταίας στιγμής και συγκυριών.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδοχείων;

Πάγια θέση μας είναι ότι θα πρέπει η εξέταση των κόκκινων δανείων να γίνει κατά περίπτωση. Με συμμετοχή του επιχειρηματία και, φυσικά, με μέριμνα για περιπτώσεις επιχειρήσεων που στο παρελθόν είχαν επιδείξει συνέπεια στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους και σήμερα έχουν βρεθεί σε πρόσκαιρη δυσχέρεια λόγω της κρίσης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, εδώ και τρία χρόνια, έχει επισημάνει όλους τους κινδύνους που προκύπτουν. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν βλέπουμε μια ρεαλιστική και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος.

Πώς θα επηρεάσει τα ξενοδοχεία η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από την 1.1.2018;

Αυτό το νέο εφεύρημα φοροεισπρακτικής λογικής θα μειώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και θα πλήξει τις εισπράξεις. Πρόκειται για μία ακόμα επιβάρυνση απευθείας στον πελάτη, ένα ακόμα βήμα για να γίνει λιγότερο ελκυστική η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, σε όλες τις κατηγορίες πελατών και καταλυμάτων.

Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και των περιθωρίων κέρδους τους, ώστε να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει τη φετινή περίοδο για τον τουρίστα, λίγες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τη νέα επιβάρυνση χωρίς να τη μετακυλίσουν στον πελάτη. Την ίδια ώρα που ανθεί η παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που μισθώνονται σε επισκέπτες εκτός κανονιστικού πλαισίου. Τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία φορτώνονται νέα βάρη στις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή