Μαθήματα Ιστορίας

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μοιάζει με γυάλινη σφήνα που αναδύεται μέσα από το έδαφος. Το κτίριο θέλαμε να αποτελέσει μια αλληγορία για την ιστορία και την επιβίωση της χώρας», εξηγεί ένας από τους αρχιτέκτονες του γραφείου DGT, που σχεδίασε το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας.

Η χώρα της Βαλτικής, που απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991, έχασε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου το 25% του πληθυσμού της – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Οι DGT θεώρησαν ότι ο σημαντικός ρόλος του μουσείου, ως χώρου μάθησης αλλά και μνήμης, έπρεπε να διαφαίνεται τόσο στο κτίσμα όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, γι’ αυτό στην πρότασή τους κατέδειξαν διαφορετική τοποθεσία από αυτήν που τους είχε δοθεί στον επίσημο φάκελο της ανάθεσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, πάντως, όλοι συμφωνούν ότι η τεράστια κεκλιμένη στέγη του μουσείου δείχνει σαν συνέχεια του παλιού διαδρόμου της σοβιετικής στρατιωτικής βάσης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και ολοκληρώνει τη σύνδεση του χτες με το σήμερα. Η συλλογή του μουσείου φιλοξενεί 140.000 αντικείμενα σχετικά με τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τη γλώσσα. www.erm.ee

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή