Σκι με θέα θάλασσα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αυστριακός Κρίστιαν Μάυερ γνωρίζει τα βουνά της πατρίδας μας σπιθαμή προς σπιθαμή και ετοίμασε έναν πολύτιμο οδηγό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ – και όχι μόνο.

Ο Μάυερ είναι λάτρης του σκι από παιδί. Σε ηλικία δεκαέξι ετών, για να αποκτήσει περισσότερες παραστάσεις από το άθλημα που τόσο τον ενδιέφερε, άρχισε να ταξιδεύει με τους γονείς του σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη του γνωριμία με τη χώρα μας θα γίνει με την ευκαιρία μιας σχολικής εκδρομής, οπότε και επισκέπτεται την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Ολυμπία και τη Βεργίνα. Διδάσκεται αρχαία ελληνικά και μαγεύεται από την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Σπουδάζει Νομικά και Οικονομικά στη Γερμανία, στην Αυστρία και στις ΗΠΑ και σε κάθε ευκαιρία επισκέπτεται τις Αλπεις, τα Βραχώδη Ορη και το Κιλιμάντζαρο, απολαμβάνοντας μοναδικές εμπειρίες σκι.

Το 2012 έρχεται και πάλι στην Ελλάδα. Φοράει τη στολή του σκιέρ, παίρνει τον εξοπλισμό του και με άξιους Ελληνες συνεργάτες μετράνε σπιθαμή προς σπιθαμή τα ελληνικά βουνά, ανεβαίνοντας σε κορυφές πάνω από 2.000 μ. Και πού δεν πηγαίνει· στην Πίνδο, στα Αγραφα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη. Αξιώνεται να ανέβει, μεταξύ άλλων, στην Γκαμήλα, στο Βουτσικάκι, στον Ολυμπο, στα Βαρδούσια, στη Δίρφυ, στον Χελμό και στα Λευκά Ορη.

Κρατάει σημειώσεις. Λεπτομερώς. «Από την Καλαμπάκα, που είναι χτισμένη στη βάση των εντυπωσιακών βράχων των Μετεώρων, πάρτε τον δρόμο για τα Αμπέλια και στη συνέχεια στρίψτε δεξιά για το Κλεινό. Στην είσοδο του χωριού στρίψτε δεξιά και ακολουθήστε τον χωματόδρομο που ανεβαίνει στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Επειτα από 1 χλμ., μη στρίψετε για το ξωκλήσι, συνεχίστε στον κυρίως δρόμο, προσπερνώντας μερικές στάνες, μέχρι να φτάσετε στο εγκαταλελειμμένο καταφύγιο, στην άκρη του δρόμου. Αφήστε το αυτοκίνητο εκεί. Από αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε τις εκτεταμένες ανατολικές πλαγιές του βουνού και να επιλέξετε ποια διαδρομή είναι η πιο πρόσφορη για την κορυφή. Ο χωματόδρομος συνεχίζει μέχρι τα βοσκοτόπια κάτω από την κορυφή. Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορείτε να τον ακολουθήσετε μέχρι την κορυφογραμμή», γράφει ο ίδιος στο σημειωματάριό του.

Σιγά σιγά φωλιάζει στο μυαλό του η ιδέα να μοιραστεί με περισσότερο κόσμο τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για το σκι στην Ελλάδα. Πιάνει τις σημειώσεις του, τις ξαναδουλεύει και φτιάχνει τον οδηγό –τον πρώτο στη χώρα μας σχετικά με το σπορ– με τίτλο «Ορειβατικό σκι με θέα τη θάλασσα» (εκδ. Ανάβαση), με υπέροχες φωτογραφίες και αναλυτικές περιγραφές για διαδρομές σε 23 ελληνικά βουνά.

Ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για τις συνθήκες χιονιού που είναι κατάλληλες για σκι, για τις χιονοστιβάδες και τους δυνατούς ανέμους που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα «ανεμοσούρια» και «κορνίζες». Αλλά και για την ορειβατική περίοδο, που συνήθως στην Ελλάδα αρχίζει από τα μέσα Δεκεμβρίου και φτάνει έως τα μέσα Μαΐου. Ετσι, για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι η πρώτη σοβαρή χιονόπτωση στη χώρα μας έρχεται στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. Μετά ακολουθούν οι Αλκυονίδες και στη συνέχεια έχουμε και πάλι χιόνια στις αρχές Μαρτίου, ενώ δεν είναι σπάνιες μεγάλες χιονοπτώσεις ακόμα και τον Απρίλιο. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου έχει φτιάξει –σε συνεργασία με τους ανθρώπους του εκδοτικού οίκου– έναν πίνακα για κάθε διαδρομή, με το σημείο εκκίνησης και τη διάρκειά της, το μέρος διαμονής, τον χάρτη και την υψομετρική διαφορά.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ο οδηγός είναι εξίσου πολύτιμος και για όσους αγαπούν την ορειβασία και την πεζοπορία. Αφενός διότι μπορούν να περπατήσουν το καλοκαίρι στις περισσότερες διαδρομές που περιγράφονται και αφετέρου διότι έχουν έκπτωση 10% στα σημεία που αναφέρονται με την ένδειξη «Σημείωση», όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, αρκεί να έχουν μαζί τους τον οδηγό.

• Το βιβλίο «Ορειβατικό σκι με θέα τη θάλασσα» (εκδ. Ανάβαση) κυκλοφορεί επίσης στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή