Τα πρώτα 60 χρόνια είναι δύσκολα

Τα πρώτα 60 χρόνια είναι δύσκολα

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χάρτης που ζωγράφισε η κυρία με κιμωλίες στις Βρυξέλλες δείχνει πώς ήταν η Ευρώπη πριν από την 1/5/2004, ημερομηνία κατά την οποία 10 νέες χώρες εισχώρησαν στην Ε.Ε.

Μαρτυρεί λοιπόν μία από τις σημαντικότερες και πιο πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς ήταν το μεγαλύτερο κύμα εισόδου στην ιστορία της Ενωσης, η οποία δημιουργήθηκε το 1951 με έξι μέλη.

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης –σε έναν κόσμο που προσπαθούσε να συνέλθει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– κυοφορούσε την ελπίδα ότι οι οικονομικοί δεσμοί θα απέτρεπαν τις αντιπαλότητες.

Στις 25 Μαρτίου 1957, δηλαδή 60 χρόνια πριν, οι ίδιες χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης και ιδρύουν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), μια κοινή αγορά που προωθεί την ανάπτυξη μέσω του εμπορίου.

Σήμερα η Ε.Ε. αριθμεί 28 χώρες-μέλη και πολλές ακόμα οραματίζονται το μέλλον τους μέσα σε αυτήν. Κάποιοι άλλοι, πάλι, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη «μεγάλη εικόνα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή